alert Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Jakiś czas temu spróbowałem Imperial Rye Porter od kolaboracji Nogne/Terrapin i było to jedno z najlepszych piw jakie piłem. Chciałbym spróbować odtworzyć recepturę. Udało się znaleźć trop na jednym z forów norweskich, na którym ktoś dostał skład od Nogne. Oto odpowiedź od samego Kjetil'a: To brew this is simple:Maris Otter, pale rye malt, crystal rye malt, chocolate, crystal, Munich and black painted. Overall 20% rye. Hops are not important, it is just there to balance. W tym filmie z warzenia dowiedziałem się nieco o chmieleniu: Proszę o pomoc w ustaleniu ilości składników (ma być 22 Plato): Maris Otter -> zmiana na Pale ale 60% Żytni 15% Karmelowy 10 % Karmelowy żytni 5% Czekoladowy 5% Monachijski -> wyrzucam, daję więcej karmelowego Carafa III Special (a może bez Special?) 5% Chmielenie (45 IBU) Chinnook 60 min Bobec 30 min Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Trochę nie rozumiem Twojego podejścia. Z jednej strony chcesz klona, a z drugiej znając oryginalny zasyp - zmieniasz go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alert Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Trochę nie rozumiem Twojego podejścia. Z jednej strony chcesz klona, a z drugiej znając oryginalny zasyp - zmieniasz go. Myślę, że wyrzucenie Monachijskiego nie wpłynie znacząco na smak. Chyba, że się mylę to proszę mnie poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Myślę, że wyrzucenie Monachijskiego nie wpłynie znacząco na smak. Chyba, że się mylę to proszę mnie poprawić. To po co go ludzie stosują w recepturach ? Tak ot żeby był ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 no jesli chcesz zmieniac cos w recepturze to nie dorzucaj karmelu. nie chce powiedziec ze karmel to zło ale ja taką lekcje odebrałem na kilku moich piwach Mariusz_CH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 <post niemerytoryczny> Słód karmelowy - dzieło szatana. </post niemerytoryczny> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 moze nie koniecznie ale nadużywanie prowadzi do zlych skutkow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Monachijski -> wyrzucam, daję więcej karmelowego Monachijskiego nie zastępuje się karmelowym Najwyżej zastąp pale ale Z zasypu wynika że zwykłego karmelu jest mniej niż żytniego karmelu i czekoladowego Nie jestem miłośnikiem klonowania piw ale w klonowaniu chyba chodzi o to aby zrobić piwo jak najbliższe oryginałowi a nie jak najlepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Że tak zacytuje pewnego doświadczonego piwowara z USA: "Munich is my new crystal" Mariusz_CH i FurioSan 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alert Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 moze nie koniecznie ale nadużywanie prowadzi do zlych skutkow Mógłbyś napisać cos więcej na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Słód Pszeniczny - Weyermann® - 5 kg Słód Pilzneński - IREKS - 3.5 kg Słód Pszeniczny - IREKS - 2 kg Słód Carawheat - Weyermann® - 1 kg Słód Zakwaszający - IREKS - 0.2 kg Łuska jęczmienna - 0.1 kg 22.5 Blg -> 3.5 Blg pomijajac fakt lekkich rozpuszczalnikow to piwo strasznie zalapia ( az kilo karmelu! ) - 100-150mnl mozna wypic pozniej pije sie ciezko Słód Pale Ale - Strzegom - 3 kg Słód Pilzneński - IREKS- 1 kg Słód Karmelowy Jasny (95 ECB ) Litovel - 0,5 kg Słód Zakwaszający IREKS - 0.1 kg Słód Carafa II Special - Wayerman - 0.1 kg aż pół kilo jasnego karmelu !! 12.5Blg ->3 Blg gdyby nie fajne chmiele i faje nuty z carafy to nawet przy takim niskim balingu stało by do dziś Słód Pszeniczny Jasny IREKS - 2.5 kg Słód Pilzneński IREKS - 1 kg Słód Pszeniczny Ciemny IREKS - 1 kg Słód Karmelowy Jasny (95 ECB ) Litovel - 0,5 kg Słód zakwaszający IREKS - 0.2 kg mial byc fajny lekki american wheat - taka ilosc karmelu w polaczeniu z ciemnym ( nie pamieta ebc ) pszenicznym sprawila ze zalepiało lekko nie bylo to przyjemne wytrawne piwo do obiadu czy na upał - układało się dość długo ( 12Blg ->2 Blg ) - jak 'podstawa' była ułożona to chmiele poszły sie paść Słód Pilzneński - 4.5 kg Słód Pale Ale - 4.5 kg Słód Żytni - 2 kg Słód Wiedeński - 1.5 kg