bart3q Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Siemka. Jak wiadomo, bez dobrej jakości surowców nie uwarzy się bardzo dobrego piwa. W zwiazku z tym zadam może głupie pytanie: jak rozpoznać czy dany słód/chmiel jest dobrej jakości? Słód próbować, oceniać na smak, może też po wyglądzie czy ilości zanieczyszczeń? Z chmielu robić herbatki chmielowe, wąchać/próbować sam granulat/szyszkę? Bedzie to miarodajne dla efektów uzyskanych później w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Osobiście polecam kupić słód z Castle i np.Soufflet i porównać to jak wyglądają nic trzeba robić nic więcej Edytowane 8 Stycznia 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Ja się może podepnę pod temat, a mianowicie czy macie może jakieś sprawdzone sposoby, na określenie zawartości olejków eterycznych w posiadanej przez was paczce chmielu? Wiadomo, że parametry chmielu mogą się nieznacznie lub znacznie różnić w zależności od roku zbioru, a informacje, jakie można znaleźć na różnych stronach są czasami niezbyt spójne, np.: http://beerlegends.com/smaragd-hops Total Oil Composition: 0.4-0.8 mls https://www.hopunion.com/german-smaragd-emerald/ Total Oil: 0.7 - 1.7 mL / 100g Ostatnio pojawił mi się ten problem, gdy chciałem dochmielić na aromat lagera jakimiś europejskimi chmielami i szukałem jakichś wskazówek, na temat tego które z nich dałyby mi jakiś w miarę wyraźny aromat. Stwierdziłem, że pewnie najlepiej celować w te o najwyższej zawartości olejków i okazało się, że co strona to inne wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Siemka. Jak wiadomo, bez dobrej jakości surowców nie uwarzy się bardzo dobrego piwa. W zwiazku z tym zadam może głupie pytanie: jak rozpoznać czy dany słód/chmiel jest dobrej jakości? Słód próbować, oceniać na smak, może też po wyglądzie czy ilości zanieczyszczeń? Z chmielu robić herbatki chmielowe, wąchać/próbować sam granulat/szyszkę? Bedzie to miarodajne dla efektów uzyskanych później w piwie? Najprościej to chyba kupić słody z kilku firm i porównać rezultaty robiąc to samo piwo słabo chmielone ;p chmielu nie próbuj, bo to się źle skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 A czemu nie wolno jeść chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 W książce Noonana Brewing New Lager Beer jest tabelka a propos chmielu. Wysokiej jakości ma kolor żółto-zielony albo zielono-żólty Niskiej jakości: ciemno zielony, oliwkowy, centkowany brązowo-zielony. Zepsuty: żółty, brązowo-żółty, brązowo-zielony, brązowy. Przypomnia mi się sytuacja z jesieni, gdy dziwiłem się czemu Amarillo (zakupione w TB) było takie brązowe bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 W szyszce można zobaczyć ile jest lupuliny i czy nie trafiają się orzeszki, po słodzie widać wyrównanie wielkości i barwy ziaren, także zanieczyszczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Osobiście polecam kupić słód z Castle i np.Soufflet i porównać to jak wyglądają nic trzeba robić nic więcej Na korzyść którego z nich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Jak dla mnie na korzyść Soufflet'a. Dla mnie ogólnie to jest najlepszy słód w kategorii niezła cena/dobra jakość. W Castlu na kilka słodów miałem drewno, plewy, słomę. Edytowane 10 Czerwca 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 "W mieście" najwyższe oceny co do jakości i stabilności mają słody Weyermann, zaś czeskie są uważane za najgorsze. Z polskich słodowni najbardziej można polecić Soufflet, a to dlatego, że szefuje jej piwowar domowy, więc można mieć nadzieję, że do sklepów piwowarskich kieruje słody z troskliwie dobranej puli. Z pozostałymi jest z różnie, raz świetnie, raz słabo a ocenić bez laboratorium trudno. Chmiel - tu nie ma prostych zależności. Najwyższą kulturę uprawy mają w USA, ale są tak rozbestwieni popytem, że pozwalają sobie czasem sprzedawać byle co. Zaraz potem są Niemcy - stabilna jakość, ale nieciekawe odmiany z poprzedniej epoki, Czesi podobnie. Generalnie należy unikać chmieli polskich i angielskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Generalnie należy unikać chmieli polskich i angielskich. Czy możesz coś więcej napisać w tym temacie? Interesują mnie głównie klasyczne bittery, wszystkie na angielskich chmielach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Dobrym substytutem chmieli angielskich jest Wilamette. Angielskie chmiele to loteria, czasem są OK, czasem siano. Podejrzewam, że tym leniuchom nie chce się ich porządnie uprawiać, zebrać i wysuszyć, brak koncernowych inwestycji jak w USA, czy wiekowych tradycji jak w Niemczech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Z polskich słodowni najbardziej można polecić Soufflet Orientujesz się może czy dostępne są parametry tego słodu? Chciałbym go sobie dorzucić przez zakupiem do BS2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Nie wiem, ale sądzę, że każda szarża ma nieco inne parametry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 OK, przyjmę coś bliżej Strzegomia, niż Weyermanna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Ja od dłuższego czasu jadę właśnie na podstawowych od Soufflet i jestem zadowolony Wydajność stabilna, żadnych przygód z filtracją itp. Ostatnio na Pale Ale wydajność pod 80%, a gotowana brzeczka była tak klarowna, że równie