mc007 Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) Cześć wszystkim, którzy zdecydowali się zajrzeć do tego tematu Będę w nim opisywał moje boje w warzeniu piwa.Pierwszy był brewkit Gozdawa Pils. Warzone pod koniec września. Nie znam początkowego blg, zeszło do 5 blg i koniec. W butelkach już dochodzi 3 tygodnie. Uważam, że jak na pierwsze piwo wyszło pijalne . Chociaż w brewkitach trudno chyba coś zepsuć (nie licząc zakażenia). Prawie wcale nie ma w nim goryczki. Wydaje się nieco słodkie. Piana pojawia się przy nalaniu i znika w ciągu 1-2 minut Cukier odmierzałem z łyżki, więc pewnie niektóre butelki będą bardziej nagazowane, inne mniej.Drugie piwo to Gozdawa Belgian Christmas Ale. Zachęcony pozytywną recenzją Dori na http://blog.homebrewing.pl dodałem do niego trochę goździków i skórkę pomarańczy. W jaki sposób? Gotowałem to w wodzie z pół godziny, potem do niej wlałem puchę i już postępowałem wg. Przepisu. Oczywiście dodałem ekstrakt słodowy superciemny 1,7kg i 0,5kg cukru kandyzowanego. Wyszło 15 blg. Jakie było moje zdziwienie, gdy blg zeszło po 13 dniach do tylko 8 (fermentacja w 20st C.). Za radą z forum przelałem piwo na cichą, zasysając jeszcze trochę drożdży z dna fermentora. Po paru dniach zeszło do 7 blg ( może 6,5, balingtomert z biowinu nie jest zbyt dokładny moim zdaniem). W ciągu kilku dni pomiar się nie zmienił i zabutelkowałem używając dropsów fermentacyjnych. Dodam, że na dnie był spory osad drożdży, o wiele większy niż zassałem z „burzliwej”. Czyli wg. mnie drożdże się namnożyły, ale nie zjadły już cukru. Spis wszystkich warek: 2014: #1 Pils Gozdawa brewkit wrzesień 2014 #2 Belgian Christmas Ale Gozdawa brewkit październik 2014 #3 English IPA 29. 10. 2014 #4 Hefeweizen 31. 10. 2014 #5 Dunkelweizen 16. 11. 2014 #6 Polskie Ale 10. 12. 2014 2015: #7 American IPA 27. 12. 2015 #8 Black IPA 10. 01. 2015 #9 Grodziskie 6. 02. 2015 #10 Russian Imperial Stout 15. 02. 2015 - finał VII PKPD 21.11.2015 #11 Cienki Stout 15. 02. 2015 #12 Jasne lekkie 21. 02. 2015 #13 Choco Stout 04. 03. 2015 #14 Czech Pils 15. 03. 2015 #15 White IPA 24. 03. 2015 #16 Lager Wiedeński 31. 03. 2015 #17 American Pale Ale 02. 05. 2015 - pierwsze miejsce Komisji Branżowej w VI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego #18 Malinowe Pale Ale 14. 05. 2015 #19 Saison 24. 06. 2015 #20 Witbier 15. 07. 2015 #21 Belgian IPA 12. 08. 2015 #22 Belgian Dubbel 03. 09. 2015 #23 Bitter 12. 09. 2015 #24 Bitter II 26. 09. 2015 #25 Bitter III 07. 10. 2015 #26 Extra Special Bitter 12. 10. 2015 #27 Hefeweizen 19. 10. 2015 - finał VII PKPD 21.11.2015 #28 Brown Porter 04. 11. 2015 #29 Żytnie 05. 11. 2015 #30 Robust Porter 20. 11. 2015 #31 Koźlak Pszeniczny 11. 12. 2015 #32 Altbier 17. 12. 2015 #33 Hefeweizen 28. 12. 2015 #34 Rauchbier 30. 12. 2015 - 4ty w Warszawskim KPD w kategorii Rauchmarzen. Podsumowanie chmielobrania 2015 2016: #35 Kölsch 02. 01. 2016 #36 APA SH Equinox 16. 01. 2016 #37 Desitka 20. 01. 2016 #38 Lager Wiedeński II 24. 01. 2016 - 6te miejsce w VII Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego #39 New Zealand Wheat 05. 02. 2016 #40 Bohemian Pilsener II 09. 02. 2016 #41 Hoppy Pils 17. 02. 2016 #42 Rye Stout 27. 02. 2016 #43 Lager Wielozbożowy 02. 03. 2016 #44 German Pilsener 16. 03. 2016 #45 Polskie Ale (prawie SH) 20. 03. 2016 #46 Grodziskie II 28. 03. 2016 #47 Żytni Ciemny Lager 4. 04. 2016 #48 English Brown Ale 16. 04. 2016 - 4te miejsce w Konkursie Piw Domowych we Wrocławiu #49 English IPA 24. 04. 2016 - drugie miejsce w III Lubuskim KPD w kategorii Extra Special Bitter #50 West Coast IPA 29. 04. 2016 #51 Summer Ale 06. 05. 2016 #52 Black Summer Ale 06. 05. 2016 #53 Lubelskie Zielone 03. 09. 2016 #54 Lambik 05. 10. 2016 #55 Scottish Heavy 12. 10. 2016 #56 Pumpkin Ale 18. 10. 2016 #57 PAIPA - Polsko - Amerykańska IPA 21. 10. 2016 #58 Scottish Export 80/- 11. 11. 2016 #59 Russian Imperial Stout II 12. 11. 2016 #60 Stout 12. 11. 2016 #61 Wee Heavy Strong Scotch Ale 3. 12. 2016 #62 Belgian Pale Ale 10. 12. 2016 #63 Belgian Blond Ale 17. 12. 2016 #64 PAPA SH PL Cascade - Polsko - Amerykańskie Pale Ale 30. 12. 2016 2017: #65 Belgian Dubbel 14. 01. 2017 #66 Tripel 28. 01. 2017 #67 Quadrupel 18. 02. 2017 #68 Desitka 25. 02. 2017 #69 White IPA 18. 03. 2017 #70 Munich Dunkel 18. 03. 2017 #71 German Pilsener 19. 03. 2017 #72 Żytnia PAPA 1. 04. 2017 #73 #74 #75 #76 #77 #78 #79 #80 Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Trzecia warka to English IPA Już z zacieraniem po tym, jak zaopatrzyłem się w 50l garnek. #3 English IPA 29. 10. 2014 -pale ale 2,1kg - monachijski I 2 kg - cararoma 0,2 kg - carahell 0,2 kg - chmiel lunga 30g - fuggle 60g Drożdże Pure Ale Yeast Gozdawa Zacieranie: Zasyp do 15 l wody. 62-63°C 30' 72-73 °C 30' 76°C - filtracja Chmielenie: lunga 30g 60' fuggle 15g 30' fuggle 25g 15' fuggle 20g 0' Zestaw kupiony w piwopiweczko.pl Uzyskałem 19l 15 Blg.Tutaj też mam mały problem z przebiegiem fermentacji. Drożdże Pure Ale Yeast Gozdawa.Burzliwa ruszyła z kopyta po 3-4 godzinach, ustała po 2 dniach (przynajmniej jeżeli chodzi o bardzi wysoką pianę i bezustanne bulkanie z rurki ). Termometr na fermentorze pokazywał 24 st C, podczas gdy w pomieszczeniu było ok 19-20. Po czterech dniach postanowiłem zmierzyć odfermentowanie, pokazało 6 blg. Trochę się rozczarowałem, bo po intensywności fermentacji (mam transparentne fermentory) zakładałem już głębsze odfermentowanie. Wczoraj (po kolejnych 3 dniach) pomiar identyczny, 6 blg. Przeniosłem fermentor w trochę cieplejsze miejsce (20-22 st.C) i solidnie przemieszałem mieszadłem, napowietrzając piwo. Nie wiem, czy oczekiwać zejścia niżej, postoi jeszcze z tydzień i zobaczymy. Chciałem pierwszy raz użyć gęstwy do kolejnego piwa, ale chyba nie tym razem (w planach polskie ale). English IPA: #4 Hefeweizen 31. 10. 2014 - pszeniczny Weyermann 2,5kg - pilzneński Weyermann 1,6kg - Carahell 0,2kg -chmiel aromatyczny Spalt Select granulat 30g -drożdże Safbrew WB-06 Zacieranie: 10' 35°C 15' 53°C 30' 63°C 72°C do negatywnej próby jodowej 78°C - filtracja Gotowanie 80': 70' Spalt Select 10g 30' Spalt Select 10g 5' Spalt Select 10g Czwarta warka, popełniona 2 dni po English IPA to Hefeweizen z Browamatora. Uzyskałem 21l 12 Blg (mogłem odparować więcej ale dopiero się uczę w jakim tempie to postępuje). Dzisiaj (środa, 5 dni od warzenia) wciąż jest sporo piany na całej powierzchni i z tego powodu nie mierzyłem jeszcze gęstości. Czy pszeniczniaki zawsze tak długo "trzymają" pianę (drożdże Stafbrew WB-06)? / 11. 11. 