gangrena Posted September 27, 2009 Share Posted September 27, 2009 hejka, W koncu zakupilem droga kupna nie liczac sie z kosztami zestaw amatora piwowara. Pierwsza warke chce uwarzyc z mieszanki coopersa Dark Ale. Wlasciciel sklepu, w ktorym wszystko kupilem, zalecal mi, zeby nie robic piwa wg. instrukcji, tylko zrobic z puchy 12-13 litrow piwa bez dodatku slodu/cukru. Ewentualnie, zeby kupic cukier kandyzowany i dodac 1 kg i wtedy 22-23 litry. Jakie Wy macie doswiadczenia? Moje jest zadne, i bardzo chialbym zeby pierwsza wareczka nadawala sie do picia Warze dzis wieczorem, jak poloze spac synka, coby miec spokoj Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted September 27, 2009 Share Posted September 27, 2009 tylko zrobic z puchy 12-13 litrow piwa bez dodatku slodu/cukru. Ewentualnie, zeby kupic cukier kandyzowany i dodac 1 kg i wtedy 22-23 litry. Cześć Zrobienie tego brewkita w zalecanej przez sprzedawcę ilości, czyli 12-13l spowoduje, że piwo będzie bardzo gorzkie. Myślę, że nie będzie Ci wtedy smakować. Co do dodatku cukru kandyzowanego... mam obawy, czy wydatek pieniędzy na niego, będzie miał pozytywne odzwierciedlenie w smaku piwa. Ale nie wypowiadam się, bo nie próbowałem nigdy. Aby Twoje piwo było pijalne opcje masz dwie. Zrobić to wedle instrukcji producenta, czyli z dodatkiem cukru albo dokupić czysty ekstrakt słodowy. Jeżeli w przyszłości chcesz zrobić mniej piwa z brewkitu, ale bez dokupywania dodatków, pomyśl o polskich brewkitach z WES. Puszki są już chmielone na te 10-12l Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted September 27, 2009 Share Posted September 27, 2009 Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z warzeniem zerknij tutaj: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Tak jak Elroy uważam, że cukier kandyzowany niewart jest swojej ceny jeśli chodzi o wykorzystanie w piwowarstwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redachtor Posted September 27, 2009 Share Posted September 27, 2009 Ja do pierwszego Coopersa dodałem zamiast cukru ekstraktu słodowego WESa (pucha 1,7 kg). To co wyszło mi osobiście bardzo smakuje. Także tę metodę polecam z całego serca. A przy okazji - drugie swoje piwo warzyłem już z zacieraniem. W kwestii porównania z czerpanej z tych dwóch metod radochy to zacieranie wygrywa bezapelacyjnie. Czujesz, że masz nad tym kontrolę, widzisz co, gdzie i dlaczego się dzieje. CO do efektów smakowych, to trudno mi się wypowiedzieć, to zacierane dopiero przedwczoraj rozlałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gangrena Posted September 27, 2009 Author Share Posted September 27, 2009 dzieki! pytalem, bo czytalem ze cukier tak na prawde nie jest dobrym komponentem, i wiekszosc stosuje glukoze albo slody. Nie miej kupilem juz ten cukier kandyzowany (2 x 0,5 kg), ale ze zona mi sie nim bardzo zainteresowala, wiec chce zapytac, czy moge polaczyc zwykly cukier wlasnie z tym kupionym? zaczynam za jakies pol godzinki Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted September 27, 2009 Share Posted September 27, 2009 Mozesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gangrena Posted September 27, 2009 Author Share Posted September 27, 2009 jakos poszlo wiecej zabawy bylo chyba z myciem, niz samym przygotowaniem. Mam jeszcze pytanie: po jakim czasie powinno zauwazyc sie bulgotanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adanjan Posted September 27, 2009 Share Posted September 27, 2009 fermentacja najczęściej rusza w ciągu 24h, więc są szanse, że jutro zobaczysz jej początki Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian_ia4 Posted September 27, 2009 Share Posted September 27, 2009 Nad ranem powinno juz bulgotac (przynajmniej tak bylo przy moich coopersach) Link to comment Share on other sites More sharing options...
