KapitanPlaneta Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Witam Chciałbym poprosić o jakiś ciekawy przepis na piwo. Będzie to moja 5 warka. Uwarzyłem i wypiłem PIPA - zdecydowanie zbyt mało gorzkie, pijalne, smaczne piwo. W tej chwili fermentuje się mocne belgian IPA (100g iungi i 100g Cascade dały radę z goryczką). w drugim wiadrze mam portera na gęstwie od forumowicza, ale było za słodkie i dałem do dalszej fermentacji na pozostałościach od BIPA (ogólnie porter zbyt grzeczny jak dla mnie). Teraz w planach mam niegrzecznego portera: mocno palonego, czekoladowego.. takiego ze ledwo będzie się dawało wypić. Za 2 tygodnie chcę zrobić też niepijalne, ciężkie piwo, tylko nie wiem jakie! Może rzucicie pomysłami:)... zakupy robię we wtorek/środę, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość giekon Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Witam Chciałbym poprosić o jakiś ciekawy przepis na piwo. Będzie to moja 5 warka. Uwarzyłem i wypiłem PIPA - zdecydowanie zbyt mało gorzkie, pijalne, smaczne piwo. W tej chwili fermentuje się mocne belgian IPA (100g iungi i 100g Cascade dały radę z goryczką). w drugim wiadrze mam portera na gęstwie od forumowicza, ale było za słodkie i dałem do dalszej fermentacji na pozostałościach od BIPA (ogólnie porter zbyt grzeczny jak dla mnie). Teraz w planach mam niegrzecznego portera: mocno palonego, czekoladowego.. takiego ze ledwo będzie się dawało wypić. Za 2 tygodnie chcę zrobić też niepijalne, ciężkie piwo, tylko nie wiem jakie! Może rzucicie pomysłami:)... zakupy robię we wtorek/środę, Po co robić niepijalne piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanPlaneta Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Ma mieć dużo smaków, ma być skomplikowane: takie piwa są mało pijalne. Jak chcę coś pijalnego to idę do sklepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Za 2 tygodnie chcę zrobić też niepijalne, ciężkie piwo, tylko nie wiem jakie! Jednym słowem chcesz zmarnować składniki? Robiłem kiedyś takiego stouta, chciałem wszystkie resztki wykorzystać i właśnie taki był efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanPlaneta Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 "zmarnować składnik" to są dwa słowa;). Nie, nie chcę zmarnować składników, ale chcę coś ciekawego. Dla tego się pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zrób "100% Peated Ale" GB..., beu i bart3q 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Teraz w planach mam niegrzecznego portera: mocno palonego, czekoladowego.. takiego ze ledwo będzie się dawało wypić. A ja głupi myślałem, że piwo warzy się po to, aby dawało się wypić i to jeszcze z przyjemnością. Jak już się tak upierasz to zrób projekt: "100% Roasted Barley" Edytowane 17 Stycznia 2015 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zrób "100% Peated Ale" sugeruję powyżej 20blg beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) niepijalne eee tam, "100% Surströmming" będzie na pewno "mało" pijalne, tylko nie wiem po co takie piwo. Ale cóż, kto bogatemu zabroni EDIT: hehehe, mandaryn był szybszy Edytowane 17 Stycznia 2015 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Zrób "100% Peated Ale" sugeruję powyżej 20blg Goryczka powyżej 100 IBU i koniecznie garbnikowa . eee tam, "100% Surströmming" będzie na pewno "mało" niepijalne. a będą z tego procenty?? Edytowane 17 Stycznia 2015 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Takie "eksperty piwne", a nic nie rozumieją. Piwo może być pijalne w tym sensie że pije się je lekko i w kilkanaście minut możesz zobaczyć denko w szklance i sięgać po kolejne. Może też być takie, że pijesz jedno raz na jakiś czas i wystarczy - wtedy nie jest pijalne ale niekoniecznie musi być niedobre. @KapitalPlaneta Możesz pomyśleć na przykład o wheat wine. Możesz uwarzyć coś z ostrymi papryczkami. Jakieś kombinacje typu mocny RIS na belgijskich drożdżach. Wspomniane wyżej 100% peated, czyli na słodzie wędzonym torfem. Może jasne piwo z dodatkiem kawy - nie wiem jak to wyjdzie w domu, ale piłem takie komercyjne i było ciekawe. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 I teraz bądź mądry i ustal co autor tematu miał na myśli pisząc "niepijalne". Gdzie przebiega ta granica. Poza tym, piwo miało być "niepijalne", a nie takie które "nie jest pijalne" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) I teraz bądź mądry i ustal co autor tematu miał na myśli pisząc "niepijalne No ale o co Ci chodzi? Przeca adamsky wie. mocno palonego, czekoladowego.. takiego ze ledwo będzie się dawało wypić. Za 2 tygodnie chcę zrobić też niepijalne, ciężkie piwo, tylko nie wiem jakie! Edytowane 17 Stycznia 2015 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Może Whisky Stout? coś a'la Smoky Joe z AleBrowaru? Niemal dla każdego pierwszy kontakt z tym piwem to droga przez mękę ale to piwo potrafi się odwdzieczyć. Tomasz Shutz na swoim kanale na YouTubie warzył więc możesz podejrzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Ta, tylko to co jednego jest ledwo, dla drugiego może być średnie. Znajdź takie piwo, o którym Kopyr powie, że jest gorzkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Wrzuć pół kilo chmielu na goryczkę. Jak chcesz to sprzedam Ci pół kilo galaxy 2012 za 20 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanPlaneta Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. W szczególności te niepoważne;) Z wędzonymi jeszcze poczekam, bo po prostu nie potrafię pić wędzonych. Będzie "Może jasne piwo z dodatkiem kawy - nie wiem jak to wyjdzie w domu, ale piłem takie komercyjne i było ciekawe." Tylko pytanie jak takowe zrobić?? Edytowane 17 Stycznia 2015 przez KapitanPlaneta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 jak chcesz niepijalne to ..... zapraszam do mnie oddam warkę kwaśnego imbirowego co od dwóch lat wylewam i wylać nie mogę swoją drogą chyba coś kwaśnego w żywcu ma być ,może dało by się to wysłać Mariusz_CH i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Wysylaj, a nóż wygrasz, przepis będzie niepowtarzalny;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zrób gruita. Zamiast chmielu, użyj piołunu kupionego w sklepie zielarskim jako "ziele piołunu". Sypnij tak ze 20g na 20 litrów. Napewno będziesz zadowolony. Ewentualnie zrób piwo np na 100% zasypie z monacha, typ II. Koniecznie jakieś angielskie drożdże dodające cierpkość do pełni piwa. Możesz się także zmierzyć z piwem jopejskim (historycznie 45-55° Blg). bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Dzięki za odpowiedzi. W szczególności te niepoważne;) nie potrafię pić wędzonych." Tylko pytanie jak takowe zrobić?? Jeśli nie potrafisz pić wędzonych to wg mnie oznacza piwo 'niepijalne' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Ewentualnie zrób piwo np na 100% zasypie z monacha, typ II. Koniecznie jakieś angielskie drożdże dodające cierpkość do pełni piwa. Brzmi interesująco - zrobiłeś/ piłeś takie? Gdzieś można poczytać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Brzmi interesująco - zrobiłeś/ piłeś takie? Gdzieś można poczytać? No cóż... popełniłem kiedyś z kolegą piwo o takim zasypie: 89% Strzegom Monachijski typ II 9% Strzegom Pilzneński 2% Strzegom Pszeniczny Drożdże Safale S-04, drugie pokolenie. IBU na poziomie 65 ratowało trochę sytuacje. Nuty słodowe aż szczypały w oczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się