Dominiko Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Witajcie. Nastawiłem AIPA 16 blg. Drożdże safale górna fermentacja oczywiście. Wstawiłem do piwnicy i wyjechałem. Zrobiło sie trochę zimno i okazuje sie ze fermentowało w temperaturze około 11 stopni. Po 2 tygodniach wróciłem i z rozpędu zlałem na cicha. Dodałem chmielu i fermentator wstawiłem do mieszkania do 21 stopni. Dzisiaj jest piąty dzień jak dość intensywnie fermentuje mimo ze większość drożdży poszła do kanału. Bulga co 30 sekund. Co robić? Czekać aż wyfermentuje i liczyć ze drożdże dadzą radę? Dodać nowych drożdży? Potrzebuje waszej rady. Dzięki z góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Przenosząc fermentor do ciepłego pobudziłeś drożdże. Jeśli fermentuje to dobrze Daj im czas. Mierzyłeś BLG przy przelewaniu na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominiko Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Nie. stało u teściów w piwnicy. Założyłem ze 2 tygodnie to dość. Wpadłem, zlałem i zabrałem do domu. Teraz nawet nie mam pod ręka balingometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_aul Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Eh, niby browar to nie apteka, ale bez jakichkolwiek pomiarów jedynym sposobem na stwierdzenie czy można bezpiecznie butelkować jest szklana kula. Póki co zostaw piwo w spokoju i skombinuj balingometr. Zrób pomiary i obserwuj, czy fermentacja nadal trwa. Pamiętaj, że bardzo dużo drożdży unosi się w płynie, to co wywaliłeś w kanał to tylko (nie mała, ale jednak) część i to raczej tych mniej chętnych do pracy. Jeśli za tydzień do dziesięciu dni stwierdzisz, że piwo stanęło, a BLG jest nadal wysokie możesz się zastanawiać nad dodaniem więcej drożdży. Pamiętaj też, że brak bulkania w rurce nie znaczy, że fermentacja się skończyła. Jedyny sposób na upewnienie się to pomiary balingometrem co 3-4 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Przypadkowo zrobiłeś sobie underpitching. W AIPA chmielenie na zimno i duża goryczka powinny przykryć estry, któe mogły się przy tym pojawić. Wszystko zależy ile cukru drożdże dały radę przerobić zanim poszły spać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Juz mocno za późno na underpitching. Będzie dobrze. Poczekaj, uspokoj sie , napij się piwa - będzie pyszne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Przypadkowo zrobiłeś sobie underpitching. W jaki sposób? Będzie dobrze. Poczekaj, uspokoj sie , napij się piwa - będzie pyszne! Wg mnie sporym problemem może być to, że kolega wrzucił chmiele na chmielenie na zimno. Jeżeli poleżą teraz za długo to niestety może to wnieść m.in. niechcianą i nieprzyjemną trawiastość. Piwowarstwo uczy cierpliwości, ale jak czytam forum to mam wrażenie, że niektórzy uważają, że zwalnia także z myślenia, ale może to po prostu cecha obecnego młodego pokolenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominiko Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 To chmielenie na zimno faktycznie może namieszać. Jutro minie 5 dni. Więcej jak czytałem nie jest zalecane. Jadę kupie refraktometr. Co do niecierpliwości to kolega miło mnie połechtał tym młodym pokoleniem ale ten wieczny pośpiech to raczej kwestia "szybkich" czasów w których żyjemy. Dzięki za wskazówki. Dam znać jak mi idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Co do niecierpliwości to kolega miło mnie połechtał tym młodym pokoleniem Hehe ... działaj działaj staruchu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Pamiętaj, że przy przy pomiarze refraktometrem w trakcie fermentacji musisz skorygować wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Przypadkowo zrobiłeś sobie underpitching. W jaki sposób? Będzie dobrze. Poczekaj, uspokoj sie , napij się piwa - będzie pyszne! Wg mnie sporym problemem może być to, że kolega wrzucił chmiele na chmielenie na zimno. Jeżeli poleżą teraz za długo to niestety może to wnieść m.in. niechcianą i nieprzyjemną trawiastość. Piwowarstwo uczy cierpliwości, ale jak czytam forum to mam wrażenie, że niektórzy uważają, że zwalnia także z myślenia, ale może to po prostu cecha obecnego młodego pokolenia. Myślę ze tragedii nie będzie. Mozna jeszcze jakieś kombinacje robić ale wg mnie raczej to zaszkodzi niż pomoże. BTW - w USA widziałem kilku piwowarów w rzucających chmiel zaraz po/przed zadaniem drożdży - czyli na burzliwą - okolicznosci były dość specyficzne ale efekt to dało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Ja jako słaby piwowar i świeżak uważam, że wiele z tych bulkań może być spowodowanych wydzielaniem się CO2 zwłaszcza po zmianie temp. z 11-21 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominiko Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Hehe. Celna uwaga Konus. Dzięki stary. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Do tego przy transporcie pewnie wszystko się wymieszało co samo w sobie mogło spowodować lekkie ruszenie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 BTW - w USA widziałem kilku piwowarów w rzucających chmiel zaraz po/przed zadaniem drożdży - czyli na burzliwą - okolicznosci były dość specyficzne ale efekt to dało. Mozesz napisać coś więcej? Co to były za okoliczności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Tak na mój mały rozumek może to być spowodowane tym, że w czasie burzliwej trwa mocne mieszanie się brzeczki/piwa co niejako powinno zwiększać ekstrakcję aromatów zawartych w chmielu ale to tylko takie przemyślenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 BTW - w USA widziałem kilku piwowarów w rzucających chmiel zaraz po/przed zadaniem drożdży - czyli na burzliwą - okolicznosci były dość specyficzne ale efekt to dało. Mozesz napisać coś więcej? Co to były za okoliczności? Z tego co pamiętam było o tym w jednym z odcinków c&b. Podczas wspólnego warzenia jeden piwowar chciał podbić chmielowosc i goryczka i załadował sporo chmielu juz do fermentor. O dziwo goryczka była odczuwalnie większą według oceniajacych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Wg mnie sporym problemem może być to, że kolega wrzucił chmiele na chmielenie na zimno. Jeżeli poleżą teraz za długo to niestety może to wnieść m.in. niechcianą i nieprzyjemną trawiastość. można zlać po raz kolejny (bez chmielu). powinno uratować sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 tak i kolejne szkodliwe natlenienie. To już bezpieczniej zostawić z chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominiko Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Wracając do tematu. Przyszedł refraktometr. Zmierzyłem. Wskazuje 10 BRIX. Fermentacja mocno zwolniła. Około 1 Bulga na 2 minuty. Dzisiaj mija 7 dzień fermentacji. Jakie rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zostaw je w spokoju i zmierz za kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominiko Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Te 7 dni chmielenie mnie martwi. Chyba jednak poczekam jak radzisz. Nie widzi mi sie żeby po rozlewie zaczęło mi wybuchać. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisha Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Wg mnie sporym problemem może być to, że kolega wrzucił chmiele na chmielenie na zimno. Jeżeli poleżą teraz za długo to niestety może to wnieść m.in. niechcianą i nieprzyjemną trawiastość. Nie do końca się zgadzam. Historycznie rzecz ujmując, chmielenie na zimno IPA ma swoje korzenie już w 18-19 wieku. Piwa były leżakowane w beczkach dębowych przez okres 12-18 miesięcy i chmielone były na zimno przez cały ten okres, nie rzadko ilościami 8-9g/L piwa co daje przy 20L warce 160g chmielu na zimno na rok czasu. Według starych zapisów, piwo urywało wiadomo co. Moim zdaniem, piwo jest obecnie nie dofermentowane, ma za mało drożdży i potrzeba mu czasu, aby drożdzaki sobie dojadły co mają dojeść. Przed butelkowaniem zlałbym 500ml do butelki po wodzie, dosypał cukru i zobaczył czy nie będzie granatu. W takiej sytuacji ciężko o pewność, że piwo przefermentowało poprawnie - czyli do końca - i nie zostaną cukry resztkowe, które drożdże dojedzą w butelce tworząc granat. Niech "burzliwa" potrwa z 3-4 tygodnie, potem pomiar blg. Jak nie zejdzie ok 70% to można butelkować ale lepiej zrobić najpierw kontrolna flaszkę. Edytowane 14 Stycznia 2015 przez Grisha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Kilka osób pisało o trzymaniu chmielu długo na zimno i nie mieli trawiastości, nie demonizowałbym tak tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Bulgotanie z rurki nie jest wyznacznikiem fermentacji. Moja rada to czekać i za 2-3 dni powtórzyć pomiar. W jakiej temperaturze teraz fermentuje? Edytowane 14 Stycznia 2015 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się