Skocz do zawartości

Gęstwa po stoucie


QQRQ

Rekomendowane odpowiedzi

z WIKI:

"Należy tak zaprojektować warzenie, aby zadawać gęstwę z piw słabszych do mocniejszych, z jasnych do ciemniejszych. W tym drugim przypadku chodzi też o obawę, aby z gęstwą nie przeniosło się nieco posmaku piwa ciężkiego do lżejszego piwa, choć jeżeli stosujemy przemywanie gęstwy to ten problem nie powinien występować."

 

 

w sumie to polecam cały artykuł: http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej

Edytowane przez watson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy mogę użyć gęstwy po stoucie do zaszczepienia Imperial IPA? Gdzieś czytałem aby nie używać gęstwy po ciemnych piwach. Czy to niepodważane prawo czy może tylko zalecenie "BHP"?

Jakie drożdże i blg? Ostatnio miałem gęstwę wyeast2112 po przyciemnionej wędzonce (carafa specjal). Pachniała i wyglądała ekstra ale już sporo przerobiła więc dla żyjątek kanałowych poszła. Gdybym nie miał kolejnej gęstwy to bym użył bez płukania.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.