dżazder Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 (edytowane) Lista warek: Warka - Nazwa - Styl - Ekstrakt - Data warzenia - Data rozlewu #1 - An(g)ielski Breakfast - Pale Ale - 11 Blg - 2014-10-04 - 2014-10-18 #2 - Witbierberg - Witbier - 12 Blg - 2014-10-11 - 2014-10-24 #3 - IPA z Brewkita - India Pale Ale - - 2014-11-29 - 2014-12-20 #4 - Bravoca - American IPA - 15,5 Blg - 2014-11-29 - 2014-12-20 #5 - Witbierberg #2 - Witbier - 13 Blg - 2014-12-20 - 2015-01-17 #6A - Tasmanian Debeer Galaxy - India Pale Ale - 16 Blg - 2014-12-20 - 2015-01-17 #6B - Tasmanian Debeer Topaz - India Pale Ale - 16 Blg - 2014-12-20 - 2015-01-17 #7 - Pacyhop - American IPA - 14 Blg - 2015-01-17 - 2015-02-02 #8 - Prawie, prawie... - Black IPA - 15 Blg - 2015-02-07 - 2015-02-21 #9A - Maryna z Lublina - Polskie Ale - 12 Blg - 2015-03-01 - 2015-03-22 #9B - Malina z Lublina - Piwo malinowe - 16,5 Blg - 2015-03-01 - 2015-03-22 #10 - Rajpajaj - Rye IPA - 12,5 Blg - 2015-04-18 - 2015-05-31 #11 - Lemon Drop Super Hop - APA - 12 Blg - 2015-05-09 - 2015-06-30 #12 - Citra Power - Imperial Red Ale - 18 Blg - 2015-05-31 - 2015-07-18 #13 - Citra Berry - Piwo malinowe - 10 Blg - 2015-05-31 - 2015-07-18 #NAL_01 - Porterówka - Nalewka - 32% alk. - 2015-06-10 - 2015-06-10 #14 - Chicago - American Brown Ale - 14 Blg - 2015-09-05 - 2015-09-26 #15 - Gorzkie życie - Black Rye IPA - 15 Blg - 2015-12-17 - 2016-01-05 #16 - Whisky Terror - Whisky Stout - 15,6 Blg - 2016-01-15 - bez rozlewu - infekcja #17 - Saura Sonata - Session Pale Ale - 10 Blg - 2016-06-30 - 2016-07-08 #18 - Żart tropików - American Pale Ale - 14 Blg - 2017-03-18 - 2017-04-06 #19 - Yellow Bourbon Stout - Coffe Stout - 12,3 Blg - 2017-10-14 - 2017-10-29 #20 - Reload - American Pale Ale - 13,6 Blg - 2017-10-30 - 2017-11-15 #21 - BlackJack - Imperial Porter - 21 Blg - 2017-11-02 - 2017-12-13 #22 - Sweet Murder - Sweet Stout - 14,6 Blg - 2017-12-16 - 2018-01-05 #23 - Very Sweet Murder - Sweet Stout - 14,4 Blg - 2017-12-17 - 2018-01-05 #24 - The Green Night - Rice Ale - 15 Blg - 2018-01-20 - 2018-02-13 #25 - Sakura Ale - Rice Ale - 15 Blg - 2018-01-20 - 2018-02-13 #26 - The Polka King - American Wheat - 12,5 Blg = 2018-02-25 - 2018-03-17 #27 - Lambic - Lambic - 13 Blg = 2018-02-24 - 2018-03-17 #28 - Ymir - American Pale Ale - 12,2 Blg = 2018-10-05 - 2018-10-23 #29 - Loki - American India Pale Ale - 14,4 Blg = 2018-10-14 - 2018-11-01 #30 - Berserker - Brown India Pale Ale - 14,4 Blg = 2018-10-19 - 2018-11-08 #31 - King of The Darkness - Imperial Stout - 22,7 Blg = 2018-10-28 - 2018-12-05 #32 - Bohemian Pils Story - Pils - 12 Blg = 2019-02-15 - 2019-04-02 #33 - Reload 2.0 - American Pale Ale - 12,3 Blg = 2020-11-07 - 2020-11-27 #34 - First Halloween - Pumpkin Ale - 14,4 Blg = 2020-11-11 - 2020-11-30 #35 - Goedendag! - Witbier - 11,9 Blg = 2020-11-19 - 2020-12-05 #36 - Polskie Błoto - Polish Ale - 13,8 Blg = 2020-11-22 - 2020-12-12 #37 - Autobahn - Munich Dunkel - 13,1 Blg = 2020-11-28 - xxx #38 - British