bnp Posted October 4, 2009 Share Posted October 4, 2009 Czy może mi ktoś opowiedzieć o dodatkach do tego stylu ? Czy w piwie tym musi dominować nuta cytrusów czy np kolendra, a może jakieś inne zioła ? Właśnie spiłem buteleczkę i nuta cytrusów na 1 planie jakoś do mnie nie przemawia. Można to piwo zrobić inaczej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 4, 2009 Share Posted October 4, 2009 To belgijskie piwo, możesz z nim zrobić co tylko chcesz. Ja mam jednak dokładnie odwrotne podejście, dla mnie Witbier to wyjątek od zasady równowagi, powinien walić po łbie pomarańczami, tak go robię i tak go lubię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted October 4, 2009 Author Share Posted October 4, 2009 @coder jakoś mi cytrusy nie podchodzą no dobra a czy kolega może coś powiedzieć o takiej modyfikacji wita 2kg słodu pilźnieńskiego 1,5kg śruty pszennej 0,5 kg śruty owsianej 0,5-1 kg miodu szczypta cynamonu 20g magnum 30 lubelskiego ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted October 4, 2009 Share Posted October 4, 2009 Cześć. Gdzie masz kolendrę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 4, 2009 Share Posted October 4, 2009 Sorry, witbier bez cytrusów wydaje mi się mdły. Bez kolendry może być, ale bez cytrusów... Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted September 8, 2012 Share Posted September 8, 2012 Witam, Właśnie jestem w trakcie warzenia Witbiera i mam małe pytanko odnośnie dodatków. W zestawie byla kolendra i curacao. Tak się złożyło, iż mam w domu jeszcze kilka dodatków, którymi mógłbym to piwko urozmaicić a nie chce popsuć (doświadczenie mizerne ) Tak więc posiadam: - skórka pomarańczy, grejpfruta białego, grejpfruta czerwonego, limonki, - cynamon, imbir Co z tych dodatków i ewentualnie w jakich proporcjach można dodać, żeby piwko było lepsze niż gorsze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted September 8, 2012 Share Posted September 8, 2012 Podłączę się. Co sądzicie o rumianku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted September 8, 2012 Share Posted September 8, 2012 Witam, Właśnie jestem w trakcie warzenia Witbiera i mam małe pytanko odnośnie dodatków. W zestawie byla kolendra i curacao. Tak się złożyło, iż mam w domu jeszcze kilka dodatków, którymi mógłbym to piwko urozmaicić a nie chce popsuć (doświadczenie mizerne ) Tak więc posiadam: - skórka pomarańczy, grejpfruta białego, grejpfruta czerwonego, limonki, - cynamon, imbir Co z tych dodatków i ewentualnie w jakich proporcjach można dodać, żeby piwko było lepsze niż gorsze? skórki pomarńczy możesz dac spokojnie (ok 60g na 20l jest ok) skórkę gejpfruta tez możesz dać ale musisz uważać z ilością - reszty nie próbowałem Podłączę się. Co sądzicie o rumianku? spróbuj dac niewielką ilość może ci posmakuje - wszystko kwestia smaku jak np. z lukrecją, jednym smakuje a innym nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted September 8, 2012 Share Posted September 8, 2012 Witam, Właśnie jestem w trakcie warzenia Witbiera i mam małe pytanko odnośnie dodatków. W zestawie byla kolendra i curacao. Tak się złożyło, iż mam w domu jeszcze kilka dodatków, którymi mógłbym to piwko urozmaicić a nie chce popsuć (doświadczenie mizerne ) Tak więc posiadam: - skórka pomarańczy, grejpfruta białego, grejpfruta czerwonego, limonki, - cynamon, imbir Co z tych dodatków i ewentualnie w jakich proporcjach można dodać, żeby piwko było lepsze niż gorsze? Witbier to nie pizza, na którą rzuca się wszystko, co się ma w lodówce. Jeżeli jest to Twój pierwszy wit, to zrób go według przepisu z zestawu, a w przyszłości możesz go próbować urozmaicić, choć myślę, że w następnych witach będziesz po prostu zmieniał proporcje podstawowych dodatków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted September 8, 2012 Share Posted September 8, 2012 Może witbier to nie pizza, ale dodanie skórki świezych cytrusów napewno nie zaszkodzi. http://www.piwo.org/topic/257-witbier-dla-zaawansowanych/ imbir- nie mam zdania, może niekoniecznie na początek jak pisal olo333 cynamon raczej nie Nadmiar składników niekoniecznie pomaga, nie ilość się liczy lecz jakośc... ich współgranie ze sobą Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted September 9, 2012 Share Posted September 9, 2012 Może witbier to nie pizza, ale dodanie skórki świezych cytrusów napewno nie zaszkodzi. To prawda, zastosowałbym ją zamiennie, tzn. całkowicie rezygnując z curacao, które wprowadza, jak dla mnie, nie do końca przyjemną goryczkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted September 9, 2012 Share Posted September 9, 2012 No to ja zrobilem pizze No moze nie do konca..zrezygnowalem z cynamonu..dalem troszke imbiru przy chmieleniu na 10min..za to cytrusow dalem baaardzo duzo do chmielkenia i przy chlodzeniu...takie piwko mi sie zamarzylo w trakcie warzenia ;] Swoja droga to bylo pierwsze piwko z zacieraniem i powiem szczerze ze gdybym mial wolne fermentory to warzylbym dzis kolejne nawet dla samego warzenia..niebezpiecznie wciaga BLG wyszlo 10,5..a ze przed chwila bylem w piwnicy to zaskoczylo mnie ze fermentacja juz sie wyraznie rozpoczela coraz trudniej jest byc cierpliwym Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted September 9, 2012 Share Posted September 9, 2012 skoczylo mnie ze fermentacja juz sie wyraznie rozpoczela coraz trudniej jest byc cierpliwym Ciesz się, że mocnego wina nie robisz:D I ciesz się, że to wit cytrusow dalem baaardzo duzo do chmielkenia i przy chlodzeniu...takie piwko mi sie zamarzylo w trakcie warzenia ;] Swoja droga to bylo pierwsze piwko z zacieraniem Nie wiem co wyjdzie, bylebys sie nie zrazil! