vettis Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Wczorajsza warka, dzisiaj zadane gęstwą z Pilsen Lager. WARKA 110 German Pils II 12°Blg–37IBU–28l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann® – 5,6 kg Słód wiedeński Weyermann® - 0,2 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,05 kg Zacieranie: 23l wody zacierania 55°C – 10 min. 63°C – 30 min. Odebrana 1/3 zacieru 72°C - 20 min. dekokt Gotowanie 10 min. 72°C - 20 min 76°C – Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 38 l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 80 min – 10g Magnum 15% A-A 60 min – 30g Hallertauer Tradition 5,2% A-A 30 min – 30g Hellertau Spalt Select 4,8% A-A 10 min – 20g Hallertau Mittelfruh 4,3% A-A 0 min – 20g Tettnanger 3,7% A-A Inne: 15 min – 7g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2007 Pilsen Lager – 300ml gęstwa I Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 WARKA 108 Marcowe III 13,5°Blg przelana do lagerowania. Od fermentowało do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 (edytowane) WARKA 109 Witbier 12,5°Blg przelana na cichą. Zeszło do 2,5°Blg Spróbowałem Marcowego z lagerowania warzonego wspólnie z Łukaszem, to się nazywa dobre piwo. Czasem duża ilość spożytego piwa przy warzeniu i lekkie przegrzanie zacieru przy podnoszeniu temperatury dobrze potrafi wpłynąć na piwo. To jest to Dopiero z tego Marcowego warzonego w tym sezonie jestem zadowolony. Edytowane 19 Marca 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 (edytowane) I to jest dowód na to, że oprócz umiejętności w wiedzy, do uwarzenia dobrego piwa potrzebna jest dobra atmosfera i fantazja. Edytowane 19 Marca 2012 przez LJajecznica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 WARKA 111 AIPA 16°Blg - 60IBU - 25l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann® – 5 kg Słód monachijski Weyermann® – 2 kg Słód karmelowy Cara Gold 9 EBC CastleMaltingBelgia – 0,35 kg Słód karmelowy jasny Caraamber® Weyermann – 0,3 kg Chmiel: Zeus – 20g Citra – 40g Amarillo – 40g Cascade – 20g Inne: Mech Irlandzki – 7g Gips piwowarski – 5g Zacieranie: 25l wody zacierania 52°C – wsypane słody 65°C – 80 min 76°C – 5 min Wysładzanie: Wodą o temp. 76°C do objętości 33l Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 20g Zeus 40 min – 20g Amarillo 30 min – 20g Citra 20 min – 20g Amarillo 10 min – 20g Citra 0 min – 20g Cascade Drożdże: Wyeast ACTIVATOR 1056 American Ale – starter 1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 (edytowane) WARKA 108 Marcowe III 13,5°Blg rozlana do 20x0,5l 4g/1l i 1 kega 2x3bar Edytowane 25 Marca 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 (edytowane) WARKA 110 German Pils II 12°Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 2,5°Blg Edytowane 26 Marca 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 (edytowane) Warka 107 German Pils 12°Blg rozlana do 20x0,5l 4,8g/1l i jednego kega 2x3bar Edytowane 27 Marca 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 WARKA 109 Witbier 12,5°Blg rozlana do butelek z dodatkiem 4,8g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 WARKA 112 Witbier II 12°Blg – 14IBU – 26l Skład: Słody: słód pilzneński (Czechy) – 2,5 kg słód pszeniczny (Czechy) – 0,9 kg słód płaskurkowy Steinbach – 0,14 kg słód orkiszowy Steinbach – 0,14 kg słód zakwaszający Weyermann® – 0,09 kg Inne: pszenica – 1,5 kg owies – 0,4 kg Kolendra - 20g Curacao - 25g Zacieranie: 24 l wody do zacierania Pszenica i owies skleikowane w 12 l wody Stopniowo doprowadzone do wrzenia i gotowane 5 min Zacier główny - 54°C – 20 min - 63°C – 40 min - 72°C – 20 min - 76°C – 5 min Wysładzanie: wodą 76°C do uzyskania 33l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 10g Marynka 30 min – 15g Saaz 15 min – 10g kolendra + 10g curacao 5 min – 10g kolendra + 15g curacao Drożdże: Wyeast 3944 Belgian Witbier – gęstwa 150 ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) WARKA 111 AIPA 16°Blg przelana na cichą. Zeszło do 4°Blg Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) WARKA 110 German Pils II 12°Blg rozlana do 20x0,5l 5g/1l i jednego kega 2x3bar Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) Wczorajsze dwie warki: WARKA 113 Dry Stout III 11,5°Blg – 36IBU - 27l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 2,5 kg Słód monachijski (Czechy) – 1,5 kg Słód Kawowy 250 EBC CastleMaltingBelgia – 0,1 kg Słód Carafa® typ I Wayermann® - 0,1 kg Słód Czekoladowy Warminster – 0,15 kg Palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,35 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne – 1 kg Zacieranie: 23l wody do zacierania 67°C – 70 min 76°C – 10 min Wysładzanie: Wodą 76°C do uzyskania 35l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 30g Marynka 9,0% A-A 30 min – 20g Fuggles 4,3% A-A Drożdże: Wyeast 1056 American Ale – gęstwa I 150 ml WARKA 114 Ordinary Bitter 10°Blg – 29IBU – 28l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) - 3 kg Słód monachijski Weyermann® - 1,7 kg słód pszeniczny Weyermann® – 0,1 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,3 kg Palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,03 kg Inne: Mech Irlandzki – 7g – 15 min Gips piwowarski – 5g Zacieranie: 22l wody zacierania - 55°C – wsypane słody - 67°C – 70 min - 76°C – 5 min Wysładzanie: wodą 76°C do uzyskania 36l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 30g Challenger (UK) 6,7 % A-A 30 min – 20g Fuggles (UK) 4,3 % A-A 15 min – 20g Fuggles (UK) 4,3 % A-A Drożdże: Safale S-04 Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) WARKA 112 Witbier II 12°Blg przelana na cichą, zeszło do 3°Blg Dry Stout po 2 dniach burzliwej w 16°C jak sprawdzałem wczoraj zszedł do 5°Blg, co ciekawe nie pisałbym tego, tylko cały czas się zastanawiałem kiedy ruszy. Bo deki nie było wcale, chyba że była, ale śladu nie zostawiła Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 WARKA 111 AIPA 16°Blg rozlana do 24x0,5l 4g/1l i reszta do kega 1x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 (edytowane) WARKA 115 Pils - 5 odmian chmielu II 12,5°Blg – 33IBU – 28l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 3,5 kg Słód monachijski Weyermann® - 2kg Słód karmelowy Caramunich® typ I Weyermann - 0,1 kg Słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann – 0,17 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,05 kg Zacieranie: 24l wody zacierania 55°C – 10 min 63°C – 30 min 72°C – 30 min 76°C – 5 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 37 l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min - 15g Magnum 15% A-A 40 min - 15g Hellertau Spalt Select 4,8% A-A 15 min - 20g Hallertauer Tradition 5,2% A-A 5 min - 10g Tettnanger 3,7% A-A 0 min - 30g Hallertau Mittelfruh 4,3% A-A Drożdże: Wyeast 2007 Pilsen Lager – 300ml gęstwa II Inne: Mech Irlandzki 7g – 15 min Edytowane 21 Kwietnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 WARKA 113 Dry Stout III 11,5°Blg przelana na cichą, zeszło do 3,5°Blg WARKA 114 Ordinary Bitter 10°Blg przelana na cichą, zeszło do 2,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 WARKA 116 American Pale Ale 13°Blg - 36IBU - 28l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 4 kg Słód monachijski (Czechy) – 2 kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,15 kg Słód karmelowy jasny Caraamber® Weyermann – 0,2 kg Inne: Mech Irlandzki – 7g Gips piwowarski – 5g Zacieranie: 24l wody zacierania 52°C – wsypane słody 63°C – 40 min 72°C – 20 min 76°C – 10 min Wysładzanie: Wodą o temp. 76°C do objętości 36l Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 15g Zeus 14,2% A-A 20 min – 15g Citra 12,2% A-A 10 min – 20g Amarillo 9,9% A-A 0 min – 30g Cascade 6,2% A-A Drożdze: US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 Dzisiaj rozlane dwie warki: WARKA 113 Dry Stout III 11,5°Blg - zeszło do 4°Blg. Zabutelkowane do 22x0,5l 4g/1l i 1 kega 2x2Bar WARKA 114 Ordinary Bitter 10°Blg - zeszło do 2,5°Blg. zabutelkowane do 22x0,5l 3,5g/1l i 1 kega 2x2Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Wczorajsza warka: WARKA 117 Saison 14°Blg – 24IBU – 26l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 4 kg Słód monachijski (Czechy) – 0,8 kg Słód pszeniczny (Czechy) – 1 kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,2 kg Słód karmelowy jasny Caraamber® Weyermann – 0,1 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma® Weyermann – 0,2 kg Słód zakwaszający Weyermann® – 0,1 kg Inne: Mech Irlandzki – 5g Curacao – 30g Zacieranie: 23l wody zacierania 52°C – wsypane słody 63°C – 50 min 72°C – 20 min 76°C – Wysładzanie: Wodą o temp. 76°C do objętości 33l Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 20g Marynka 9,0 % A-A 15 min – 15g Saaz 3,1 % A-A 5 min – 15g Saaz 3,1 % A-A Inne: 20 min – 20g Curacao 15 min – 5g Mech Irlandzki 5 min – 10g Curacao Drożdże: Wyeast 3724 Saison Ale - starter Hasintus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Faktycznie to prawda co piszą o tym szczepie, rusza z kopyta. Tak wygląda brzeczka dwie godziny po zadaniu litrowego startera z tych drożdży z datą produkcji propagatora JUN 2011, która napuchła za 1 dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 jak to klasyk ujął? nie ważne jak sie zaczyna, ważne jak skończy....... albo cos w tym stylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Wczorajsza warka: WARKA 118 Pils Bohemski 11,5°Blg – 36,5IBU - 28l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) - 4 kg Słód monachijski (Czechy) – 1,2 kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,15kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,08 kg Zacieranie: 22l wody zacierania 55°C - 10min. 63°C - 40min. 72°C - 20 min 76°C - Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 37 l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min - 25g Marynka 9% A-A 30 min - 35g Hellertau Spalt Select 4,8% A-A 10 min - 10g Saaz 3,5% A-A 0 min - 25g Saaz 3,1% A-A Drożdże: W34/70 Inne: Mech Irlandzki 7g – 15 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 WARKA 115 Pils - 5 odmian chmielu II 12,5°Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Lagerowanie w środku maja... widzę, że lodówka pracuje na pełnych obrotach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się