Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajsza warka, dzisiaj zadane gęstwą z Pilsen Lager.

 

WARKA 110 German Pils II 12°Blg–37IBU–28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann® – 5,6 kg

Słód wiedeński Weyermann® - 0,2 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,05 kg

 

Zacieranie:

23l wody zacierania

 

55°C – 10 min.

63°C – 30 min.

Odebrana 1/3 zacieru

72°C - 20 min. dekokt

Gotowanie 10 min.

72°C - 20 min

76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 38 l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min – 10g Magnum 15% A-A

60 min – 30g Hallertauer Tradition 5,2% A-A

30 min – 30g Hellertau Spalt Select 4,8% A-A

10 min – 20g Hallertau Mittelfruh 4,3% A-A

0 min – 20g Tettnanger 3,7% A-A

 

Inne:

15 min – 7g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 2007 Pilsen Lager – 300ml gęstwa I

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 109 Witbier 12,5°Blg przelana na cichą. Zeszło do 2,5°Blg

Spróbowałem Marcowego z lagerowania warzonego wspólnie z Łukaszem, to się nazywa dobre piwo. Czasem duża ilość spożytego piwa przy warzeniu i lekkie przegrzanie zacieru przy podnoszeniu temperatury dobrze potrafi wpłynąć na piwo. To jest to ;)

Dopiero z tego Marcowego warzonego w tym sezonie jestem zadowolony.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 111 AIPA 16°Blg - 60IBU - 25l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann® – 5 kg

Słód monachijski Weyermann® – 2 kg

Słód karmelowy Cara Gold 9 EBC CastleMaltingBelgia – 0,35 kg

Słód karmelowy jasny Caraamber® Weyermann – 0,3 kg

 

Chmiel:

Zeus – 20g

Citra – 40g

Amarillo – 40g

Cascade – 20g

 

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

Gips piwowarski – 5g

 

Zacieranie:

25l wody zacierania

 

52°C – wsypane słody

65°C – 80 min

76°C – 5 min

 

Wysładzanie:

Wodą o temp. 76°C do objętości 33l

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Zeus

40 min – 20g Amarillo

30 min – 20g Citra

20 min – 20g Amarillo

10 min – 20g Citra

0 min – 20g Cascade

 

Drożdże:

Wyeast ACTIVATOR 1056 American Ale – starter 1l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 112 Witbier II 12°Blg – 14IBU – 26l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński (Czechy) – 2,5 kg

słód pszeniczny (Czechy) – 0,9 kg

słód płaskurkowy Steinbach – 0,14 kg

słód orkiszowy Steinbach – 0,14 kg

słód zakwaszający Weyermann® – 0,09 kg

 

Inne:

pszenica – 1,5 kg

owies – 0,4 kg

 

Kolendra - 20g

Curacao - 25g

 

Zacieranie:

24 l wody do zacierania

 

Pszenica i owies skleikowane w 12 l wody

Stopniowo doprowadzone do wrzenia i gotowane 5 min

 

Zacier główny

- 54°C – 20 min

- 63°C – 40 min

- 72°C – 20 min

- 76°C – 5 min

 

Wysładzanie:

wodą 76°C do uzyskania 33l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 10g Marynka

30 min – 15g Saaz

 

15 min – 10g kolendra + 10g curacao

5 min – 10g kolendra + 15g curacao

 

Drożdże:

Wyeast 3944 Belgian Witbier – gęstwa 150 ml

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze dwie warki:

 

 

WARKA 113 Dry Stout III 11,5°Blg – 36IBU - 27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 2,5 kg

Słód monachijski (Czechy) – 1,5 kg

Słód Kawowy 250 EBC CastleMaltingBelgia – 0,1 kg

Słód Carafa® typ I Wayermann® - 0,1 kg

Słód Czekoladowy Warminster – 0,15 kg

 

Palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,35 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne – 1 kg

 

Zacieranie:

23l wody do zacierania

 

67°C – 70 min

76°C – 10 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C do uzyskania 35l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 30g Marynka 9,0% A-A

30 min – 20g Fuggles 4,3% A-A

 

Drożdże:

Wyeast 1056 American Ale – gęstwa I 150 ml

 

 

 

WARKA 114 Ordinary Bitter 10°Blg – 29IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) - 3 kg

Słód monachijski Weyermann® - 1,7 kg

słód pszeniczny Weyermann® – 0,1 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,3 kg

 

Palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,03 kg

 

Inne:

Mech Irlandzki – 7g – 15 min

Gips piwowarski – 5g

 

Zacieranie:

22l wody zacierania

 

