Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

WARKA 119 Weissbier 13°Blg – 10,2IBU - 27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pszeniczny (Czechy) – 3,2 kg

Słód pilzneński (Czechy) – 1,5 kg

Słód monachijski (Czechy) – 1 kg

Słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann – 0,3 kg

 

Słód belgijski karmelowy ciemny Cara Crystal ® Weyermann – 0,1 kg

Słód zakwaszający Weyermann® – 0,1 kg

 

Zacieranie:

23l wody zacierania

 

40°C - wsypane słody

55°C - 10min

63°C - 30min

72°C - 30min

76°C - 10min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36 l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 15g Lubelski 4,5% A-A

20 min - 15g Lubelski 4,5% A-A

 

Drożdże:

WB-06

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

Yanek & LJajecznica & vettis ;)

 

 

WARKA 120 Pils I/II 13°Blg – 40IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 3,5 kg

Słód monachijski (Czechy) – 2 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg

Słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann – 0,25 kg

Słód zakwaszający Weyermann® – 0,05 kg

 

Zacieranie:

23l wody zacierania

 

55°C - 10min

63°C - 40min

72°C - 20 min

76°C - 5 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min - 15g Magnum 15% A-A

50 min - 25g Hallertau Mittelfruh 4,3% A-A

15 min - 15g Saaz 3,5% A-A

0 min - 20g Saaz 3,5% A-A

 

Drożdże:

W34/70

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g – 15 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wizytowaliśmy browar Vettisa. Okazało się, że kilka niedociągnięć jest. :D

Natomiast piwa bez zarzutu. :okey: oj będzie się działo.

 

 

Niedociągnięcia muszą być, tak to byłoby nudno ;)

Cieszę się, że piwa smakowały. Jak dobrze pójdzie, to przeprowadzimy u ciebie wizję lokalną :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niedociągnięcia muszą być, tak to byłoby nudno ;)

Cieszę się, że piwa smakowały. Jak dobrze pójdzie, to przeprowadzimy u ciebie wizję lokalną :D

 

Właśnie, zobaczymy ile niedociągnięć znajdziemy tym razem. Ja planuję sobie odbić, niedogodność bycia kierowcą :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 121 Pils II/II 12,5°Blg – 40IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 3,5 kg

Słód monachijski (Czechy) – 2 kg

Słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann – 0,25 kg

Słód zakwaszający Weyermann® – 0,05 kg

 

Zacieranie:

23l wody zacierania

 

55°C - 10min

63°C - 40min

72°C - 20 min

76°C - 5 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min - 15g Magnum 15% A-A

50 min - 25g Hallertau Mittelfruh 4,3% A-A

15 min - 15g Saaz 3,5% A-A

0 min - 20g Saaz 3,5% A-A

 

Drożdże:

W34/70 – gęstwa I

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g – 15 min

 

Pierwszy raz użyłem mieszadła do farb do napowietrzenia brzeczki, ciekawe jaki będzie efekt.

Pszenica na WB-06 po 10 dniach zeszła do 5°Blg, piana opadła i drożdże poszły spać, choć mają temperaturę 19°C Wtajemniczeni wiedzą z jakiej edycji pochodzi i również ta paczka drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. 14 dni burzliwa w 20°C, chyba im wystarczy ;)

2. To specjalnie drożdże WB-06, ze specjalnej edycji co poniektórzy wiedzą o jakie chodzi.

3. Mam odczucie, ale się pewnie mylę, dodatek monachijskiego i karmelowego pomogły w słabszym odfermentowaniu.

4. Mi piwa nie schodzą bardzo głęboko. (zmieniłem sposób napowietrzania dopiero w ostatniej warce)

5. Piwo i tak pójdzie do kega i szybkiego spożycia, więc mi to i tak lotto, tym bardziej jest ok ;)

6. Wróć do punktu 2, to jest chyba problem. Wszystkie suche drożdże dostarczone w duże mrozy, tak mi fermentują. WB-06, US-05, S-04, W34/70. Fermentacja jest bardzo spokojna i długa....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6. Wróć do punktu 2, to jest chyba problem. Wszystkie suche drożdże dostarczone w duże mrozy, tak mi fermentują. WB-06, US-05, S-04, W34/70. Fermentacja jest bardzo spokojna i długa....

a bo Ty dla nich taki delikatny jesteś ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.