Jump to content

Witbier- dodatki


bnp

Recommended Posts

Czy może mi ktoś opowiedzieć o dodatkach do tego stylu ?

 

Czy w piwie tym musi dominować nuta cytrusów czy np kolendra, a może jakieś inne zioła ?

 

Właśnie spiłem buteleczkę i nuta cytrusów na 1 planie jakoś do mnie nie przemawia.

Można to piwo zrobić inaczej ?

Link to comment
Share on other sites

To belgijskie piwo, możesz z nim zrobić co tylko chcesz.

 

Ja mam jednak dokładnie odwrotne podejście, dla mnie Witbier to wyjątek od zasady równowagi, powinien walić po łbie pomarańczami, tak go robię i tak go lubię.

Link to comment
Share on other sites

@coder

 

jakoś mi cytrusy nie podchodzą

 

no dobra a czy kolega może coś powiedzieć o takiej modyfikacji wita

 

 

2kg słodu pilźnieńskiego

1,5kg śruty pszennej

0,5 kg śruty owsianej

0,5-1 kg miodu

szczypta cynamonu

 

20g magnum

30 lubelskiego

 

?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Witam,

Właśnie jestem w trakcie warzenia Witbiera i mam małe pytanko odnośnie dodatków. W zestawie byla kolendra i curacao. Tak się złożyło, iż mam w domu jeszcze kilka dodatków, którymi mógłbym to piwko urozmaicić a nie chce popsuć (doświadczenie mizerne :)) Tak więc posiadam:

- skórka pomarańczy, grejpfruta białego, grejpfruta czerwonego, limonki,

- cynamon, imbir

Co z tych dodatków i ewentualnie w jakich proporcjach można dodać, żeby piwko było lepsze niż gorsze? ;)

Link to comment
Share on other sites

Witam,

Właśnie jestem w trakcie warzenia Witbiera i mam małe pytanko odnośnie dodatków. W zestawie byla kolendra i curacao. Tak się złożyło, iż mam w domu jeszcze kilka dodatków, którymi mógłbym to piwko urozmaicić a nie chce popsuć (doświadczenie mizerne :)) Tak więc posiadam:

- skórka pomarańczy, grejpfruta białego, grejpfruta czerwonego, limonki,

- cynamon, imbir

Co z tych dodatków i ewentualnie w jakich proporcjach można dodać, żeby piwko było lepsze niż gorsze? ;)

skórki pomarńczy możesz dac spokojnie (ok 60g na 20l jest ok) skórkę gejpfruta tez możesz dać ale musisz uważać z ilością - reszty nie próbowałem

Podłączę się. Co sądzicie o rumianku?

spróbuj dac niewielką ilość może ci posmakuje :D - wszystko kwestia smaku jak np. z lukrecją, jednym smakuje a innym nie ;)

Link to comment
Share on other sites

Witam,

Właśnie jestem w trakcie warzenia Witbiera i mam małe pytanko odnośnie dodatków. W zestawie byla kolendra i curacao. Tak się złożyło, iż mam w domu jeszcze kilka dodatków, którymi mógłbym to piwko urozmaicić a nie chce popsuć (doświadczenie mizerne :)) Tak więc posiadam:

- skórka pomarańczy, grejpfruta białego, grejpfruta czerwonego, limonki,

- cynamon, imbir

Co z tych dodatków i ewentualnie w jakich proporcjach można dodać, żeby piwko było lepsze niż gorsze? ;)

Witbier to nie pizza, na którą rzuca się wszystko, co się ma w lodówce. Jeżeli jest to Twój pierwszy wit, to zrób go według przepisu z zestawu, a w przyszłości możesz go próbować urozmaicić, choć myślę, że w następnych witach będziesz po prostu zmieniał proporcje podstawowych dodatków.

Link to comment
Share on other sites

Może witbier to nie pizza, ale dodanie skórki świezych cytrusów napewno nie zaszkodzi. http://www.piwo.org/topic/257-witbier-dla-zaawansowanych/

imbir- nie mam zdania, może niekoniecznie na początek jak pisal olo333

cynamon raczej nie

 

Nadmiar składników niekoniecznie pomaga, nie ilość się liczy lecz jakośc... ich współgranie ze sobą

Link to comment
Share on other sites

Może witbier to nie pizza, ale dodanie skórki świezych cytrusów napewno nie zaszkodzi.

To prawda, zastosowałbym ją zamiennie, tzn. całkowicie rezygnując z curacao, które wprowadza, jak dla mnie, nie do końca przyjemną goryczkę.

