Undeath Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) Kraj pochodzenia: PL (rodowód DE) Odmiana: goryczkowa Średnia zawartość alfakwasów: 12.3-17.9% Krótki opis: Chmiel goryczkowy z niemieckim rodowodem ze znanej rodziny Hallertau. Posiada dość wysoką zawartość alfa-kwasów oraz przyjemny lekko przyprawowy aromat. Obecnie uprawiany w Polsce jako alternatywa dla Magnum. (informacje na podstawie opisu z sklepów) Opis angielski Edytowane 6 Listopada 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 aminokwasów internety, tablety i po co kajety?!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 aminokwasów internety, tablety i po co kajety?!? Hehe skopiowałem z sklepu i jakoś nie zwróciłem uwagi Czas na kawę Pisz jaras na PW następnym razem żeby nie zaśmiecać tematu z chmielami, bo potem trzeba się przez tonę postów przekopać zanim się znajdzie info o chmielu. Od siebie dodam, że chmiel od zeszłego roku dostępny już w Polskiej wersji większość sklepów go już ma w ofercie, natomiast z informacji od plantatora wynika, że jest on uprawiany na równi z Magnum, ale ma trochę lepszą goryczkę. W praktyce wyjdzie w sezonie lagerowym, jak go wypróbuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Po dwóch lagerach na nim w zeszłym sezonie, paczuszka leży i czeka na spalenie w sziszy złe doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Po dwóch lagerach na nim w zeszłym sezonie, paczuszka leży i czeka na spalenie w sziszy złe doświadczenia. Aż tak źle? Nie strasz bo zrezygnuje z niego Co było z nim niedobrego w piwie, rozwiń trochę ku przestrodze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) No teraz żałuję że napisałem o tym. Paskudna ściągająca łodygowa gorycz mi wyszła, ale.... niekoniecznie to musiała być wina chmielu. To były moje początki z zabawą wodą i wszystko wskazuje na to, że przekombinowałem dość ostro. No i sypnąłem dość sporo chmielu to fakt. Tak całkiem jednoznacznie trudno mi teraz oceniać. Myślę, że warto spróbować i samemu wyrobić sobie zdanie. Edytowane 6 Listopada 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 A w jaki IBU celowałeś? Jasny lager ? Mam tego 100g, wszystko miało iść do RISa ale piwo wypadło z planów. W planie jest teraz nachmielić nim na goryczkę 2 lagery. Wszystkie raczej poniżej 30 IBU więc mam nadzieję że źle nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Testowałem w poprzednim sezonie w lagerach i rzeczywiście goryczka niedobra, ściągająca, ale użyłem też niedawno w APA na goryczkę i rezultat całkiem niezły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 A w jaki IBU celowałeś? Ok 35.Do RISa ja bym nie dał, w połączeniu z palonymi może wyjść jakiś potwór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 W pierwszym Zakonnym Wszechmocnym bardzo się sprawdził, choć też miałem obawy (13,5 alfa-kwasów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Bardzo dobry chmiel. Jak się daje max 10 gr/20 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) Jak się daje max 10 gr/20 l. Mam nieśmiałe wrażenie, że tak jest (no może nie 10g) Zresztą jak i z innymi chmielami niemieckimi i polskimi. Edytowane 6 Listopada 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 To chmiel w sziszy daje jakieś efekty? Nie wiem, nie jestem fanem, tak z ciekawości pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 To chmiel w sziszy daje jakieś efekty? No jak to, chmielowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colkurtz Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Użyłem Taurusa dwukrotnie, w grodziskim (ibu20) i golden ale (ibu35). Niby nie jest jakis zły, ale chyba więcej nie użyję... Goryczka intensywna i krótka, z tym że jakaś kanciasta, nie do końca przyjemna, ostra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się