koka Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Witam, mija własnie 5 doba ferm. BLG z 13 spadło do 4, a na powierzchni ostał się taki dość mocny osad drozdzowy.( w załączniku zdjęcie. Czy pomoc mu zamieszaniem aby opadl czy zebrac z góry?Czekać az sam opadnie? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość giekon Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Witam, mija własnie 5 doba ferm. BLG z 13 spadło do 4, a na powierzchni ostał się taki dość mocny osad drozdzowy.( w załączniku zdjęcie. Czy pomoc mu zamieszaniem aby opadl czy zebrac z góry?Czekać az sam opadnie? Pozdrawiam. opadnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Podstawowa zasada Piwo lubi spokój. Nic się nie bój, ono samo sobie poradzi. Nie mieszaj i nawet nie zaglądaj bez potrzeby. Jak nie wiesz co zrobić, to lepiej nie robić nic, bo zepsuć można łatwo. Jeżeli o Twoje chodzi, to zapewne S-05 użyłeś? One tworzą taką czapę, która nie chce opaść, w tej chwili wszystko wygląda dobrze. Jak będzie czas zlewania na cichą to wtedy pytaj co dalej. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Jacenty Maciek Cieslak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Z rana temat: http://www.piwo.org/topic/16677-us05-strajkuja/ Poprzednie: http://www.piwo.org/topic/954-fermentis-safale-us-05/page__st__60__hl__+czapa%20+dro%C5%BCd%C5%BCowa#entry280478 http://www.piwo.org/topic/16491-czy-fermentacja-przebiega-prawidlowo/page__hl__%2Bpiana+%2Bpo+%2Bfermentacji 5 dni to krótko, rozumiem zniecierpliwienie, ale zostaw w spokoju na conajmniej 10-12 dni, a jeżeli nie robisz cichej to 17-20 wszystko ładnie opadnie w tym czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zbieram do słoja na gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koka Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Podstawowa zasada Piwo lubi spokój. Nic się nie bój, ono samo sobie poradzi. Nie mieszaj i nawet nie zaglądaj bez potrzeby. Jeżeli o Twoje chodzi, to zapewne S-05 użyłeś? One tworzą taką czapę, która nie chce opaść, w tej chwili wszystko wygląda dobrze. Jak będzie czas zlewania na cichą to wtedy pytaj co dalej. Uzyłem Danstar BRY-97 - American West Coast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Uzyłem Danstar BRY-97 - American West Coast To są bardzo podobne drożdże, używane zamiennie, więc może i w wyglądzie się "naśladują". Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Poczekaj aż sam opadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 sprawdż za 2 dni czy opada BLG. Jeżeli nie to zbieraj gęstwe z góry i przelewaj na cichą , jężeli spada to pozostaw jeszcze na kolejne 2 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Jak doszło powietrze to w najgorszym scenariuszu tej akcji (grzebanie) wyjdzie kwas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się