vettis Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 WARKA 41 Witbier 12°Blg 27l Skład: Słody: słód pilzneński ? 2,8 kg słód pszeniczny ? 1,2 kg słód zakwaszający 0,1kg pszenica ? 1,8 kg owies ? 0,5 kg Chmiel: Marynka ? 20g Drożdże: Wyeast 3944 Belgian Witbier Inne dodatki: Kolendra - 20g Curacao - 25g Zacieranie; Pszenica i owies skleikowane w 12l wody Stopniowo doprowadzone do wrzenia i gotowane 10 min. Dolane 10l wody, temperatura ustalona na 56°C, wsypane słody. Zacier główny: 54°C - 30min 64°C - 60min 72°C - 20min 76°C - Czas gotowania 60 minut Gotowanie: 60 min ? 20g Marynka 15 min ? 10g Kolendra + 10g curacao 5 min ? 10g kolendra + 15g curacao Wyszło około 30l brzeczki 12°Blg, wlane 27l, pewnie za dużo, najwyżej pójdzie wąż do dekla, bo drożdże będą się chciały wybrać na spcer... Temperatura 22°C, przeniesione do piwnicy do 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Wyszło około 30l brzeczki 12°Blg, wlane 27l, pewnie za dużo, najwyżej pójdzie wąż do dekla, bo drożdże będą się chciały wybrać na spcer... Temperatura 22°C, przeniesione do piwnicy do 18°C Te drożdże chyba nie są takie "chodliwe". U mnie w każdym razie, Belgian Wheat zbyt wysokiej piany nie zbudowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 (edytowane) Na razie nie wiem, bo mija 17 godzin od zadania drożdży i nie ma śladu początku fermentacji... No ale trza być cierpliwym. Edytowane 8 Sierpnia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Cześć Na razie nie wiem, bo mija 17 godzin od zadania drożdży i nie ma śladu początku fermentacji... Na pewno je dodałeś ;-)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Na razie nie wiem, bo mija 17 godzin od zadania drożdży i nie ma śladu początku fermentacji... No ale trza być cierpliwym. Robiłeś starter czy prosto z saszetki poszły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 (edytowane) Na razie nie wiem' date=' bo mija 17 godzin od zadania drożdży i nie ma śladu początku fermentacji... No ale trza być cierpliwym.[/quote']Robiłeś starter czy prosto z saszetki poszły? Raczej dodałem, jestem pewny, że tak, chyba że mi się tylko śniło, ale saszetki z drożdżami nie ma Zapodałem prosto do fermentatora, bez startera, to tylko 12°Blg Weizenbock 20°Blg ruszył po 30 godzinach, też bez startera, więc czekamy sobie, chociaż brzeczka wygląda tak jak by ich tam nie było. Edit: Fermentator z WES-a, więc nie widać, czy się namnożyły na spodzie. Z BA widać co jest grane na dole Edytowane 8 Sierpnia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Raczej dodałem, jestem pewny, że tak, chyba że mi się tylko śniło, ale saszetki z drożdżami nie ma Zapodałem prosto do fermentatora, bez startera, to tylko 12°Blg Weizenbock 20°Blg ruszył po 30 godzinach, też bez startera, więc czekamy sobie, chociaż brzeczka wygląda tak jak by ich tam nie było. Jak bez startera to nawet ponad 24h nie jest żadnym powodem do niepokoju. Szczególnie, że brzeczkę o schłodziłeś w piwnicy. Może wróć z nią do pokoju i znieś ponownie jak ruszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Raczej dodałem' date=' jestem pewny, że tak, chyba że mi się tylko śniło, ale saszetki z drożdżami nie ma Zapodałem prosto do fermentatora, bez startera, to tylko 12°Blg Weizenbock 20°Blg ruszył po 30 godzinach, też bez startera, więc czekamy sobie, chociaż brzeczka wygląda tak jak by ich tam nie było.