Kamilo Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Pomóż nam wybrać styl piwa na III Siedlecki Konkurs Piw Domowych! Bardzo dziękujemy za oddany głos. Link do ankiety: https://www.facebook.com/events/724101714343938/?source=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Nie wszyscy mają ochotę/konto na faceczymśtam Regulamin z opisem oraz ankietę daj tu gutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Przecież taki sam temat jest tu: http://www.piwo.org/topic/15598-ankieta-pomoz-nam-wybrac-styl-piwa-na-iii-siedlecki-konkurs-piw-domowych/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 To ja myślałem, że będzie tradycyjnie... witbier. "sponsor' tym razem chce inne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Po wnikliwej analizie głosów oddanych w naszej ankiecie na facebooku i burzliwej dyskusji wyłoniliśmy kategorie III Siedleckiego Konkursu Piw Domowych 1. Bursztynowe Polskie Ale – zmodyfikowany na potrzeby konkursu opis stylu kolegi Makaron i Jejski. Aromat: Przeważnie od umiarkowany do umiarkowanie mocny aromat chmielu. Wynikający z dodania chmieli na koniec gotowania albo/i chmielenia na zimno. Przeważnie przedstawiające charakter chmieli polskich. Lekkie nuty owocowe są do zaakceptowania. Niskie do średnio-niskie aromaty karmelowe. Wygląd: Bursztynowe. Klarowne. Umiarkowana biała długo utrzymująca się piana. Smak: Przeważnie umiarkowanie do umiarkowanie mocne smaki chmielowe. Obecność smaków chmielowych jest wspierana przez delikatne smaki słodowe. Balans chmielowo-słodowy wyraźnie skłania się w kierunku goryczki i smaków chmielowych. S maki karmelowe powinny być wyczuwalne ale nie mogą dominować nad akcentami chmielowymi. Estry owocowe mogą być w zakresie od brak do umiarkowanie słabych. Umiarkowana do umiarkowanie mocna goryczka chmielowa wraz z wytrawnym finiszem. Bardzo niski poziom do brak dwuacetylu. Tekstura: Średnia do lekko-średniej treściwość. Nagazowanie umiarkowane. Ogólne wrażenia: Rześkie, wyraźnie goryczkowe i chmielowe piwo. Czyste w smaku, mało estrowe i fermentowane w dolnym zakresie temperatur dla danego szczepu. Surowce: Słody pilźnieński, pale ale, słód karmelowy do zwiększenia treściwości i ewentualnie ciemny dla korekty koloru. Dopuszczalne chmiele hodowane w Polsce. Drożdże górnej fermentacji o czystym profilu smakowym. Podstawowe informacje: Gęstość początkowa: 13 - 15°Blg Goryczka: 25 - 45 IBU Gęstość końcowa: 2 - 4°Blg Kolor: 6 - 9 SRM Alkohol objętościowo: 5,6%-6,7% W związku z tym że dużo się w ostatnim czasie mówiło także o cydrze postanowiliśmy stworzyć także taką kategorię. Ponieważ jest to pierwszy tego typu konkurs dajemy dużą dowolność w podejściu do tematu i tylko delikatnie zawężamy jego ramy: 2. Cydr – klasyczne podejście do cydru. Aromat: owocowe, przyprawowe, korzenne, wiejskie - zasadniczo pełna dowolność. Niepożądane mocne aromaty siarkowe. Smak: wytrawny i półwytrawny ale nie kwaśne. Lekka taninowość pożądana ale nie niezbędna. Wysycenie: umiarkowane. Barwa: od jasnej do ciemno złotej. Klarowne. Surowce: jabłka, soki tłoczone, soki z soków zagęszczonych, ekstraktów - pełna dowolność. Drożdże – tak samo pełna dowolność, również fermentacja przy użyciu dzikich drożdży. Gęstości początkowej ani końcowej nie określamy. Cydry mają być niedosładzane, bez przypraw (cynamon, imbir, chmiel itd.). Dopuszczalne oczywiście użycie cukru do refermentacji w butelkach. Karol Filipowicz (karolef) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Mam cydr robiony w lipcu. Ciekawe czy będzie dobry do konkursu :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 a cydry jabłko-wiśnia, albo jabłko-cośtam też wchodzą w grę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 To już nie cydry :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 a co to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Wiem że z gruszek nazywa sie perry. O innych owocach nie wiem. Kategoria jest dość restrykcyjna. Dobrze że mam część bez dosładzania zabutelkowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Cydr, perry itp. nie są też piwem. Co robi cydr w Konkursie Piw Domowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Co robi cydr w Konkursie Piw Domowych? pewnie dlatego, że są w BJCP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Kategoria musi być jako tako restrykcyjna bo jakoś musimy to ocenić. Dość ciężko byłoby porównywać między sobą wytrawny cydr jabłkowy ze słodkim jabłko-wiśnia albo dosłodzonym laktozą czy słodzikiem perry. Osobiście byłem za jeszcze bardziej restrykcyjną kategorią (27B. English Cider - z BJCP) ale zostałem przegłosowany przez większość Loży. A kategoria pojawiła się gdyż: 1. Sporo domowych piwowarów robi też cydr - właśnie m.in. po to jakiś czas temu robiłem ankietę na temat cydrów. 