2014 Właśnie zabutelkowałem Hefeweizena. Zszedł z 12 do 2 blg.20 l i 140g cukru rozpuszczonego w 1l. wody.Zebrałem gęstwę do słoika, bo za tydzień mam w planach Dunkelweizen wg. receptury użytkownika Zgoda. Hefeweizen: Edytowane 8 Września 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) #5 DUNKELWEIZEN WYBORCZY - wyborczy, bo warzony 16 listopada, w dniu wyborów. Zasyp: słód pszeniczny 3.00 kg słód monachijski 1.00kg słód karmelowy jasny (100-150 EBC) 0.30kg słód karmelowy ciemny 0.20kg Chmiel: Lubelski 30g Zacieranie: 42°C - 30' 62°C - 20' 72°C - 45' 76°C - 10' Chmielenie: 60 min. Lubelski 30g. Udało mi się uzyskać 13 blg w 24,5l, jakoś wydajność bardzo wzrosła Brzeczka zadana całą gęstwą WB-06 z #4 Hefeweizena 17.11. Dopiero 17, bo byłem członkiem komisji wyborczej , gdy wróciłem do domu ok 2 w nocy okazało się, że brzeczka ma jeszcze jakieś 25 stopni. Chłodzę w wannie i nie miał kto wymienić wody na świeżą zimną. Nie chciało mi się już uwadniać drożdży i targać garnka z wanny. Drożdże uwodnione w temperaturze ok 18 st. OG = 13 FG= 3 Zabutelkowano 1. 12. Edytowane 19 Grudnia 2014 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Powiem Ci, że hardcore. I wszystko udało Ci się zrobić w czasie przerw? Też myślałem, żeby się czegoś takiego podjąć, ale ostatecznie odpuściłem. Powiem jedno - piwo na pewno zostało sfałszowane, jak te wybory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Hehe, moja komisja pracowała całkowicie uczciwie Trochę miałem opóźnienia, bo jeszcze filtracja mi stanęła pierwszy raz w mojej "karierze". Chwila zwątpienia, po czym przemieszałem złoże, poczekałem 10 minut i na szczęście zaczęło lecieć Przerwę w pracy miałem od 14 do 21, a że do lokalu mam 5 minut, to ogólnie czasu wystarczyło Nie licząc chłodzenia. Ogólnie, piwo już zacząłem spijać i wyszło bardzo smaczne Czuć w zapachu banany (z sensoryką póki co licho), karmelu trochę, ogólnie wydaje mi się lepsze niż #4 Hefe. Weizeny bardzo szybko się gazują, obydwa otwierałem po 48h refermentacji i już było lekkie wysycenie. A podobno, wg. forowicza Zgody najlepsze jest po 3 tygodniach (ciekawe, czy to czyta ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) #6 Polskie Ale 10. 12. 14receptura zapożyczona od forowicza UndeathZasyp (Strzegom): Pilzneński - 4 kg Karmelowy 150 - 0,2 kg Pszeniczny - 0,2 kg Chmiele: Marynka granulat 35g Lubelski granulat 40g Drożdże Safale s-04Zacieranie:woda do zasypu - 12l63C - 35'72C - 45'78C - 10’Wysładzanie ciągłeGOTOWANIE:70' Marynka 25 g30' Marynka 10 g15' Lubelski 30 g5' Lubelski 10 gWyszło 21l 14 Blg, dodałem 3l wody, ==> 24l 12 Blg IBU: nie wiem na co patrzeć, Tinseth = 36 PPP = 46Chłodzenie w wannieDo fermentacji poszło 21l, 3l właśnie się zagotowuje w słoikach na startery.Uwodnione drożdże zadane w temperaturze 20 stopni C o 21 00.Fermentacja w temp ok 15C 3dni, potem stopniowo podwyższana do ok 20C.17.12 wyczułem diacetyl (ale pewności nie mam, bo smak znam tylko z opisów) dzisiaj (20) już tego nie było czuć, więc wieczorem przelane na cichą do dwóch wiader przy 3,5 blg.Do jednego planuję dodać Lubelski i Iunge na jakieś 5 dni.Cicha 7 dni./Dzisiaj 28. 12 zabutelkowałem po cichej. 