Trip - Best Bitter - 11 Blg = 2020-12-04 - 2020-12-27 #39 - Time To Change - American Wheat - 11,5 Blg = 2020-12-05 - 2020-12-27 SPRZĘT:GARY: - Royal Catering 40 litrów INNE:- refraktometr- kapslownica stołowa - mieszadło magnetyczne - kolba 3L Edytowane 30 Grudnia 2020 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Dość dziwna nazwa na browar. Mokry karton to zapach utlenienia piwa, niezbyt przyejmna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 (edytowane) Wiem, przecież sam bym czegoś takiego nie wymyślił. A że dziwna? Z piwem związana. Rynku piwnego wojował nie będę, traktuję to bardziej jako zabawę i wypełnienie wolnego czasu W wolnych chwilach popiszę tutaj więcej. Edytowane 23 Lutego 2015 przez dzazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Myślałem że nie zdawałeś sobie sprawy. Oczywiście z piwem związane, choć osobiście wolałbym jakieś pozytywne skojarzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) #7 Pacyhop - American IPA Zasyp: 4,5 kg - Pale Ale (Soufflet) 0,5 kg - Karmelowy jasny (Strzegom) 0,2 kg - Pszeniczny (Strzegom) 0,2 kg - Aroma (Castle) Zacieranie: 68° - 90 minut 78° - 10 minut Po wysładzaniu 22 litry. Chmielenie: 60' - Pacific Gem - 10g 10' - Galaxy - 20g 10' - Motueka - 20g 5' - Topaz - 20g 5' - Motueka - 30g 0' - Wai-Iti - 20g 0' - Cascade - 20g na zimno 5 dni - Wai-Iti - 30g na zimno 5 dni - Galaxy- 30g (chmielenie trochę z pamięci, bo zmodyfikowałem to co zaplanowałem wcześniej i nie zapisałem nigdzie) Po gotowaniu i pozbyciu się osadów: 18 litrów 14 Blg. Fermentacja (w temp. otoczenia około 18°): Drożdże: Safale US-05 2 tygodnie burzliwa 2 tygodnie cicha Po fermentacji: 3 Blg Moje odczucia: - kiepski aromat w stosunku do tego na co liczyłem. - wybija się alkohol - całkiem klarowne - nie jestem zadowolony Opinie innych: Undeath mat Edytowane 11 Marca 2015 przez dzazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Zajebista etykieta! PS. Co dopiero żona się najęczy, że śmierdzi.,.. uff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) #8 Prawie, prawie... - Black IPA Zasyp: 4,00 kg - 80% - Pale Ale (Soufflet) 0,40 kg - 8% - Special B Malt 0,20 kg - 4% - Biscuit 0,10 kg - 2% - Czekoladowy ciemny 1200 (Strzegom) 0,10 kg - 2% - Jęczmień palony 0,10 kg - 2% - Karmelowy 150 (Strzegom) 0,10 kg - 2% - Pszeniczny (Strzegom) Zacieranie: 67° - 90 minut 75° - 10 minut Po wysładzaniu 21 litrów. Chmielenie: 60' - Marynka (szyszka) - 50g 30' - East Kent Goldings - 15g 15' - East Kend Goldings - 35g 5' - Mandarina Bavaria - 20g na zimno 4 dni - Cascade - 30g na zimno 4 dni - Mandarina Bavaria - 30g Po gotowaniu, pozbyciu się dolaniu wody - 18 litrów 15 Blg. Fermentacja (w temp. otoczenia około 19°): Drożdże: Safale US-05 (3/4 paczki) 10 dni burzliwa 4 dni cicha (z przyczyn niezależnych ode mnie, musiałem szybko butelkować) Po fermentacji: 3,5 Blg Moje odczucia: - paloność na pierwszym planie - lekki aromat suszonych owoców - trochę nieprzyjemne pieczenie na języku - generalnie nie wiem