QQRQ Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Czy mogę użyć gęstwy po stoucie do zaszczepienia Imperial IPA? Gdzieś czytałem aby nie używać gęstwy po ciemnych piwach. Czy to niepodważane prawo czy może tylko zalecenie "BHP"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zapewne drożdże zmutowały od tej czerni . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) z WIKI: "Należy tak zaprojektować warzenie, aby zadawać gęstwę z piw słabszych do mocniejszych, z jasnych do ciemniejszych. W tym drugim przypadku chodzi też o obawę, aby z gęstwą nie przeniosło się nieco posmaku piwa ciężkiego do lżejszego piwa, choć jeżeli stosujemy przemywanie gęstwy to ten problem nie powinien występować." w sumie to polecam cały artykuł: http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej Edytowane 17 Stycznia 2015 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Czy mogę użyć gęstwy po stoucie do zaszczepienia Imperial IPA? Możesz. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Czy mogę użyć gęstwy po stoucie do zaszczepienia Imperial IPA? Gdzieś czytałem aby nie używać gęstwy po ciemnych piwach. Czy to niepodważane prawo czy może tylko zalecenie "BHP"? Jakie drożdże i blg? Ostatnio miałem gęstwę wyeast2112 po przyciemnionej wędzonce (carafa specjal). Pachniała i wyglądała ekstra ale już sporo przerobiła więc dla żyjątek kanałowych poszła. Gdybym nie miał kolejnej gęstwy to bym użył bez płukania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Chce dzisiaj uwarzyć stout'a (BLG14) na US-05 a za 7-10 dni uwarzyć IIPA (BLG 18-19) i użyć świeżej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Chce dzisiaj uwarzyć stout'a (BLG14) na US-05 a za 7-10 dni uwarzyć IIPA (BLG 18-19) i użyć świeżej gęstwy. Gdybyś miał dodać ją do jakiegoś delikatnego piwa, to byłoby nie wskazane. IIPA nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 OK. A ile takiej świeżej gęstwy mam dać do 18-tki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Użyj kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się