18x0,5 i 2x0,33 po chmieleniu na zimno z 46g cukru w 0,55l wody, i 17x0,5 i 2x0,33 bez z 57g cukru w 0,45l wody. Recenzje piwa z depozytu: Polskie Ale, QV Birra Trochę spędziło w lodówce, zanim się za nie zabrałem, ale wreszcie miałem na tyle czasu, żeby móc je na spokojnie wypić, bo nie lubię pić piwa domowego na szybko lub w w większej grupie, gdy nie mogę się na piwie skupić W kolorze coś jak sok z grapefruita - ciężko mi określić ten kolor bursztynowe, lekko żółtawe, lekko pomarańczowe. Nieprzejrzyste. Piana niezbyt obfita, bialutka średnio i drobno pęcherzykowa. Co ciekawe, w butelce lepiej mi się utrzymywała, niż w kieliszku (wlałem około pół butelki). w zapachu mało chmielu, leciutko kwaśnawy zapach, po powąchaniu zacząłem się obawiać, czy nie jest lekko nadpsute. Na szczęście w smaku nic takiego nie czuć, a i po ogrzaniu ten zapach jakby przycichł (ale nie znikł całkiem) i po kilku łykach był już na granicy wyczuwalności. Średnia, dość przyjemna goryczka, niskie wysycenie, podbudowa słodowa wyczuwalna, chmiel jej nie przytłacza, ale jest wyraźnie wyczuwalny. Bardzo pijalne, można by pewnie w 5 minut całe wypić bez problemu, chociaż szkoda to robić Ogólnie całkiem przyjemnie mi się je piło podczas warzenia własnego Polskie ALE od QV birra Barwa: Jasno pomarańczowa, ładnie klarowne Aromat: Mniej niż średni więcej niż słaby, karmelowo-ziołowy Piana: Biała, średnio i drobno pęcherzykowata, powoli redukuje się do obrączki i tak pozostaje. Szkła znaczyć nie chce Smak: Najpierw słodki potem mocno wyczuwalna nuta ziołowa Wysycenie: Średnie, dobre Goryczka: Średnio intensywna, raczej długa acz niezalegająca, ziołowa Ogólne wrażenia: Proste i solidne piwo z wyczuwalnym polskim chmielem, nieźle zbalansowane, fajna kontrująca goryczka, ładnie klarowne. Dobre piwo sesyjne, przekonałeś mnie, że warto uwarzyć podobne. Dzięki za piwo Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 (edytowane) #7 AIPA 27. 12. 2014.pale ale Strzegom 4,2karmelowy 30 Strzegom 0,35karmelowy czerwony Strzegom 0,35pszeniczny Strzegom 0,45,3kg- chmiel goryczkowy Chinook (USA) 70 g (granulat), 11,6%- chmiel aromatyczny Cascade (USA) 60 g (granulat), 7,2%- chmiel aromatyczny Citra® (USA) 60 g (granulat), 13,1%Drożdże przemyta gęstwa Safale s-04Zacieranie:woda do zasypu - 18,5l65-63C - 65'do 78CWysładzanie ciągłeChmielenie:65' 40 g chmielu Chinook55' 10g Chinook15' 40 g Cascade20 g ChinookMECH IRLANDZKI 5g0' 20 g Cascade60 g Citra.Na zimno pójdzie- 50g Citra (albo więcej)Wyszło tylko 16l 16blg, wydajność spadła bo zmieliłem ziarno w domu i chyba za dużo było zostało całych ziaren. Z drugiej strony dużo było też "mąki".IBU 103 Fermentacja w 15st C. Będzie z czasem podnoszona.Drożdże zadane o 17 40, o 22 już coś się działo.Trochę dziwi mnie wygląd tych drożdży na dnie fermentora (na zdjęciu). 3.01. 4blg. Jeszcze nigdy nie miałem tak klarownego piwa tak szybko./ 5. 01. Przelane na cichą przy 4blg z 40g Citry./ 11. 01. Zabutelkowane z 90g cukru w 0,7l H2O. 26 x 0.5 i 2 x 0,33. Recka piwa z depozytu: AIPA od QV birra Przy otwieraniu powoli zbiera się do zwiedzania świata, przez co wzbił się osad z dna butelki Barwa: Ciemno pomarańczowa/bursztynowa, nieprzejrzyste Aromat: Intensywny. Zdecydowany grejpfrut plus lekka żywica Piana: Biała, drobno i średnio pęcherzykowata, utrzymuje się, lekko lepi szkło Smak: Fajny soczysty grejpfrut, potem słodycz od karmeli, która kontruje gorycz Wysycenie: O dziwo nie za wysokie, średnio niskie, idealne Goryczka: Średnia, przyjemna Ogólne wrażenia: Jedyny mankament to lekki gushing i mało zwarty osad z dna butelki. Mimo deklarowanego IBU (103) jego odczucie mocno zniwelowane karmelami co w tym wypadku bardzo fajnie się komponuje. Citra zgubiła się gdzieś i nie czuć jej nic a nic. Bardzo dobre piwo wypite ze