profik Opublikowano 6 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 (edytowane) Aromat amarillo'15 jest lekko mówiąc niezadowalajacy, szczerze żal cokolwiek pisać na ten temat. Zobaczymy co pokaże w harcerskim w którym był mieszany z citra też z 2015 i w dużo większej dawce. W Ipa dałem 6 g/l nawet więcej niż standardowo daje do mocno chmielonych piw (4-5g/l).Natomiast w harcerskim dałem 8g/l więc powinno być lepiej, wtedy będę mógł powiedzieć coś więcej o aromacie, bo w ipie w ogóle go nie ma... Edytowane 6 Lipca 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 7 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Zlalem harcerskie do kega i 15 butelek, (hehe jak ja dawno nie butelkowalem ) aromat amerykański nawet jako taki jest, na razie ciężko cokolwiek określić, czy to cytrusy czy coś innego, po nagazowaniu coś więcej będzie wiadomo... Oczywiście wyszło metne jak nie wiem, dużo pyłu z chmielu jeszcze zawieszona, bo piwo mocno ściągające, wyklaruje się w kegu i będzie dobrze. Aaa gdybym w ślepym teście dostał to piwo powiedział bym że to 1/100 kormorana matgier 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurgen Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Amarillo słaby? W tym sezonie używałem go tylko w połączeniu z innymi wieć nie umiem jednoznacznie określić ale z Citrą i Simco daje dobry efekt. Co konkretnie w nim słabego? matgier 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 9 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Amarillo słaby? W tym sezonie używałem go tylko w połączeniu z innymi wieć nie umiem jednoznacznie określić ale z Citrą i Simco daje dobry efekt. Co konkretnie w nim słabego? A jaka dawałes doze na 1l/piwa? Bo u mnie dopiero przy harcerskim (8g/l) czuć cokolwiek amerykańskiego, przy niższej prawie w ogóle nie byli go czuć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 10 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 Modyfikujesz wode? Z mojego doswiadczenia na wodzie w Krakowie ( ujecie Rudawa ) ten sam schemat powoduje nikły a czasem genialny aromat chmielu ( na ameryce szczegolnie mocno czuc roznice ) Istotnych roznic w procesie byl brak wiec obstawiam wode - dane na stronie to wartosci sredniemiesieczne albo nawet kwartalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurgen Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Amarillo słaby? W tym sezonie używałem go tylko w połączeniu z innymi wieć nie umiem jednoznacznie określić ale z Citrą i Simco daje dobry efekt. Co konkretnie w nim słabego? A jaka dawałes doze na 1l/piwa? Bo u mnie dopiero przy harcerskim (8g/l) czuć cokolwiek amerykańskiego, przy niższej prawie w ogóle nie byli go czuć... Dawałem 2,5g/l ale w połączeniu z innymi chmielami, więc... i tak musiałbym zrobić SH, żeby cokolwiek się wypowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 (edytowane) Modyfikujesz wode? Z mojego doswiadczenia na wodzie w Krakowie ( ujecie Rudawa ) ten sam schemat powoduje nikły a czasem genialny aromat chmielu ( na ameryce szczegolnie mocno czuc roznice ) Istotnych roznic w procesie byl brak wiec obstawiam wode - dane na stronie to wartosci sredniemiesieczne albo nawet kwartalne Nie modyfikuje. Teraz mieszkam w gminie Siepraw i nie powiem wodę smakowo mamy naprawdę dobra, w gminie dowiedziałem się że woda jest kupowana od MPWiK Kraków, ale tylko tyle wiem, obstawiam że jest z dobczyc. Rzeczywiście może powinienem zacząć modyfikować i wtedy będzie można coś powiedzieć chyba kupię filtr ro , tylko na moje wybicie 100l trochę będę ta wodę filtrowal. Edytowane 16 Lipca 2016 przez profik matgier 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Modyfikujesz wode? Z mojego doswiadczenia na wodzie w Krakowie ( ujecie Rudawa ) ten sam schemat powoduje nikły a czasem genialny aromat chmielu ( na ameryce szczegolnie mocno czuc roznice ) Istotnych roznic w procesie byl brak wiec obstawiam wode - dane na stronie to wartosci sredniemiesieczne albo nawet kwartalne Furio a chmiel miałeś z tego samego źródła? Może inna ilość drożdży, inny szczep albo warunki fermentacji?Masz może pomysł, jeśli to woda, to jaki jej parametr mógłby na to wpływać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Pozostale czyniki dosc zblizone sa. Nie wiem co dokladnie ma to ma wplyw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 (edytowane) Fermentacje w warunkach domowych uważam za "istotną różnice". Edytowane 16 Lipca 2016 przez WiHuRa profik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Teraz mieszkam w gminie Siepraw i nie powiem wodę smakowo mamy naprawdę dobra Pepek chyba narzekał na swoją wodę i porządne zakwaszał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Teraz mieszkam w gminie Siepraw i nie powiem wodę smakowo mamy naprawdę dobraPepek chyba narzekał na swoją wodę i porządne zakwaszał W sumie to z nim pogadam przy okazji o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 (edytowane) 01.08.2016r #58 American Light Ale Styl: NN 8,5 Blg 95 litrów Zasyp: 65% - Pilzneński MEP - 8,50 kg 23% - Pszeniczny MEP - 3,00 kg 12% - Karmelowy 30 - 1,50 kg Zacieranie: 68C | 40min 72C | 15min bez mash outu, silnik mieszadła chyba sie przegrzał i postanowiłem go nie przeciażać dalej... Chmielenie: Chmieliłem 100l brzeczki o ekstrakcie 8blg 45 min - Citra'15 - 10g 10 min - Citra'15 i Amarillo'15 - po 20g 5 min - Citra'15 i Amarillo'15 - po 50g Hop stand 15 min w 75C - Citra'15 i Amarillo'15 - po 50g Po gotowaniu wyszło około 95 litrów 9BLG dodatkowo dolałem 5l wody z butelki, nie zmierzylem gęstości... Fermentacja: Podzelone na 4 wiadra, zadane: 1 wiadro - s04 2 wiadro - FM 52 (gęstwa dośc stara 3 tygodniowa) 3 wiadro - Lallemand - Nottingham 4 wiadro - Lallemand - West coast Schłodzone do 20 kilku, wrzucone do lodówki, schłodzone do 21C (w 3h) zadanie drożdzy i dalsze chłodzenie do 18C. 1 dz - 18C 2 dz - 19C 3 dz - 20C 4 dz - 21C 5 dz - 21C 6 dz - 22c 7 dz - Edytowane 7 Sierpnia 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Wrzucam dwie receptury na warkę #59 APA oraz jubileuszową #60 RIS (przy warce #50 nie bylo czasu na nic specjalnego więc jest teraz ) APA standardowo pod siebie (12BLG) czyli lżejsza wersja IPA, natomiast stricte APA tez robie lżejszą (8-9 BLG) patrz warka #58. Tym razem przyciemnie kolor dodatkiem monachijskiego (I) zamiast carafą, Dodatkowo uzyję ciut więcej chmielu bo przy ostatniej wersji musiałem ratować sie dodatkiem chmielu do kega... Strasznie słabe te chmiele amerykańskie w tym roku... drożdze lallemand, jeszcze nie wiem, które, ale na pewno do RIS'a pójdą Nottinghamy. Przy rozlewie na cichą warki #58 spróbuje i porównam które drożdże dają lepszy profil. Warzenie zaplanowane na czwartek wszystko w jeden dzień, ostatnio uwinąłem się w niecałe 5h więc powinno być sprawnie. #59 Lekka IPA Styl: APA 13 Blg (planowo 12) 86 litrów Zasyp: 44% - Pszeniczny MEP - 7,00 kg 44% - Pilzneński MEP - 7,00 kg 5% - Monachijski II - 1,00 kg 2% - Karmelowy 30 - 0,50 kg 5% - Cukier - 1,00 kg Zacieranie: 4 łyżeczki gipsu 68C | 60min 72C | 15min Chmielenie: Chmieliłem 85l brzeczki o ekstrakcie 12blg w trakcie chmielenia dolałem 10l wody 45 min - citra'15 - 50g 10 min - Citra'15 i Amarillo'15 - po 50g 5 min - Citra'15 i Amarillo'15 - po 100g Hop stand 25 min w 75C - Citra'15 i Amarillo'15 - po 100g zrezygnowałem z hop standu, mój kosz do chmielenia był już tak zapchany że zrezygnowałem z racji małej efektywności... Dodam tą ilośc dodatkowo na zimno. Na zimno pójdzie po 100g citry i amarillo + po 100g citra amarillo z hop standu Fermentacja: Gęstwa Lallemand - west coast, fermentacja w 18CDoleję późnie 10l wody _____________________________________ #60 RIS Styl: Russian Imperial Stout 22,5 Blg (planowane +25) 23,5 litra Wydajność b słaba 50% (ale nie robiłem cieniuszka stąd taki wynik) 50 IBU Zasyp: trzeba pozbyć sie lekkich nadwyżek słodów... 