Rafał_82 Opublikowano 20 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 (edytowane) witam! Przez kilka dni czytałem niniejsze forum. Postanowiłem, że zacznę od zakupu zestawu http://www.homebrewing.pl/zestaw-sprzetowy-hbpro-p-190.html . Pierwsze piwo postanowiłem uwarzyć z brewkita. Czytając dalej posty forumowiczów zdecydowałem się jednak na zakup zestawu surowców http://www.homebrewing.pl/piwo-jasne-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-155.html . Garnek na ok 30l się znajdzie, butelki oraz szczotka do mycia także. Obecnie czekam aż zamówione rzeczy dostarczy kurier i tutaj zrodziło się pytanie... czy potrzebne będzie coś jeszcze (oprócz chęci ) do warzenia piwka? pozdrawiam Edytowane 20 Września 2009 przez Rafał_82 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 20 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 jeśli zakupisz taki zestaw to na początek Ci wystarczy, w miarę rozwoju hobby sam dostrzeżesz co jeszcze Ci się przyda, w dużej mierze zależy to od indywidualnych potrzeb i upodobań (np. kadź filtracyjna czy filtrator z oplotu). Do świadomych decyzji po prostu potrzeba czasu i warzenia, warzenia i jeszcze raz warzenia.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 Obecnie czekam aż zamówione rzeczy dostarczy kurier i tutaj zrodziło się pytanie... czy potrzebne będzie coś jeszcze (oprócz chęci wink ) do warzenia piwka? pozdrawiam Może Ci to troszkę w temacie sprzętu pomoże? Co prawda wiele się u mnie zmieniło, ale myślę że nie wszyscy mogą mieć np. odpowiednią wagę itp. , a warto skompletować od początku podstawowy sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał_82 Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) mam pytanie. Czy próbował ktoś warzenia piwa z zestawu surowców, o którym wspomniałem wcześniej tzn. http://www.homebrewing.pl/piwo-jasne-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-155.html ?. jeśli już wcześniej na temat warzenia z takiego zestawu pisano to proszę o przekierowanie na właściwy wątek (mam wrażenie, że chyba słabo szukałem...) Edytowane 22 Września 2009 przez Rafał_82 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 mam pytanie. Czy próbował ktoś warzenia piwa z zestawu surowców, o którym wspomniałem wcześniej tzn. http://www.homebrewing.pl/piwo-jasne-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-155.html ?. jeśli już wcześniej na temat warzenia z takiego zestawu pisano to proszę o przekierowanie na właściwy wątek (mam wrażenie, że chyba słabo szukałem...) Ja zaczynałem na zestawach BA, z czego byłem zadowolony. Szczególnie, że słody były ześrutowane, każdy pakowany osobno, dzięki czemu można było posmakować, zobaczyć, dotknąć. Jest jeszcze kolejny plus-ma się odpowiednie proporcje w jednym pudle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał_82 Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 stosowałeś się do instrukcji zawartej w zestawie czy też wprowadzałeś udoskonalenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Wystarczy się stosować do instrukcji. Eksperymentujemy dopiero od drugiej warki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 mam pytanie. Czy próbował ktoś warzenia piwa z zestawu surowców, o którym wspomniałem wcześniej tzn. http://www.homebrewing.pl/piwo-jasne-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-155.html ?. jeśli już wcześniej na temat warzenia z takiego zestawu pisano to proszę o przekierowanie na właściwy wątek (mam wrażenie, że chyba słabo szukałem...) Ja warzyłem piwko z tego zestawu, wyszło smaczne, kolor ciemny jak na jasne piwo Można spokojnie 22-23 litry uwarzyć z tych składników. Dobre na początek to była moja druga warka. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Czy ktoś z Was próbował warzyć w elektrycznym garnku do pasteryzacji firmy CLATRONIC na 25 LITRÓW? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Czy ktoś z Was próbował warzyć w elektrycznym garnku do pasteryzacji firmy CLATRONIC na 25 LITRÓW? Koledzy sobie radzą tego typu sprzętami, jest trochę opisów tego na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 a tak z doswiadczenia...na poczatek lepiej sprobowac zacierac w zwyklym garze (u mnie indukcja) czy zainwestowac w elektryczny a'la Lidl? bo cena zakupu bedzie podobna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 a tak z doswiadczenia...na poczatek lepiej sprobowac zacierac w zwyklym garze (u mnie indukcja) czy zainwestowac w elektryczny a'la Lidl? bo cena zakupu bedzie podobna Zależy od mocy Twojej płyty i tego jak duże warki chcesz warzyć. Moja indukcja bez problemu sobie radzi z 40-litrowym garnkiem (emalia) kupionym za 95 zł na Allegro przy warzeniu standardowych 20-litrowych warek. Mocy aż nadto, chociaż używam dwóch pól grzejnych naraz. Jak płyta w miarę porządna i poprawnie podłączona (do trójfazy zamiast zwykłego gniazdka) to da radę. Garnek elektryczny a'la Lidl nie ma szans takiej mocy uzyskać, z tego co czytałem to niektórzy przy chmieleniu wspomagają się dodatkowymi grzałkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 a tak z doswiadczenia...na poczatek lepiej sprobowac zacierac w zwyklym garze (u mnie indukcja) czy zainwestowac w elektryczny a'la Lidl? bo cena zakupu bedzie podobna Zależy od mocy Twojej płyty i tego jak duże warki chcesz warzyć. Moja indukcja bez problemu sobie radzi z 40-litrowym garnkiem (emalia) kupionym za 95 zł na Allegro przy warzeniu standardowych 20-litrowych warek. Mocy aż nadto, chociaż używam dwóch pól grzejnych naraz. Jak płyta w miarę porządna i poprawnie podłączona (do trójfazy zamiast zwykłego gniazdka) to da radę. Garnek elektryczny a'la Lidl nie ma szans takiej mocy uzyskać, z tego co czytałem to niektórzy przy chmieleniu wspomagają się dodatkowymi grzałkami. Grzałką wspomagam się tylko do czasu aż brzeczka sie zagotuje. Plusy garnka Lidlowskiego to takie, że to narzędzie uniwersalne (zacieranie/filtracja/chmielenie). Zawsze jednak można do nierdzewki też zamontować kranik i filtr z oplotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 (edytowane) a tak z doswiadczenia...na poczatek lepiej sprobowac zacierac w zwyklym garze (u mnie indukcja) czy zainwestowac w elektryczny a'la Lidl? bo cena zakupu bedzie podobna Jest jeszcze jedna, czasem "kluczowa" różnica. W normalnym garnku możesz warzyć tylko w kuchni a to może wywołać konflikty z współlokatorami, zapach zacieru czy gotowanej brzeczki dla niektórych nie należy do przyjemnych, poza tym podczas warzenia robi się mały bajzel, jest sporo pary, zajmuje się kuchnie na 6-7 godzin itp. Z garnkiem elektrycznym masz większą swobodę ruchu, można się wynieść z dala od konfliktu jeśli takowy wystąpi. Edytowane 25 Października 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GBLS Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 W normalnym garnku możesz warzyć tylko w kuchni a to może wywołać konflikty z współlokatorami, zapach zacieru czy gotowanej brzeczki dla niektórych nie należy do przyjemnych, poza tym podczas warzenia robi się mały bajzel, jest sporo pary, zajmuje się kuchnie na 6-7 godzin itp. Z garnkiem elektrycznym masz większą swobodę ruchu, można się wynieść z dala od konfliktu jeśli takowy wystąpi. Pytanko do bardziej doświadczonych piwowarów, podłącze się pod ten wątek bo nie chcę otwierać nowego. Dzisiaj przybył do mnie nareszcie gar 30 litrów. Jak dużo pary wydziela się podczas gotowania brzeczki przez 60-90 minut? Czu gotujecie przy uchylonym oknie? Ja jeszcze nie zacierałem, ale żona już zaczyna się obawiać o meble w kuchni i o wilgoć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Lepiej okno podczas chmielenia uchylić, pary jest dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 (edytowane) W normalnym garnku możesz warzyć tylko w kuchni a to może wywołać konflikty z współlokatorami, zapach zacieru czy gotowanej brzeczki dla niektórych nie należy do przyjemnych, poza tym podczas warzenia robi się mały bajzel, jest sporo pary, zajmuje się kuchnie na 6-7 godzin itp. Z garnkiem elektrycznym masz większą swobodę ruchu, można się wynieść z dala od konfliktu jeśli takowy wystąpi. Pytanko do bardziej doświadczonych piwowarów, podłącze się pod ten wątek bo nie chcę otwierać nowego. Dzisiaj przybył do mnie nareszcie gar 30 litrów. Jak dużo pary wydziela się podczas gotowania brzeczki przez 60-90 minut? Czu gotujecie przy uchylonym oknie? Ja jeszcze nie zacierałem, ale żona już zaczyna się obawiać o meble w kuchni i o wilgoć... Mam uchylone okno i puszczony wyciąg pary. Pokrywka na garnku jest nie całkiem zamknięta - z jednej strony leży na położonej na garnku drewnianej łyżce - szpara ma ok 2cm. Bez pokrywki bedziesz miał wszystkie okna zaparowane / meble też Ale pamiętaj - ma byc pokrywka uchylona ! Edytowane 25 Października 2012 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GBLS Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Bez pokrywki bedziesz miał wszystkie okna zaparowane / meble też Ale pamiętaj - ma byc pokrywka uchylona ! Czytałem właśnie, że powinna być uchylona żeby DMS odparował. Bardzo dziękuję za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Jak dużo pary wydziela się podczas gotowania brzeczki przez 60-90 minut? Czu gotujecie przy uchylonym oknie? Ja jeszcze nie zacierałem, ale żona już zaczyna się obawiać o meble w kuchni i o wilgoć... I ma rację Twoja żona. Powiem tak, raz zdarzyło mi się warzyć tylko pod wyciągiem, bez otwartego okna (zima mróz). Efekt? Farba z sufitu po kilku dniach płatami odchodzić zaczęła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 W normalnym garnku możesz warzyć tylko w kuchni a to może wywołać konflikty z współlokatorami, zapach zacieru czy gotowanej brzeczki dla niektórych nie należy do przyjemnych, poza tym podczas warzenia robi się mały bajzel, jest sporo pary, zajmuje się kuchnie na 6-7 godzin itp. Z garnkiem elektrycznym masz większą swobodę ruchu, można się wynieść z dala od konfliktu jeśli takowy wystąpi. Pytanko do bardziej doświadczonych piwowarów, podłącze się pod ten wątek bo nie chcę otwierać nowego. Dzisiaj przybył do mnie nareszcie gar 30 litrów. Jak dużo pary wydziela się podczas gotowania brzeczki przez 60-90 minut? Czu gotujecie przy uchylonym oknie? Ja jeszcze nie zacierałem, ale żona już zaczyna się obawiać o meble w kuchni i o wilgoć... Paruje dosc intensywnie takze faktycznie lepiej uchylic okno i odpalic wyciag A o zapachy jeszcze nie pyta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Zależy od mocy Twojej płyty i tego jak duże warki chcesz warzyć. Moja indukcja bez problemu sobie radzi z 40-litrowym garnkiem (emalia) kupionym za 95 zł na Allegro przy warzeniu standardowych 20-litrowych warek. Mocy aż nadto, chociaż używam dwóch pól grzejnych naraz. Jak płyta w miarę porządna i poprawnie podłączona (do trójfazy zamiast zwykłego gniazdka) to da radę. Garnek elektryczny a'la Lidl nie ma szans takiej mocy uzyskać, z tego co czytałem to niektórzy przy chmieleniu wspomagają się dodatkowymi grzałkami. Płytę mam dość sprawną: http://www.ceneo.pl/2296366#tab=spec, więc tutaj się nie boję, bo mogę używać pola "pod patelnie" a jakby było za małe to mogę zmostkować 2 pola i gotować jak na jednym. Bardziej się zastanawiam nad tym czy garnek a'la Lidl nie jest jakąś tam namiastką Speidla i np. zamiast używać mieszadła manualnego (biceps+łycha) ;-) zrobić jakąś konstrukcję z mieszadłem napędzanym silniczkiem...w zwykłym garze sprawa właściwie nie do ogarnięcia. I tak właśnie kombinuję, czy iść torem gar i potem w miarę nabierania doświadczenia wymieniać/dokupować sprzęt czy właśnie pójść w małą "automatykę" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Ja bym na Twoim miejscu z automatyzowaniem procesu trochę zaczekał - frajda przy osobistym pilnowaniu/mieszaniu zacieru jest niesamowita, przynajmniej dla mnie, i wcale nie jest to takie pracochłonne. Tak myślę, że lepiej wyrobić najpierw trochę doświadczenia, pilnując całości procesu. Aczkolwiek, jeśli wiesz że prędzej czy później będziesz chciał jakąś automatykę wprowadzać, to chyba faktycznie Lidlowaty gar będzie lepszy (abstrahując tu od podanych wcześniej argumentów o jego mobilności i braku konieczności zajmowania kuchni na cały dzień). Widziałem u Elroya gar a'la Lidl z własnoręcznie zabudowanym mieszadłem, tak więc jak najbardziej do zrobienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GBLS Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Paruje dosc intensywnie takze faktycznie lepiej uchylic okno i odpalic wyciag A o zapachy jeszcze nie pyta? O zapachy jeszcze nie pyta Dziękuję wam wszystkim za porady, napewno z nich skorzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się