WiHuRa Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Muszę powiedzieć, że różnica w filtrowaniu przy zagęszczonym na środku filtratorze, a tylko na około kadzi jest spora. Spora, tzn ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) Jest dużo większe ciśnienie po odkręceniu zaworu. Przy pszenicy najlepiej było to widać. Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 WARKA 129 American Pale Ale 13°Blg – 38IBU – 28l Skład: Słody: słód pilzneński Weyermann® – 4 kg słód monachijski (Czechy) – 2 kg słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,3 kg słód karmelowy ciemny Cara Crystal 120 EBC Weyermann® – 0,1 kg słód karmelowy jasny Caraamber® Weyermann – 0,055 kg Zacieranie: 55°C – wsypane słody 66°C – 70 min 76°C – Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 10g Zeus 14,2% A-A 30 min – 15g Zeus 14,2% A-A 10 min – 10g Cascade 6,2% A-A 0 min – 20g Cascade 6,2% A-A Drożdże: US-05 Inne: Mech Irlandzki 7g – 15 min Gips piwowarski – 10g Zadane uwodnione drożdże i schładza się z 21°C do 16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 WARKA 130 Irish Red Ale 12°Blg – 19,5IBU – 28l Skład: Słody: słód pilzneński Weyermann® – 2,3 kg słód monachijski (Czechy) – 3 kg słód karmelowy Carared Weyermann® – 0,3 kg słód karmelowy Caraaroma Weyermann® – 0,25 kg Palone ziarna jęczmienia Weyermann® - 0,08 kg Zacieranie: 67°C – 80 min 76°C – Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 20g Willamette 5,8% A-A 20 min – 30g Willamette 5,8% A-A Drożdże: Wyeast 1084 Irish Ale – starter 1l Inne: Mech Irlandzki 7g – 15 min Gips piwowarski – 5g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 WARKA 126 Kolsch 12°Blg rozlana do 20x0,5l 5,6g/1l i 1 kega 3x3bar przy gęstości końcowej 2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 z czego masz to mieszadło? widzę ze masz profesjonalne łamacze wirów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 (edytowane) łamacze wirów z tego samego co wiosło, czyli: http://www.piwo.org/...520#entry135071 rozmawialiśmy już o tym Edit: Tyle warek i nie ma rdzy Edytowane 13 Sierpnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 no właśnie coś mnie się kojarzyło, ale tyle człowiek tego ogląda że mi się zapomniało o tym. a szpilka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 z długiego gwintowanego pręta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) WARKA 131 Oatmeal Stout 14°Blg – 28,5IBU – 27l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann® – 2,5 kg Słód monachijski Weyermann® – 2,2 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma® Weyermann – 0,25 kg Słód Kawowy 250 EBC CastleMaltingBelgia – 0,2 kg Słód Barwiący Strzegom – 0,25 kg Słód Carafa® typ I Weyermann – 0,35 kg Płatki owsiane błyskawiczne – 0,75 kg Zacieranie: 67°C – 80 min 76°C – Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 35l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 15g Nugget 11,8% A-A 30 min – 20g Challenger (UK) 7,2 % A-A Drożdże: S-04 Inne: Gips piwowarski – 10g Fermentator włożyłem do lodówki, rano zadam drożdże. Przed południem rozlana została WARKA 125 Altbier II 13°Blg. Wyszło 20x0,5l 5g/1l i 1keg 3x3bar Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 WARKA 127 Weissbier 12,5°Blg rozlana bez cichej do 2 kegów 3x3bar. Od około tygodnia fermentator siedział w chłodni. Zeszło do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 WARKA 100 Lambic 12°Blg Rozlałem część, która fermentowała wraz z dodatkiem truskawek. Wyszło 13x0,33l pysznego Friut Lambica, jak narazie jestem bardzo zadowolony ze smaku i koloru. Zabutelkowałem z dodatkiem samego cukru 2,5g/0,33l Myślę, że taka kombinacja z truskawkami na pewno do powtórzenia, tylko w większej ilości. Końcem lata, albo początkiem jesieni, kolejny lambic. Pozostała część, jeszcze fermentuje z wiśniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Cześć Jak sprawują Ci się te taborety z blachy ? (widzę że masz aż 3 sztuki) Czy są na tyle trwałe, że nie zamieniłbyś ich teraz na te wzmacniane z kątowników ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Jeden taboret kupiłem bardzo