36% - Pilzneński MEP - 4,00 kg 27% - Pszeniczny MEP - 3,00 kg 7,0% - Pale Chocolate Fawcet - 0,80 kg 5,5% - Karmelowy 300 - 0,60 kg 5,5% - Carafa II Scecial - 0,60 kg 4,5% - Brown Fawcet - 0,50 kg 4,5% - Amber Fawcet - 0,50 kg 4,5% - Karmelowy 30 - 0,50 kg 4,5% - Palony jęczmień- 0,50 kg Zacieranie: Tak by jednak coś tych cukrów zostało, ma być słodko, ale nie ulepkowato. 71C ---> 62C| 40min 72C | 45min mash out 78C Ciężka filtracja, troche już zmeczony byłem i ogólnie długo to szło, pompa sie zapychała ale jakoś dało rade. Tak genialnego aromatu amaretto jeszcze nie czułem, w ślepym teście powiedział bym że to likier nie brzeczka. Chmielenie: 45 min - amarillo + citra - w sumie 80g Fermentacja: Gęstwa Lallemand - nottingham, zadana w 20C, chłodzenie do 16 i w takiej temperaturze fermentacja. Przynajmniej przej okres poczatkowy.Po 12h od zadania drożdzy bardzo obfita piana. Fermentacja w pełni. (pierwszy raz robiąc mocne piwo skupiłem się na drożdżach, maksymalnie świeże, pierwszy zbiór, zebrane w ten sam dzień. No i oczywiście zadałem odmierzoną ilośc drożdzy, nie więcej nie mniej. Po 2 dniach przez noc temperatura uciekła do 18C, zabiłem tylko do 17C by zbytnio nie stresować drożdży 3 dnia podnioslem temp do 18, piana 1cm Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zlałem do kegów warkę American light ale wyszło spoko, najgorzej wypadły s-04, cięzko coś powiedzieć o FM 52 ale gęstwa była dość stara... natomiast Lallemand - Nottingham oraz, Lallemand - West coast bardzo spoko, zlałem też do 4 butelek 0.33l z każdego wiadra, zrobie test porównawczy za jednym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Muszę zapisać sobie przypominacz na jesień by zrobić ciemne piwo z tarniną, a w zasadzie to powidlami z tarniny Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Coś nie moge się zabrać by wszystkie te kable upchnąc w jedną skrzynke... Trochę tego się zbiera... Browar na jutrzejsze warzenie przygotowany. Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Bardzo pracowity dzień dzisiaj, normalnie 9h w browarze! Powstały 3 warki! W sumie w 5 wariantach. 60l Summer Ale + dodatkowo 7l zadane dzikimi drożdżami po szampanie z bzu, 30l amerykańskiej pszenicy z rabarbarem, 30l pseudo pilsa + 4l prawdziwego pilsa, #61 Summer Ale Styl: NN 10 Blg 67 litrów Wydajność b dobra 77% (ciut dłuższe wysładzanie) ~20 IBU Zasyp: Jeden zasyp na dwie warki tą i następną #62 (miałem robić dekokcję ale z tego co widzę wydajność i tak mam bardzo dobrą, a czas chyba by mnie dzisiaj dobił...) 50% - Pilzneński MEP - 7,00 kg 50% - Pszeniczny MEP - 7,00 kg Zacieranie: 64C | 60min 72C | 15min mash out 78C Wysładzałem nie 40l wody a ponad 60l stąd wyższa wydajność. Dodatkowo zbiłem ph wody do wysładzania do około 5 przez dodatek 14ml kwasu mlekowego. Chmielenie: Chmieliłem 65l o gęstości 9blg 45 min - nic 15 min - citra'15 - 50g 5 min - citra'15 - 50g 0 min - citra'15 - 75g Fermentacja: Wyszło 67l 2x fermentor - 60l 10blg - zadane gęstwą Lallemand - West coast. Fermentacja w 17C Szklany słój - 7l 10blg - zadane gęstwą po szampanie z bzu, fermentacja w temp pokojowej, zobaczymy jaka bedzie pogoda. _____________________________________ #62 Rabarbarowe Styl: American Wheat 12 Blg 30 litrów Wydajność b dobra 77% (ciut dłuższe wysładzanie) ~14 IBU (nie chciałem przegiąc z goryczką by jednak ten rabarbar był na pierwszym planie) Zacieranie i zasyp z warki #61 Chmielenie: Chmieliłem 35l o gęstości 11blg 45 min - nic 25min - około 2,5 kg rabarbaru, pokrojonego w plasterki, starałem się dać jak najmniej zielonych łodyg. Gdy brzeczka doprowadziła się do wrzenia zacząłem chmielenie. 