QQRQ Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 Czy mogę użyć gęstwy po stoucie do zaszczepienia Imperial IPA? Gdzieś czytałem aby nie używać gęstwy po ciemnych piwach. Czy to niepodważane prawo czy może tylko zalecenie "BHP"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 Zapewne drożdże zmutowały od tej czerni . Link to comment Share on other sites More sharing options...
watson Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 (edited) z WIKI: "Należy tak zaprojektować warzenie, aby zadawać gęstwę z piw słabszych do mocniejszych, z jasnych do ciemniejszych. W tym drugim przypadku chodzi też o obawę, aby z gęstwą nie przeniosło się nieco posmaku piwa ciężkiego do lżejszego piwa, choć jeżeli stosujemy przemywanie gęstwy to ten problem nie powinien występować." w sumie to polecam cały artykuł: http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej Edited January 17, 2015 by watson Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 (edited) Czy mogę użyć gęstwy po stoucie do zaszczepienia Imperial IPA? Możesz. Edited January 17, 2015 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 Czy mogę użyć gęstwy po stoucie do zaszczepienia Imperial IPA? Gdzieś czytałem aby nie używać gęstwy po ciemnych piwach. Czy to niepodważane prawo czy może tylko zalecenie "BHP"? Jakie drożdże i blg? Ostatnio miałem gęstwę wyeast2112 po przyciemnionej wędzonce (carafa specjal). Pachniała i wyglądała ekstra ale już sporo przerobiła więc dla żyjątek kanałowych poszła. Gdybym nie miał kolejnej gęstwy to bym użył bez płukania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
QQRQ Posted January 18, 2015 Author Share Posted January 18, 2015 Chce dzisiaj uwarzyć stout'a (BLG14) na US-05 a za 7-10 dni uwarzyć IIPA (BLG 18-19) i użyć świeżej gęstwy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 Chce dzisiaj uwarzyć stout'a (BLG14) na US-05 a za 7-10 dni uwarzyć IIPA (BLG 18-19) i użyć świeżej gęstwy. Gdybyś miał dodać ją do jakiegoś delikatnego piwa, to byłoby nie wskazane. IIPA nie zaszkodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
QQRQ Posted January 18, 2015 Author Share Posted January 18, 2015 OK. A ile takiej świeżej gęstwy mam dać do 18-tki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 Użyj kalkulatora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now