SłódCastle Malting Crystal (150,0 EBC) - 0.5kg powyżej żytnia AIPA - zasyp na 40l - świeżo po butelkowaniu - próbka przy rozlewie zapowiadała się świetnie - zero problemów z zalepianiem z karmelu mimo że nie zeszła tak nisko ( 17.5 -> 4.5-5 Blg ) - użyty wiedeń zamiast monacha bo w moim odczuciu to bardzo podobne słody ( chyba na kożyść wiednia ) i ostatni przykład - piwo świąteczne tym razem trochę wyjątek i nie na sam karmel Słód Pilzneński - IREKS - 1 kg Słód Pszeniczny - IREKS - 1kg Słód Pale Ale - Weyermann® - 1kg Słód Żytni - Weyermann® - 1kg Słód Wiedeński - Weyermann® - 1kg Słód Melanoidowy - Weyermann® - 0.5kg Słód Karmelowy Jasny (95 ECB) - Litovel - 0.3 kg Słód Zakwaszający - IREKS - 0.1 kg Cukier Kandyzowany Biały - 1 kg samego karmelu nie tak duzo ale ŁOJEZUSMARYJO ile melanoidowego dzięki świetnym drożdżom piwo wyszło świetne - zeszło z 20Blg do 1Blg PS -> chyba trzeba wydzielić wątek bo od klona padliśmy dość daleko - może jakiś mod zrobi karmelkowy wątek ? Edytowane 18 Grudnia 2014 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alert Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 W pierwszym twoim piwie o praktycznie takim samym BLG po przeliczeniu miałeś 8,5% karmelowego co dało według Ciebie zły wynik. Zmiana z 10% karmelowego na 5% karmelowego i 5% monachijskiego byłaby lepsza? Pytanie czy zmiany o wartości 5% w słodach karmelowych są wyczuwalne w gotowym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Monachijski to nie zamiennik karmelu. Nie ma panaceum co do ilości karmelu. W pierwszym piwie odbieralem tylko brzeczke przednia i to mogło spotegowac efekt karmelu. Nie mam jak obejzec filmu i jeśli jest tam receptura i chcesz ja zmienić to sugeruje karmelu zostawić w spokoju a zmieniać inne skladniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alert Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 W filmie jest tylko o chmieleniu. wszystko o oryginalnej recepturze jest w cytacie po ang. w pierwszym poście. Procentowy udział słodów oprócz 20% żytniego co jest potwierdzone to już mój własny wymysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Tak w ogóle to nie masz najważniejszego elementu układanki czyli drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Ja bym w takim razie ten karmel do pięciu zmniejszył a brakujący ekstrakt podbił monachijskim, ewentualnie część pa możesz monachem zastapic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alert Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Tak w ogóle to nie masz najważniejszego elementu układanki czyli drożdży No właśnie. Jakieś propozycje. Da rade uzyskać dobre efekty na 2 paczkach suchych np. S-04? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Jaki był poziom estrów w oryginale? Suchary czy planujesz płynne? edit: 2 saszetki suchych wystarczą Edytowane 18 Grudnia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alert Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Z oryginału to pamiętam, że było jak ciastko w płynie, słodkie, gęste czekoladowe. Słodycz na bardzo wysokim poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Z oryginału to pamiętam, że było jak ciastko w płynie, słodkie, gęste czekoladowe. Słodycz na bardzo wysokim poziomie. W takim razie ja bym zastąpił S-04 Danstar Windsor, one trochę płycej odfermentowują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alert Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Proponuję taki zasyp: OG: 21,218 Plato 7,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) 70,0 % 1,50 kg Rye Malt (Weyermann) (5,9 EBC) 15,0 % 0,50 kg Caramel Rye (Weyermann) (69,0 EBC) 5,0 % 0,40 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) 4,0 % 0,30 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) 3,0 % 0,20 kg Karmelowy 150 (100,0 EBC) 2,0 % 0,10 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) 1,0 % 25,00 g Chinook [13,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 27,1 IBUs 50,00 g Bobek (Styrian Golding B) [5,25 %] - Got Chmiel 16,8 IBUs Zacieranie w 64 C. Drożdże 2x Danstar Windsor. Edytowane 25 Grudnia 2014 przez alert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się