Jump to content

osad


koka

Recommended Posts

Witam, mija własnie 5 doba ferm. BLG z 13 spadło do 4, a na powierzchni ostał się taki dość mocny osad drozdzowy.( w załączniku zdjęcie.

Czy pomoc mu zamieszaniem aby opadl czy zebrac z góry?Czekać az sam opadnie?

Pozdrawiam.

post-11055-0-97967300-1422009471_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Witam, mija własnie 5 doba ferm. BLG z 13 spadło do 4, a na powierzchni ostał się taki dość mocny osad drozdzowy.( w załączniku zdjęcie.

Czy pomoc mu zamieszaniem aby opadl czy zebrac z góry?Czekać az sam opadnie?

Pozdrawiam.

 

opadnie

Link to comment
Share on other sites

Podstawowa zasada Piwo lubi spokój. Nic się nie bój, ono samo sobie poradzi. Nie mieszaj i nawet nie zaglądaj bez potrzeby. Jak nie wiesz co zrobić, to lepiej nie robić nic, bo zepsuć można łatwo. Jeżeli o Twoje chodzi, to zapewne S-05 użyłeś? One tworzą taką czapę, która nie chce opaść, w tej chwili wszystko wygląda dobrze. Jak będzie czas zlewania na cichą to wtedy pytaj co dalej.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Z rana temat:

http://www.piwo.org/topic/16677-us05-strajkuja/

Poprzednie:

http://www.piwo.org/topic/954-fermentis-safale-us-05/page__st__60__hl__+czapa%20+dro%C5%BCd%C5%BCowa#entry280478

http://www.piwo.org/topic/16491-czy-fermentacja-przebiega-prawidlowo/page__hl__%2Bpiana+%2Bpo+%2Bfermentacji

 

5 dni to krótko, rozumiem zniecierpliwienie, ale zostaw w spokoju na conajmniej 10-12 dni, a jeżeli nie robisz cichej to 17-20 wszystko ładnie opadnie w tym czasie :)

Link to comment
Share on other sites

Podstawowa zasada Piwo lubi spokój. Nic się nie bój, ono samo sobie poradzi. Nie mieszaj i nawet nie zaglądaj bez potrzeby. Jeżeli o Twoje chodzi, to zapewne S-05 użyłeś? One tworzą taką czapę, która nie chce opaść, w tej chwili wszystko wygląda dobrze. Jak będzie czas zlewania na cichą to wtedy pytaj co dalej.

 

 

Uzyłem Danstar BRY-97 - American West Coast

Link to comment
Share on other sites

Uzyłem Danstar BRY-97 - American West Coast

To są bardzo podobne drożdże, używane zamiennie, więc może i w wyglądzie się "naśladują".

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.