Jump to content

Pieprz cytrynowy

Lary

Recommended Posts

Hej,

czy miał ktoś sposobność używać w swoich piwach pieprzu cytrynowego? Z eksperymentów kulinarnych wyniosłem bardzo pozytywne wrażenia i zastanawiałem się jaki efekt mogłaby dać tego typu przyprawa w saisonie (najpewniej ręka w rękę z trawą cytrynową). Sugestie?

To może inaczej, używał ktoś zwykłego pieprzu czarnego? W zanadrzu mam jeszcze cytryniec chiński (piłem nalewkę i smak był kozacki), ale to już jest totalna rosyjska ruletka. Jak rozbucham drożdże zwykłym saisonem to mogę spróbować tego dodatku w piwie i zdać relację.

Spróbuj Wayan z Birra Baladin. W Warszawie bez problemu powinieneś go znaleźć w sklepach z lepszymi piwami. Jest to saison z pięcioma rodzajami pieprzu. Wyrobisz sobie opinie o tego rodzaju połączeniu. Mi to piwo bardzo podeszło.

Używałem czarnego i pomarańczowego pieprzu w obu przypadkach efekt w piwie apteczny - chemiczny aromat z lekkim mydlastym posmakiem. Pierwsze piwo - warka 69 Piper nigrum - pieprz był dodany poprzez rozpuszczenie zmielonego pieprzu i ziarenek w wódce - trzymane przez 3 tygodnie i 15 g samego czarnego pieprzu, ogólnie efekt nie był zły pachniało/smakowało pieprzowo, ale był ten chemiczny zapach i z czasem on wychodził na wierzch. W drugim warka 128 Saison dodałem czarnego i pomarańczowego po 10 g, tu efekt był taki że pieprzu w aromacie w ogóle nie było, za to ten sam ohydny chemiczny zapach tyle że mocniejszy, przez co piwo było słabo pijalne. Szukam innego sposobu żeby zadać pieprz z tego co czytałem Opat daje jakiś ekstrakt pieprzowy nie alkoholowy. Drugi motyw to polecają dodać miętę pieprzową podobno daje bardzo dobre efekty, ale najpierw trzeba sobie tą miętę posadzić :D Ja dopiero na lato mam w planach coś w tym kształcie uwarzyć. Więc jak zdecydujesz się jednak na pieprz zwykły to najlepiej dorwać jakiś wysokiej jakości.

Edited by Undeath

• 1 year later...