smakiem. Dzięki za możliwość degustacji Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 A nie zassałeś przypadkiem chmielu z kadzi warzelnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 A nie zassałeś przypadkiem chmielu z kadzi warzelnej? Jakieś minimum, bo większość oddzieliłem później przez sitko, żeby wykorzystać całą brzeczkę. Więc chmielin prawie tam nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Jak dla mnie wygląd drożdży jest ok. Często tak mam przy s04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Wczoraj po 6 dniach fermentacji AIPA miała 4blg. Za 2-3 dni idzie na cichą. Chciałem zebrać ponownie gęstwę na planowaną BIPE. Jak postąpić z tymi grudkami drożdżowymi? Bo jak patrze, to zbierając całe drożdże jeden słoik może nie starczyć. Jest tych drożdży masakrycznie dużo. Pominąć grudki i starać się zebrać sam "muł"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Pierwsze zacieranie w Nowym Roku #8 Black IPA "Czarny Amerykanin" 10. 01. 2015Goryczka: 60 IBUKolor: 38 SRMOG: 18 BlgSłody:4,9 kg Pils Bruntal100g Pale Ale Strzegom100 g karmelowy 30 Strzegom0,25 kg Biscuit0,5 kg Carafa II Special - koniec zacierania0,275 kg cukier kuchenny -pod koniec gotowaniaChmiele:53 g Marynki 60 min26 g Cascade 45 min25 g Fuggle 15 min5 g Mech Irlandzki 15 min30 g Cascade 0 min50 g Cascade na zimnoDrożdże: przemyta gęstwa Safale s-04Zacieranie: 62-63 przez 60 minWyszło 24l 18 blgIBU: 59Gęstwa (ponad 200ml) zadana o 15 50, po 22 już widoczne oznaki fermentacji.Fermentacja w 15st C (otoczenie). Stopniowo będę podnosił temperaturę.24. 01 na cichą przy 4,5 blg z 84 g Cascade.29. 01 zabutelkowałem z 140g cukru w 1l wody. 36x 0,5 5 x 0,33 2 x 0,66 minus jedna stłuczona 0,5 Nagazowanie 2,6./19 luty. Jakieś takie za bardzo alkoholowe, gorzkie. Nie tego oczekiwałem. Mam nadzieje, że się ułoży z czasem. Kolejna degustacja chyba za miesiąc. Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 #8 zmierzone dzisiaj i jest 5,5 blg i mam przeczucie, że niżej nie zejdzie. Pytanie: Da się połączyć jakoś gęstwę po Grodziskim z RISem? Tak się składa, że chciałbym takie piwa teraz uwarzyć i zastanawiam się, czy są jakieś drożdże, na których miało by to sens. Safberw S-33? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) #9 Grodziskie 6. 02. 2015 Goryczka: 25 IBU OG: 8 Blg FG: ??? Słód: Wędzony pszeniczny Weyermann 3 kg. Chmiele: Lubelski granulat: 33g 60' 15g 25' 10g 10' Drożdże: Safale US-05 Zacieranie: 63 - 35' 73 - 35' Uzyskałem 23l 8 blg. Uwodnione drożdże zadane o 15 30 w temperaturze ok 21st C. Fermentacja wystartowała po 24h. Fermentacja w 14 - 15 st. C. 15. 02 przelane do drugiego fermentora przy 2,5 blg. 16. 02 dodana łyżka żelatyny rozpuszczona w 200ml wody w celu sklarowania. Przeniesione w 10st. C. 19. 02 zabutelkowane z 120g cukru w 800ml wody. 41x 0,5 i 2x 0,33 Edytowane 20 Lutego 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) #10 Russian Imperial Stout 15. 02. 