Link to comment
Share on other sites

No to ja zrobilem pizze ;) No moze nie do konca..zrezygnowalem z cynamonu..dalem troszke imbiru przy chmieleniu na 10min..za to cytrusow dalem baaardzo duzo do chmielkenia i przy chlodzeniu...takie piwko mi sie zamarzylo w trakcie warzenia ;] Swoja droga to bylo pierwsze piwko z zacieraniem i powiem szczerze ze gdybym mial wolne fermentory to warzylbym dzis kolejne nawet dla samego warzenia..niebezpiecznie wciaga :) BLG wyszlo 10,5..a ze przed chwila bylem w piwnicy to zaskoczylo mnie ze fermentacja juz sie wyraznie rozpoczela ;) coraz trudniej jest byc cierpliwym :)

Link to comment
Share on other sites

skoczylo mnie ze fermentacja juz sie wyraznie rozpoczela coraz trudniej jest byc cierpliwym

Ciesz się, że mocnego wina nie robisz:D I ciesz się, że to wit

cytrusow dalem baaardzo duzo do chmielkenia i przy chlodzeniu...takie piwko mi sie zamarzylo w trakcie warzenia ;] Swoja droga to bylo pierwsze piwko z zacieraniem

Nie wiem co wyjdzie, bylebys sie nie zrazil!

Link to comment
Share on other sites

Witam,

Spróbowałem dziś z próbki do mierzenia Blg mojego wita i w zasadzie jest ok chociaz jakby zbyt duzo kwaskowaty i mysle nad dorzuceniem skorek pomaranczy zeby dodac troszke slodyczy..i teraz pytanie czy lepiej dorzucic skorki do fermentora i zostawic na fermentacji ktora pewnie potrwa jeszcze do poniedzialku bo wtedy znajde czas zeby zabutelkowac czy zrobic cos na zasadzie herbatki chmielowej tyle ze pomaranczowa? co moze dac lepszy efekt?

Link to comment
Share on other sites

Skórkami pomarańczy na tym etapie nie dodasz słodyczy tylko aromatu piwu! Trzeba było zacierać na słodko to byś uzyskał taki efekt, Wit jest kwaskowaty sam w sobie, a jak dodasz takiej herbatki lub skórek to nie będzie słodki (jeżeli dodasz sok czyli cukier zacznie ci od nowa przefermentowywać) Niefermentowalnym cukrem jest laktoza, ale ją dodaje się na 15 minut przed końcem chmielenia.

Link to comment
Share on other sites

Skórkami pomarańczy na tym etapie nie dodasz słodyczy tylko aromatu piwu! Trzeba było zacierać na słodko to byś uzyskał taki efekt, Wit jest kwaskowaty sam w sobie, a jak dodasz takiej herbatki lub skórek to nie będzie słodki (jeżeli dodasz sok czyli cukier zacznie ci od nowa przefermentowywać) Niefermentowalnym cukrem jest laktoza, ale ją dodaje się na 15 minut przed końcem chmielenia.

Czyli rozumiem ze o najlepiej bedzie go zostawic tak jak jest? ;) Cale szczescie ze sa ludzie ktorzy czlowieka z bledu wyprowadza bo myslalem ze dodadnie skorek teraz da jeszcze posmak pomaranczy a pomarancza przeciez jest slodka ;) Bo moze zle sie wyrazilem..chodzi o dodanie smaku pomaranczy ktora troszke zlagodzi ten dosc mocny kwasek cytrusowy..czyli nie ma takiej mozliwosci w tym momencie?

Link to comment
Share on other sites

Niefermentowalnym cukrem jest laktoza, ale ją dodaje się na 15 minut przed końcem chmielenia.

Laktoza do wita? Pomysł raczej szalony i niedorzeczny. Wit nie powinien być słodki, przemyśl czy na pewno chcesz coś tu zmieniać, jak się nagazuje to też będzie smakować inaczej.

Link to comment
Share on other sites

Niefermentowalnym cukrem jest laktoza, ale ją dodaje się na 15 minut przed końcem chmielenia.

Laktoza do wita? Pomysł raczej szalony i niedorzeczny. Wit nie powinien być słodki, przemyśl czy na pewno chcesz coś tu zmieniać, jak się nagazuje to też będzie smakować inaczej.

slal

Znaczy nie do konca chodzi o slodkosc sama w sobie a posmak pomaranczy i myslalem ze dodanie skorek albo herbatki doda troszke tego smaku..Wlasnie obawiam sie ze po nagazowaniu moze byc jeszcze bardziej kwaskowaty i nie jestem do konca przekonany ze to bedzie dobrze ;)

Link to comment
Share on other sites

Skórki pomarańczy dadzą ci i tak kwasowości nie bez kozery nazywamy je cytrusami :P

Laktoza do wita? Pomysł raczej szalony i niedorzeczny. Wit nie powinien być słodki, przemyśl czy na pewno chcesz coś tu zmieniać, jak się nagazuje to też będzie smakować inaczej.

 

Nie chodziło mi że do wita... niesprecyzowałem chodziło o to że jest cukrem nierefermentowalnym i w niektórych piwach się ją stosuje :)

Link to comment
Share on other sites

Skórki pomarańczy dadzą ci i tak kwasowości nie bez kozery nazywamy je cytrusami :P

Laktoza do wita? Pomysł raczej szalony i niedorzeczny. Wit nie powinien być słodki, przemyśl czy na pewno chcesz coś tu zmieniać, jak się nagazuje to też będzie smakować inaczej.

 

Nie chodziło mi że do wita... niesprecyzowałem chodziło o to że jest cukrem nierefermentowalnym i w niektórych piwach się ją stosuje :)

Ok..zostawiam jak jest ;] zobaczymy co z tego bedzie ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.