JacekKocurek Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Patrzę, Łukasz, na Twoje osiągnięcia objętościowe: 3354l w ciągu 3 lat, czyli ok 1000l/rok. Ty już chyba ze Stryszawy wyparłeś koncerny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Hehe Nie ma tak dobrze, ale moje piwo cieszy się dobrą opinią Co do lagerowania, to cały rok. W niskich temperaturach przetrzymuję oprócz lagerów również Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 (edytowane) WARKA 116 American Pale Ale 13°Blg przelana na cichą. Zeszło do 4°Blg Edytowane 14 Maja 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 WARKA 116 American Pale Ale 13°Blg - dodałem do chmielenia na zimno: 5g Citra (USA) 12,2% A-A 25g Amarillo (USA) 9,9 % A-A Powędrowało do 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Skąd wytrzasnąłeś amarillo? W tym sezonie w sklepach kiepsko z tym chmielem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Skąd wytrzasnąłeś amarillo? W tym sezonie w sklepach kiepsko z tym chmielem To była już resztka, dawno zakupiony w BA, siedział w zamrażalniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 WARKA 115 Pils - 5 odmian chmielu II 12,5°Blg rozlana do 20x0,5l 4g/1l i jednego kega 3x2,5bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 WARKA 116 American Pale Ale 13°Blg rozlana do 15x0,5l 5g/1l i jednego kega do oporu, który pojedzie na Birofilię 3x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 (edytowane) WARKA 119 Weissbier 13°Blg – 10,2IBU - 27l Skład: Słody: Słód pszeniczny (Czechy) – 3,2 kg Słód pilzneński (Czechy) – 1,5 kg Słód monachijski (Czechy) – 1 kg Słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann – 0,3 kg Słód belgijski karmelowy ciemny Cara Crystal ® Weyermann – 0,1 kg Słód zakwaszający Weyermann® – 0,1 kg Zacieranie: 23l wody zacierania 40°C - wsypane słody 55°C - 10min 63°C - 30min 72°C - 30min 76°C - 10min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 36 l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 15g Lubelski 4,5% A-A 20 min - 15g Lubelski 4,5% A-A Drożdże: WB-06 Edytowane 7 Czerwca 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 WARKA 117 Saison 14°Blg przelana na cichą, po ponad 3 tygodniach burzliwej zeszło do 3°Blg. Warka wylądowała w lodówce na około tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 WARKA 117 Saison 14°Blg rozlana do jednego kega i 14 butelek 0,5l 4g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Wczorajsza warka: Yanek & LJajecznica & vettis WARKA 120 Pils I/II 13°Blg – 40IBU – 28l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 3,5 kg Słód monachijski (Czechy) – 2 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg Słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann – 0,25 kg Słód zakwaszający Weyermann® – 0,05 kg Zacieranie: 23l wody zacierania 55°C - 10min 63°C - 40min 72°C - 20 min 76°C - 5 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min - 15g Magnum 15% A-A 50 min - 25g Hallertau Mittelfruh 4,3% A-A 15 min - 15g Saaz 3,5% A-A 0 min - 20g Saaz 3,5% A-A Drożdże: W34/70 Inne: Mech Irlandzki 7g – 15 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 WARKA 118 Pils Bohemski 11,5°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 2,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Wczorajsza warka: Yanek & LJajecznica & vettis Otwierasz piwną agroturystykę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Wizytowaliśmy browar Vettisa. Okazało się, że kilka niedociągnięć jest. Natomiast piwa bez zarzutu. oj będzie się działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Hmmm jesteście z sanepidu, że tak wizytujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Wizytowaliśmy browar Vettisa. Okazało się, że kilka niedociągnięć jest. Natomiast piwa bez zarzutu. oj będzie się działo. Niedociągnięcia muszą być, tak to byłoby nudno Cieszę się, że piwa smakowały. Jak dobrze pójdzie, to przeprowadzimy u ciebie wizję lokalną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Niedociągnięcia muszą być, tak to byłoby nudno Cieszę się, że piwa smakowały. Jak dobrze pójdzie, to przeprowadzimy u ciebie wizję lokalną Właśnie, zobaczymy ile niedociągnięć znajdziemy tym razem. Ja planuję sobie odbić, niedogodność bycia kierowcą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Wczorajsza warka: WARKA 121 Pils II/II 12,5°Blg – 40IBU – 28l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 3,5 kg Słód monachijski (Czechy) – 2 kg Słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann – 0,25 kg Słód zakwaszający Weyermann® – 0,05 kg Zacieranie: 23l wody zacierania 55°C - 10min 63°C - 40min 72°C - 20 min 76°C - 5 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min - 15g Magnum 15% A-A 50 min - 25g Hallertau Mittelfruh 4,3% A-A 15 min - 15g Saaz 3,5% A-A 0 min - 20g Saaz 3,5% A-A Drożdże: W34/70 – gęstwa I Inne: Mech Irlandzki 7g – 15 min Pierwszy raz użyłem mieszadła do farb do napowietrzenia brzeczki, ciekawe jaki będzie efekt. Pszenica na WB-06 po 10 dniach zeszła do 5°Blg, piana opadła i drożdże poszły spać, choć mają temperaturę 19°C Wtajemniczeni wiedzą z jakiej edycji pochodzi i również ta paczka drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 WARKA 119 Weissbier 13°Blg przelana na cichą. Zeszła do 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Wow, 3,5 BLG przy 30 minutach w 63C. Jak ci się to udało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Za szybko zlał na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 1. 14 dni burzliwa w 20°C, chyba im wystarczy 2. To specjalnie drożdże WB-06, ze specjalnej edycji co poniektórzy wiedzą o jakie chodzi. 3. Mam odczucie, ale się pewnie mylę, dodatek monachijskiego i karmelowego pomogły w słabszym odfermentowaniu. 4. Mi piwa nie schodzą bardzo głęboko. (zmieniłem sposób napowietrzania dopiero w ostatniej warce) 5. Piwo i tak pójdzie do kega i szybkiego spożycia, więc mi to i tak lotto, tym bardziej jest ok 6. Wróć do punktu 2, to jest chyba problem. Wszystkie suche drożdże dostarczone w duże mrozy, tak mi fermentują. WB-06, US-05, S-04, W34/70. Fermentacja jest bardzo spokojna i długa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 6. Wróć do punktu 2, to jest chyba problem. Wszystkie suche drożdże dostarczone w duże mrozy, tak mi fermentują. WB-06, US-05, S-04, W34/70. Fermentacja jest bardzo spokojna i długa.... a bo Ty dla nich taki delikatny jesteś ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 (edytowane) WARKA 119 Weissbier 13°Blg rozlana do 2 kegów 2x3bar Najlepsza pszenica jaka wyszła mi na WB-06 Edytowane 12 Czerwca 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się