2015Goryczka: 116,6 IBUKolor: ?? SRMOG: 24 BlgSłody:Pale Ale Strzegom- 60,67% 6,37 kgMonachijski typ II Strzegom- 19% 2 kgCzekoladowy 350-450 EBC Strzegom- 3% 0,315 kgJęczmień palony Strzegom- 6,23% 0,65 kgPłatki owsiane- 3,70% 0,388 kgPłatki Jęczmienne – 3,70% 0,388 kgPłatki pszenne – 3,70% 0,388 kgChmiele:Gotowanie 90'Marynka 30g 70’Marynka 40g 60’Marynka 30g 50'Lubelski szyszki 50g 5’Drożdże: wlane na gęstwę Safale us-05 po #9 GrodziskimZacieranie: Płatki kleikowałem przez 30 minut w 6l wody.66-67 przez 90 min i mashoutWyszło 21l 24 blgOczywiście były jakieś problemy: lubelski w szyszkach bez pomyślenia wsypałem luzem a potemnic nie chciało lecieć przez wężyk. Poradziłem sobie lejąc z gara do fermentora przez grube sitko.Z plusów: pierwszy raz użyłem chłodnicy zanurzeniowej. Jestem pozytywnie zaskoczony, bo schłodziło się do 26st. C w 15 minut.Jeszcze nie wszystkie zwoje były zakryte przy tej ilości brzeczki. / 13. 03. zmierzone 7 blg, przelane na cichą, będą 3 tygodnie z płatkami dębowymi. / 07. 04. zabutelkowany z dodatkiem 64g cukru. Celowane wysycenie 1.9. 52 x 0,33l. 7 blg, co daje jakieś 9% abv. QV birra - RIS Kolor: czarne, nalewało się klarowne Piana: niska, drobno pęcherzykowa, średnio trwała Wysycenie: średnie, odpowiednie Aromat: słody palone, whisky, alkohol Goryczka: nie zalegajaca, gaładka Smak: pierwszy łyk - rewelacja, później nieprzyjemny alkohol, smakowało jakby ktoś wlał tam whisky. Dobry balans ciało / goryczka Edytowane 10 Listopada 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) #11 Cienki Stoutcienkusz z #10.Goryczka: 36 IBUKolor: ?? SRMOG: 9 BlgSłody:j. w.Chmiele:Gotowanie 60'Chinook 11,2% 15g 60'Chinook 11,2% 5g 25'Fuggle 4,9% 25g 5'Drożdże: przemyta gęstwa Safale us-05 odebrana z #9 Grodziskiego (jakieś 100ml)Zacieranie: j. w. Wyszło 20l 9 blg / 23. 02. zmierzone 2 blg / 3. 03. zabutelkowane z dropsami refermentacyjnymi. 35 x 0,5l Cienki Stout QV Birra9blg, 36IBU, 3,8% alk. http://wrzucaj.net/images/2015/06/30/201506301751190HCeO.jpg Piana Niska, szybko znika, trochę jak w coca coliBarwa Czarna, chociaż są jaśniejsze przebłyski Aromat Słodowy, jednak czekoladę czuć dopiero po mocnych zaciągnięciu sięSmak Lekka kwasowość Wysycenie Niskie Goryczka Niska Ogóle wrażenie Mimo niskiego wysycenia, czuć wyraźnie bąbelki na języku, co w połączeniu z lekką kwasowością daje uczucie ostrości (myślę, że dużo dały tutaj płatki jęczmienne i pszenne). W składzie wymienione zostały płatki owsiane. Niestety nie stwierdziłem gładkości, pełności. Goryczka w moim odczuciu niższa niż deklarowane 36 IBU. Piwo ogólnie wytrawne, trochę dla mnie za wodniste. Ja bym próbował zacierać bardziej na słodko. Piwo ogólnie na plus, pijalne a na zbliżające się upały idealne Za dużo powiedzieć nie można, w końcu to dziewiątka. . Edytowane 30 Czerwca 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) #12 Jasne Lekkie 21. 02. 2015Goryczka: 29,3 IBUOG: 10,5 BlgSłody:Pilzneński Bruntal 3,3kgChmiele:Gotowanie 70'Iunga 11% 13g. 60'Lubelski szyszki 15g. 30'Iunga 11% 5g. 30'Lubelski szyszki 20g. 5'Drożdże:Saflager W34-70Zacieranie: 52-51 10'63-62 30'72-71 30'Mash-outUzyskałem 22l 10,5 blg.Drożdże uwodnione w 24st. C.Zadane do brzeczki o temperaturze 17st. C.Temperatura otoczenia 9-10st.C.Wyszła nie zła wydajność, co mnie cieszy, bo pierwszy raz śrutowałem słód w home made śrutowniku (przerobiona makaroniarka). http://www.piwo.org/public/style_emoticons/#EMO_DIR#/smile.png/ po 20 godzinach już pokrywa fermentora jest napuchnięta, idzie to szybciej niż się spodziewaniem / 5. 03. przeniesione w 12 st C. / 10. 03. przeniesione przy ok 4 blg (piwo jest tak na CO2owane, że ciężko się mierzy zwykłym miernikiem z biowinu) w 14-15 stopni w celu dofermentowania i pozbycia się diacetylu. /15. 