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrblaha Posted September 9, 2012 Share Posted September 9, 2012 Może o przełom chodzi ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted September 13, 2012 Share Posted September 13, 2012 Witam, Spróbowałem dziś z próbki do mierzenia Blg mojego wita i w zasadzie jest ok chociaz jakby zbyt duzo kwaskowaty i mysle nad dorzuceniem skorek pomaranczy zeby dodac troszke slodyczy..i teraz pytanie czy lepiej dorzucic skorki do fermentora i zostawic na fermentacji ktora pewnie potrwa jeszcze do poniedzialku bo wtedy znajde czas zeby zabutelkowac czy zrobic cos na zasadzie herbatki chmielowej tyle ze pomaranczowa? co moze dac lepszy efekt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 13, 2012 Share Posted September 13, 2012 Skórkami pomarańczy na tym etapie nie dodasz słodyczy tylko aromatu piwu! Trzeba było zacierać na słodko to byś uzyskał taki efekt, Wit jest kwaskowaty sam w sobie, a jak dodasz takiej herbatki lub skórek to nie będzie słodki (jeżeli dodasz sok czyli cukier zacznie ci od nowa przefermentowywać) Niefermentowalnym cukrem jest laktoza, ale ją dodaje się na 15 minut przed końcem chmielenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted September 13, 2012 Share Posted September 13, 2012 Niefermentowanym cukrem jest jeszcze o ksylitol - cukier z brzozy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted September 13, 2012 Share Posted September 13, 2012 Skórkami pomarańczy na tym etapie nie dodasz słodyczy tylko aromatu piwu! Trzeba było zacierać na słodko to byś uzyskał taki efekt, Wit jest kwaskowaty sam w sobie, a jak dodasz takiej herbatki lub skórek to nie będzie słodki (jeżeli dodasz sok czyli cukier zacznie ci od nowa przefermentowywać) Niefermentowalnym cukrem jest laktoza, ale ją dodaje się na 15 minut przed końcem chmielenia. Czyli rozumiem ze o najlepiej bedzie go zostawic tak jak jest? Cale szczescie ze sa ludzie ktorzy czlowieka z bledu wyprowadza bo myslalem ze dodadnie skorek teraz da jeszcze posmak pomaranczy a pomarancza przeciez jest slodka Bo moze zle sie wyrazilem..chodzi o dodanie smaku pomaranczy ktora troszke zlagodzi ten dosc mocny kwasek cytrusowy..czyli nie ma takiej mozliwosci w tym momencie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted September 13, 2012 Share Posted September 13, 2012 Niefermentowalnym cukrem jest laktoza, ale ją dodaje się na 15 minut przed końcem chmielenia. Laktoza do wita? Pomysł raczej szalony i niedorzeczny. Wit nie powinien być słodki, przemyśl czy na pewno chcesz coś tu zmieniać, jak się nagazuje to też będzie smakować inaczej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted September 13, 2012 Share Posted September 13, 2012 Niefermentowalnym cukrem jest laktoza, ale ją dodaje się na 15 minut przed końcem chmielenia. Laktoza do wita? Pomysł raczej szalony i niedorzeczny. Wit nie powinien być słodki, przemyśl czy na pewno chcesz coś tu zmieniać, jak się nagazuje to też będzie smakować inaczej. slalZnaczy nie do konca chodzi o slodkosc sama w sobie a posmak pomaranczy i myslalem ze dodanie skorek albo herbatki doda troszke tego smaku..Wlasnie obawiam sie ze po nagazowaniu moze byc jeszcze bardziej kwaskowaty i nie jestem do konca przekonany ze to bedzie dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 13, 2012 Share Posted September 13, 2012 Skórki pomarańczy dadzą ci i tak kwasowości nie bez kozery nazywamy je cytrusami Laktoza do wita? Pomysł raczej szalony i niedorzeczny. Wit nie powinien być słodki, przemyśl czy na pewno chcesz coś tu zmieniać, jak się nagazuje to też będzie smakować inaczej. Nie chodziło mi że do wita... niesprecyzowałem chodziło o to że jest cukrem nierefermentowalnym i w niektórych piwach się ją stosuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted September 13, 2012 Share Posted September 13, 2012 Skórki pomarańczy dadzą ci i tak kwasowości nie bez kozery nazywamy je cytrusami Laktoza do wita? Pomysł raczej szalony i niedorzeczny. Wit nie powinien być słodki, przemyśl czy na pewno chcesz coś tu zmieniać, jak się nagazuje to też będzie smakować inaczej. Nie chodziło mi że do wita... niesprecyzowałem chodziło o to że jest cukrem nierefermentowalnym i w niektórych piwach się ją stosuje Ok..zostawiam jak jest ;] zobaczymy co z tego bedzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now