piotrCsw Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Popełniłem taka warke. skład 100% slodu karmelowego chmiel aromatyczny lubelski. Dziś zlewając na cichą zastanawiam się czy da się to w ogóle wypić. Przed rozpoczęciem zlewania na powierzchni była delikatna błona i pęcherzyki koloru szarej pleśni. Jestem z natury brzydliwy i po posmakowaniu mnie aż zatkało. Chociaż nie potrafię tego smaku do niczego porównać. frodulec i BeerGrill 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Widzę zrobiłeś jedną warkę, zainfekowaną i z zasypem z kosmosu, nikt tak nie robi. Poczytaj chłopie a dopiero później bierz się za warzenie. piotrCsw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 hahaha Geniusz. Słód karmelowy jest nieczynny enzymatycznie. Rozpuściłeś w wodzie trochę cukrów w skarmelizowanym ziarnie i tyle. Teraz zacznij czytać i się uczyć. : piotrCsw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Dokładnie tak, no chyba że carapilsa użyłeś ale wątpię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Napisz jak zacierałeś i jakie było blg piotrCsw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Dziś 1 kwietnia czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 'kto bogatemu zabroni' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrCsw Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Teraz dam wam trochę pozywki na kreatywne komentarze. Myślałem że slod karmelowy to kolor, a nie rodzaj. ZacieraLem w 65*. Blg12. Fermemtowalo (widocznie )ok 24h. Później już nie bombelkowalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 No trudno, teraz już wiesz. Na przyszłość to kombinuj takie zasypy nie 100% albo z dodatkiem enzymów. Polecam tutejszą wiki jest konkretna: http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:S%C5%82ody WIKI - Słód nieczynny enzymatycznie. Słody karmelowe są zacierane w ziarnie, czyli zawartość ich bielma jest najpierw upłynniana dopiero później ziarno jest suszone i prażone. W czasie ich przygotowywania temperatura jest tak wysoka, że enzymy ulegają zniszczeniu. Wraz ze wzrostem barwy co wiąże się z ogrzewaniem w wyższej temperaturze, nieznacznie spada ekstraktywność słodu i tak np. Carapils 2-5EBC - ekstraktywność 78% Carahell 20-25EBC – ekstraktywność 77% Caramunich 50-300EBC – ekstraktywność 76% Wraz ze wzrostem barwy spada pH brzeczki oraz obniża się indeks Kolbach. W czasie produkcji słodów karmelowych zachodzą takie same przemiany jakie zaszłyby w kadzi zaciernej. Do produkcji tych słodów może być użyty słód zielony lub też gotowy, jasny słód ponownie namoczony.Zwykle stosuje się słody o wyższej zwartości białka Ziarno przetrzymuje się w temperaturze 60-75C (przy utrzymaniu wysokiej wilgotności) aż do całkowitego upłynnienia jego wnętrza. Zapewnia to rozkład skrobi oraz częściowy rozkład ścian komórkowych ziarna. Następnie temperatura jest podnoszona, a słód jest wentylowany gorącym powietrzem. Zachodzą procesy suszenia i prażenia ziarna. Zależnie od temperatury i czasu prażenia otrzymujemy słody o różnej barwie. We wnętrzu ziarna tworzą się związki melanoidynowe oraz substancje nadające smak i aromat. Gotowy słód jest gwałtownie chłodzony, wnętrze ziarna zestala się. Zawartość wody w gotowym słodzie wynosi 3-7,5%. Słód karmelowy nadaje piwu ciemniejszą barwę, słodycz i nuty słodowo- karmelowe oraz odczucie pełniejszego smaku piwa. Pozytywnie wpływa na pienistość. Słód karmelowy w zależności od jego rodzaju i oczekiwanych efektów może stanowić do 40% zasypu (Carapils). Zwykle jednak stosuje się go w ilości nieprzekraczającej kilkunastu procent. piotrCsw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) W 4/5 sprawdzonych sklepów przy słodach karmelowych jest podana informacja ile w zasypie powinno go być maksymalnie. Do tego powinieneś chyba zrozumieć kolegów powyżej bo jednak warzenie piwa to nie jest takie "hip na krowę będzie ciele" a kiedy po raz minimum setny trzeba tłumaczyć od podstaw to jest trochę irytujące-jest Wiki, jest piaskownica piwowarska, jest nawet WYSZUKIWARKA.. Przyszedłeś do nas z tak zwaną musztardą po obiedzie, my już z tym nic nie zrobimy, nie pomożemy, gdybyś przyszedł zanim zrobiłeś co zrobiłeś pewnie uzyskał byś pomoc. Ze swojej strony polecam zakup na początek zestawu z jakiegoś sklepu. Jak szukasz bursztynowego piwa to może jakieś szkockie ale? Edytowane 16 Grudnia 2014 przez Konus piotrCsw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrCsw Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Tak myślałem ze juz się nie da z tego nic zrobić. Trudno. Teraz kupie gotowy recept slodowy i zabawimy się od nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Tylko poczytaj tak jak koledzy radzą bo bez tego ani rusz... Znowu możesz coś skasztanić, a szkoda pracy i czasu: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu piotrCsw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Napisz jak zacierałeś i jakie było blg Ciężko mówić o zacieraniu słodu już zatartego w ziarnie Kolego piotrCsw uzyskałeś 12 blg z jakiej ilosci słodu w jakiej objętości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrCsw Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Odpowiadam tylko ku zaspokojeniu ciekawości pytającego.tak jak i ja pytalem:D 5 kg slodu na ok 25l brzeczki Edytowane 16 Grudnia 2014 przez piotrCsw FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrCsw Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Na ok 25l brzeczki. Autokorekta z telefonu trochę drażni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Ten temat to żart, nie da się zatrzeć czegoś takiego. Da się szybko napisać temat a potem śmiać się z Bolków, którzy grzecznie dają rady... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Takich tematów na forum nie brak ostatnio. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez Mariusz_CH Konus i GB... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Odpowiadam tylko ku zaspokojeniu ciekawości pytającego.tak jak i ja pytalem:D 5 kg slodu na ok 25l brzeczki Jesteś pewien że to karmelowy? Kolegom z pilzneńskiego nie wychodzi taka wydajność GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Skoro była fermentacja to do ilu blg zeszło? Gdyby nie infekcja to byłby to ciekawy SMaSH Edytowane 17 Grudnia 2014 przez frodulec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 hahaha Geniusz. Słód karmelowy jest nieczynny enzymatycznie. Rozpuściłeś w wodzie trochę cukrów w skarmelizowanym ziarnie i tyle. Ale ten słód już jest zatarty, więc co za różnica czy jest czynny enzymatycznie czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 To że trochę skrobii tak czy siak w nim zostaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrCsw Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Blg z 12 spadło do 2 po upływie 24h. I szczerze mówiąc ja nie jestem pewny czy jest zakazone. Chcecie to się śmiecie, ale poczekam do poniedziałku i po smakuje. Jak się będzie nadawać to pójdzie do butelek. A jak nie to .... i tu moje pytanie, na destylacje się nada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bukszpan Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Jeśli ma alkohol to się nada. Choć niezbyt to mocne jest, dużo więc serca z tego nie będzie. :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrCsw Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zamykam temat, zamykając oczy przy zlewaniu do WC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrCsw Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Swoją drogą po tym zapachu mam obrzydzenie do marsow snikersow i wszystkiego co pachnie karmelem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się