korek Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 No tak, sorry, czytałem wątek o MangroveJack's, Bohemian Lager i zdaje się jakoś przeskoczyłem na tą stronę. Mea culpa.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 U mnie ruszyły w 6°C, teraz w 7°C spokojnie równie fermentują. Starter 3l na mieszadle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Fermentuję właśnie Pilsa na FM30 (jest to mój pierwszy dolniak) i mam trochę problem z moją lodówką która nie jest w stanie, nawet na najniższych ustawieniach dopuścić do temp. powyżej 6-7 C (temp. piwa, termometr zanurzony na stałe w fermentorze). Więc z obawy że będzie to za nisko na start, miałem trochę zabawy typu: lodówka schłodziła fermentor do 7 C wtedy wyłączałem ją i po kilku godzinach jak przeoczyłem jej powtórne włączenie temp. wzrastała do 10-12C. Potem znowu chłodzenie do 8-9 lub niżej. Czy takie kilkugodzinne zmiany temp. o te kilka stopni, ale jednak w zalecanym zakresie temperatur pracy drożdży, dadzą niepożądane skutki w gotowym piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 mam trochę problem z moją lodówką Kup sobie sterownik i problem zniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 mam trochę problem z moją lodówką Kup sobie sterownik i problem zniknie. No w sumie to racja, będę musiał o tym pomyśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 nie jest w stanie, nawet na najniższych ustawieniach dopuścić do temp. powyżej 6-7 C (temp. piwa, termometr zanurzony na stałe w fermentorze). Na tych drożdżach piwo ruszyło mi w 6,5°C, fermentowało początkowo w 6°C otoczenia więc powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 28 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Fermentuję właśnie Pilsa na FM30 (jest to mój pierwszy dolniak) i mam trochę problem z moją lodówką która nie jest w stanie, nawet na najniższych ustawieniach dopuścić do temp. powyżej 6-7 C (temp. piwa, termometr zanurzony na stałe w fermentorze). Więc z obawy że będzie to za nisko na start, miałem trochę zabawy typu: lodówka schłodziła fermentor do 7 C wtedy wyłączałem ją i po kilku godzinach jak przeoczyłem jej powtórne włączenie temp. wzrastała do 10-12C. Potem znowu chłodzenie do 8-9 lub niżej. Czy takie kilkugodzinne zmiany temp. o te kilka stopni, ale jednak w zalecanym zakresie temperatur pracy drożdży, dadzą niepożądane skutki w gotowym piwie? Takimi wahaniami temperatury stresujesz drożdże i jakieś tam większe lub mniejsze niepożądane skutki będą. Wyznaje zasadę jak temperatura wzrośnie to już w takiej zostawiam. fermentacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Takimi wahaniami temperatury stresujesz drożdże i jakieś tam większe lub mniejsze niepożądane skutki będą. Wyznaje zasadę jak temperatura wzrośnie to już w takiej zostawiam. fermentacje. Możliwe. Piwo po 3 tyg. burzliwej i 2 cichej zostało zabutelkowane (połowa), a druga część jest w kegu, z którego już piwo piję. W aromacie jest spory diacetyl i to właśnie on może wynikać z wahań temperatury fermentacji, bądź z niedojrzałości piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Jak długo u was startowały? Zaszczepiłem drożdżami z litrowego startera brzeczkę 10,4 blg w sobotę wieczorem (czyli równe 4 doby temu!) i w fermentorze brak piany, pojedyncze białe wysepki na powierzchni... Temperatura otoczenia 7-8 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zaszczepiając 10 litrów ok. 11 blg bezpośrednio z fiolki, w temperaturze ok. 11°C, fermentacja wyraźnie ruszyła po ok. 48 godzinach. Piwa na gęstwie już dużo szybciej, po kilkunastu godzinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Długo, po 2 dobach już się z reguły coś dzieje. No i starter trochę mały. Ja zrobiłem 2 litry na 12blg i czuć, że fermentacja nie poszła idealnie. Zadawanie z fiolki przy lagerach to już w ogóle dla mnie zupełna abstrakcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Po pięciu dobach tworzy się powoli piana na powierzchni. Mam nadzieję, że jej źródłem nie są inne organizmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funkmaster3000 Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Czy ktoś robił Porter Bałtycki na tych drożdżach? Nadają się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Robił, nadają się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Witam, podepnę się pod temat przymierzam się do pierwszego dolniaka Lager Wiedeński 12Blg 23l. właśnie na FM30, mam temp. 6-7 stopni. chodzi mi o starter, BS2 wyliczył mi 2,34 litra