bnp Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Czy może mi ktoś opowiedzieć o dodatkach do tego stylu ? Czy w piwie tym musi dominować nuta cytrusów czy np kolendra, a może jakieś inne zioła ? Właśnie spiłem buteleczkę i nuta cytrusów na 1 planie jakoś do mnie nie przemawia. Można to piwo zrobić inaczej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 To belgijskie piwo, możesz z nim zrobić co tylko chcesz. Ja mam jednak dokładnie odwrotne podejście, dla mnie Witbier to wyjątek od zasady równowagi, powinien walić po łbie pomarańczami, tak go robię i tak go lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 4 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 @coder jakoś mi cytrusy nie podchodzą no dobra a czy kolega może coś powiedzieć o takiej modyfikacji wita 2kg słodu pilźnieńskiego 1,5kg śruty pszennej 0,5 kg śruty owsianej 0,5-1 kg miodu szczypta cynamonu 20g magnum 30 lubelskiego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Cześć. Gdzie masz kolendrę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Sorry, witbier bez cytrusów wydaje mi się mdły. Bez kolendry może być, ale bez cytrusów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Witam, Właśnie jestem w trakcie warzenia Witbiera i mam małe pytanko odnośnie dodatków. W zestawie byla kolendra i curacao. Tak się złożyło, iż mam w domu jeszcze kilka dodatków, którymi mógłbym to piwko urozmaicić a nie chce popsuć (doświadczenie mizerne ) Tak więc posiadam: - skórka pomarańczy, grejpfruta białego, grejpfruta czerwonego, limonki, - cynamon, imbir Co z tych dodatków i ewentualnie w jakich proporcjach można dodać, żeby piwko było lepsze niż gorsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Podłączę się. Co sądzicie o rumianku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Witam, Właśnie jestem w trakcie warzenia Witbiera i mam małe pytanko odnośnie dodatków. W zestawie byla kolendra i curacao. Tak się złożyło, iż mam w domu jeszcze kilka dodatków, którymi mógłbym to piwko urozmaicić a nie chce popsuć (doświadczenie mizerne ) Tak więc posiadam: - skórka pomarańczy, grejpfruta białego, grejpfruta czerwonego, limonki, - cynamon, imbir Co z tych dodatków i ewentualnie w jakich proporcjach można dodać, żeby piwko było lepsze niż gorsze? skórki pomarńczy możesz dac spokojnie (ok 60g na 20l jest ok) skórkę gejpfruta tez możesz dać ale musisz uważać z ilością - reszty nie próbowałem Podłączę się. Co sądzicie o rumianku? spróbuj dac niewielką ilość może ci posmakuje - wszystko kwestia smaku jak np. z lukrecją, jednym smakuje a innym nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Witam, Właśnie jestem w trakcie warzenia Witbiera i mam małe pytanko odnośnie dodatków. W zestawie byla kolendra i curacao. Tak się złożyło, iż mam w domu jeszcze kilka dodatków, którymi mógłbym to piwko urozmaicić a nie chce popsuć (doświadczenie mizerne ) Tak więc posiadam: - skórka pomarańczy, grejpfruta białego, grejpfruta czerwonego, limonki, - cynamon, imbir Co z tych dodatków i ewentualnie w jakich proporcjach można dodać, żeby piwko było lepsze niż gorsze? Witbier to nie pizza, na którą rzuca się wszystko, co się ma w lodówce. Jeżeli jest to Twój pierwszy wit, to zrób go według przepisu z zestawu, a w przyszłości możesz go próbować urozmaicić, choć myślę, że w następnych witach będziesz po prostu zmieniał proporcje podstawowych dodatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Może witbier to nie pizza, ale dodanie skórki świezych cytrusów napewno nie zaszkodzi. http://www.piwo.org/topic/257-witbier-dla-zaawansowanych/ imbir- nie mam zdania, może niekoniecznie na początek jak pisal olo333 cynamon raczej nie Nadmiar składników niekoniecznie pomaga, nie ilość się liczy lecz jakośc... ich współgranie ze sobą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Może witbier to nie pizza, ale dodanie skórki świezych cytrusów napewno nie zaszkodzi. To prawda, zastosowałbym ją zamiennie, tzn. całkowicie rezygnując z curacao, które wprowadza, jak dla mnie, nie do końca przyjemną goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 No to ja zrobilem pizze No moze nie do konca..zrezygnowalem z cynamonu..dalem troszke imbiru przy chmieleniu na 10min..za to cytrusow dalem baaardzo duzo do chmielkenia i przy chlodzeniu...takie piwko mi sie zamarzylo w trakcie warzenia ;] Swoja droga to bylo pierwsze piwko z zacieraniem i powiem szczerze ze gdybym mial wolne fermentory to warzylbym dzis kolejne nawet dla samego warzenia..niebezpiecznie wciaga BLG wyszlo 10,5..a ze przed chwila bylem w piwnicy to zaskoczylo mnie ze fermentacja juz sie wyraznie rozpoczela coraz trudniej jest byc cierpliwym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 skoczylo mnie ze fermentacja juz sie wyraznie rozpoczela coraz trudniej jest byc cierpliwym Ciesz się, że mocnego wina nie robisz:D I ciesz się, że to wit cytrusow dalem baaardzo duzo do chmielkenia i przy chlodzeniu...takie piwko mi sie zamarzylo w trakcie warzenia ;] Swoja droga to bylo pierwsze piwko z zacieraniem Nie wiem co wyjdzie, bylebys sie nie zrazil! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Może o przełom chodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Witam, Spróbowałem dziś z próbki do mierzenia Blg mojego wita i w zasadzie jest ok chociaz jakby zbyt duzo kwaskowaty i mysle nad dorzuceniem skorek pomaranczy zeby dodac troszke slodyczy..i teraz pytanie czy lepiej dorzucic skorki do fermentora i zostawic na fermentacji ktora pewnie potrwa jeszcze do poniedzialku bo wtedy znajde czas zeby zabutelkowac czy zrobic cos na zasadzie herbatki chmielowej tyle ze pomaranczowa? co moze dac lepszy efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Skórkami pomarańczy na tym etapie nie dodasz słodyczy tylko aromatu piwu! Trzeba było zacierać na słodko to byś uzyskał taki efekt, Wit jest kwaskowaty sam w sobie, a jak dodasz takiej herbatki lub skórek to nie będzie słodki (jeżeli dodasz sok czyli cukier zacznie ci od nowa przefermentowywać) Niefermentowalnym cukrem jest laktoza, ale ją dodaje się na 15 minut przed końcem chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Niefermentowanym cukrem jest jeszcze o ksylitol - cukier z brzozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Skórkami pomarańczy na tym etapie nie dodasz słodyczy tylko aromatu piwu! Trzeba było zacierać na słodko to byś uzyskał taki efekt, Wit jest kwaskowaty sam w sobie, a jak dodasz takiej herbatki lub skórek to nie będzie słodki (jeżeli dodasz sok czyli cukier zacznie ci od nowa przefermentowywać) Niefermentowalnym cukrem jest laktoza, ale ją dodaje się na 15 minut przed końcem chmielenia. Czyli rozumiem ze o najlepiej bedzie go zostawic tak jak jest? Cale szczescie ze sa ludzie ktorzy czlowieka z bledu wyprowadza bo myslalem ze dodadnie skorek teraz da jeszcze posmak pomaranczy a pomarancza przeciez jest slodka Bo moze zle sie wyrazilem..chodzi o dodanie smaku pomaranczy ktora troszke zlagodzi ten dosc mocny kwasek cytrusowy..czyli nie ma takiej mozliwosci w tym momencie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Niefermentowalnym cukrem jest laktoza, ale ją dodaje się na 15 minut przed końcem chmielenia. Laktoza do wita? Pomysł raczej szalony i niedorzeczny. Wit nie powinien być słodki, przemyśl czy na pewno chcesz coś tu zmieniać, jak się nagazuje to też będzie smakować inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Niefermentowalnym cukrem jest laktoza, ale ją dodaje się na 15 minut przed końcem chmielenia. Laktoza do wita? Pomysł raczej szalony i niedorzeczny. Wit nie powinien być słodki, przemyśl czy na pewno chcesz coś tu zmieniać, jak się nagazuje to też będzie smakować inaczej. slalZnaczy nie do konca chodzi o slodkosc sama w sobie a posmak pomaranczy i myslalem ze dodanie skorek albo herbatki doda troszke tego smaku..Wlasnie obawiam sie ze po nagazowaniu moze byc jeszcze bardziej kwaskowaty i nie jestem do konca przekonany ze to bedzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Skórki pomarańczy dadzą ci i tak kwasowości nie bez kozery nazywamy je cytrusami Laktoza do wita? Pomysł raczej szalony i niedorzeczny. Wit nie powinien być słodki, przemyśl czy na pewno chcesz coś tu zmieniać, jak się nagazuje to też będzie smakować inaczej. Nie chodziło mi że do wita... niesprecyzowałem chodziło o to że jest cukrem nierefermentowalnym i w niektórych piwach się ją stosuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Skórki pomarańczy dadzą ci i tak kwasowości nie bez kozery nazywamy je cytrusami Laktoza do wita? Pomysł raczej szalony i niedorzeczny. Wit nie powinien być słodki, przemyśl czy na pewno chcesz coś tu zmieniać, jak się nagazuje to też będzie smakować inaczej. Nie chodziło mi że do wita... niesprecyzowałem chodziło o to że jest cukrem nierefermentowalnym i w niektórych piwach się ją stosuje Ok..zostawiam jak jest ;] zobaczymy co z tego bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się