[/quote']Jak bez startera to nawet ponad 24h nie jest żadnym powodem do niepokoju. Szczególnie, że brzeczkę o schłodziłeś w piwnicy. Może wróć z nią do pokoju i znieś ponownie jak ruszy. Siedzi w "salonie" tzn. w warzelni tam jest 21°C, więc sobie czekamy i popijamy Alt-a z kija Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Witbier w końcu ruszył. Sądząc po pianie, to nie dawno, czyli przypuszczam że około 30 godzin. Jeśli dalej siedziało by wiadro w piwnicy, to by pewnie się jeszcze nie pozbierały. Temperatura 20°C na fermentatorze, więc nie będę go na razie przenosił w chłodniejsze miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 (edytowane) 12.08 przelane 6 zbóż na cichą (WARKA 39), a dzisiaj do 1 kega rozlaliśmy Weizena zbożowego (WARKA 40)(3g/1l), a 18l do fermentatora i poszło na cichą. Po niedzieli rozleję do butelek. Witbier sobie pracuje zawzięcie w 23°C EDIT: Jednak to 18l rozlałem po krótkiej cichej do kega. Lenistwo Edytowane 17 Sierpnia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 WARKA 39 6 Zbóż rozlana. Wyszło 20x0,5l 4g/1l i 15l poszło do kega 3g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 (edytowane) WARKA 42 6 Zbóż II 13,5°Blg 25l Skład: Słody: Słód wiedeński - 3 kg Słód pszeniczny - 2 kg Słód płaskurkowy - 0,4 kg Słód owsiany - 0,4 kg Słód orkiszowy - 0,4 kg Słód żytni - 0,4 kg Drożdże: US-05 - 1/2 Chmiel: Chmiel Marynka, granulat 25 g Chmiel Lubelski, granulat 20 g Zacieranie: 44°C - 10min 52°C - 10min 63°C - 30min 72°C - 30min 78°C - Gotowanie: 60 min 60min - 25g Marynka 10 min - 20 Lubelski Zadane tym razem US-05. Temperatura 19°C Edytowane 22 Sierpnia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Drożdże:US-05 - 1/2 Powiedz mi dlaczego tak oszczędzasz na drożdżach? Ledwie 5zł zaoszczędzone a ryzyko zepsucia surowców za 30zł i efektu kilku godzin pracy wielokrotnie większe niż przy dawce zalecanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 (edytowane) Drożdże:US-05 - 1/2 Powiedz mi dlaczego tak oszczędzasz na drożdżach? Ledwie 5zł zaoszczędzone a ryzyko zepsucia surowców za 30zł i efektu kilku godzin pracy wielokrotnie większe niż przy dawce zalecanej. Jakie ryzyko? Ja nie widzę żadnego. Nie oszczędzamy na surowcach, po prostu nie widzę potrzeby wsypywania całej paczki, druga połowa pójdzie do wtorkowej warki. Rozsypując po powierzchni 60l warki 1 paczkę drożdży startują bez problemu, dlaczego mam sypać całą paczkę do 25l warki, skoro można ich użyć za 2 dni do następnej? Edytowane 22 Sierpnia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredd Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Ja sypię 1/5 albo i mniej paczki suchych do słoiczka z wodą z łyżką cukru w czasie kiedy brzeczka stygnie (przez noc zazwyczaj), nigdy, ale to nigdy nie było problemu z ruszeniem fermentacji, a wszelkie infekcje jakie miałem, miałem na cichej. Nigdy mi się piwo po burzliwej nie zepsuło - m.in. z tego względu zrezygnowałem z cichej. Dodam, że otwarte paczki (zalepione potem taśmą klejącą) trzymam w lodówce pół roku, czy nawet rok i kein problem! Z sypania drożdzy bezpośrednio do brzeczki się wyleczyłem jak mi Nottinghamy nie zastartowały, mimo, że ostatecznie wsypałem całą paczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 (edytowane) WARKA 43 Best Bitter 12°Blg 28l Skład: Słody: Słód Pale Ale - 5 kg Caramunich III - 0,35 kg Zacieranie: 67°C - 70 min 78°C - Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - Chmiel Hallertauer Hersbrucker - 20g 60 min - Chmiel East Kent Goldings - 20g 10 min - Chmiel East Kent Goldings - 30g Drożdże: S-04 ( całe opakowanie specjalnie dla spokoju jkocurka ) W browarze zaczęliśmy powoli przebudowę. Przygotowujemy się na system RIMS. Zaczynamy od dołu i powoli do góry. Wszystko będzie na zaworach i wężach, zero noszenia wody, czy przelewania wody do wysładzania, ale wszystko powoli.... Przy okazji również przetestowaliśmy nowy miernik do temperatury, w starym trafiło sondę na amen, nowy sprawuje się super. Witbier - przelany na cichą, dzisiaj popołudniu. Smak i zapach super Edytowane 24 Sierpnia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 WARKA 43 Best Bitter 12°Blg 28l Drożdże: S-04 ( całe