z 3 opakowań drożdży wydaje mi się, że to trochę bogato, Fermentum podaje, że do 12Blg wystarczy 1 fiolka na starterze litrowym...? Mam kolbę 1 i 2 litry + mieszadło. Na forum są info o starterach od 1 l. do 3l. i tak się zastanawiam czy wystarczy starter 2l. z jednej fiolki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Zależy jeszcze jaki masz termin ważności drożdzy, ale 2 litry to jest mało nawet dla bardzo świeżych. Ja ostatnio zrobiłem starter 2 litrowy do pilsa 20 litrów 12 blg ze świeżutkiej fiolki i da się zauważyć w smaku, że drożdży jednak było nieco za mało. Ja bym radził 3 litry dla świeżych i odpowiednio więcej dla starszych, no albo starter dwustopniowy. Mowa oczywiście o starterach na mieszadle. A kalkulator polecam na przyszłość ten, raczej nie zawodzi: http://mrmalty.com/calc/calc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) Zależy jeszcze jaki masz termin ważności drożdzy, ale 2 litry to jest mało nawet dla bardzo świeżych. Ja ostatnio zrobiłem starter 2 litrowy do pilsa 20 litrów 12 blg ze świeżutkiej fiolki i da się zauważyć w smaku, że drożdży jednak było nieco za mało. Ja bym radził 3 litry dla świeżych i odpowiednio więcej dla starszych, no albo starter dwustopniowy. Mowa oczywiście o starterach na mieszadle. A kalkulator polecam na przyszłość ten, raczej nie zawodzi: http://mrmalty.com/calc/calc.html Termin mają do 21.04.2017r. więc raczej świeże, mam kolbę 2l. oczywiście na mieszadle będę robił. Czy może dokupić jeszcze jedną fiolkę i wtedy 2l. mogłoby wystarczyć? EDIT: Kalkulator, wylicza 3,5l. przy jednej fiolce i 1,5l. przy 2 fiolkach, z tego co wyczytałem, to lepiej 2 fiolki i mniejszy starter, tylko jeszcze nasuwa się pytanie: ponieważ FM ma około 30mld komórek a np. White Labs 90mld to do jakiej wartości tyczy się ten kalkulator ? w BS2 można wstawić ilość komórek drożdżowych w opakowaniu, a tym kalkulatorze nie ma takiej opcji? Edytowane 12 Lutego 2017 przez WithoutStress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Szczerze mówiąc nie wiem. Ja traktuje 1 fiolke fermentum mobile jak 1 fiolkę z tego kalkulatora i rezultaty są ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Panowie i Panie, Czy ktoś porównywał te drożdże z Wyeastem 2000 Budvar Lager? Jak wypadają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zrobiłem Desitkę 10.2 BRX - 22L (napowietrzone pompką akwaryjną) Zadałem starter (9.5 BLG - 2L, mieszadło magnetyczne 30h) zrobiony z jednej fiolki FM30 (data ważności do lutego). Fermentacja zaczeła się po dobie jednak jest mało intensywna (bulga raz na minutę). Zmierzyłem ekstrakt w fermentorze stoi w miejscu. Wczoraj dokonałem ponownego napowietrzenia pompką. Ktoś coś może poradzić.? Ja widzę dwie opcje: 1. Podnieść do 12 /13 temperaturę 2. paczka w34/70 czeka w zapasie Generalnie wnioskuję, żę drożdże okazały się za słabe - za mało liczne. Trochę jestem zawiedziony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) do usunięcia Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Maciejeq pomyłka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Ja do swojej Desitki 25 litrów dałem 2 litrowy starter zrobiony z 2 fiolek drożdży. Tak podpowiadał Pan Malty. Po 48h jest 1cm pianka na powierzchni ale widzę, że do porządnego startu jeszcze chwila zejdzie bo drożdże nie wszystkie podjęły prace. Widać na dnie z 5mm warstwę drożdży po namnożeniu. Starter kręcony ok 48h, piwko stoi w lodówce w 8st C. W34/70 potrafiły startować i 72h. Jestem ciekaw jak tym pójdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 @nike21 Właśnie zamówiłem 2 fiolki i mam plan tak jak Ty 2l starter tylko bardziej w 20 l będę celował , pierwszy dolniak będzie myślę że się uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Lager wiedeński. 1 fiolka kręcona na starterze II stopniowym, finalnie 3l. Gęstość początkowa/końcowa :11,5 °Blg/3,7°Blg. Alkohol: ABV 4.3% Odfermentowanie 69.5% Drożdże katowane w temperaturze 9 °C . Około 10 dnia fermentacji odezwała się siarka - ulotnie. Diacetylowa w 13 °C . Piwo kryształ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 Lager wiedeński. 1 fiolka kręcona na starterze II stopniowym, finalnie 3l. Gęstość początkowa/końcowa :11,5 °Blg/3,7°Blg. Alkohol: ABV 4.3% Odfermentowanie 69.5% Drożdże katowane w temperaturze 9 °C . Około 10 dnia fermentacji odezwała się siarka - ulotnie. Diacetylowa w 13 °C . Piwo kryształ.Witaj,Po jakim czasie robiłeś przerwę diacetylową?pozdroWysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się