2. Chyba nikt jeszcze nie robił takiej kategorii. 3. To coraz popularniejszy trunek, 4. Zalewa nas morze produktów cydro-podobnych więc promujemy tradycyjne, naturalne podejście do tematu. biervorkoster i e-prezes 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 i ewentualnie ciemny dla korekty koloru Rozumiem, że monachijski typ I jest dopuszczalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Odpowiem sucharem Jak powiedział ślepy koń zapytany cze będzie startował w Wielkiej Pardubickiej: - Nie widzę przeszkód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Przeraża mnie ilość ciekawych (dla mnie) piw jakie są oczekiwane na konkursach, ale przy mojej produkcji na poziomie 15 piw rocznie właściwie odpada warzenie czegoś specjalnie po d konkurs, a moje "codzienne" piwa zwykle z jakichś przyczyn nie mieszczą się w kategorii... głównie przez ekstrakt, choć nie tylko.. Na jeden konkurs zamierzam wysłać rozcieńczone swoje piwo mimo, że od miesiąca stoi zabutelkowane z ekstraktem dużo powyżej dopuszczalnego... Piwo mieszczące się w niesamowicie ciekawej i dość wąskiej kategorii, na którą raczej nie będzie wielu zgłoszeń (nie zdradzę o co cho), mi nie smakuje, więc niech sędziowie opróżnią za mnie choć kilka butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Na jeden konkurs zamierzam wysłać rozcieńczone swoje piwo mimo, że od miesiąca stoi zabutelkowane z ekstraktem dużo powyżej dopuszczalnego... Czy ja dobrze zrozumiałem, że chcesz rozcieńczać już zabutelkowane piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Jak Ci nie smakuje to wylej. Jak dodasz wody to nie będzie lepsze i nie wygra konkursu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Przyznam się że też nie do końca zrozumiałem twoją wypowiedź Pogo. 15 warek rocznie to wcale nie jest zły wynik. A rozcieńczanie odleżakowanego piwa wydaje mi się postrzelonym pomysłem. Bez urazy. Jak już to lepiej kupażować z jakimś słabszym ale to też nie ma większego sensu, tyle samo zachodu co zrobienie nowej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dewasto Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 A dosładzanie laktozą jest dopuszczalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Na razie trzymamy się wersji że cydr ma być niedosładzany cukrami niefermentowanymi, czyli laktoza, ksylitol, aspartam, stewia itd. odpada. Oczywiście nie będziemy przeprowadzać żadnych badań sprawdzających skład cydru. Wkrótce opracuję form. zgłoszeniowy i skonsultuje z resztą Loży czy dopuścimy użycie takich dodatków bo spadło na mnie trochę gromów za takie rygorystyczne podejście do kategorii. Dodam tez przy okazji że w komisji oceniającej cydry najprawdopodobniej pojawi się kilka osób zawodowo zajmujących się cydrami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dewasto Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Hola hola! Mi o piwo chodziło Cydr dosładzany to byłaby porażka raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 O piwo powiadasz... sam nie wpadłbym na taki pomysł w tej kategorii stąd uznałem że chodzi o cydr. W sumie nie widzę przeszkód jak masz taką wizję to śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Cydr dosładzany to byłaby porażka raczej Przecież wiele osób dosładza cydry słodzikami, i to nic dziwnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dewasto Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Dobra inaczej. W moim odczuciu. Bo według mnie cydr powinien być jednak orzeźwiający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się