Wania Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Objawem pracy dla tych drożdży jest właśnie czapa piany. Jak się kożuch tworzy, to będzie dobrze, tylko podejrzewam opóźniony start. Czy drożdże Kolega uwodnił przed zadaniem? Tak, uwodniłem je w 200ml brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Rehydratację przeprowadza się w sterylnej wodzie o temp ok 25 oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Rehydratację przeprowadza się w sterylnej wodzie o temp ok 25 oC Hmm okej no to tego rzeczywiście nie zrobiłem. Od zawsze je właśnie w brzeczce uwadniam i zawsze działało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 "Uwodnienie" w brzeczce to jak sypnięcie prosto do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 "Uwodnienie" w brzeczce to jak sypnięcie prosto do fermentora. No okej jest nauczka na przyszłość Mam nadzieję, że mimo wszystko będzie okej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seven Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Mam do wyboru dwa pomieszczenia w których mogę postawić fermentator. W jednym jest 21-22 stopnie, a w drugim 15. Które byłoby lepsze albo może jakie efekty dałoby jedno i drugie pomieszczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Wybrałbym te pomieszczenie, w którym jest 15°C - taka temperatura nie robi na US-05 większego wrażenia, a otrzymasz piwo bardziej neutralne w smaku. Seven 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seven Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) I otrzymałem przyjemne neutralne w smaku piwo, aczkolwiek czuć w nim delikatnie nutkę POZIOMKOWĄ Zdaje mi się, że to właśnie od drożdży, a nie od słodu karmelowego czerwonego. Ale może to z powodu zbyt wczesnej degustacji Edytowane 14 Listopada 2013 przez Seven Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waciok Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Czy to normalne przy użyciu tych drożdży, że po zakończonej burzliwej pod powierzchnią wiszą kłaki o średnicy ok 1 cm zbitych drożdży, a reszta na dole wygląda jakby była zgranulowana? Robię kolejne piwo na tych drożdżach i kolejny raz coś takiego się dzieje. S-04, Nottinghamy dawały kremową gęstwę na dnie fermentatora - Us-05 zachowują się inaczej. Poza tym oznak infekcji zupełnie brak. Może to być związane z dodaniem mchu irlandzkiego? Czy taka zgranulowana gęstwa nadaje się do ponownego użycia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Tak jest to normalne. Taką gęstwę można normalnie użytkowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Wiele razy używałem US-05, nigdy nie miałem "kłaków", zawsze ładnie zbity osad na dole fermentora. Poza tym częstym zjawiskiem jest pozostawanie czapy drożdżowej nad piwem, po ruszeniu jej wszystkie drożdże z czasem opadają na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Wysyp drożdże do 10 krotności masy sterylnej wody albo brzeczki o temperaturze 27C ? 3C. Jeżeli uwodnię drożdże w temperaturze 25 stopni, a będę chciał fermentować w 18-19 to drożdże nie doznają szoku? W ogóle jak z tym postępować? Brzeczka ma mieć 27 stopni również czy może być chłodniejsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Wysyp drożdże do 10 krotności masy sterylnej wody albo brzeczki o temperaturze 27C ? 3C. Jeżeli uwodnię drożdże w temperaturze 25 stopni, a będę chciał fermentować w 18-19 to drożdże nie doznają szoku? W ogóle jak z tym postępować? Brzeczka ma mieć 27 stopni również czy może być chłodniejsza? Zanim dodasz do brzeczki to temp będzie juz niższa. Jak nie to czekaj poki nie będzie podobna. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 W pewnym opracowaniu czytałem że po uwodnieniu w samej wodzie można przed zadaniem przez 5 min porcjami dodać brzeczki do pojemnika z drożdżami (w stosunku 1:1) żeby uniknąć szoku temperaturowego Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Jaką te drożdże mają tolerancję na alkohol? Na zagranicznych forach wyczytałem, że spokojnie 12-13% wytrzymają, ale już w Tips & Tricks - broszurce Fermentisa, podają nieco ponad 9%. Robił ktoś z Was na nich piwa ponad 10%? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Jaką te drożdże mają tolerancję na alkohol? Na zagranicznych forach wyczytałem, że spokojnie 12-13% wytrzymają, ale już w Tips & Tricks - broszurce Fermentisa, podają nieco ponad 9%. Robił ktoś z Was na nich piwa ponad 10%? Z tego co pamiętam fermentowałem na nich 2 razy IIPA. W pierwszym przypadku odfermentowanie z 21 do 6. W drugim przypadku z 21 zeszły do 3. W obu przypadkach była to gęstwa. Zacieranie na leniucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Tym co charakteryzuje te drożdże i zarazem odróżnia od innych jest bardzo gruba czapa drożdży na powierzchni fermentującego piwa, podczas fermentacji burzliwej. Trzeba mieć to na uwadze, aby nie wydłużać nadmiernie fermentacji burzliwej. Wydaje się bowiem, że fermentacja wciąż trwa, bo piana nie opada, tymczasem jest to kożuch drożdży. Fermentują one w normalnym tempie, a więc po 3-4 dniach burzliwej można już zlewać na cichą, oczywiście uprzednio sprawdziwszy blg. Kiedyś miałem złe zdanie o tych drożdżach, ale ostatnio miałem okazję spróbować IPA, które na nich warzyłem prawie 2 lata temu i wywarło na mnie wielkie wrażenie. Polecałbym je raczej do jasnych ale (EPA, APA, IPA). Do stoutów czy porterów lepsze są Safale S04. Warto również nadmienić, że kiedyś te drożdże nazywały się US-56. No i jeszcze odnośnie przechowywania otwartej paczki, choć to raczej uwaga natury ogólnej. Tak jak i pozostałe suche drożdże saszetkę można dzielić na kilka warek. Myślę, że 3-4 warki z 1 saszetki są jak najbardziej dopuszczalne. Ja robię przed zadaniem ich do piwa starter, choć może wystarczyłaby rehydratacja. Otwartą saszetkę zamykam spinaczem i przechowuję w lodówce w przeznaczonej na to zamkniętej półeczce. Można też wykorzystać jakiś zamykany pojemnik. Kopyr pytanie odnośnie dzielenia saszetki. Rozumiem że mówisz tu o normalnej saszetce 11 gram. To w kwestii formalnej dzielisz ją na 3-4 części i z tych części przed planowanym warzeniem robisz startery? Bo chyba samo uwodnienie takiej 1/4 saszetki i zadanie do powiedzmy 12 BLG 20L nie było by wskazane - za mała ilość drożdży tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Archeolog. Kopyr już nie robi piwa w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Jaką te drożdże mają tolerancję na alkohol? Na zagranicznych forach wyczytałem, że spokojnie 12-13% wytrzymają, ale już w Tips & Tricks - broszurce Fermentisa, podają nieco ponad 9%. Robił ktoś z Was na nich piwa ponad 10%? zrobiłem RIS 25blg, zeszło do 5,5, tyle że gęstwa była solidna i zahartowana. Powyżej 10% też pracują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Jakie piwa robiliście na tych drożdżach?[chodzi mi o wykorzystanie gęstwy po nich do trzech kolejnych różnych piw-oprócz ciemnych] GrzegorzG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Jakie piwa robiliście na tych drożdżach?[chodzi mi o wykorzystanie gęstwy po nich do trzech kolejnych różnych piw-oprócz ciemnych] US05 są bardzo funkcjonalne i pasują do wielu stylów, szczególnie w wersjach amerykańskich. Możesz zrobić coś takiego: Cream Ale 10blg -- APA 14blg -- AIPA 17blg APA 12blg -- American Brown 14blg -- RIS 20blg albo cokolwiek. Te drożdże są uniwersalne i cokolwiek na nich zrobisz, wyjdzie dobrze. Całkiem nieźle też znoszą współfermentację (ja robiłem z Brettanomyces i wynik był zadowalający). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Archeolog. Kopyr już nie robi piwa w domu. Robi robi, ostatnio zrobił Stout i RIS:), no ale pewnie się nie doczekam na odpowiedz od Kopyra wiec może ktoś za was mi odpowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Saszetka US-05 kosztuje w granicach 12-15 zł. Dzielenie tego na cztery części to dziadowska oszczędność, zwłaszcza że trzymając otwartą saszetkę między kolejnymi warkami ryzykujemy infekcją. Uwodnić, przefermentować, zebrać gęstwę i jechać dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Ja kupuje US-05 za 9.90 zł. I nie mam zamiaru dzielić na 4 saszetki, byłem tylko ciekaw jak to Kopyr robił. Z tego co widziałem na jego blogu to teraz uwadnia całą i sypie do fermentora. Ze zbieraniem gęstwy puki co mi się nie spieszy. Staram się robić piwa wysokonakładowe i chyba bym się załamał jak bym je gęstwą zainfekował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Lary wg mnie trzymaniem pół otwartej saszetki mniej ryzykujesz infekcję niż zbierając gęstwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się