Skocz do zawartości

Wysładzanie małej warki. Jak?


pogo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ochotę zrobić eksperymentalne piwo, którego na 90% nie będzie dało się pić.

Z tego też powodu planuję ograniczyć rozmiar warki do ok 5l. Zastanawiam się tylko jak przeprowadzić filtrowanie tego?

Słodu będzie jakieś 1,5kg, więc w standardowym fermentorze chyba nie uda się tym nawet przykryć dna aby użyć standardowego wężyka z oplotu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja w tym sezonie robię tylko warki 11-litrowe. Zasypy 1,5-2 kg daje się bez problemu przefiltrować na sprzęcie dla warek 20L.

 

Z resztą, rób i daj znać jak poszło. Jeśli piwa nie da się wypić, to wlej żonie do wanny :).

Edytowane przez santa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam zamiar baaardzo przesadzić z palonymi słodami. Może 50%, może nawet nieco więcej.

Powiedziałem o tym kumplowi, który ma za sobą ponad 100 warek domowych i jeszcze trochę w pracy. Spodziewałem się, że będzie chciał mnie odwieźć od tego pomysłu, ale on tylko stwierdził, że powinienem zrobić 5-litrową warkę.

 

W najgorszym wypadku będę miał zaprawkę do IPA (już gotowego, przefermentowanego) aby go zmienić w CDA. Jedna butelka mojego wynalazku powinna zapewniać pełną, nieprzeniknioną czerń ok 4 butelkom standardowego IPA ;)

Edytowane przez pogo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W najgorszym przypadku to Ci się nie zatrze. Dużo słodów palonych może za bardzo obniżyć pH. Do tego slody palone nie są aktywne enzymatycznie, więc drugie pół zasypu bym wrzucił pilzneński albo dorzucił diastatycznego, żeby enzymów było wystarczajaco dużo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@bart3q

Właśnie planowałem pilzneński, diastatyczny to już chyba lekka przesada :)

 

@jake

Sugerujesz, że można fermentować razem z ziarnem? Pierwsze słyszę... Z tego co wiem w jakiś sposób trzeba oddzielić brzeczkę od młóta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sugerujesz, że można fermentować razem z ziarnem? Pierwsze słyszę... Z tego co wiem w jakiś sposób trzeba oddzielić brzeczkę od młóta.

Sugeruję, że wysładzanie nie jest obowiązkowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wysładzanie to nie problem - zacierałem i wysładzałem kilogram słodu w dużym wiadrze.

 

Edit. Ale faktycznie, jeżeli ma być tego tylko 5 l to daj trochę więcej słodu i zrób samą filtrację.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@kantor

Jeśli rzeczywiście będzie fajne to pewnie za jakiś czas popełnię 20l warkę tego :D

 

Chyba rzeczywiście zwiększę zasyp do 1,75kg...

Co powiecie na taki zasyp (w kg):

0,75 - pilzneński

0,50 - czekoladowy 400

0,25 - czekoladowy 1200

0,25 - carafa special II

Nie za delikatnie jak na eksperyment?

 

Delikatne chmielenie to w moim przypadku wyzwanie.

Będę musiał odsypać z 10g chmielu z najbliższego piwa.

60' - 2g chinook

30' - 3g chinook

5' - 2g simco + 3g willamette

To tak orientacyjnie, bo dokładność wagi nie pozwoli na tak precyzyjne dawkowanie.

Edytowane przez pogo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@kantor

Jeśli rzeczywiście będzie fajne to pewnie za jakiś czas popełnię 20l warkę tego :D

 

Chyba rzeczywiście zwiększę zasyp do 1,75kg...

Co powiecie na taki zasyp (w kg):

0,75 - pilzneński

0,50 - czekoladowy 400

0,25 - czekoladowy 1200

0,25 - carafa special II

Nie za delikatnie jak na eksperyment?

 

Delikatne chmielenie to w moim przypadku wyzwanie.

Będę musiał odsypać z 10g chmielu z najbliższego piwa.

60' - 2g chinook

30' - 3g chinook

5' - 2g simco + 3g willamette

To tak orientacyjnie, bo dokładność wagi nie pozwoli na tak precyzyjne dawkowanie.

Paaaaanie toć to będzie kawa zbożowa a nie piwo:)

 

Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Delikatne chmielenie to w moim przypadku wyzwanie.

Będę musiał odsypać z 10g chmielu z najbliższego piwa.

Może zastosować późne chmielenie- od 30 minut. Wtedy łatwiej będzie Ci określić wielkość dawki.

Edytowane przez MichalW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
@kantor

Jeśli rzeczywiście będzie fajne to pewnie za jakiś czas popełnię 20l warkę tego :D

 

Chyba rzeczywiście zwiększę zasyp do 1,75kg...

Co powiecie na taki zasyp (w kg):

0,75 - pilzneński

0,50 - czekoladowy 400

0,25 - czekoladowy 1200

0,25 - carafa special II

Nie za delikatnie jak na eksperyment?

 

Delikatne chmielenie to w moim przypadku wyzwanie.

Będę musiał odsypać z 10g chmielu z najbliższego piwa.

60' - 2g chinook

30' - 3g chinook

5' - 2g simco + 3g willamette

To tak orientacyjnie, bo dokładność wagi nie pozwoli na tak precyzyjne dawkowanie.

Dodaj troche wiecej pilznenskiego i dobry stout ci wyjdzie..

 

A AIPĘ to możesz zabarwić ekstraktem na zimno palonego jęczmienia, z tym że po fermentacji jak rozcienczysz to może trochę pianie zaszkodzić lepiej przed lub w trakcie. Reguluj kwaśność zacieru.

 

Popełniłem też ostatnio podobny eksperymentalny zasyp z przesadzonym dodatkiem palonego. Ułozylo sie po 2 miesiacach i mi ardzo smakuje.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.