rabbek Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 A ja hananero wczoraj jedną całą zjadłem do piwa i w sumie nie było jakoś super ostre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Bo te marketowe papryczki często są jakieś lipne. Ostrości bardzo brak. A crossis mnie przestrzegał by nikomu całego habanero nie serwować, bo może się to skończyć bardzo źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 kurde nie mogę się pozbyć tych mszyc. Psikam takim płynem i nadal się pojawiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 kurde nie mogę się pozbyć tych mszyc. Psikam takim płynem i nadal się pojawiają. U mnie jakoś mszyce nie miały apetytu na chili, ale pojawiły się na oregano. Najmocniej zainfekowane gałązki obciąłem i wywaliłem - wyszedłem z założenia, że skoro są od nich całe czarne to pewnie już i tak są na tyle uszkodzone, że zdechną. Zrobiłem herbatkę z rumianku (albo rumianku i pokrzywy), pierwszego dnia kilkukrotnie psikałem tym specyfikiem, drugiego dnia pozostały pojedyncze osobniki, psikałem dalej, następnego dnia nie pozostał nawet ślad po nich. Jeśli Twój środek nie działa zawsze możesz spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Zpsikaj też ziemię bo mszyce składają jaja w ziemi z tego co wyczytałem... Ja przez cały żywot papryczek nie pozbyłem się mszyc niestety w tym roku nie odpuszczę od początku trzeba je likwidować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Na mszyce najlepsza jest pokrzywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 No niestety, pokrzywa tylko ogranicza ale nie zabija mszyc. Trzeba kupić środek na mszyce i powtórzyć oprysk po czasie by kolejne pokolenia ubić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 no ja pryskam chemia i nic w końcu się wkurzyłem i pęsetą gnidy zbieram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 chemia i nic w końcu się wkurzyłem i pęsetą gnidy zbieram albo nie ta chemia, albo to faktycznie nie są mszyce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Używam target karate zeon a to stworki to pewnie mszyce takie male kropelki zielone lub żółte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Jeśli ktoś zjadł całą jalapeno z marketu to niech się nie dziwi, że mało ostre. Przecież one są hodowane albo w zbyt niskiej temperaturze, albo obcinane przed dojrzewaniem. Gwarantuję, że taka porządnie wyhodowana w domu da niezłe efekty smakowe. Ale z drugiej strony ciągle to jalapeno i cudów się nie spodziewajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Swoją droga czy nie powinno się czasem pisać domowa uprawa papryczeck ostrych ! Hoduje się chyba zwierzęta. Edytowane 15 Lutego 2015 przez banita12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Obie formy są poprawne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Jak nie mam czasu sprawdzić w pwn, to napiszę posta w temacie. http://bit.ly/1DmgzM7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Od roku za mną chodzi własna uprawa papryczek i się nie mogę zebrać. Dwa pytania: 1.Próbował ktoś może czegoś takiego?:http://www.ostrakuchnia.pl/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,406/category_id,16/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,1/ wygląda na taki trochę chili brewkit 2. Czy jest we Wrocławiu jakiś sklep stacjonarny z nasionkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 http://www.ostrakuchnia.pl/ jest z Wro... Wejdź do Korony do Spożywczaka. Mają 4 rodzaje habanero i kilka innych ostrych. Jak by coś mogę kilka innych zorganizować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppyFlowers Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Od roku za mną chodzi własna uprawa papryczek i się nie mogę zebrać. Dwa pytania: 1.Próbował ktoś może czegoś takiego?:http://www.ostrakuch...emart/Itemid,1/ wygląda na taki trochę chili brewkit 2. Czy jest we Wrocławiu jakiś sklep stacjonarny z nasionkami? 1. Lipa. Wystarczy zwykła, najzwyklejsza ziemia. Dużo lepiej kupić jakąś żarówę do doświetlania. Jeśli celujesz w te najostrzejsze to ostatni dzwonek żeby wysiać. 2. Nie wiem czy jest, ale ja mam trochę nasion w szafie - mogę się podzielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Posadziłem 22 nasionka 2 tygodnie temu w czwartek i jak na razie pojawił się po tygodniu jeden kiełek Mam też niewielkie akwarium z odzysku i zamierzam grzałką akwariową zrobić taką mini łaźnie wodną, którą podniosę temperaturę i zapewnię wysoką wilgotność dookoła roślinek. Zajawka fajna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppyFlowers Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Posadziłem 22 nasionka 2 tygodnie temu w czwartek i jak na razie pojawił się po tygodniu jeden kiełek Mam też niewielkie akwarium z odzysku i zamierzam grzałką akwariową zrobić taką mini łaźnie wodną, którą podniosę temperaturę i zapewnię wysoką wilgotność dookoła roślinek. Zajawka fajna Z wilgotnością (i nadmiernym podlewaniem) uważaj, bo może narobić problemów. Jak się przesuszy to wystarczy podlać, jak przelejesz to prawie na pewno skończy swój żywot. Najważniejsza jest duuża ilość światła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Zostały jakiemuś ogrodnikowi nasionka czętnie przyjmnę. Czy na parapecie zachodnim jest szansa na udaną uprawę ? pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppyFlowers Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Czy na parapecie zachodnim jest szansa na udaną uprawę ? Da radę, chociaż najłatwiej C. baccatum lub C. annum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 a po polsku ma to jakieś odpowiedniki. A i polecam uwędzenie jeśli ktoś ma możliwość suszonych papryk, pachną obłędnie, nadadzą się świetnie do chorrizo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Generalnie na zachodnim parapecie jest to możliwe, ale raczej mniej "egzotyczne" uprawy. Mi z 23 różnych odmian wykiełkowało wszystko, niestety - niektóre po 6 roślin z 12 nasion. Ale jednak dogrzewane akwarium + panel LED + kilka słonecznych dni zrobiło swoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Dziękuję ślicznie za informacje, na alledrgo widzę że jet wybór . Mam nadzieje w przyszłym tygodniu założyć mini plantację. papryczki ostre nadziewane do piwka mniam . pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppyFlowers Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 papryczki ostre nadziewane do piwka mniam Polecam paprykę czereśniową, nazywaną różnie (według fantazji sprzedawcy) - hot cherry, large cherry, sweet cherry, tondo ciliegia picante. W zależności od odmiany jest mniej lub bardziej pikantna, ale ma fajną grubą ściankę i miąższ. Do nadziewania jest idealna. Do tego jest to C. annum, czyli ta sama rodzina co zwykła papryka, więc rośnie najłatwiej. Jak by były problemy z dostaniem nasion to chyba mam jakieś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi