vettis Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 jak to klasyk ujął? nie ważne jak sie zaczyna, ważne jak skończy....... albo cos w tym stylu Teraz mogę ci napisać, że Saison chyba dobrze skończył andy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Saison pierwsza klasa, jak Darko i Hasintus się nim zachwycali to musi być dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 (edytowane) Teraz mogę ci napisać, że Saison chyba dobrze skończył prorok jakis czy co.... gratulacje! szkoda że nie mam po drodze - sam bym sprawdził Edytowane 18 Czerwca 2012 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 WARKA 118 Pils Bohemski 11,5°Blg rozlana do 20x0,5l 4,4g/1l i 1 kega 3x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Dzisiaj spróbowałem mojego prawie 7 miesięcznego Lambica (WARKA 100) i muszę powiedzieć, że nie spodziewałem się tak dobrego smaku, że w warunkach domowych można takie coś uzyskać. Między innymi jest ładna kwaskowatość, nie nachalna i jest koń Nie wyczuwam octu, więc chyba dobrze. Przy okazji zlałem do bobasa trochę bazowego lambica i dodałem truskawek. Zobaczymy co wyjdzie. Poza tym zaczęło się lato i małym latającym infekcjom w browarze - MÓWIMY NIE ! Do browaru zakupiłem lampę UV z niespodzianką w postaci sitaki pod napięciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Jak sie sprawuje taka lampa bo mysle nad nia od roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 Jak sie sprawuje taka lampa bo mysle nad nia od roku W trakcie testów. Mam ją od wczoraj. Przyciąga wszystko co latające i nieźle strzela jak owad wleci do lampy Coś więcej będę mógł napisać za jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 Jeśli sprawdzają się w stajni, to myślę, że w browarze też dadzą radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 Witbier warka testowa. Jak wyjdzie piwo z oczekiwanymi rezultatami, zostanie wtedy uwarzone 600l WARKA 122 Witbier III 12,5°Blg – 14IBU – 28l Skład: Słody: słód pilzneński Weyermann® – 2,5 kg słód pszeniczny Weyermann® – 1 kg słód zakwaszający Weyermann® – 0,07 kg Inne: pszenica – 2 kg owies – 0,4 kg Kolendra - 30g Curacao - 20g Skórka z pomarańczy – 80g Zacieranie: 24 l wody do zacierania Pszenica i owies skleikowane w 12 l wody Stopniowo doprowadzone do wrzenia i gotowane 10 min Zacier główny - 55°C – 30 min - 64°C – 50 min - 72°C – 30 min - 76°C Wysładzanie: wodą 76°C do uzyskania 35l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 30g Saaz 3,5% A-A 20 min – 15g Saaz 3,5% A-A 15 min – 15g kolendra + 10g curacao 10 min – 80g skórka z pomarańczy 5 min – 15g kolendra + 10g curacao Drożdże: S33 - 1 opakowanie T58 - ½ opakowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 Mieszanie dwóch rodzajów drożdży to celowy zabieg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 Mieszanie dwóch rodzajów drożdży to celowy zabieg? Tak, to celowy zabieg. Zobaczymy co z tego wyjdzie. S-33 są za bardzo "gładkie" natomiast T-58 za bardzo estrowe. JKocurek polecił takie rozwiązanie, jak co będzie na niego Tam gdzie będzie warzona docelowa warka, jest ograniczony rodzaj drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 Trzeba się może uśmiechnąć o gęstwę z jakiegoś innego małego browaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 Trzeba się może uśmiechnąć o gęstwę z jakiegoś innego małego browaru Spoko, spoko można się uśmiechnąć, ale sam jestem ciekaw takiego rozwiązania i co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 (edytowane) Na 600l warkę nie wystarczy drożdży od domowego piwowara. Browary restauracyjne nie prowadzą drożdży i chyba zwykle stosują suche. Ciekaw jestem co z tego wyjdzie. Myślę, że już za 2 tygodnie będzie wiadomo. Proporcje można ewentualnie