03. przelane do lagerowania przy 2,5 blg. Lagerowane w lodówce przy ok. 4st. przez 2-3 tygodnie. / 30. 03 po 2 tygodniach lagerowania zabutelkowane z dodatkiem 108g sacharozy w 0,6l wody. Celowane nagazowanie 2.3. 1x ,66 41 x ,05 2 x 0,33 Refermentacja do jutra w 16 st. C potem piwnica z ok 10-11st. C. Edytowane 30 Marca 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) #13 Milk Choco Stout 4. 03. 2014 receptura na podstawie Serpiente browaru WiT Cervecería Casera OG: 14 blg (bez laktozy)Słody:- Pale Ale Strzegom - 4,75 kg- Czekoladowy jasny 350-450 EBC Strzegom - 0,636 kg - Jęczmień palony Strzegom 1100EBC - 0,237 kgDodatki:- gips - mała łyżeczka od początku zacierania- laktoza - 0,46 kg - 10`- kakałszale - 0,40 kg - 15` - mech irlandzki 5g 15'Zacieranie:- 60' - 67 °C- 15` - Mash out Chmielenie:27 g - Lunga - brzeczka przednia 8g - Lunga 60'27 g - Willamette - 30`Drożdże:Gęstwa III pokolenie US-05 zadałem w temperaturze 21 st. C. Do fermentora poszło 25l. Temperatura otoczenia fermentacji 16st. C. Wydajność: 65,78% (licząc to w fermentorze) / 13. 03 zmierzone 5,5 blg / 23. 03 zabutelkowane przy 5,2 blg, ze 100g cukru w 0,5l wody. Celowane nagazowanie 2.0. QV birra - Choco Stout Kolor: czarny, klarowny Piana: niska, drobno pęcherzykowa, dosyć trwała Wysycenie: niskie - na stout w sam raz Aromat: kakao, kawa, nutka likieru wiśniowego Goryczka: niezalegająca, wyczuwalna. Smak: pełny. Czuć było kawę, kakao, laktozę. Piwo zdecydowanie degustacyjne. Warka trzynasta nie przyniosła pecha. Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Warzenie zaplanowane na jutro, o ile pomiar #12 Jasnego Lekkiego będzie już stały. #14 Czech Pils 15. 03. 2015 12,5 blg EBC: 6 IBU: 37 SKŁAD: · Pilzneński 3-5 Bruntal 4,7 kg · Monachijski II Strzegom 0,3 kg · Karmel 30 Strzegom 0,5 kg . · Hallertau Tradition 5,4%AA · Saaz 3,2%AA · Mech irlandzki · Saflager W34-70, wlane na gęstwę po #12 Jasnym Lekkim ZACIERANIE:20' - 64-65°C 40' - 71-72°C 10' - 78°CGOTOWANIE 70':60' - Tradition 40g30' - Tradition 35g15' - Saaz 30g15' - Mech irlandzki 5g Do fermentacji poszło 28l 12,5 blg. 2,2l brzeczki zagotowałem w słoikach w celu użycia jej do refermentacji. Wlane na drożdże w temperaturze 14 st. C o 14.Fermentacja w 9-10st. otoczenia. / po 8 godzinach już widać ruch w fermentorze. Szybko ruszyły / 24. 03 3 blg dobre w smaku, ciut mała goryczka, ale może jeszcze wyjdzie / 25. 03 przeniesione w 15 stopni / 27. 03 dalej 3 blg / 30. 03 zlane na lagerowanie przy 2,5 blg Edytowane 30 Marca 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 W końcu poskładałem jakoś mieszadło i wrzuciłem na próbę jasną warstwę drożdży z przemytej reszty gęstwy zebranej z #11 Cienkiego Stoutu. Trochę postała w lodówce ale po otwarciu słoika pachniała jak by miała 2 dni Jak wszystko pójdzie dobrze, to zrobię na niej White IPA. Aha, starter 1 litr 6blg, z zagotowanej w słoiku brzeczki Polskiego Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Piwo z depozytu od szefoo tak mi podeszło, że postanowiłem takie popełnić. #15 White IPA 24. 03. 2015 16 blg 23,5 l 73,5 IBU Skład: - Pilzneński 2,5 kg- Pszeniczny 2,5 kg- Płatki owsiane 0,8 kg- Płatki jęczmienne 0,4 kg US-05 ze startera Marynka 20g Centennial 145g Ahtanum 15g Zacieranie Łyżeczka gipsu piwowarskiego 45°C 10 min56°C 5 min62°C 10 min68°C 60 min74°C 5 min76°C Mash OutChmielenie:- 60 min 20g Marynka granulat - 60 min 15g Centennial granulat - 30 min 15g Centennial granulat - 15 min mech irlandzki - 5 min 15g Centennial granulat - 5 min 15g Ahtanum granulat Na zimno pójdzie 100g centenniala. 