Lary Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Hej, czy miał ktoś sposobność używać w swoich piwach pieprzu cytrynowego? Z eksperymentów kulinarnych wyniosłem bardzo pozytywne wrażenia i zastanawiałem się jaki efekt mogłaby dać tego typu przyprawa w saisonie (najpewniej ręka w rękę z trawą cytrynową). Sugestie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuwar71 Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Pieprz pomarańczowy w piwie daje bardzo kijowe chemiczne smaki, a cytrynowy to nie wiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lary Posted January 15, 2015 Author Share Posted January 15, 2015 To może inaczej, używał ktoś zwykłego pieprzu czarnego? W zanadrzu mam jeszcze cytryniec chiński (piłem nalewkę i smak był kozacki), ale to już jest totalna rosyjska ruletka. Jak rozbucham drożdże zwykłym saisonem to mogę spróbować tego dodatku w piwie i zdać relację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pyjotrek Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Spróbuj Wayan z Birra Baladin. W Warszawie bez problemu powinieneś go znaleźć w sklepach z lepszymi piwami. Jest to saison z pięcioma rodzajami pieprzu. Wyrobisz sobie opinie o tego rodzaju połączeniu. Mi to piwo bardzo podeszło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted January 16, 2015 Share Posted January 16, 2015 ja uwarzyłem kiedyś coś takiego: http://www.piwo.org/topic/8414-browar-piwny-ul/page__st__60#entry232409 jak dla mnie efekt był super. Mocno pieprzowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 16, 2015 Share Posted January 16, 2015 (edited) Używałem czarnego i pomarańczowego pieprzu w obu przypadkach efekt w piwie apteczny - chemiczny aromat z lekkim mydlastym posmakiem. Pierwsze piwo - warka 69 Piper nigrum - pieprz był dodany poprzez rozpuszczenie zmielonego pieprzu i ziarenek w wódce - trzymane przez 3 tygodnie i 15 g samego czarnego pieprzu, ogólnie efekt nie był zły pachniało/smakowało pieprzowo, ale był ten chemiczny zapach i z czasem on wychodził na wierzch. W drugim warka 128 Saison dodałem czarnego i pomarańczowego po 10 g, tu efekt był taki że pieprzu w aromacie w ogóle nie było, za to ten sam ohydny chemiczny zapach tyle że mocniejszy, przez co piwo było słabo pijalne. Szukam innego sposobu żeby zadać pieprz z tego co czytałem Opat daje jakiś ekstrakt pieprzowy nie alkoholowy. Drugi motyw to polecają dodać miętę pieprzową podobno daje bardzo dobre efekty, ale najpierw trzeba sobie tą miętę posadzić Ja dopiero na lato mam w planach coś w tym kształcie uwarzyć. Więc jak zdecydujesz się jednak na pieprz zwykły to najlepiej dorwać jakiś wysokiej jakości. Edited January 16, 2015 by Undeath Lary 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted January 16, 2015 Share Posted January 16, 2015 Podobnie jak Undeath - użyłem czarnego do English IPA . Ostrości nie podniósł , aromat był apteczny . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcepanowy Margrabia Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Używałem go do saisona. Ale szedł tam też imbir i zwykły sok z cytryny. Efekt był bardzo dobry, ale po miesiącu aromaty zaczęły dramatycznie słabnąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now