zmienić gdyby "belgiskość" była zbyt duża lub zbyt mała. Edytowane 25 Czerwca 2012 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 WARKA 120 Pils I/II 13°Blg i WARKA 121 Pils II/II 12,5°Blg zlane razem do jednego wspólnego tanka, pierwsza zeszła do 3°Blg, druga do 2°Blg. W sumie wyszło około 56l 2,5°Blg Zostawię na kilka dni w 13°C, a potem obniżę temperaturę do 2-3°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 vettis, Ty robisz lambiki... powiedz mi, jak traktujesz owoce przed dodaniem, żeby nie zakazić piwa? Za radą takiego jednego Sado-Masona zamierzam dodać 1kg czereśni na cichą do mojego weizena (który już dostał skórkę pomarańczy na ostatnie 5' chmielenia). Zamroziłem towarzystwo, rozmrożę szybko, żeby szlag trafił ściany komórkowe. Pekto bałem się stosować, bo nie wiem jak zareagują na nie piwne drożdże. Mój plan to przelać to gorącą wodą z piro, potem znów gorąca woda (cały czas mrożone), a potem do baniaka. Jakieś doświadczenia albo sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Nie pomogę ci zbytnio w temacie, nie mam dużego doświadczenia w dodawaniu owoców do piwa. Poza tym, ty chcesz dodać owoce do weizena. Ja dodaje do Lambica, a to już trochę różnica. Tam jest już trochę dosyć mocnych bakterii, których ty niechałbyś w normalnym piwie. Ale co do owoców, to przyniosłem je z ogródka po porannej rosie i wrzuciłem do balona, nawet ich nie opłukiwałem, żeby jak najmniej dotykać rękami i tyle. Zobaczymy, może to dziwne, ale Lambica można również zakazić Gdzieś był temat na forum o dodawaniu owoców do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 no tak naprawdę to nigdzie definitywnej odpowiedzi nie znalazłem. Wiem, że przy lambiku teoretycznie jest łatwiej ze względu na specyfikę piwa... Zobaczymy. Będzie rozpoznanie bojem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 (edytowane) Wczorajsza warka: WARKA 123 Altbier 12°Blg – 40IBU – 42l Skład: Słody: słód monachijski (Czechy) – 5,5 kg słód pilzneński Weyermann® – 2 kg słód pszeniczny Weyermann® – 0,2 kg słód Caramunich III Weyermann® – 0,35 kg palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,08 kg Zacieranie: 32l wody zacierania 55°C - 10min 63°C - 40min 72°C - 20 min 76°C - 5 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 49l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 10g Magnum 15% A-A 50 min – 25g Magnum 12,3% A-A 30 min – 30g Hallertauer Tradition 5,3% A-A 15 min – 20g Saaz 3,5% A-A Drożdże: Wyeast AVTIVATOR 1007 German Ale – starter 1,5l Inne: Mech Irlandzki 10g – 15 min Edytowane 30 Czerwca 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 WARKA 120 Pils I/II 13°Blg i WARKA 121 Pils II/II 12,5°Blg rozlane do 3 kegów. Z dodatkiem 18g cukru i 4x3bar do każdego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Jak tam się ma witek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 9 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 I jak sprawuje się lampa owadobójcza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Jak tam się ma witek? Witka, będę dzisiaj przelewał, ale z tego co próbowałem ostatnio nie jest źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 I jak sprawuje się lampa owadobójcza? Lampa sprawuje się dobrze, tylko żeby miała większą skuteczność muszę ją podwiesić pod sufitem w rogu, tak żeby był "przelot" przez nią, wtedy łapie się więcej latających. Aha, lepiej nie zostawiać uchylonego okna na noc i zapalonej lampy, tak jak mi się to przydarzyło przez przypadek. Chyba wyłapałem owadów z połowy wsi, a czyszczenia lampy potem było sporo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 WARKA 122 Witbier III 12,5°Blg wczoraj przelana na cichą, zeszło do 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się