czy to Black IPA Edytowane 11 Marca 2015 przez dzazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Bardzo fajna etykieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) #9 Maryna z Lublina (Polskie Ale) & Malina z Lublina (Piwo Malinowe) Dwa piwa z jednego zasypu. Tak to sobie wymyśliłem, a zatem: Na początek zasyp: 5,00 kg - 91% - Pilzneński (Strzegom) 0,50 kg - 9% - Carapils (Weyermann) Zacieranie: do 16,5 litra przegotowanej wcześniej wody o temperaturze 66° wsypałem słody. Temperatura zacieru ustatkowała się na poziomie 62°. 62° - 20 min 66° - 40 min 72° - 10 min 75° - 10 min Wysładzanie: 3x5 litrów (78°) Otrzymałem 23 litry 15,5 Brix Podzieliłem brzeczkę na dwie części (13 i 10 litrów) i gotowałem je osobno. Z większej partii miało powstać Polskie Ale, z mniejszej piwo malinowe -- Polskie Ale: Gotowanie 13 litrów brzeczki przez 60 min. Chmielenie: 60' - Marynka - 7g 30' - Marynka - 10g 20' - Lubelski - 10g 5' - Lubelski - 10g 0' - Marynka - 13g 0' - Lubelski - 10g Po schłodzeniu i pozbyciu się osadów zostało 9 litrów o gęstości 19 Brix. Dolałem 5 litrów wody i otrzymałem: 14 litrów o gęstości 12,15 Blg. Jako drożdże posłużyła saszetka US-05 uwodniona w szklance wody. -- Piwo malinowe: Gotowanie 10 litrów brzeczki przez 60 min. Chmielenie: 60' - Marynka - 5g 30' - Marynka - 5g 20' - Lubelski - 6g 5' - Lubelski - 7g 0' - Marynka - 5g 0' - Lubelski - 6g Po schłodzeniu i pozbyciu się osadów zostało 6 litrów o gęstości 21 Brix. Dolano 5 litrów wody i 2 butelki (840 ml) syropu malinowego z Herbapolu. Otrzymałem 12 litrów o gęstości 16,5 Blg. Do fermentacji użyłem jedną saszetkę drożdży S-04. ---- Oba piwa fermentowały przez 3 tygodnie bez przelewania na cichą. Polskie Ale odfermentowało z 12,15 Blg do 2 Blg (5,4 % alk), piwo malinowe z 16,5 Blg do 3 Blg (7,4% alk). Polskie Ale zabutelkowałem dodając 50g glukozy. Wyszły 24 butelki 500 ml. Piwo malinowe zabutelkowałem dodając 3 ml syropu malinowego na każdą butelkę oraz dosładzając słodzikiem z lidla (3 tabletki na butelkę). Otrzymałem 22 butelki 500 ml. --- Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez dzazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dafit Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Super etykiety dla dwóch ostatnich piw, gratulacje Co do tych 3 tabletek na jedną butelkę to nie przesadziłeś ? Ja kiedyś dawałem 1 do piwa i było dla mnie wydawało się przesadzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Piłem cydr dosładzany słodzikiem i powiem, że tragedia... z jednej strony słodkie z drugiej kwaśne, a w dodatku nie jest w żaden sposób złamana tą słodyczą... Używam ksylitolu i na pewno nie zamienię na nic innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Super etykiety dla dwóch ostatnich piw, gratulacje Co do tych 3 tabletek na jedną butelkę to nie przesadziłeś ? Ja kiedyś dawałem 1 do piwa i było dla mnie wydawało się przesadzone Wzorowałem się na doświadczeniach piwowara z tematu: http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/ Co do słodyczy. Próbowałem jedną butelkę 10 dni po zabutelkowaniu i bardzo słodkie - jak dla mnie za bardzo (dziewczynie za to smakowało). Plus (chyba plus) jest taki, że słodycz przykryła alkohol (ponad 7%), praktycznie niewyczuwalny w smaku, za to po przełknięciu piekielnie rozgrzewa przełyk (w poprzednich piwach miałem dotychczas problem, że alkohol bardzo się wybijał i dominował smak piwa), w tym wypadku na pierwszym miejscu słodycz. Ale zobaczymy jak to będzie wyglądać jak piwo trochę poleżakuje. Piłem cydr dosładzany słodzikiem i powiem, że tragedia... z jednej strony słodkie z drugiej kwaśne, a w dodatku nie jest w żaden sposób złamana tą słodyczą... Używam ksylitolu i na pewno nie zamienię na nic innego Następnym razem spróbuję z ksylitolem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) W browarze mała przesiadka Zamówiłem dziś garnek 50 litrów. Ponad dwa razy więcej przestrzeni w garze niż dotychczas! Trzeba będzie to wykorzystać. Na pierwsze warzenie w nowym garze poleci Żytnia IPA. Zasyp: Słód żytni 2 kg Strzegom - Pale Ale 4 kg Chmiele: Equinox 25 g 60 min 13.1 % Gotowanie Equinox 25 g 20 min 13.1 % Gotowanie Cascade 30 g 15 min 6 % Gotowanie Cascade 30 g 0 min 6 % Gotowanie Equinox 20 g 0 min 13.1 % Gotowanie Equinox 30 g 5 dni 13.1 % Na zimno Cascade 40 g 5 dni 6 % Na zimno Drożdże: Mangrove Jack's M44 US West Coast Szacowane Blg: 16,9 Szacowane IBU: 60 Teraz tylko poczekać na garnuszek, poczekać na wolny weekend i jazda! Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez dzazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) #10 Rajpajaj - Żytnia IPA Zasyp: 4 kg - Pale Ale (Strzegom) 2 kg - Żytni (Weyermann) Zacieranie: 64° - 70 minut 72° - 20 minut 75° - 10 minut Wysładzanie: 12 litrów wody 80°. Po wysładzaniu około 25 litrów 14 Brix. Chmielenie: 60' - Equinox - 25 g 20' - Equinox - 25g 15' - Cascade - 30g 1' - Equinox - 20g 1' - Cascade - 30g 10' - mech irlandzki 5g Po wystudzeniu i pozbyciu się osadów dolałem 1,5 litra wody mineralnej, co w konsekwencji dało 20 litrów 12,5 Blg. Drożdże: uwodnione Mangrove Jack's M44 US West Coast (1 paczka) - zadane w temperaturze około 25°C Szczegółowo: 10:15 wlałem 21 litrów wody do garnka 11:00 wsypuję słody do wody o temp 69°C, wyłączam palniki 11:07 zacier w temp. 64°C 11:26 zacier w temp. 62°C - podgrzewam 11:29 koniec podgrzewania, temp. 64°C 12:04 zacier w temp. 61°C, kończę pierwszą przerwę, podgrzewam 12:18 zacier w temp. 72°C 12:40 zacier w temp. 68°C, kończę drugą przerwę, podgrzewam 12:47 zacier niby (trochę za szybko) w temp 75°C, termometr zaczyna wariować i pokazywać różne pomiary, na wszelki wypadek wyłączam palniki i kończę zacieranie 12:57 przenoszę zacier do wiadra z filtratorem z oplotu 13:28 złoże filtracyjne ułożone, zaczynam wysładzanie, zawracam około 3,5 litra i filtruję 13:48 dolewam 12 litrów wody w temp. 80°C, czekam na ponowne ułożenie się złoża 14:05 kontynuuję filtrację, zawracam litr i filtruję 14:40 koniec