Wiktor Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Jeśli nawet wygra kategorie to i tak przegra z przechmielonym AAA ( opis sugeruje takie preferencje w tym stylu ) czy aby na pewno? bardziej bogate karmelowo i bardziej zbalansowane w kierunku słodowości niż chmielu A przytoczysz może jeszcze co jest zaraz za tym zdaniem w nawiasach napisane? że poziom chmielu może być wysoki. Ale jednak i tak piwo powinno być bardziej zbalansowane w kierunku słodowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) Będą jaja jak laureat zostanie GCh w Żywcu Edytowane 9 Lutego 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 a ja się zastanawiam jak szanowna komisja sprawdzi czy ktoś nie przesadził z ekstraktem np plus 2/3 blg... moim zdaniem powinien być podany tylko styl a ekstrakt pomijany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 a ja się zastanawiam jak szanowna komisja sprawdzi czy ktoś nie przesadził z ekstraktem np plus 2/3 blg... moim zdaniem powinien być podany tylko styl a ekstrakt pomijany... dlatego jest oprócz ram dodatkowa tolerancja +/- 1. A jak będą mieli duże wątpliwości to w Olbrachcie jest laboratorium i można w miarę szybko mieć wynik jaki piwo faktycznie miało baling startowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Akurat w tym konkursie mam przeczucie że ekstrakt będzie badany, inaczej by go nie chcieli w takich granicach przy jednoczesnym dość lakonicznym opisie stylów Olbracht chyba ma lab, zresztą jaki problem zlecić pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 tak, mają lab ale z jakimi możliwościami? w którymś z filmów prezentujących browar (pewno Kopyra) był pokazany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 mogą zrobić i fizykochemię i część mikrobiologii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Granice "Balingowe" to w większości konkursów chyba takie odniesienie do uczciwości piwowarów, przecież większość z nas robi pomiary sprzętem, który nie był wzorcowany, legalizowany, a pewnie jedynie część urządzeń pomiarowych była sprawdzana chociaż chałupniczymi metodami - np. pomiary na roztworach cukru, sporządzanych na podstawie wskazań niewzorcowanych wag kuchennych oraz przyrządów do odmierzania objętości /wagi wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Będą jaja jak laureat zostanie GCh w Żywcu A będzie GCh w tym roku? W sensie warzenia przez GŻ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Będą jaja jak laureat zostanie GCh w Żywcu dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) Będą jaja jak laureat zostanie GCh w Żywcu dlaczego? Powiedzmy że w Kuźni wygra White IPA i to samo zostanie GCh w Żywcu. Patrząc na zapisy regulaminowe to mogą być problemy ps Jeśli GCh wygra tylko w jakiejś kategorii Kużni to może być problem wizerunkowy Edytowane 12 Lutego 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
white Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 może są tutaj osoby które wysłały piwa na konkurs? chodzi mi o to aby porównać odpowiedzi jakie otrzymaliśmy od Organizatora tzw metryczki. ktoś coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Dwa słowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Ja miałem napisane "Goryczka zalegająca". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Ja bym chętnie jakąkolwiek metryczkę dostał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
white Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 u mnie było: "ok, były lepsze" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 o.O - podszedłem do tego pragmatycznie i mając minimalne (ale jednak) wątpliwości co do piwa postanowiłem go nie wysyłać. wychodzi na to że dobrze zrobiłem, bo jakbym dostał metryczkę np. "ch*jowe" to było by słabo. chociaż na drugi rok może by się polepszyło i np. metryczka by była "jest ch*jowo ale stabilnie" GB... i Bogi 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 cała moja metryczka to ,,cierpkie". Dzięki, już wiem co poprawić za rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Dzizus k...., co za syf , nieźle was potraktowali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Przecież mogli też nic nie wysyłać, konkurs nie był wg zasad PSPD czy BJCP, w zasadzie to był konkurs pół-konsumencki, metryczki nie są obowiązkowym punktem każdego konkursu. A tak w ogóle to wie ktoś gdzie są końcowe wyniki konkursu, bo coś nie mogę ich znaleźć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Te "metryczki" brzmią jakby "sędziowie" byli nieźle na.... w momencie ich wysyłania. Długo ich musiało trzymać, bo ja dopiero dzisiaj dostałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Podobno jest zakaz klonowania kont. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 W jakim sensie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Przecież mogli też nic nie wysyłać, konkurs nie był wg zasad PSPD czy BJCP, w zasadzie to był konkurs pół-konsumencki, metryczki nie są obowiązkowym punktem każdego konkursu. A tak w ogóle to wie ktoś gdzie są końcowe wyniki konkursu, bo coś nie mogę ich znaleźć? Nie było nawet w regulaminie o metryczkach, jednak na FB Kuźnia Piwowarów 2015 24 marca o 10:43 · Dziękujemy wszystkim za zgłoszenia do konkursu - mimo krótkiego terminu stanęliście na wysokości zadania - do konkursu stanęło aż 213 piwowarów domowych. Wszyscy Piwowarzy, których piwo dostało się do finału otrzymali na maila zaproszenie z podaniem daty, godziny i miejsca finału. Do piwowarów, którzy nie zakwalifikowali się do finału będą rozsyłane metryczki, z bardzo krótkim uzasadnieniem dlaczego ich piwo nie przeszło dalej. Metryczki będą rozsyłane stopniowo - na razie zostało wysłanych około 30 - w ciągu dwóch tygodni wszyscy, którzy podali prawidłowy mail w formularzu powinni dostać metryczkę swojego piwa. Jak wyglądały eliminacje oczami Przewodniczącego Jury Tomasza Kopyry możecie zobaczyć na jego blogu: http://blog.kopyra.com/…/autovlog-kuznia-piwowarow-podsumo…/ A mogli napisać, że nie i wuj . taka nowa jakość metryczek. Były narzekania że w Szczecinie były "skromne" ps Konkurs nie był wg zasad PSPD ale jednak PSPD to firmowało Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Kopyr w filmiku wspominał, że właśnie takie maja być metryczki bo przy takiej ilości osób trwałoby to bardzo długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi