macias Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 czołem! Pewnie dla części z Was pytanie będzie banalne. Ja dopiero zaczynam z tematem domowego warzenia i pewna kwestia mnie niepokoi i drażni - i aż ciśnie się na usta słowo powszechnie uważane ze wulgarne - wku... Do rzeczy - drugi raz zabralem się za zestaw surowców do samodzielnego warzenia z zacieraniem. Kompletny pakiet z browamatora: odważone słody, chmiel, drożdże i instrukcja obsługi. Wszystko robilem zgodnie ze wskazówkami producenta (nawet próba jodowa wyszła mi negatywnie), niestety po raz kolejny wycisnąłem z tego za mało brzeczki. Wartość BLG w sumie wyszła mi właściwa, ale tylko dlatego, że przy zbyt niskiej jej wartości trochę dłużej odparowywałem ciecz. W konsekwencji poziom ekstraktu był podręcznikowy, jednakże zamiast 20L wyszło mi tylko 16. Jakby nie patrzeć - coś poszło nie tak. A na myśl o stracie 8 kufelków piwa robi mi się słabo. Jakieś pomysły? Wskazówki? Spostrzeżenia? Z góry wielkie dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Najprawdopodobniej robisz błędy w czasie filtrowania i wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Opisz proces może znajdziemy błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Też tak miałem z moim pierwszym zacieranym piwem. Dłużej zacieraj w mniejszej ilości wody ,popracuj nad wysładzaniem , Żeby mieć 20 litrów piwa to musisz odebrać ok 25 litrów brzeczki. Niestety ale wydaje mi się ,że tak zawsze jest na początku. Ja około 3-4 warki osiągnąłem zadowalającą wydajność, chociaż wydaje mi się,że jeszcze mogłaby byc lepsza . Edytowane 13 Grudnia 2014 przez Przemas.IE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Starałem się korzystać ze wskazówek Kopyra, które zamieścił w swoich filmikach instruktażowych na blogu. Do tego ściśle stosowałem się do instrukcji zawartej w zestawie. Dlatego tym bardziej dziwi mnie ten słaby wynik. Myślicie, że jest sens dlużej zacierać, jeśli próba jodowa jest już negatywna? Myślałem, że to właśnie jest głównym wyznacznikiem zakończenia procesu. Przemas ja mógłbym wysładzać aż do momentu zebrania 25 litrów brzeczki, ale w momencie gdy miałem już ok 18L wartość BLG wysładzanej brzeczki to było tylko 9. Uznałem więc, że jeśli będę spuszczał dalej, to zwiększy mi się tylko ilość cieczy, natomiast poziom ekstraktu spadnie mocno poniżej docelowej wartości 12. Błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Przemas ja mógłbym wysładzać aż do momentu zebrania 25 litrów brzeczki, ale w momencie gdy miałem już ok 18L wartość BLG wysładzanej brzeczki to było tylko 9 Brzeczka przednia jest bardziej ekstraktywna niż wysłodziny. Mogła mieć np. 18 °Blg a wysładzać do 3°Blg. Tak na oko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 w momencie gdy miałem już ok 18L wartość BLG wysładzanej brzeczki to było tylko 9 W mojej opinii mogłeś spokojnie dalej wysładzać. Odczyt blg robiłeś w 20 stopniach C, sprawdzałeś czy podaje poprawne wartości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Przednia miała u mnie 13, więc wysładzałem tak długo, aż całość osiągnęła wartość 12 Blg (czyli nie wysłodziłem zbyt wiele ilościowo). Może to znaczyć, że w takiej sytuacji przednia wyszła mi ´´za słaba´´? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Przemas ja mógłbym wysładzać aż do momentu zebrania 25 litrów brzeczki, ale w momencie gdy miałem już ok 18L wartość BLG wysładzanej brzeczki to było tylko 9. Wysładzasz do 3-2 Blg lub kiedy uznasz ,że ci wystarczy. Znalazłeś swój błąd chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 niby tak, ale gdybym robił to dalej to całość miałaby dużo niższa wartość Blg niż wymagane 12... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Chyba nie oglądałeś filmów Kopyra zbyt uważnie Odebrałbyś 25 litrów, 5 wyparowałoby Ci podczas gotowania wtedy sprawdziłbys blg i pojął działania korekcyjne. Wydaje mi się ,że zbyt dużo wody daleś do zacierania skoro tylko 13 BLG miała brzeczka przednia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Co najmniej 3 litry odparują, część jeszcze zostaje w chmielinach i osadach białkowych. By uzyskać 20l w fermentorze muszę odebrać 25-26l brzeczki. Myślicie, że jest sens dlużej zacierać, jeśli próba jodowa jest już negatywna? A jak długo zacierałeś? Jakie temperatury, jakie czasy przerw? W jaki sposób wysładzałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 I czy zamieszałeś zacier przed pomiarem temperatury, bo może termometr swoje a zacier swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 ja dla przykładu wysładzam 28 litrów tak aby nie zejść poniżej 2blg, po czym przy gotowaniu odparowuje okolo 6 litrów i mam 22 litry. Do fermentora idzie 20 litrów chmiel i osad 2 litry. Jak mam mniejszą wydajność to odbieram nawet 35litrów, gotuje przed głównym gotowaniem tak aby uzyskać te 24 litry końcowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Starałem się korzystać ze wskazówek Kopyra, które zamieścił w swoich filmikach instruktażowych na blogu. Do tego ściśle stosowałem się do instrukcji zawartej w zestawie. Dlatego tym bardziej dziwi mnie ten słaby wynik. Niestety kolejna ofiara "znanego blogera" Czy on ma monopol na rację? Czytałeś wcześniej chociażby wiki? Gdybyś więcej poczytał przed pierwszą warką to Twój pierwszy post brzmiałby mw. tak: czytałem to i to ale nie rozumiem jeszcze tego i tego. Teraz Ty masz problem z wydajnością, a wszyscy się gimnastykują. javalemcgee i krzysiek9999 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 zacierałem ok. 45min w temp. 67-8C. Wydaje się krótko, ale myślałem, że próba jodowa powiedziała mi kiedy kończyć. Wysładzałem dolewając ok 1.5 litra w wody w temperaturze 70 stopni. Czekałem 20-25 minut i spuszczałem. czynność powtórzyłem 2 razy, aż do momentu gdy zawartość gara (brzeczka przednia+wysłodziny) wskazała 11 Blg. Gar zamieszałem, a temperaturę zmierzyłem w środku głębokości gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Niestety kolejna ofiara "znanego blogera" Czy on ma monopol na rację? Dlaczego "ofiara" ? Czy Kopyr źle prawi? Nie wydaje mi się, sam postanowiłem warzyć piwo pod wpływem cyklu "Warzę z Kopyrem ". Wiele osób zaczyna przygodę z piwem pod wpływem chwili, zajawki a dopiero potem zgłębia wiedzę. Daj spokój z tym hejtem. Wiki jest pożyteczne to fakt ale nic nie jest lepsze od podpowiedzi bardziej doświadczonych, i w czasie realnym . Sam nie raz wchodzę na czat i podpytuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Starałem się korzystać ze wskazówek Kopyra, które zamieścił w swoich filmikach instruktażowych na blogu. Do tego ściśle stosowałem się do instrukcji zawartej w zestawie. Dlatego tym bardziej dziwi mnie ten słaby wynik. Niestety kolejna ofiara "znanego blogera" Czy on ma monopol na rację? Czytałeś wcześniej chociażby wiki? Gdybyś więcej poczytał przed pierwszą warką to Twój pierwszy post brzmiałby mw. tak: czytałem to i to ale nie rozumiem jeszcze tego i tego. Teraz Ty masz problem z wydajnością, a wszyscy się gimnastykują. Pewnie, że pan bloger monopolu na wiedzę nie ma. Dlatego właśnie zwracam się do forumowiczów z prośbą o pomoc. Bo wiem, że każdy tu jakąś wiedzę posiada. A do gimnastykowania się przecież nikt nikogo nie zmusza - robi to ten tylko ten, kto chcę pomóc pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Pewnie, że pan bloger monopolu na wiedzę nie ma. Dlatego właśnie zwracam się do forumowiczów z prośbą o pomoc. Bo wiem, że każdy tu jakąś wiedzę posiada. A do gimnastykowania się przecież nikt nikogo nie zmusza - robi to ten tylko ten, kto chcę pomóc pozdrawiam! Szkoda że po fakcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Wg mnie za krótko zacieranie było. Ja nie obię krócej niż 60 min. Nie robie prób jodowych. Robie wygrzew i zawsze mam wydajnosc wieksza niz wynika z informacji na gotowym zestawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Dlaczego "ofiara" ? Czy Kopyr źle prawi? Nie wydaje mi się, sam postanowiłem warzyć piwo pod wpływem cyklu "Warzę z Kopyrem ". Promuje piwowarstwo ale niestety bardziej siebie! Niemożna swoich preferencji "sprzedawać" jako jedynie słuszną drogę wszystkim! Efekt kopyra polega na masowym wysypie postów pt. ratunku, co było nie tak, itd. Większą część takich postów by nie było, gdyby rzetelnie informował po takim filmie gdzie można i należy się dokształcić przed pierwszą warką! Wiele osób zaczyna przygodę z piwem pod wpływem chwili, zajawki a dopiero potem zgłębia wiedzę....Wiki jest pożyteczne to fakt ale nic nie jest lepsze od podpowiedzi bardziej doświadczonych, i w czasie realnym . Zajawka nie usprawiedliwia braku myślenia. To tak jak z pomysłem że przebiegnę autostradę w poprzek, a nóż się uda. Zawsze mówiłem że pięć minut rozmowy z piwowarem zastępuje godziny czytania i pisania na forum. Dla nowych użytkowników polecam ostatnie zdanie z pierwszego punktu moich przemyśleń. Daj spokój z tym hejtem. Tego nie będę komentować! Edytowane 13 Grudnia 2014 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zajawka nie usprawiedliwia braku myślenia. To tak jak z pomysłem że przebiegnę autostradę w poprzek, Oj chyba nie możesz porównywać tych dwóch rzeczy. To,że ktoś ugotował piwo ale czegoś nie dopatrzył, niedoczytał ect. Nie znaczy,że nie myśli, Chyba się zagalopowałeś . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) O widzę znowu nagonka na świeżaka...na pewno żaden z nas nigdy nie popełnił błędu i wszystko wiemy, same Omnibusy!...nie będę bronił Kopyra, ma gość swoje wady, ale jedziecie po nim jakby był trędowaty, nie znajdzie się przy tym ani jeden, który zrobi jakiś merytoryczny filmik na temat warzenia. Czytać, czytać a jak ktoś nie ma wyobraźni to mu to gówno da... Może by jednak było warto? I co wtedy jak ktoś zrobi? Połowa powie, że robi to ch.jowo i Oni by to zrobili lepiej...szkoda nawet gadać Edytowane 13 Grudnia 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Napisz, jaki to konkretnie zestaw byl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Belgijskie Pale Ale 12°Blg: słód pale ale Weyermann® 2, 5 kg, słód monachijski typ I Weyermann® 1, 0 kg, słód Abbey Malt Weyermann® 0, 3 kg, słód Carabelge® Weyermann® 0, 2 kg, chmiel goryczkowy Marynka (PL) 30 g (granulat), chmiel aromatyczny East Kent Golding (UK) 30 g (granulat), drożdże Safbrew S-33 11, 5 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się