gangrena Posted September 27, 2009 Author Share Posted September 27, 2009 super, dzieki! moze rano przed wyjsciem do pracy juz cos zobacze chociaz troche boje sie o temperature, w nocy spada do jakis 16-18 stopni, teraz w wiadrze jest okolo 23 stopnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyfronik Posted September 27, 2009 Share Posted September 27, 2009 Nie bój nic. Podczas fermentacji brzeczka się ogrzewa. Poza tym drożdże Coopersa to dobre drożdże i pociągną śmiało i w 16°C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gangrena Posted September 28, 2009 Author Share Posted September 28, 2009 jak wstalem od razu polecialem zobaczyc jak tam moje piwko ale jeszcze nie bulgota... zobaczymy jak wroce z pracy Link to comment Share on other sites More sharing options...
gangrena Posted September 28, 2009 Author Share Posted September 28, 2009 zaczelo ok 18.00 mam nadzieje, ze wszystko jest OK jakie sa objawy zakazenia piwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted September 28, 2009 Share Posted September 28, 2009 .........jakie sa objawy zakazenia piwa? Dlaczego pytasz? Czyżbyś zauważył jakieś niepokojące objawy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gangrena Posted September 28, 2009 Author Share Posted September 28, 2009 Nie, nawet nie mam za bardzo jak... wiadro zamknalem i bulgocze przez rurke. Pierwszy raz otworze jak przestanie bulgotac. Na razie zbieram informacje A gdyby doszlo do zakazenia, to czy ferment jest do wylaniam, czy da sie cos z tym zrobic? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted September 28, 2009 Share Posted September 28, 2009 Myślę że martwisz się na zapas. Z własnego doświadczenia ci nie pomogę, ale wpisz w "szukajce" zakażenie ,to wyskoczy ci co najmniej kilkanaście tematów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted September 28, 2009 Share Posted September 28, 2009 http://www.piwo.org/forum/t1531-Mapa-watkow-dzialu-Wsparcie-Piwowarskie.html pod hasłem "zakażenia i wady piwa" znajdziesz linki do tematów dotyczących zakażeń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gangrena Posted September 28, 2009 Author Share Posted September 28, 2009 dzieki, troche juz poczytalem... zobaczymy co bedzie po otworzeniu wiadra. Na razie bulgocze az milo Nie myslalem ze az tak bardzo bedzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
gangrena Posted October 1, 2009 Author Share Posted October 1, 2009 Dzisiaj otworzylem pierwszy raz wiadro, bo wydaje mi sie ze burzliwa fermentacja juz ustala. Probka wykazuje niecale 2°Blg w stosunku do pierwotnego 10°Blg. Wieczorem zlewam w takim razie na fermentacje cicha. Mam tylko pytanie, na powierzchni plywaja brazowe "cos". Wydaje mi sie, ze to drozdze, ale nie jestem pewien. Czy to cos niepokojacego? W zalaczeniu fotka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 Moim zdaniem jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 Mam tylko pytanie, na powierzchni plywaja brazowe "cos". Wydaje mi sie, ze to drozdze, ale nie jestem pewien. Czy to cos niepokojacego? W zalaczeniu fotka. http://www.piwo.org/galeria/albums/userpics/11248/normal_piwo.JPG To już koniec fermentacji. Na powierzchni pływa chmiel z drożdżami lub same drożdze-tak wygląda po fermentacji czasem przy górniakach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 Cześć. Pieron dobrze mówi, to juz koniec fermantacji burzliwej, zlewaj na cichą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 Cześć. Pieron dobrze mówi, to juz koniec fermantacji burzliwej, zlewaj na cichą. Ale jak z biksy to pewnie od razu do flaszek będzie chciał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gangrena Posted October 1, 2009 Author Share Posted October 1, 2009 postoi na cichej tydzien... ciezko, ale trzeba byc cierpliwym Zlewac na cicha bede rurka, bo wiadro nie ma kranika. Wiem, ze nie zlewamy do konca, zeby nie zaciagnac osadu z dna. A co z tym co jest na powierzchni? Usunac to najpierw? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 postoi na cichej tydzien... ciezko, ale trzeba byc cierpliwym Zlewac na cicha bede rurka, bo wiadro nie ma kranika. Wiem, ze nie zlewamy do konca, zeby nie zaciagnac osadu z dna. A co z tym co jest na powierzchni? Usunac to najpierw? Możesz usunąć, a możesz zostawić, bo to i tak unosi się na powierzchni, więc jak będziesz przelewać przez rurkę to nie powinno to przeszkadzać, tylko przy końcu musisz uważać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now