mc007 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 (edytowane) #95 Belgian Pale Ale 02. 06. 2018 12 blg 20 IBU 25l Skład: - pale ale 4 kg - abbey 0,4 kg - melanoidynowy 0,2 kg - caramunich I 0,16 kg - chmiel Marynka i Cascade szyszka własna - gęstwa safale BE-134 Zacieranie w 17,5l - 64°C - 20 min. - 72°C - 60 min. 78°C - 1 min. Gotowanie 60': 60' Marynka 23g 15' Cascade 56 g 15' mech irlandzki Fermentacja ok 20°C / 29.07 zabutelkowane przy 1 blg. Edytowane 29 Lipca 2018 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Dość długa przerwa wyszła... :) Zmiana miejsca zamieszkania nie pozwoliła z początku na warzenie piwka. Do tego od jakiegoś czasu prześladowała mnie jakaś infekcja, zawsze kilka butelek z warki było przegazowanych... W końcu coś jednak pękło i spontanicznie wczoraj zakupiłem brewkita Gozdawa pale ale ;) W planie jest przejście na kegi, bo butelkowanie to dla mnie najgorsza część tego hobby. Ale póki co muszę zacząć kompletować sprzęt. #96 Pale Ale brewkit Gozdawa 19.01.2019 Pół godziny roboty i piwo w fermentorze zadane drożdżami ;) Ale to nie to samo, co tradycyjne warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Pierwsze warzenie w Chorzowie. Sprzęt taki sam #97 Session IPA 12. 05. 2019 110 blg 39 IBU 19l Skład: - pilzneński 3 kg - apszeniczny 0,7 kg - chmiel Iunga 2015, Cascade , Citra i Simcoe 2018 granulat - US-05 Zacieranie w 12l - 67- 64°C - 60 min. 78°C - 1 min. Gotowanie 65': 60' Iunga 15g 15' Centennial 15 g 15' mech irlandzki 5' Simcoe 10g 5' Citra 10g 0' Centennial 10g 0' Simcoe 10g 0' Citra 10g Schłodzone do 16 stopni i zadane uwodnionymi drożdżakami. Byłem zaskoczony szybkością schładzania, udało się w 15 minut zejść do 18 stopni. Później sprawdziłem, że woda w kranie ma 12 stopni, czyli całkiem fajnie jak na tę porę roku Fermentacja tak by było jak najbardziej neutralnie, start w 15°C PawelH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buniek80 Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 ale masz wydajność! 110 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 17 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 No bo to session Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 17 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Haha tak Bogi dla Ciebie to sesyjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 18 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 haha, śmieszki ? 10 blg oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 #98 Saison 23. 07. 2019 12 blg 24 IBU 19l Skład: - pilzneński 4 kg - pszeniczny 0,3 kg - monachijski 0,4 kg - chmiel Polaris i Sybilla własna szyszka - safale be-134 Zacieranie w 15l - 64°C - 60 min. 78°C - 1 min. Gotowanie 65': 60' Polaris 15' Sybilla 5' Skórka z cytryny Schłodzone do 20, drożdze uwodnione Fementacja ok 24°C #99 Saison 14. 08. 2019 15 blg 22 IBU 19l Skład: - pilzneński 42,7 kg - wiedeński 0,8 kg - pszeniczny 0,7 kg - carahell 0,2 kg - caraaroma 0,2 - zakwaszający 0,1 - chmiel Sybilla własna szyszka - safale be-134 gęstwa Zacieranie w 15l - 64°C - 60 min. 78°C - 1 min. Gotowanie 65': 65' Sybilla 20' Sybilla i 20g curacao 5' 300g cukru Schłodzone do 20, dodana gęstwa Fermentacja ok 24°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumack Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 #99 Saison 14. 08. 2019 Skład: - pilzneński 42,7 kg ? Chyba przecinek poszedł za bardzo w prawo? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 29 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) Setna warka nie jest może jakaś niezwykła, ale warzę to na co mam ochotę Poza tym jest to równe 5 lat od mojej pierwszej zacieranej warki, którą był English IPA #100 Best Bitter 29. 10. 2019 10 blg 30IBU 20l Skład: - pale ale Maris Otter 3kg - cara crystal 150 ebc 0.2 kg - chmiel Polaris 2017 własna szyszka - safale s-04 Zacieranie w 11,2l - 66°C - 60 min. - 78°C - 10 min. Gotowanie 60': 60' Polaris 20' Polaris 5' Polaris Schłodzone do 18, drożdze uwodnione Fermentacja narastająco od ok 18°C Edytowane 29 Października 2019 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 (edytowane) #101 Session APA 17. 11. 2019 10 blg 45IBU 19l Skład: - pale ale Pilzneński 2,4kg - pszeniczny 0.3 kg - carahell 0,3 - chmiel Polaris 2017 własna szyszka - centennial, citra, simcoe granulat - safale s-04 Zacieranie w 11,2l - 63°C - 40 min. - 73°C - 20 min. - 78°C - 10 min. Gotowanie 60': 60' Polaris 30' Polaris 15' Centennial 15g 0' Centennial 10g, Simcoe 10g, Cascade 10g Schłodzone do 18 Fermentacja narastająco od ok 18°C Chmielenie na zimno Simcoe 15g i Cascade 15g na 4 dni #102 Mild z dzikim ryżem 15. 12. 2019 receptura zerżnięta od Wihury, byłem ciekaw co wyjdzie 9 blg 314IBU 18l Skład: - pale ale Maris Otter 2kg - caraaroma 0.225 kg - pale ale chocolate Fawcett 0,15 kg - dziki ryż 0,375 kg dziki ryż moczony 10 minut w zimnej wodzie i gotowany 10 minut - chmiel Polaris 2017 własna szyszka - safale s-04 Zacieranie w 11,2l - 62-67°C - 80 min. - 78°C - 1 min. Gotowanie 60': 60' Polaris Schłodzone do 18, Fermentacja narastająco od ok 18°C Edytowane 16 Grudnia 2019 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) #103 American Wheat 29. 02. 2020 13 blg 27 IBU 22l Skład: - pszeniczny 2,4kg - pilzneński 2 kg kg - chmiel Polaris 2017 własna szyszka - citra i amarillo 2019 - FM Kłosy Kansas, starter 1,2 l Zacieranie w 13l - 67°C - 60 min. - 78°C - 1 min. Gotowanie 60': 60' Polaris 15' Polaris 0' Citra i Amarillo po 20g do chłodzenia Citra i Amarillo po 20g Schłodzone do 18°C, Edytowane 29 Lutego 2020 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 #104 American Stout 15. 03. 2020 15 blg 47 IBU 22l Skład: - pilzneński 5 kg - pszeniczny 0,5 kg - jęczmień palony 0,3 kg - caracrystal 0,2 kg - czekoladowy 0,1 kg - chmiel Polaris 2017 oraz cascade 2016 własna szyszka - FM Kłosy Kansas, gęstwa Zacieranie w 18l - 66°C - 60 min. - 78°C - 1 min. Gotowanie 60': 60' Polaris 15' Mech Irlandzki 5' Cascade Schłodzone do 18°C, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 #105 Session IPA 5. 04. 2020 9 blg 50 IBU 19l Skład: - pilzneński 2,7 kg - pszeniczny 0,5 kg - chmiel Polaris 2017 własna szyszka - citra i amarillo szyszka 2019 - FM Kłosy Kansas, gęstwa Zacieranie w 12l - 63-60°C - 80 min. - 78°C - 1 min. Gotowanie 80': 80' Polaris 15' Mech Irlandzki 5' Citra & Amarillo po 15g 0' przy 70°C Citra & Amarillo po 15g Schłodzone do 18°C, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 #106 #107 APA receptura do uzupełnienia #108 11.02.2021 AIPA receptura do uzupełnienia #109 11.03.2021 Cascadian Dark Ale Zasyp: Pilzneński- 5,5 kg Carahel - 0,5 kg Carafa II Special - 0,5 kg Biscuit - 0,25 kg Cukier - 0,25 kg Zacieranie 60 min - 66-67°C ->78°C Chmielenie: Polaris - 70 min Polaris - 45 min 30 g - Fuggles 5,5% - 15 min 30 g - Citra 12,6% - 5 min 250 g - cukier - 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się