pogo Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Mam ochotę zrobić eksperymentalne piwo, którego na 90% nie będzie dało się pić. Z tego też powodu planuję ograniczyć rozmiar warki do ok 5l. Zastanawiam się tylko jak przeprowadzić filtrowanie tego? Słodu będzie jakieś 1,5kg, więc w standardowym fermentorze chyba nie uda się tym nawet przykryć dna aby użyć standardowego wężyka z oplotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Zacieraj w jakimś worku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Skoro masz problem to zrób min. 15L. Co za różnica skoro i tak na 90% będzie do wylania ? Najwyżej stracisz 2kg słodu więcej (pewnie z 10 zł). P.S. Czy nie lepiej zrobić jednak coś, co da się pić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Myśle że 1,5kg przykryje filtrator, cienko ale przykryje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 A co to ma być za eksperyment? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Można wlać dużo wody i nie wysładzać. Ześrutować na mąkę i potem zlać do gotowania po odstaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 1,5kg powinno się przefiltrować na oplocie, jak nie to ja mini zacierania, na startery, filtrowałem na sitku ale to był dużo mniejszy zasyp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Ja w tym sezonie robię tylko warki 11-litrowe. Zasypy 1,5-2 kg daje się bez problemu przefiltrować na sprzęcie dla warek 20L. Z resztą, rób i daj znać jak poszło. Jeśli piwa nie da się wypić, to wlej żonie do wanny . Edytowane 8 Listopada 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Robiłem takie i korzystałem z powodzeniem z worka. Czy jakoś inaczej się da? Nie mam pojęcia, worek unicestwił w tym kierunku potrzeby eksperymentowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Kiedys poczynilem 5 litrowa warke. Do filtracji używałem 5 litrowej banki po wodzie. Odciąłem dno a na szyjkę założyłem gazę. Butla zawieszona do góry dnem coś jak lejek. Filtracja szybka i przyjemna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 wystarczy małe wiadro (jak po farbie) z kranikiem i filtratorem. Można takie kupić w każdym budowlanym. Na pewno się da, skoro studenci tak robią na ćwiczeniach to musi działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) No to pomysłów trochę jest. Zrobię przegląd co mam dostępne i do jakiej metody co muszę dokupić i podejmę decyzję. Wielkie dzięki za pomoc Edytowane 9 Listopada 2014 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 A co to za Disgusting Ale robisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) Mam zamiar baaardzo przesadzić z palonymi słodami. Może 50%, może nawet nieco więcej. Powiedziałem o tym kumplowi, który ma za sobą ponad 100 warek domowych i jeszcze trochę w pracy. Spodziewałem się, że będzie chciał mnie odwieźć od tego pomysłu, ale on tylko stwierdził, że powinienem zrobić 5-litrową warkę. W najgorszym wypadku będę miał zaprawkę do IPA (już gotowego, przefermentowanego) aby go zmienić w CDA. Jedna butelka mojego wynalazku powinna zapewniać pełną, nieprzeniknioną czerń ok 4 butelkom standardowego IPA Edytowane 9 Listopada 2014 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 W najgorszym przypadku to Ci się nie zatrze. Dużo słodów palonych może za bardzo obniżyć pH. Do tego slody palone nie są aktywne enzymatycznie, więc drugie pół zasypu bym wrzucił pilzneński albo dorzucił diastatycznego, żeby enzymów było wystarczajaco dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Wysładzanie nie jest obowiązkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 @bart3q Właśnie planowałem pilzneński, diastatyczny to już chyba lekka przesada @jake Sugerujesz, że można fermentować razem z ziarnem? Pierwsze