- 55°C – wsypane słody

- 67°C – 70 min

- 76°C – 5 min

 

Wysładzanie:

wodą 76°C do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 30g Challenger (UK) 6,7 % A-A

30 min – 20g Fuggles (UK) 4,3 % A-A

15 min – 20g Fuggles (UK) 4,3 % A-A

 

Drożdże:

Safale S-04

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 112 Witbier II 12°Blg przelana na cichą, zeszło do 3°Blg

Dry Stout po 2 dniach burzliwej w 16°C jak sprawdzałem wczoraj zszedł do 5°Blg, co ciekawe nie pisałbym tego, tylko cały czas się zastanawiałem kiedy ruszy. Bo deki nie było wcale, chyba że była, ale śladu nie zostawiła ;)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 115 Pils - 5 odmian chmielu II 12,5°Blg – 33IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 3,5 kg

Słód monachijski Weyermann® - 2kg

Słód karmelowy Caramunich® typ I Weyermann - 0,1 kg

Słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann – 0,17 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,05 kg

 

Zacieranie:

24l wody zacierania

 

55°C – 10 min

63°C – 30 min

72°C – 30 min

76°C – 5 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 37 l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min - 15g Magnum 15% A-A

40 min - 15g Hellertau Spalt Select 4,8% A-A

15 min - 20g Hallertauer Tradition 5,2% A-A

5 min - 10g Tettnanger 3,7% A-A

0 min - 30g Hallertau Mittelfruh 4,3% A-A

 

Drożdże:

Wyeast 2007 Pilsen Lager – 300ml gęstwa II

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g – 15 min

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 116 American Pale Ale 13°Blg - 36IBU - 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 4 kg

Słód monachijski (Czechy) – 2 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,15 kg

Słód karmelowy jasny Caraamber® Weyermann – 0,2 kg

 

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

Gips piwowarski – 5g

 

Zacieranie:

24l wody zacierania

 

52°C – wsypane słody

63°C – 40 min

72°C – 20 min

76°C – 10 min

 

Wysładzanie:

Wodą o temp. 76°C do objętości 36l

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 15g Zeus 14,2% A-A

20 min – 15g Citra 12,2% A-A

10 min – 20g Amarillo 9,9% A-A

0 min – 30g Cascade 6,2% A-A

 

Drożdze:

US-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj rozlane dwie warki:

WARKA 113 Dry Stout III 11,5°Blg - zeszło do 4°Blg. Zabutelkowane do 22x0,5l 4g/1l i 1 kega 2x2Bar

WARKA 114 Ordinary Bitter 10°Blg - zeszło do 2,5°Blg. zabutelkowane do 22x0,5l 3,5g/1l i 1 kega 2x2Bar

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 117 Saison 14°Blg – 24IBU – 26l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 4 kg

Słód monachijski (Czechy) – 0,8 kg

Słód pszeniczny (Czechy) – 1 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,2 kg

Słód karmelowy jasny Caraamber® Weyermann – 0,1 kg

Słód karmelowy ciemny Caraaroma® Weyermann – 0,2 kg

Słód zakwaszający Weyermann® – 0,1 kg

 

Inne:

Mech Irlandzki – 5g

Curacao – 30g

 

Zacieranie:

23l wody zacierania

 

52°C – wsypane słody

63°C – 50 min

72°C – 20 min

76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą o temp. 76°C do objętości 33l

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Marynka 9,0 % A-A

15 min – 15g Saaz 3,1 % A-A

5 min – 15g Saaz 3,1 % A-A

 

Inne:

20 min – 20g Curacao

15 min – 5g Mech Irlandzki

5 min – 10g Curacao

 

Drożdże:

Wyeast 3724 Saison Ale - starter

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie to prawda co piszą o tym szczepie, rusza z kopyta.

Tak wygląda brzeczka dwie godziny po zadaniu litrowego startera z tych drożdży z datą produkcji propagatora JUN 2011, która napuchła za 1 dzień.

 

j8mav7.jpg

 

6j0f43.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

 

WARKA 118 Pils Bohemski 11,5°Blg – 36,5IBU - 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) - 4 kg

Słód monachijski (Czechy) – 1,2 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,15kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,08 kg

 

Zacieranie:

22l wody zacierania

 

55°C - 10min.

63°C - 40min.

72°C - 20 min

76°C -

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 37 l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min - 25g Marynka 9% A-A

30 min - 35g Hellertau Spalt Select 4,8% A-A

10 min - 10g Saaz 3,5% A-A

0 min - 25g Saaz 3,1% A-A

 

Drożdże:

W34/70

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g – 15 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.