wysładzania, garnek na gazówkę i start podgrzewania od około 55°C 15:41 start gotowania 15:45 wsypuję pierwsze chmiele i zaczynam odmierzać 60 minut gotowania -- chmielenie według schematu zapisanego powyżej -- 16:45 koniec gotowania 22:30 zadanie drożdży do wystudzonej w wannie brzeczki Spostrzeżenia: Filtracja kilka razy utknęła, pomogło nacinanie złoża nożem. Wydajności nie liczyłem, ale wyszło kiepsko, znacznie gorzej niż się spodziewałem. Chciałem otrzymać 20 litrów 16Blg. Rano się okazało, że temp. w fermentorze wynosi 26 stopni, po zniesieniu wiadra do piwnicy po kilku godzinach temperatura spadła do 21°C. I tak za wysoko, ale trudno. W każdym razie burzliwa jest jak się patrzy, piana, bulgotanie, itp. ---- 2015-05-11 - Przelanie na fermentację cichą. 2015-05-20 - Chmielenie na zimno: 15g Equinox + 20g Cascade 2015-05-27 - Chmielenie na zimno: 15g Equinox + 20g Cascade 2015-05-31 - Odfermentowalo do 4,5 Blg. Zabutelkowano z około 30g glukozy. Wyszło 31 butelek 500ml. ------ 31-07-2015: Undeath: Piana: Biała dziurawka wysoka, redukuje się do kożucha, grubo i średnio pęcheżykowa Barwa: Bursztynowe opalizujące. Aromat: Nie czuć rozpucha intensywnie ale jest aceton, do tego lekka fajna zbożowość i delikatna chmiel tropikalny. Po ogrzaniu wychodzi też zielone jabłko. Smak: Tu dominuje mocny rozgrzewający alkohol, przedewszystkim aceton co robi to piwo nie przyjemnie nie pijalne, goryczka szorstka i tępa, dość spora podbudowa piwko lekko pełne. Ogólnie: Eh nie dopiłem niestety, jest tragicznie rozpuszczalnikowe, do tego fuzle bleh nie ciekawa mieszanka, pominąwszy to piwko ciekawe lekka zbożowość z chmielem ciekawie by się komponowała. Edytowane 4 Września 2015 przez dzazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Następnym razem jak zdecydujesz się na dodatek żyta do piwa to zrób przerwę betaglukanową w 35 - 36 C przez co najmniej 20 min. Zdecydowanie ułatwi późniejszą filtrację. Mi pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Następnym razem jak zdecydujesz się na dodatek żyta do piwa to zrób przerwę betaglukanową w 35 - 36 C przez co najmniej 20 min. Zdecydowanie ułatwi późniejszą filtrację. Mi pomogło. Dzięki za poradę. Mi filtracja i tak poszła sprawniej niż się spodziewałem, ale jakbym użył więcej żyta to pewnie byłoby ciężko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 No i dorobiłem się chłodnicy w moim domowych browarze Także następna warka powinna być znacznie szybsza niż te poprzednie. Tymczasem temperatura fermentacji znacznie spadła w piwnicy i Rajpajaj fermentuje w 15 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Etykiety faktycznie fajne, jakim programem robisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Etykietki robię w Gimpie. A dzisiaj #10 Rajpajaj przelał się na cichą, odfermentowanie z 12,5 do 4,5 Blg nie robi wrażenia i dupy nie urywa, ale cóż poradzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Drożdżowe przemyślenia: Drożdże suche: Chciałbym uwarzyć piwo o gęstości