Pinhead Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) Witam tp mój pierwszy post na forum. Czy ekstrahowanie ciemnych słodów w zimnej wodzie bez zacierania wpływa jakoś negatywnie na trwałość piwa? Pytam bo chcę Black IPA uwarzyć i mam trochę jęczmienia palonego a chcę jak najmniej palności uzyskać a jak najwięcej koloru. Druga rzecz to mam jeszcze pszenice paloną i ją chce wrzucić do gorącego zacieru do filtracji. Jak pierwszy przypadek raczej nie będzie negatywnie wpływał to w drugim w gorącym zacierze już trochę skrobi puści do brzeczki. Wie ktoś coś? Edytowane 30 Października 2014 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) Czy ekstrahowanie ciemnych słodów w zimnej wodzie bez zacierania wpływa jakoś negatywnie na trwałość piwa? Pytam bo chcę Black IPA uwarzyć i mam trochę jęczmienia palonego a chcę jak najmniej palności uzyskać a jak najwięcej koloru. Ogólnie może być jednym z czynników, bo na trwałość piwa nie wpływa bezpośrednio jedna rzecz, tylko składa się na nią szereg bodźców. Ale raczej nie wpłynie na trwałość Oczywiście musisz pogotować taki wyekstrahowany roztwór parę minut przed dodaniem do brzeczki Druga rzecz to mam jeszcze pszenice paloną i ją chce wrzucić do gorącego zacieru do filtracji. Jak pierwszy przypadek raczej nie będzie negatywnie wpływał to w drugim w gorącym zacierze już trochę skrobi puści do brzeczki. Skrobia zostanie dość szybko przerobiona, ja bym się martwił tym że pszenica palona też zawiera posmaki palone, które przy wrzuceniu na wysładzenie wyjdą w piwie... Przy takim wrzucaniu słodu, na filtrację nie przeniesie ci skrobi do piwa bo do 80C jeszcze enzymy cały czas pracują w zacierze. Skrobia z palonych słodów będzie przerobiona w trakcie filtracji Ale zastanów się nad tym bo wrzucają palone na filtracje słody nie ma sensu ekstrahować później ich w wodzie. Zobacz sobie jak to wygląda w innych przepisach. Edytowane 30 Października 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 30 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Generalnie chciałem zrobić tak: ekstrahować tylko jęczmień palony bo nawet przy samej filtracji da dużo posmaków palonych. A pszenice dodać do filtrowania bo podobno daje znikomą paloność- tego akurat nie wiem bo nigdy jej nie używałem. Będę miał jeszcze Carafe III Special i ją chyba wrzucę pól do zacieru i pól na filtracje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Zrób tak jak piszesz przekonasz się Pszenica palona daje posmaki palone też, a Carafa III to już całkiem tej paloności sporo daje Więc zastanów się czy jest sens przy takiej zabawie dawać ten jęczmień palony na ekstrahowanie. Po drugie jęczmień palony używa głównie się dla smaków nie dla koloru... Słody palone typu Carafa III lub Black to Black właśnie głównie dodawane są ze względu na kolor. http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__840__gopid__304459#entry304459 Zobacz sobie moje CDA nie dałem tam jęczmienia palonego tylko właśnie słód barwiący na mash out... Dziś zleję to CDA do kega ale z próbki wcześniejszej nie było czuć paloności, a kolor jest mocno czarny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Będę miał jeszcze Carafe III Special Jak będziesz miał Carafę, to ja bym nic więcej nie wrzucał, tylko właśnie Carafę III special przy podnoszeniu do mash out. Ewentualnie do filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 30 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Carafa bez łuski chyba powinna mniej dawać a nie sporo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Carafa bez łuski chyba powinna mniej dawać a nie sporo? To bardziej zależy od którego momentu wrzucisz ją, jak na początku da więcej palonych smaków, jak na mash-out mniej... Łuska ma tu drugorzędne znaczenie. Zrezygnuj z ekstrahowania tak jak Budex pisze, a także z pszenicy palonej i jęczmienia palonego, to jest CDA- Black IPA nie ma posiadać smaków palonych zobacz w moją recepturę, poprzednie CDA na niej wyszło idealne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 30 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Tak wiem, że nie ma posiadać szukałem tylko sposobu na zabarwienie. Ekstrahuje pewnie trochę pszenicy z ciekawości jak dana ilość przyciemni brzeczkę. Widziałem Twoją recepturę. Kiedyś ją skopiuje dla porównania. Na koniec dzięki za radę. Żałuję, że wcześniej się tu nie zarejestrowałem. U "konkurencji" br.... . b..z dowiedzieć się czegoś to jest dramat jakby ktoś jakąś tajemną wiedzą miał się dzielić tutaj moment. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Ja najpierw założyłem konto na b.b ale szybko zrezygnowalem z wchodzenia tam. Jakos mnie tam nawet uklad strony denerwuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) Ja jak robiłem Black IPA to zamoczyłem palony w zimnej wodzie i wlalem do filtracii, pozniej to gotujesz wiec nie wiem dlaczego o trwałość się obawiasz. Posmaków było mało, piwko czarne a piana biała. Przy wysładzaniu ekstrakty działają jeszcze. Jak chcesz możesz dolać do filtratu żeby nie wysładzać tego palonego. Kolorek puszcza ładnie. Carafy i pszenicy mi by żal było do tego piwa. Edytowane 30 Listopada 2014 przez Marcin K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Podłączę się pod wątek, bo w sumie sprawa podobna.Chodzi mi o stepping z receptur Jamila. Trzeba robić ekstrahowanie(on to robił chyba dlatego, że sporo jego przepisów opiera się na ekstraktach) czy wystarczy wsypać ciemne i palone np na 15 czy 30 minut przed końcem zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Jako, że już trochę mądrzejszy jestem po BIPA to się wypowiem Nie ma sensu ekstrahować. Nie ma wielkiej różnicy pomiędzy wsypanymi ciemnymi słodami na mashout (nie 30-15 minut przed bo to już chyba lekka różnice zrobi) a ekstrahowanymi. Ja po części wrzuciłem na mashout a cześć ekstrahowałem w ramach testów. W efekcie wyszło mi trochę za bardzo czekoladowe bo po prostu za dużo tego było. Ale nie ma paloności i kawa jest bardzo znikoma. Przynajmniej tyle mogę stwierdzić po butelkowaniu. Daj linka do jego receptur bo coś nie mogę znaleźć. Pytanie jeszcze jaki styl czy BIPA czy Stout? Edytowane 1 Grudnia 2014 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) W międzyczasie sam doszedłem o co biega. Wygląda na to, że ekstrahowanie zaleca jedynie do opcji warzenia na ekstraktach. W przypadku opcji all grain wali wszystko na raz. jak np tu http://https://www.brewtoad...stout-all-grain podczas gdy w książce, w opcji z ekstraktem słodowym, wszystkie ciemne są "stepping grains" czyli ekstrahowane przez 30 minut. w osobnym naczyniu Edytowane 1 Grudnia 2014 przez Tom Kos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Wygląda na to, że ekstrahowanie zaleca jedynie do opcji warzenia na ekstraktach. Nie koniecznie. Przy Black IPA też bardzo częste stosowane jest ekstrahowanie tyle, że z innego powodu. Aczkolwiek jak uważam nie ma to większego sensu. Przy ekstraktach też można wrzucić słód w woreczku. Nawet chyba zestaw stout z ekstraktów z browamatora ma osobno słody palone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Co Przy Black IPA też bardzo częste stosowane jest ekstrahowanie tyle, że z innego powodu. Aczkolwiek jak uważam nie ma to większego sensu. Cofam co napisałem. Tak ma sens! Przy mojej recepturze jak najbardziej się sprawdziło. Mam mało doświadczenia z Black IPA, bo nie wiele ich piłem ale czekoladowość nie przewyższa chmieli. Nie wiem czy wrzucając wszystkie ciemne słody nawet i do mashout`u osiągnął bym taki balans w kierunku chmielu. Jestem bardziej niż zadowolony z tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Pinhead czytasz co piszesz czy tylko tak sobie piszesz jakby to była twarzoksiążka? już trochę mądrzejszy jestem po BIPA to się wypowiem Mam mało doświadczenia z Black IPA IMO, to jest forum dla piwowarów, a nie wszystkich co chcą sobie coś napisać (od tego są inne pudelki itp. n-k). Weź pokasuj te bzdury bo to ludzie czytają (nie zawsze bezkrytycznie) i gotowi w Twoje herezje uwierzyć Pod swoimi postami masz przycisk "Edytuj", użyj go, a nie wal postu pod postem bo nie dość, że zaśmiecasz wątek treścią to i objętością Mariusz_CH i Serpiente 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Nie W ramach testów opcja "Edytuj" : Elokwentnie i w temacie: NIE Opcja "Edytuj" #2 co ty na pudelku jesteś, żeby ładować sobie posty bez żadnego uzasadnienia? #3: NIE Edytowane 20 Grudnia 2014 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Pinhead czytasz co piszesz czy tylko tak sobie piszesz jakby to była twarzoksiążka? już trochę mądrzejszy jestem po BIPA to się wypowiem Mam mało doświadczenia z Black IPA IMO, to jest forum dla piwowarów, a nie wszystkich co chcą sobie coś napisać (od tego są inne pudelki itp. n-k). Weź pokasuj te bzdury bo to ludzie czytają (nie zawsze bezkrytycznie) i gotowi w Twoje herezje uwierzyć Pod swoimi postami masz przycisk "Edytuj", użyj go, a nie wal postu pod postem bo nie dość, że zaśmiecasz wątek treścią to i objętością kolego troszkę ochłoń zanim zjedziesz autora to nie bb Dr2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) kolego troszkę ochłoń nie wiem co czytasz, ale ja jestem wręcz zimny po tym co przeczytałem. Nie wiem czym jest bb (bywam tam może raz na 2 mies.), ale myślę, że wiem czym powinno być piwo.org. Wiem również, że to niedorzeczne żeby utrzymać jakiś poziom przy takim napływie "świeżej krwi", ale to nie znaczy, że mam pozostać obojętnym na tego pokroju parodie. Internet to jeden wielki śmietnik, ale to nie znaczy, że mamy go dalej bezkarnie zaśmiecać. Edytowane 21 Grudnia 2014 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się