dawno, konstrukcja jest w całości i jest bardzo solidna, w tym roku albo pod koniec tamtego kupiłem 2szt. rozkładane, wydawały się takie same jak tamten, ale okazało się że blacha jest dużo cieńsza, ale i tak dają radę do 50kg są stabilne. Ten jeden używam do gara 70l i ani drgnie. Tak więc, na razie jestem zadowolony i nie zmieniam. Szkoda, że pozostałe 2 nie są takie jak ten jeden, byłoby na wieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Dzisiaj przelałem na cichą cztery warki: WARKA 128 Kolsch II 11,5°Blg, zeszło do 2°Blg WARKA 129 American Pale Ale 13°Blg, zeszło do 2,5°Blg WARKA 130 Irish Red Ale 12°Blg, zeszło do 2,5°Blg WARKA 131 Oatmeal Stout 14°Blg, zeszło do 5°Blg Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Warka uwarzona z JacekKocurek & vettis WARKA 132 Dry Stout 12,5°Blg – 41IBU – 27l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann® – 3,5 kg Słód monachijski Soufflet – 1 kg Słód Carafa typ I Weyermann® – 0,2 kg Słód Kawowy 250 EBC CastleMaltingBelgia – 0,1 kg Palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,4 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne – 0,8 kg Zacieranie: 67°C – 70 min 76°C – Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 35l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 25g Nugget 11,8% A-A 40 min – 25g Challenger (UK) 7,2 % A-A Drożdże: Wyeast 1084 Irish Ale – gęstwa I 150ml Schładzam do 16°C, rano zadam drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Mój udział w tej warce polegał na patrzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Na zdjęciach widziałem że używałeś skrzynki plastikowej przy filtracji. Zamiast osobno w dwóch fermentorach (przechodzę na wybicie >40l) właśnie myślę nad takim rozwiązaniem (tymczasowo, póki nie dorobię się drugiego garnka do filtracji). Jak oceniasz filtracje w takiej skrzynce ? arti1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Na zdjęciach widziałem że używałeś skrzynki plastikowej przy filtracji. Zamiast osobno w dwóch fermentorach (przechodzę na wybicie >40l) właśnie myślę nad takim rozwiązaniem (tymczasowo, póki nie dorobię się drugiego garnka do filtracji). Jak oceniasz filtracje w takiej skrzynce ? Filtruje się tak samo, jak w wiadrze. Tylko dobrze mieć dłuższy oplot. Ta skrzynka ma atest żywności i ma pojemność użytkową 50l, jak pamiętam. Parę warek w niej przefiltrowałem, nie miałem problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 (edytowane) WARKA 133 Robust Porter 14°Blg – 41,5IBU – 28l Skład: Słody: słód pilzneński Weyermann® –3kg słód monachijski (Czechy) – 2,5 kg słód karmelowy Crystal 120 EBC CastleMaltingBelgia – 0,3 kg słód karmelowy ciemny Special B – 0,25 kg słód Kawowy 250 EBC CastleMaltingBelgia – 0,1 kg Słód Carafa® typ I Weyermann® – 0,15 kg słód Barwiący Strzegom – 0,25 kg Palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,1 kg Zacieranie: 67°C – 80 min 76°C – Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 20g Nugget 11,8% A-A 30 min – 15g Nugget 11,8% A-A 15 min – 15g Challenger (UK) 7,2 % A-A 5 min – 15g Challenger (UK) 7,2 % A-A Drożdże: Wyeast 1084 Irish Ale – gęstwa 300ml Schłodzone do 15°C i zadane drożdże. Edytowane 1 Września 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 Hehe, też wczoraj warzyłem porter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 Hehe, też wczoraj warzyłem porter. WARKA 132 Dry Stout 12,5°Blg - przelana na cichą, zeszło do 3,5°Blg, ale myślę że jeszcze zejdzie niżej. Posiedzi w 16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 (edytowane) WARKA 128 Kolsch II 11,5°Blg rozlana wczoraj do 40x0,5l 6g/1l i 2 kegów 3x3Bar Edytowane 2 Września 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 WARKA 129 American Pale Ale 13°Blg rozlana do 20x0,5l 5g/1l i 1 kega 3x3bar. I to byłoby na tyle, browar zamknięty. Resztę piw może uda mi się rozlać w garażu, a jak nie, to sobie poczekają w lodówkach. Rano biorę się za wynoszenie reszty sprzętu. Zaczynam remont i przebudowę browaru. Na pierwszy strzał nowy odpływ wody i wyrównanie wylewki pod płytki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się