około 20Blg. Nie mam gęstwy. Co zrobić? - uwodnić dwie paczki sucharów do brzeczki 20Blg? - uwodnić dwie paczki sucharów do brzeczki o mniejszym ekstrakcie (np. 18) i po kilku dniach fermentacji dodać cukru jak drożdże będą "rozruszane"? Czy moje myślenie w tym wypadku nie ma sensu i odzwierciedlenia w rzeczywistości? Jeżeli dobrze używam słynnego kalkulatora to mówi on, że potrzebuję około półtorej paczki suchych drożdży. Czy użycie świeżych sucharów zamiast gęstwy powoduje tylko to, że będzie to droższy interes? Czy drożdże z gęstwy poradzą sobie lepiej z fermentacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Drożdżowe przemyślenia: Drożdże suche: Chciałbym uwarzyć piwo o gęstości około 20Blg. Nie mam gęstwy. Co zrobić? - uwodnić dwie paczki sucharów do brzeczki 20Blg? - uwodnić dwie paczki sucharów do brzeczki o mniejszym ekstrakcie (np. 18) i po kilku dniach fermentacji dodać cukru jak drożdże będą "rozruszane"? Czy moje myślenie w tym wypadku nie ma sensu i odzwierciedlenia w rzeczywistości? Jeżeli dobrze używam słynnego kalkulatora to mówi on, że potrzebuję około półtorej paczki suchych drożdży. Czy użycie świeżych sucharów zamiast gęstwy powoduje tylko to, że będzie to droższy interes? Czy drożdże z gęstwy poradzą sobie lepiej z fermentacją? Kombinacje alpejskie... Lepiej zrób piwo z gęstwy, dwie saszetki nie ratują sytuacji, po prostu po wrzuceniu drożdży do takiego balingu mogą ci się zestresować i naprodukować czegoś, albo niedofermentować... Są tematy związane z tym. Moim zdaniem najlepiej jakbyś zrobił lżejsze piwo na start 12 blg potem to mocne zamierzone z całości gęstwy i miałbyś z głowy problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) #11 Lemon Drop Super Hop - American Pale Ale Zasyp: 5 kg - Pale Ale (Strzegom) 0,2 kg - Pszeniczny (Strzegom) 0,1 kg - Aroma (Castle) 0,1 kg - Zakwaszający Zacieranie: 64° - 45 minut 72° - 30 minut 75° - 10 minut Wysładzanie: 15 litrów wody 80° Chmielenie: 60' - Pacific Gem - 10 g 30' - Lemon Drop - 10g 15' - Lemon Drop - 15g 5' - Lemon Drop - 25g 0' - Lemon Drop - 30g 0' (80°C) - Lemon Drop - 20g Po wystudzeniu i pozbyciu się osadów -> 20,5 litra 12 Blg. Drożdże: uwodnione US-05 (1 paczka) - zadane w temperaturze około 20°C. Piwo zniesione do piwnicy, start fermentacji po około 20 godzinach w temp. 15 stopni. Pierwszy raz używałem chłodnicy zanurzeniowej. Super sprawa jak nie trzeba czekać kilku godzin na schłodzenie brzeczki Fatalna sprawa, że mi bardzo dużo brzeczki odparowuje w czasie gotowania (około 5 litrów). Chmiel Lemon Drop pachnie bardzo ładnie i intensywnie. ---- 2015-06-11: Przelanie na cichą fermentację. 