opakowanie specjalnie dla spokoju jkocurka ) Ja tam jestem spokojny. Tylko tak się lubię wymądrzać Nie spiesz się z cichą, te drożdże bardzo zwalniają pod koniec fermentacji i zwykle butelkuje się je za wcześnie, co skutkuje przegazowaniem a nawet granatami. W browarze zaczęliśmy powoli przebudowę. Kurcze byłem tak blisko i nie zobaczyłem Waszego browaru :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 WARKA 43 Best Bitter 12°Blg 28l Drożdże: S-04 ( całe opakowanie specjalnie dla spokoju jkocurka ) Ja tam jestem spokojny. Tylko tak się lubię wymądrzać Nie spiesz się z cichą' date=' te drożdże bardzo zwalniają pod koniec fermentacji i zwykle butelkuje się je za wcześnie, co skutkuje przegazowaniem a nawet granatami. W browarze zaczęliśmy powoli przebudowę. Kurcze byłem tak blisko i nie zobaczyłem Waszego browaru :rolleyes: Poczekaj, aż będzie gotowy, wtedy zaprosimy na pijatykę ponad 2 tyg. fermentował Witbier i se jeszcze dalej sobie idzie. Mało gęstwy zebrałem, większość wyszła przez węża... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 (edytowane) Z termometrami z sondą jest problem. Jeżeli jest przewód z sondą zanurzony w wodzie lub nawet przy gotowaniu w garze tylko w atmosferze wilgotnej to łapie wilgoć i potem dzieją się cuda. Było to już kiedyś, aby końcówkę sondy i częściowo przewód zatopić w izolację do przewodów. To zielone to izolacja Edytowane 24 Sierpnia 2010 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Z termometrami z sondą jest problem. Jeżeli jest przewód z sondą zanurzony w wodzie lub nawet przy gotowaniu w garze tylko w atmosferze wilgotnej to łapie wilgoć i potem dzieją się cuda. Było to już kiedyś, aby końcówkę sondy i częściowo przewód zatopić w izolację do przewodów. To zielone to izolacja Pewno, że miałem, ale chyba na zgięciu poszedł (przewód z sondą) cuda pokazywał. Po pierwszym warzeniu widziałem, że coś jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 No to dostał wilgoci. U mnie temp tak skakała, że dostawałem na wyświetlaczu nawet 180°C . Ja sondy wymieniłem na nowe bo miałem gwarancję. Ale jeżeli Twoja jest po gwarancji to spróbuj ją wygrzać w piekarniku. 150-200°C przez conajmniej 30 minut może i dłużej. Jest szansa, że się osuszy i zacznie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 No to dostał wilgoci. U mnie temp tak skakała, że dostawałem na wyświetlaczu nawet 180°C . Ja sondy wymieniłem na nowe bo miałem gwarancję. Ale jeżeli Twoja jest po gwarancji to spróbuj ją wygrzać w piekarniku. 150-200°C przez conajmniej 30 minut może i dłużej. Jest szansa, że się osuszy i zacznie działać. Pierwszym razem tak zrobiłem, 250°C na 10 min i było ok, wytrzymało trochę warek. Ale tym razem już kaput nic nie pomogło, no i zakupiłem nowy, w tym już nie ma co za wilgnąć, ani się zewrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 no i zakupiłem nowy, w tym już nie ma co za wilgnąć, ani się zewrzeć. A co to za sprzęcik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 (edytowane) no i zakupiłem nowy' date=' w tym już nie ma co za wilgnąć, ani się zewrzeć.[/quote']A co to za sprzęcik ? Używane były u nas w firmie do odczytu temperatury zgrzewania radiatorów z PCB w Espac-ach. http://multisort.pl/product/2643.Miernik;cyfrowy;do;pomiaru;temperatury.html Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 WARKA 44 Oatmeal Stout 28l 13°Blg Skład: Słody: Słód pale ale Weyermann - 5 kg Słód karmelowy ciemny Strzegom - 0.45kg Słód Carafa? typ I Weyermann - 0,25 kg Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann - 0,15 kg Owies - 0,6 kg Zacieranie: 67°C - 60 min 72°C - 10 min 76°C - Gotowanie: 70 min Chmielenie: 60 min - Hallertauer Tradition 30g 60 min - Lubelski 25g Drożdże: 1187 Ringwood Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się