słyszę... Z tego co wiem w jakiś sposób trzeba oddzielić brzeczkę od młóta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Sugerujesz, że można fermentować razem z ziarnem? Pierwsze słyszę... Z tego co wiem w jakiś sposób trzeba oddzielić brzeczkę od młóta. Sugeruję, że wysładzanie nie jest obowiązkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Mam zamiar baaardzo przesadzić z palonymi słodami. Może 50%, może nawet nieco więcej. Kontrować kwaśność kredą, nisko chmielić i powinno wyjść ciekawe piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) Wysładzanie to nie problem - zacierałem i wysładzałem kilogram słodu w dużym wiadrze. Edit. Ale faktycznie, jeżeli ma być tego tylko 5 l to daj trochę więcej słodu i zrób samą filtrację. Edytowane 10 Listopada 2014 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) @kantor Jeśli rzeczywiście będzie fajne to pewnie za jakiś czas popełnię 20l warkę tego Chyba rzeczywiście zwiększę zasyp do 1,75kg... Co powiecie na taki zasyp (w kg): 0,75 - pilzneński 0,50 - czekoladowy 400 0,25 - czekoladowy 1200 0,25 - carafa special II Nie za delikatnie jak na eksperyment? Delikatne chmielenie to w moim przypadku wyzwanie. Będę musiał odsypać z 10g chmielu z najbliższego piwa. 60' - 2g chinook 30' - 3g chinook 5' - 2g simco + 3g willamette To tak orientacyjnie, bo dokładność wagi nie pozwoli na tak precyzyjne dawkowanie. Edytowane 11 Listopada 2014 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol23 Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 To tak orientacyjnie, bo dokładność wagi nie pozwoli na tak precyzyjne dawkowanie. Za wagę z dokładnością 0.01g zapłacisz jakieś 15 zł z przesyłką. A taka waga zawsze może się jeszcze przydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 @kantorJeśli rzeczywiście będzie fajne to pewnie za jakiś czas popełnię 20l warkę tego Chyba rzeczywiście zwiększę zasyp do 1,75kg... Co powiecie na taki zasyp (w kg): 0,75 - pilzneński 0,50 - czekoladowy 400 0,25 - czekoladowy 1200 0,25 - carafa special II Nie za delikatnie jak na eksperyment? Delikatne chmielenie to w moim przypadku wyzwanie. Będę musiał odsypać z 10g chmielu z najbliższego piwa. 60' - 2g chinook 30' - 3g chinook 5' - 2g simco + 3g willamette To tak orientacyjnie, bo dokładność wagi nie pozwoli na tak precyzyjne dawkowanie. Paaaaanie toć to będzie kawa zbożowa a nie piwo:) Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Delikatne chmielenie to w moim przypadku wyzwanie. Będę musiał odsypać z 10g chmielu z najbliższego piwa. Może zastosować późne chmielenie- od 30 minut. Wtedy łatwiej będzie Ci określić wielkość dawki. Edytowane 11 Listopada 2014 przez MichalW santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 @kantorJeśli rzeczywiście będzie fajne to pewnie za jakiś czas popełnię 20l warkę tego Chyba rzeczywiście zwiększę zasyp do 1,75kg... Co powiecie na taki zasyp (w kg): 0,75 - pilzneński 0,50 - czekoladowy 400 0,25 - czekoladowy 1200 0,25 - carafa special II Nie za delikatnie jak na eksperyment? Delikatne chmielenie to w moim przypadku wyzwanie. Będę musiał odsypać z 10g chmielu z najbliższego piwa. 60' - 2g chinook 30' - 3g chinook 5' - 2g simco + 3g willamette To tak orientacyjnie, bo dokładność wagi nie pozwoli na tak precyzyjne dawkowanie. Dodaj troche wiecej pilznenskiego i dobry stout ci wyjdzie.. A AIPĘ to możesz zabarwić ekstraktem na zimno palonego jęczmienia, z tym że po fermentacji jak rozcienczysz to może trochę pianie zaszkodzić lepiej przed lub w trakcie. Reguluj kwaśność zacieru. Popełniłem też ostatnio podobny eksperymentalny zasyp z przesadzonym dodatkiem palonego. Ułozylo sie po 2 miesiacach i mi ardzo smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się