900 ml zagotowane jako rezerwa. Jedna z bardziej zawalonych warek. Byłem już mocno zmęczony. Przy robieniu whirpoola nie odczekałem wystarczająco długo, wobec czego szybko zaczęło mi zasysać chmiel. Poza tym brzeczka słabo leciała mi przez filtr tetrowy (nie wiem, to chyba wina dużej ilości płatków owsianych i jęczmiennych w zacierze), więc co pominąłem i lałem bezpośrednio. Żeby nie zassać dużo chmielu do fermentora zostawiłem sporo brzeczki i przecedziłem ręcznie wyciskając tetrę. Potem zagotowałem to. W miedzy czasie do brzeczki w temperaturze ok 17 stopni zadałem drożdże. Po przegotowaniu w garnku tej resztki brzeczki, prawie wrzącą wlałem ją do fermentora Ok 4 litry. Jak się skapłem co robie to było już za późno. Ale... Zewnętrzny termometr pokazał 29 stopi. Fermentor wsadziłem do garnka, wlałem do niego zimnej wody i wyniosłem na noc do piwnicy z otwartym oknem. Po 10 godzinach pokazywało 15 stopni... i pierwsze oznaki fermentacji. Teraz fermentuje w 13 stopniach otoczenia. Na szczęście nie wybiło drożdży przy tej temperaturze. / 29. 03 przeniesione w 15 stopni / 31. 03 przeniesione w 17 stopni / 9. 04 3blg, przelane do chmielenia na zimno. 100g Centenniala na 5 dni. /14. 04. zabutelkowana z 0,75l rezerwy i 50g cukru. Celowane nagazowanie 2,5. Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Wreszcie fajna etykieta Warka #8. Projektował kolega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Wczoraj przyszły sadzonki chmielu. 2 x lubelski 1 x marynka 1 x Sybilla 1 x Hallertauer 1 x Magnum Dzisiaj wsadziłem 1 lubelski. Tylko 1 bo jeszcze mogą być mocniejsze przymrozki a jak jeden polegnie to przeżyje to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) #12 Jasne lekkie zabutelkowane. Lagerowanie działa, bardzo klarowne to piwo już jest W smaku lekkie, z przyjemną goryczką. #14 Pils zlany do lagerowania. Zebrałem gęstwę, która pachniała jak nigdy dotąd. Nie mogłem się oprzeć, musiałem się zaciągać Gęstwa zostanie wykorzystana do jutrzejszego Lagera Wiedeńskiego (o ile nic nie pokrzyżuje planów). Edytowane 30 Marca 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) #16 Lager Wiedeński 31. 03. 2015 13 blg EBC: 13 IBU: 24,5 SKŁAD: Wiedeński Weyermann 3,4 kg Monachijski II Strzegom 1,7 kg Carahell Weyermann 0,17 kg Caramunich Typ I Weyermann 0,22 kg Zakwaszający 0,08 kg Hallertau Tradition 5,4%AA Saaz 3,2%AA Mech irlandzki Saflager W34-70, 3 pokolenie gęstwy po #14 Czech Pils ZACIERANIE: 19,5 l wody do zacierania 40°C - wsypane słody 54°C - 10 min 63°C - 30 min 72°C - 30 min 76°C- Wysładzanie ciągłe do 4blg.GOTOWANIE 60': 60' - Tradition 40g 20' - Saaz 23g 15' - Mech irlandzki 5g Uzyskałem do fermentacji 29 l. Ok 800ml zagotowane jako rezerwa. Drożdże zadane do brzeczki w temperaturze 14°C. Jakieś 600 ml. Temperatura otoczenia fermentacji 9-10°C. Fermentacja po 12 godzinach była już faktem. / 1-2 kwiecień: Temperatura otoczenia waha się od 8 do 9 stopni. Pogoda sprzyja. / 22 kwiecień: przelany do 3-tygodniowego lagerowania przy 3,2 blg. / 16 maj: zabutelkowano z dodatkiem 0,6l rezerwy i 109g cukru. Celowane nagazowanie 2.4. 55 x 0,5 1 x 0,33. Edytowane 17 Maja 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się