gangrena Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 hejka, W koncu zakupilem droga kupna nie liczac sie z kosztami zestaw amatora piwowara. Pierwsza warke chce uwarzyc z mieszanki coopersa Dark Ale. Wlasciciel sklepu, w ktorym wszystko kupilem, zalecal mi, zeby nie robic piwa wg. instrukcji, tylko zrobic z puchy 12-13 litrow piwa bez dodatku slodu/cukru. Ewentualnie, zeby kupic cukier kandyzowany i dodac 1 kg i wtedy 22-23 litry. Jakie Wy macie doswiadczenia? Moje jest zadne, i bardzo chialbym zeby pierwsza wareczka nadawala sie do picia Warze dzis wieczorem, jak poloze spac synka, coby miec spokoj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 tylko zrobic z puchy 12-13 litrow piwa bez dodatku slodu/cukru. Ewentualnie, zeby kupic cukier kandyzowany i dodac 1 kg i wtedy 22-23 litry. Cześć Zrobienie tego brewkita w zalecanej przez sprzedawcę ilości, czyli 12-13l spowoduje, że piwo będzie bardzo gorzkie. Myślę, że nie będzie Ci wtedy smakować. Co do dodatku cukru kandyzowanego... mam obawy, czy wydatek pieniędzy na niego, będzie miał pozytywne odzwierciedlenie w smaku piwa. Ale nie wypowiadam się, bo nie próbowałem nigdy. Aby Twoje piwo było pijalne opcje masz dwie. Zrobić to wedle instrukcji producenta, czyli z dodatkiem cukru albo dokupić czysty ekstrakt słodowy. Jeżeli w przyszłości chcesz zrobić mniej piwa z brewkitu, ale bez dokupywania dodatków, pomyśl o polskich brewkitach z WES. Puszki są już chmielone na te 10-12l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z warzeniem zerknij tutaj: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Tak jak Elroy uważam, że cukier kandyzowany niewart jest swojej ceny jeśli chodzi o wykorzystanie w piwowarstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Ja do pierwszego Coopersa dodałem zamiast cukru ekstraktu słodowego WESa (pucha 1,7 kg). To co wyszło mi osobiście bardzo smakuje. Także tę metodę polecam z całego serca. A przy okazji - drugie swoje piwo warzyłem już z zacieraniem. W kwestii porównania z czerpanej z tych dwóch metod radochy to zacieranie wygrywa bezapelacyjnie. Czujesz, że masz nad tym kontrolę, widzisz co, gdzie i dlaczego się dzieje. CO do efektów smakowych, to trudno mi się wypowiedzieć, to zacierane dopiero przedwczoraj rozlałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gangrena Opublikowano 27 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 dzieki! pytalem, bo czytalem ze cukier tak na prawde nie jest dobrym komponentem, i wiekszosc stosuje glukoze albo slody. Nie miej kupilem juz ten cukier kandyzowany (2 x 0,5 kg), ale ze zona mi sie nim bardzo zainteresowala, wiec chce zapytac, czy moge polaczyc zwykly cukier wlasnie z tym kupionym? zaczynam za jakies pol godzinki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Mozesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gangrena Opublikowano 27 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 jakos poszlo wiecej zabawy bylo chyba z myciem, niz samym przygotowaniem. Mam jeszcze pytanie: po jakim czasie powinno zauwazyc sie bulgotanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 fermentacja najczęściej rusza w ciągu 24h, więc są szanse, że jutro zobaczysz jej początki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Nad ranem powinno juz bulgotac (przynajmniej tak bylo przy moich coopersach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gangrena Opublikowano 27 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 super, dzieki! moze rano przed wyjsciem do pracy juz cos zobacze chociaz troche boje sie o temperature, w nocy spada do jakis 16-18 stopni, teraz w wiadrze jest okolo 23 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Nie bój nic. Podczas fermentacji brzeczka się ogrzewa. Poza tym drożdże Coopersa to dobre drożdże i pociągną śmiało i w 16°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gangrena Opublikowano 28 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 jak wstalem od razu polecialem zobaczyc jak tam moje piwko ale jeszcze nie bulgota... zobaczymy jak wroce z pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gangrena Opublikowano 28 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 zaczelo ok 18.00 mam nadzieje, ze wszystko jest OK jakie sa objawy zakazenia piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 .........jakie sa objawy zakazenia piwa? Dlaczego pytasz? Czyżbyś zauważył jakieś niepokojące objawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gangrena Opublikowano 28 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Nie, nawet nie mam za bardzo jak... wiadro zamknalem i bulgocze przez rurke. Pierwszy raz otworze jak przestanie bulgotac. Na razie zbieram informacje A gdyby doszlo do zakazenia, to czy ferment jest do wylaniam, czy da sie cos z tym zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Myślę że martwisz się na zapas. Z własnego doświadczenia ci nie pomogę, ale wpisz w "szukajce" zakażenie ,to wyskoczy ci co najmniej kilkanaście tematów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 http://www.piwo.org/forum/t1531-Mapa-watkow-dzialu-Wsparcie-Piwowarskie.html pod hasłem "zakażenia i wady piwa" znajdziesz linki do tematów dotyczących zakażeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gangrena Opublikowano 28 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 dzieki, troche juz poczytalem... zobaczymy co bedzie po otworzeniu wiadra. Na razie bulgocze az milo Nie myslalem ze az tak bardzo bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gangrena Opublikowano 1 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Dzisiaj otworzylem pierwszy raz wiadro, bo wydaje mi sie ze burzliwa fermentacja juz ustala. Probka wykazuje niecale 2°Blg w stosunku do pierwotnego 10°Blg. Wieczorem zlewam w takim razie na fermentacje cicha. Mam tylko pytanie, na powierzchni plywaja brazowe "cos". Wydaje mi sie, ze to drozdze, ale nie jestem pewien. Czy to cos niepokojacego? W zalaczeniu fotka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Moim zdaniem jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Mam tylko pytanie, na powierzchni plywaja brazowe "cos". Wydaje mi sie, ze to drozdze, ale nie jestem pewien. Czy to cos niepokojacego? W zalaczeniu fotka. http://www.piwo.org/galeria/albums/userpics/11248/normal_piwo.JPG To już koniec fermentacji. Na powierzchni pływa chmiel z drożdżami lub same drożdze-tak wygląda po fermentacji czasem przy górniakach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Cześć. Pieron dobrze mówi, to juz koniec fermantacji burzliwej, zlewaj na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Cześć. Pieron dobrze mówi, to juz koniec fermantacji burzliwej, zlewaj na cichą. Ale jak z biksy to pewnie od razu do flaszek będzie chciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gangrena Opublikowano 1 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 postoi na cichej tydzien... ciezko, ale trzeba byc cierpliwym Zlewac na cicha bede rurka, bo wiadro nie ma kranika. Wiem, ze nie zlewamy do konca, zeby nie zaciagnac osadu z dna. A co z tym co jest na powierzchni? Usunac to najpierw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 postoi na cichej tydzien... ciezko, ale trzeba byc cierpliwym Zlewac na cicha bede rurka, bo wiadro nie ma kranika. Wiem, ze nie zlewamy do konca, zeby nie zaciagnac osadu z dna. A co z tym co jest na powierzchni? Usunac to najpierw? Możesz usunąć, a możesz zostawić, bo to i tak unosi się na powierzchni, więc jak będziesz przelewać przez rurkę to nie powinno to przeszkadzać, tylko przy końcu musisz uważać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się