profik Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) Pisałbym się na butelkę Ciekawi mnie zwłaszcza jak będzie ze smakiem chmielowym w gotowym piwie a także czy taka brzeczka jest wystarczająco stabilna mikrobiologicznie. Spoko nie ma problemu! A propo mojego zestawu warzelniczy żona sie śmieje że wygląda to jak wehikuł czasu. Edytowane 4 Marca 2016 przez profik bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Zacierna, niżej warzelna, a wysładzanie gorącą wodą z kranu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Narazie stoi jak stoi, generalnie wszystko bedzie na podłodze a do tego pompy. Woda grzana do wysladzania w starej emalu ktora uzywam teraz do warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Ciekawe, czy żona wie, że możemy podziwiać jej bieliznę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) Ciekawe, czy żona wie, że możemy podziwiać jej bieliznę Do czasu aż zajrzy w notatki - nie. Musze usprawnic odmierzanie drożdży przy ich dawkowaniu do piwa. Problem z wagą z warki #47 dał o sobie znać. Wyszedł całkiem mocny aldehyd octowy (pierwszy raz w moim browarze) i wnioskuje że to przez zbyt mała ilosć drożdży... Generalnie, bez głębszego zapuszczania się w temat, aldehyd całkiem fajnie uzupełnia aromat chmielowy. Dopiero po głębszym "niuchnięciu" troszkę gryzie. Gdybym nie wiedział że to aldehyd stwierdził bym że Waimea to całkiem porządny chmiel! Edytowane 10 Marca 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Pisałbym się na butelkę Ciekawi mnie zwłaszcza jak będzie ze smakiem chmielowym w gotowym piwie a także czy taka brzeczka jest wystarczająco stabilna mikrobiologicznie. Wg twoich wskazań brzeczka nie była na tyle stabilna mikrobiologicznie, by same drożdże zdominowały piwo. Piwo wyszło kwaśne, na szczęście kwaśne czysto cytrynowo, więc pewnie zabutelkuje jakąś część, dla samego eksperymentu. Następnym razem zrobię "no boil hops" na mocnej podbudowie - przynajmniej 6-7% alko, by przynajmniej w jakimś stopniu alkohol zahamował rozwój. Można też na burzliwa sypnać chmielu... temat do ogarnięcia na wolne chwile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 (edytowane) Tak właśnie myślałem Jak tyle warzysz, chcesz ominąć oddzielanie chmielin i masz chęć do eksperymentów , to mam inny: wlej całość po gotowaniu do fermentora, podobno nie pogarsza to piwa aż tak bardzo Edytowane 14 Marca 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Generalnie mam hop stopper ktory zamontuje w kadzi warzelnej ale to dopiero jak sie przesiade z emali na ten w budowie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) 18.03.2016r #49 APA v13 Styl: American Light Ale 9 Blg 60 litrów Zasyp: 100% - Pale Ale MEP - 8,5 kg Zacieranie: 66C--->62C | 60min 73C | 15min 78C | mash out Chmielenie: Chmieliłem 65l brzeczki o ekstrakcie 8blg 45 min - 30g magnum 2013r (13%) 10 min - Cascade 50g Po gotowaniu wyszło około 60litrów 9BLG Fermentacja: Drożdże M10 - 28g sucharów. Fermentacja w 19C Ze zmian i eksperymentów: Całośc poszła do fermentacji bez oddzielania chmielin. Do jednego kega dodam 200-300g laktozy. Edytowane 20 Marca 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 27 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Pamiętacie warke #23 Pale Ale na dzikich drozdzach spod szampana z bzu? Wlasnie zabutelkowalem. W szklanym sloju piwo siedzialo ponad 8 miesiecy. W tym czasie zeszlo jeszcze o 2 blg... Czyli do 0blg. wyklarowalo sie idealnie, bardzo przyjemne w smaku. Jestem ciekaw co bedzie po nagazowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) Mam dziwna sytuację z ostatnią warką gdyż, po 9 dniach burzliwej: pierwsze 4 dni z kontrolerem temperatury który zbijał temp do ustawionych 19C, kolejne 5 dni na wyłączonej lodówce, tak by temperatura ustabilizowała sie do otoczenia (około 17-18C) gdy fermentacja ustała, piana opadła a piwo zaczeło sie klarować, podpiąłem pas grzewczy ( b często tak robię by miec pewnosc że wszystko jest przefermentowane) piwo znów zaczało fermentować, tylko tak normalnie burzliwie na 2-3cm piany... normalnie w szoku byłem jak to zobaczyłem. Panowie co poszło nie tak? Edytowane 30 Marca 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 co poszło nie tak? pewnie wszystko OK, tylko zapomniałeś, że są takie szczepy, które potrafią takie numery odstawiać profik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Browar działa! Tak można pracować, nawet 0,5l w garze nie zostało... Jedyny minus to duża ilość chmielu, przez co hop stopper sie przytykał i przelanie po gotowaniu przez pompe trwało 60 min, trzeba będzie zamontować kosz do chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) 31.03.2016r #50 IPA Styl: American IPA 12 Blg 70 litrów Zasyp: 91,5% - Pale Ale MEP - 10,5 kg 8,5 % - Cukier - 1kg Zacieranie: 66C--->72C | 15min dolanie zimnej wody 67C---->66C | 60min 72C | 15min 78C | mash out Chmielenie: Chmieliłem XXl brzeczki o ekstrakcie 11blg 60 min - 70g magnum 2013r (13%) 10 min - Cascade i Citra po 15g 5 min - Cascade i Citra po 20g 5 min - Waimea 25g 5 min - trawa cytrynowa 25g Hop stand 20 min w 75C - 100g amerykańskich chmieli (nie pamiętam już jakich) Po gotowaniu wyszło około 70 litrów 12BLG Fermentacja: Drożdże M10 - 48g sucharów. (miała być gęstwa ale nie wyszło) Fermentacja w 18C Całość robiona na nowym sprzęcie! Do poprawy kosz do chmielenia. Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Ostatnie zmagania na placu boju! Składanie browaru zaczałem o 9 rano, o 12 zaczałem zacierać, o 21 miałem posprzątaną łazienke! Uzupełniam galerię! Kadz zacierna 50l. Silnik do mieszadła, dwa biegi - szybki i wolny oraz "wsteczny". Kadz warzelna 100l Hop stoper. Zero strat. Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) 08.04.2016r #51 APA Styl: APA 9Blg 100 litrów 76% - wydajnośc Zasyp: 100% - Pilzneńskie MEP - 13 kg Zacieranie: 68C | 60min 72C | 15min 78C | mash out Chmielenie: Chmieliłem 105l brzeczki o ekstrakcie 8blg 70 min - 100g Spalt Select (DE) (3,4%) 5 min - Cascade 50g 0 min Cascade 66g Po gotowaniu wyszło około 95 litrów 10BLG Fermentacja: Drożdże M10 - gęstwa. Fermentacja w 18C Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Kolejna identyczna sytuacja z drozdzami M10. Po zakonczeniu fermentacji burzliwej w warce #50, wyklarowaniu piwa, to po 2 tyg zaczyna znow delikatnie fermentowac. Na poczatku delikatne kropki piany na powierzchni piwa, po 2-3 dniach juz cała tafla pokryta pianą, zobaczymy co będzie dalej. W warce #49 miałem to samo po 2tyg miałem centymetrowa pianę ze wznowionej fermentacji. Ogólnie drodze mają tendencję do produkowania aldehydu, ale długie trzymanie piwa nad drozdzami redukuje go. Nie wspominam o zgnilych jajach wydobywajacych się z fermentora przez pierwszy tydz fermentacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Pamiętasz może jaki kolor mają uwodnione drożdże M10? Podzieliłem ostatnią warkę na S-04 i M10. Niestety nie zwróciłem uwagi, które gdzie wsypałem, a użyłem dwóch identycznych słoików. Jedne drożdże po uwodnieniu miały kolor szary a drugie beżowy (obstawiałem S-04, ale teraz mam wątpliwość). "Zgniłymi jajami" śmierdzi z wiadra z beżowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Kolor drożdży nie bardzo pamiętam... Ale jesli śmierdzi jajami to juz masz odpowiedź Mi m10 jeszcze nigdy po fermentacji nie opadly na dno tak jak s-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Co do opadania przekonam się za mniej więcej tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Pisałbym się na butelkę Ciekawi mnie zwłaszcza jak będzie ze smakiem chmielowym w gotowym piwie a także czy taka brzeczka jest wystarczająco stabilna mikrobiologicznie. Piwo wlasnie konczy cicha, jedno wiadro poszlo w hasiok drugie zostawiłem dla eksperymentu. Po kiszonych warzywach az takiego sladu nie ma za to jest kwas i to taki czysty jak z cytrynki na pewno zabutelkuje wiec i sprobujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Doszla dostawa chmielu! Zapasy na rok zrobione! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Chyba jakiś napad na sklep piwowarski poszedł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Cos jakby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Musiałbyś zobaczyć ile ja tego miałem, a jaki zapach się roznosił na mieszkaniu. profik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się