Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

WARKA 129 American Pale Ale 13°Blg – 38IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński Weyermann® – 4 kg

słód monachijski (Czechy) – 2 kg

słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,3 kg

słód karmelowy ciemny Cara Crystal 120 EBC Weyermann® – 0,1 kg

słód karmelowy jasny Caraamber® Weyermann – 0,055 kg

 

Zacieranie:

55°C – wsypane słody

66°C – 70 min

76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 10g Zeus 14,2% A-A

30 min – 15g Zeus 14,2% A-A

10 min – 10g Cascade 6,2% A-A

0 min – 20g Cascade 6,2% A-A

 

Drożdże:

US-05

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g – 15 min

Gips piwowarski – 10g

 

Zadane uwodnione drożdże i schładza się z 21°C do 16°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 130 Irish Red Ale 12°Blg – 19,5IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński Weyermann® – 2,3 kg

słód monachijski (Czechy) – 3 kg

słód karmelowy Carared Weyermann® – 0,3 kg

słód karmelowy Caraaroma Weyermann® – 0,25 kg

 

Palone ziarna jęczmienia Weyermann® - 0,08 kg

 

Zacieranie:

67°C – 80 min

76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 20g Willamette 5,8% A-A

20 min – 30g Willamette 5,8% A-A

 

Drożdże:

Wyeast 1084 Irish Ale – starter 1l

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g – 15 min

Gips piwowarski – 5g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

łamacze wirów z tego samego co wiosło, czyli:

http://www.piwo.org/...520#entry135071

rozmawialiśmy już o tym ;)

 

Edit: Tyle warek i nie ma rdzy ;)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 131 Oatmeal Stout 14°Blg – 28,5IBU – 27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann® – 2,5 kg

Słód monachijski Weyermann® – 2,2 kg

Słód karmelowy ciemny Caraaroma® Weyermann – 0,25 kg

Słód Kawowy 250 EBC CastleMaltingBelgia – 0,2 kg

Słód Barwiący Strzegom – 0,25 kg

Słód Carafa® typ I Weyermann – 0,35 kg

 

Płatki owsiane błyskawiczne – 0,75 kg

 

Zacieranie:

67°C – 80 min

76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 35l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 15g Nugget 11,8% A-A

30 min – 20g Challenger (UK) 7,2 % A-A

 

Drożdże:

S-04

 

Inne:

Gips piwowarski – 10g

 

Fermentator włożyłem do lodówki, rano zadam drożdże.

 

Przed południem rozlana została WARKA 125 Altbier II 13°Blg. Wyszło 20x0,5l 5g/1l i 1keg 3x3bar

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 100 Lambic 12°Blg

Rozlałem część, która fermentowała wraz z dodatkiem truskawek. Wyszło 13x0,33l pysznego Friut Lambica, jak narazie jestem bardzo zadowolony ze smaku i koloru. Zabutelkowałem z dodatkiem samego cukru 2,5g/0,33l

Myślę, że taka kombinacja z truskawkami na pewno do powtórzenia, tylko w większej ilości. Końcem lata, albo początkiem jesieni, kolejny lambic. Pozostała część, jeszcze fermentuje z wiśniami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeden taboret kupiłem bardzo dawno, konstrukcja jest w całości i jest bardzo solidna, w tym roku albo pod koniec tamtego kupiłem 2szt. rozkładane, wydawały się takie same jak tamten, ale okazało się że blacha jest dużo cieńsza, ale i tak dają radę do 50kg są stabilne. Ten jeden używam do gara 70l i ani drgnie.

Tak więc, na razie jestem zadowolony i nie zmieniam. Szkoda, że pozostałe 2 nie są takie jak ten jeden, byłoby na wieki ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przelałem na cichą cztery warki:

 

WARKA 128 Kolsch II 11,5°Blg, zeszło do 2°Blg

WARKA 129 American Pale Ale 13°Blg, zeszło do 2,5°Blg

WARKA 130 Irish Red Ale 12°Blg, zeszło do 2,5°Blg

WARKA 131 Oatmeal Stout 14°Blg, zeszło do 5°Blg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka uwarzona z JacekKocurek & vettis

 

WARKA 132 Dry Stout 12,5°Blg – 41IBU – 27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann® – 3,5 kg

Słód monachijski Soufflet – 1 kg

Słód Carafa typ I Weyermann® – 0,2 kg

Słód Kawowy 250 EBC CastleMaltingBelgia – 0,1 kg

 

Palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,4 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne – 0,8 kg

 

Zacieranie:

67°C – 70 min

76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 35l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 25g Nugget 11,8% A-A

40 min – 25g Challenger (UK) 7,2 % A-A

 

Drożdże:

Wyeast 1084 Irish Ale – gęstwa I 150ml

 

Schładzam do 16°C, rano zadam drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na zdjęciach widziałem że używałeś skrzynki plastikowej przy filtracji.

Zamiast osobno w dwóch fermentorach (przechodzę na wybicie >40l) właśnie myślę nad takim rozwiązaniem (tymczasowo, póki nie dorobię się drugiego garnka do filtracji). Jak oceniasz filtracje w takiej skrzynce ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na zdjęciach widziałem że używałeś skrzynki plastikowej przy filtracji.

Zamiast osobno w dwóch fermentorach (przechodzę na wybicie >40l) właśnie myślę nad takim rozwiązaniem (tymczasowo, póki nie dorobię się drugiego garnka do filtracji). Jak oceniasz filtracje w takiej skrzynce ?

 

Filtruje się tak samo, jak w wiadrze. Tylko dobrze mieć dłuższy oplot. Ta skrzynka ma atest żywności i ma pojemność użytkową 50l, jak pamiętam. Parę warek w niej przefiltrowałem, nie miałem problemów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 133 Robust Porter 14°Blg – 41,5IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński Weyermann® –3kg

słód monachijski (Czechy) – 2,5 kg

słód karmelowy Crystal 120 EBC CastleMaltingBelgia – 0,3 kg

słód karmelowy ciemny Special B – 0,25 kg

słód Kawowy 250 EBC CastleMaltingBelgia – 0,1 kg

Słód Carafa® typ I Weyermann® – 0,15 kg

słód Barwiący Strzegom – 0,25 kg

 

Palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,1 kg

 

Zacieranie:

 

67°C – 80 min

76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Nugget 11,8% A-A

30 min – 15g Nugget 11,8% A-A

15 min – 15g Challenger (UK) 7,2 % A-A

5 min – 15g Challenger (UK) 7,2 % A-A

 

 

Drożdże:

Wyeast 1084 Irish Ale – gęstwa 300ml

 

Schłodzone do 15°C i zadane drożdże.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hehe, też wczoraj warzyłem porter. ;)

 

;)

 

 

WARKA 132 Dry Stout 12,5°Blg - przelana na cichą, zeszło do 3,5°Blg, ale myślę że jeszcze zejdzie niżej. Posiedzi w 16°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 129 American Pale Ale 13°Blg rozlana do 20x0,5l 5g/1l i 1 kega 3x3bar.

I to byłoby na tyle, browar zamknięty. Resztę piw może uda mi się rozlać w garażu, a jak nie, to sobie poczekają w lodówkach. Rano biorę się za wynoszenie reszty sprzętu.

Zaczynam remont i przebudowę browaru. Na pierwszy strzał nowy odpływ wody i wyrównanie wylewki pod płytki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.