20 min - citra'15 - 15g 10 min - citra'15 - 15g przy chłodzeniu wrzucone luzem 10g herbatki malinowej z hibiskusem, po prostu na podkręcenie koloru. W smaku kompot rabarbarowy, jestem ciekaw co zostanie po fermentacji. Fermentacja: Wyszło 30l 12blg, miałem problemy z pompą która zatkała się na amen, stąd 3 litry strat. zadane gęstwą Lallemand - West coast. Fermentacja w 17C. _______________________________ #63 Pseudo Pils Styl: Pils na drożdżach górnej fermentacji 12 Blg 34 litrów ~23 IBU Zasyp: 90% - Pilzneński MEP - 5,40 kg 10% - Monachijski I - 0,60 kg Zacieranie: Dodatkowo zbiłem ph wody do wysładzania do około 5 przez dodatek 6ml kwasu mlekowego. 65C --->62C | 60min Dolanie wrzątku i podgrzanie lekko części zacieru do 70C 70C | 15min mash out 78C Chmielenie: Chmieliłem 38l o gęstości 11blg45 min - citra'15 - 30g Nie dodawałem zadnego chmielu na aromat by maksymalnie wyczuć ewentualne estry! Fermentacja: Wyszło: Fermentor - 30l 12blg zadane gęstwą Lallemand - nottingham w ilosci 300ml (gęstwa przeplukana dość rzadka, kalkulator wyliczył 230ml, ale ze fermentacja w niskiej temp to dałem więcej. 13C przez pierwsze dwa dni później obniżenie do 12C, po tygodniu podnosze do 13, powoli będę zwiększał temperaturę Słój szklany - 4l 12blg zadane jedną paczką drożdży W-34/70 (stare i przeterminowane [01.16] ale trzymane non stop w zamrażalniku, jakoś tak sie zapodziały na samym dnie) Fermentacja w lodówce ustawionej na 7C, wewnątrz sloja jest 6,5c, przy bardziej burzliwej fermentacji było 8C, później spadło do 6 i fermentacja zaczęła zwalniać więc przeniosłem do zwolnionej lodówki i ustawiłem 8C. Jak już fermentuje na tych drożdżach poniżej 9c to tak zostawię, jak bardzo spowolni to podniose do 10. Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) Najbardziej jestem dumny z dzikich drożdży! Pięknie pracują, w zeszłym roku też fermentowałem "Ejla" na dzikich po szampanie, ale tam złapałem bakterie mlekowe, ogólnie wyszło bardzo dobrze dośc czysto. Jestem bardzo ciekaw co będzie w tym roku, generalnie sama gestwa była juz czystsza niz rok temu więc mam nadzieje że będzie smacznie i bez lacto... Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 (edytowane) Zlałem Risa z butelek do kega wypełnionego CO2 gdyż po roku zero oznak nagazowania, nasyciłem go sztucznie dwutlenkiem węgla na 1.6v oraz zabutelkowałem nalewarką przeciwciśnieniową (50 butelek 0,33 w 90min) Zabutelkowałem też Barley Wina po ponad rocznym leżakowaniu w kegu. Porzuciłem chęć chmielenia go na zimno, stwierdziłem, że taki jaki jest - jest całkiem przyjemny i następnym razem ewentualnie bedę coś zmieniał, wyszło 65 butelek 0,2 w ponad 2,5h Edytowane 27 Sierpnia 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Ależ cudownie pachnie 'summer ale' na dzikich drożdzach!! Piękny aromat kolendry i kwiatków, nie mogę się doczekać kiedy spróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) Z czystym sumieniem moge polecić mój przepis na orzechówkę! Zabutelkowałem po ponad 13 miesięcznym leżakowaniu, wyszło mega zbalansowane, bardzo przyjemne w odbiorze, jestem bardzo zadowolony. No i działa rewelacyjnie na bół żołądka! Generalnie na początku byłem trochę przerażony, że dałem za dużo przypraw, zwłaszcza anyżu, który zdominował całość i wyszło bardziej jak greckie OUZO... Dzisiaj jest bardzo fajne, polecam! Edytowane 1 Września 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 9 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 (edytowane) Dzisiaj okazja szczególna więc otwieram barley wina 37blg! Edytowane 2 Maja 2017 przez profik bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Dzisiaj okazja szczególna więc otwieram barley wina 37blg! Mam syna! po raz drugi. :) Gratulacje i nie martw się następna będzie córeczka profik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 9 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Nie powiem, liczyłem że może jednak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się