Lary Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Hej, czy miał ktoś sposobność używać w swoich piwach pieprzu cytrynowego? Z eksperymentów kulinarnych wyniosłem bardzo pozytywne wrażenia i zastanawiałem się jaki efekt mogłaby dać tego typu przyprawa w saisonie (najpewniej ręka w rękę z trawą cytrynową). Sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Pieprz pomarańczowy w piwie daje bardzo kijowe chemiczne smaki, a cytrynowy to nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 To może inaczej, używał ktoś zwykłego pieprzu czarnego? W zanadrzu mam jeszcze cytryniec chiński (piłem nalewkę i smak był kozacki), ale to już jest totalna rosyjska ruletka. Jak rozbucham drożdże zwykłym saisonem to mogę spróbować tego dodatku w piwie i zdać relację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Spróbuj Wayan z Birra Baladin. W Warszawie bez problemu powinieneś go znaleźć w sklepach z lepszymi piwami. Jest to saison z pięcioma rodzajami pieprzu. Wyrobisz sobie opinie o tego rodzaju połączeniu. Mi to piwo bardzo podeszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 ja uwarzyłem kiedyś coś takiego: http://www.piwo.org/topic/8414-browar-piwny-ul/page__st__60#entry232409 jak dla mnie efekt był super. Mocno pieprzowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Używałem czarnego i pomarańczowego pieprzu w obu przypadkach efekt w piwie apteczny - chemiczny aromat z lekkim mydlastym posmakiem. Pierwsze piwo - warka 69 Piper nigrum - pieprz był dodany poprzez rozpuszczenie zmielonego pieprzu i ziarenek w wódce - trzymane przez 3 tygodnie i 15 g samego czarnego pieprzu, ogólnie efekt nie był zły pachniało/smakowało pieprzowo, ale był ten chemiczny zapach i z czasem on wychodził na wierzch. W drugim warka 128 Saison dodałem czarnego i pomarańczowego po 10 g, tu efekt był taki że pieprzu w aromacie w ogóle nie było, za to ten sam ohydny chemiczny zapach tyle że mocniejszy, przez co piwo było słabo pijalne. Szukam innego sposobu żeby zadać pieprz z tego co czytałem Opat daje jakiś ekstrakt pieprzowy nie alkoholowy. Drugi motyw to polecają dodać miętę pieprzową podobno daje bardzo dobre efekty, ale najpierw trzeba sobie tą miętę posadzić Ja dopiero na lato mam w planach coś w tym kształcie uwarzyć. Więc jak zdecydujesz się jednak na pieprz zwykły to najlepiej dorwać jakiś wysokiej jakości. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez Undeath Lary 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Podobnie jak Undeath - użyłem czarnego do English IPA . Ostrości nie podniósł , aromat był apteczny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcepanowy Margrabia Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Używałem go do saisona. Ale szedł tam też imbir i zwykły sok z cytryny. Efekt był bardzo dobry, ale po miesiącu aromaty zaczęły dramatycznie słabnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się