dobrze można było lać od razu w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Super przykład z tą klarowną brzeczką, super to świadczy o jakości słodu. Ja np męcząc worek 50kg bruntala połowę warek miałem mętnych a drugą połowę klarownych, do dzisiaj nie wiem co było przyczyną. Ale wychodzi na to że pół worka miałem słodu dobrej jakości a pół worka słabej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Super przykład z tą klarowną brzeczką, super to świadczy o jakości słodu. Ja np męcząc worek 50kg bruntala połowę warek miałem mętnych a drugą połowę klarownych, do dzisiaj nie wiem co było przyczyną. Ale wychodzi na to że pół worka miałem słodu dobrej jakości a pół worka słabej... To i tak miałeś szczęście U mnie na bruntalu każda brzeczka mętna jak woda z kałuży... Dopiero jak przeszedłem na Bestmalza teraz to nawet witek z dodatkiem 2 kg pszenicy niesłodowanej był mega klarowny przy zlewaniu do fermentora. O materiałach trochę pisałem ostatnio przy temacie jakości słodów z Strzegomia warto go przeczytać (link) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Super przykład z tą klarowną brzeczką, super to świadczy o jakości słodu. Również używam od dłuższego czasu słodów Soufflet, zwłasza pilzneńskiego, i potwierdzam - wydajność, filtracja, klarowność piwa po fermentacji - bez zarzutu. Natomiast nie zauważyłem, żeby brzeczka była bardziej klarowna niż przy innych słodach. Osobiście mam to gdzieś - dla mnie ważne jest to jak wygląda piwo w trakcie wlewania go do szklanki, a nie jak wygląda brzeczka podczas zadawania drożdży i dlatego jestem z tych słodów bardzo zadowolony - ale jeżeli to dla Ciebie istotne, to nie zauważyłem tego o czym pisze ThoriN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Super przykład z tą klarowną brzeczką, super to świadczy o jakości słodu Po 1 - spokojnie, bo Ci żyłka pęknie. Po 2 - nie wyrywaj zdań z kontekstu, nie przekręcaj kolejności priorytetów w zdaniu. Napisałem, że: - miałem dobrą wydajność - nie miałem problemów z filtracją Jako informację dodatkową podałem, że miałem bardzo klarowną brzeczkę, a Ty od razu do tego, jak rzep do psiego ogona... Nie piszmy może w ogóle nic innego oprócz odpowiedzi na pytania "tak" lub "nie" - wtedy może niektórzy przestaną się czepiać byle pierdół? Jeżeli nie mam problemów z filtracją, mam dobrą wydajność, a do tego jeszcze dodatkowo brzeczka jest ładna i klarowna, to świadczy to o jakości słodu. I koniec kropka. Nie wyrywaj tu kawałków z kontekstu, bo przeinaczasz moje wypowiedzi na swoje potrzeby. Jeśli leci mi na filtracji breja, mimo że wszystko inne zrobiłem dobrze, to co może być nie tak? Pozostaje tylko słód... więc tak - moim zdaniem klarowność brzeczki może być jednym z wyznaczników jakości słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Kolego ThoriN...chyba potraktowałeś pewne wypowiedzi zbyt osobiście. Ani moja wypowiedź, ani Bart3q nie miała na celu atak na Twoją osobę, więc po co się tak napinać? Nie powstrzymam się i wyrwie jedno Twoje zdanie z kontekstu: ...spokojnie, bo Ci żyłka pęknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) ThoriN, ranek bez kawki? Chyba zaszło jakieś niezrozumienie, czy też nadintepretacja, bo w swojej wypowiedzi bart3q raczej nie użył ironii. Żebyście się jeszcze sprzeczali o Wasze kobiety, która ładniejsza. Ale o słody ...? Edytowane 11 Czerwca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Ja tylko chciałem napisać ze klarowna brzeczka, rozrzut wydajności i filtracja dla mnie nie są wyznacznikiem jakości slodu, bo klepiac piwa na jednym i tym samym słodzie mam te rzeczy czasem bardzo różne, a jeszcze nie wiem dlaczego. W robieniu piwa w domu bardzo ciężko mieć powtarzalny proces. Ale jak coś się dzieje - typu mętna brzeczka, wiele osób zgania winę na słód, a nie na siebie lub inne czynniki (vide ostatni temat, gdzie kolega dodał 2 kg zakwaszajacego, a winę za kluskę która powstała sugerował ze to może być wina pale ale strzegom). Edytowane 11 Czerwca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Super przykład z tą klarowną brzeczką, super to świadczy o jakości słodu. Ja np męcząc worek 50kg bruntala połowę warek miałem mętnych a drugą połowę klarownych, do dzisiaj nie wiem co było przyczyną. Ale wychodzi na to że pół worka miałem słodu dobrej jakości a pół worka słabej... To i tak miałeś szczęście U mnie na bruntalu każda brzeczka mętna jak woda z kałuży... Dopiero jak przeszedłem na Bestmalza teraz to nawet witek z dodatkiem 2 kg pszenicy niesłodowanej był mega klarowny przy zlewaniu do fermentora. O materiałach trochę pisałem ostatnio przy temacie jakości słodów z Strzegomia warto go przeczytać (link) Widac coś skasztaniałeś mi połowa wyszła klarowna. Podejrzewam że ma to związek i z chmieleniem (czasem po wrzuceniu chmielu robiło się mocno mętne), zacieraniem (raz jak zrobiłem białkową to wyszło fajnie klarowne), grubością srutowania, może wodą... Tak czy siak gotowe piwa mam klarowne lub lekko opalizujące, też tego nie wiązałbym ze słodem, a na pewno nie tylko z nim. Edytowane 11 Czerwca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Co złego to nie ja zdarzały się głosy obwiniające suchary o nieprawidłową fermentację także słody jak najbardziej mogą być winne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się