2015-06-26: Chmielenie na zimno: 50g Lemon Drop 2015-06-28: Chmielenie na zimno: 50g Lemon Drop 2015-06-30: Piwo zabutelkowane z około 80g cukru. Wyszło około 36 butelek 500ml (nie pamiętam dokładnie, piszę z pamięci). Odfermentowało do 3 Blg. ----- 23-07-2015: Undeath: Piana: Ładna kremówka, gęsta drobne pęcheże, biała oblepia szkło idealna. Barwa: Pomarańcz w stronę herbaty, lekko opalizujące. Aromat: Nie za intensywny, ale przyjemny chmielowy, lekko trawiasty i niestety w tle majaczy rozpuszczalnik, który czuć też w smaku. Generalnie aromat lekko pieprzowy, z nutą owoców tropikalnych i delikatną jeżyną. Smak: Głównie mocna goryczka, gdzieś tam przebija się lekka słodkość, ale zaburzą ją rozpuszczalnikowy alkohol... Póki piwo było zimne było świetne niestety dopuściłem do ogrzania i wylazł troszkę chamski aceton w zapachu. Aromaty powatarzają się. Ogólnie: Niezłe piwko, jedynie rozpuszczalnik jest dość dobrze zakryty w tym piwie jak jest zimne ale wyłazi po ogrzaniu taki nie przyjemny. Pewnie ci lekko fermentacja uciekła wiadomo lato to i temperatury nie sprzyjają. Spróbuj inny szczep albo niższą temperaturę osiągnąć. Edytowane 4 Września 2015 przez dzazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Lepiej zrób piwo z gęstwy, dwie saszetki nie ratują sytuacji, po prostu po wrzuceniu drożdży do takiego balingu mogą ci się zestresować i naprodukować czegoś, albo niedofermentować... Są tematy związane z tym. Moim zdaniem najlepiej jakbyś zrobił lżejsze piwo na start 12 blg potem to mocne zamierzone z całości gęstwy i miałbyś z głowy problem. a czy gęstwa po 3 tygodniach w fermentorze będzie się jeszcze do czegoś nadawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Nie rozumiem problemu... A czemu miałaby się nie nadawać? Ja takie gęstwy zawsze zbieram fermentacja to u mnie minimum 3 tygodnie. dżazder 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) #12 Citra Power - Imperial Red Ale Zasyp: 8 kg - Red X 1 kg - cukier Zacieranie: 62° - 120 minut Wysładzanie: 2x1.5 litra wrzątku 10 litrów wody 80° Gotowanie 60 min.: 60' - Citra - 30g 15' - Citra - 30g 15' - cukier 1kg 5' - Citra - 50g 1' - Citra - 40g 0' - Citra - 40g 0' (80°C) - Citra - 40g Po wystudzeniu i pozbyciu się osadów -> 19 litrów 18 Blg. Drożdże: gęstwa US-05 - brzeczka o temperaturze około 20°C wlana do wiadra z gęstwą po APA 12 Blg. Piwo zniesione do piwnicy (temperatura około 14 stopni). Po zacieraniu miałem bardzo niski ekstrakt (efekt takiego, a nie innego zacierania?). Wysłodziłem około 25 litrów i miałem zaledwie 13 Blg. Po gotowaniu i dodaniu cukru wzrosło do 18. --- 2015-07-02: Przelanie na cichą fermentację. 2015-07-13: Chmielenie na zimno 50gCitra. 2015-07-15: Chmielenie na zimno 50g Citra. 2015-07-17: Chmielenie na zimno 50g Citra. 2015-07-18: Piwo zabutelkowane z około 50g glukozy. Wyszło 31 butelek 500ml + 4 butelki 330 ml. Odfermentowało do 3,8 Blg. ------- 01-09-2015: Undeath: Piana: Totalny brak, ale podejrzewam nagazowanie i podwyższony alkohol. Barwa: Brązowa mętna ciecz Aromat: Powala karmelowym ulepkiem, do tego jakby taki pumpernikielowaty chlebek. W armacie czuć lekko alkohol i widać że piwo jest gęste. Po ogrzaniu wychodzi lekka marakuja i owoce tropikalne oraz lekkie kwiaty. Smak: Nom tak jak w aromacie gęste, karmelkowe, słodkawe ulepkowate, z mocną goryczką ale trochę za mdłe. Wyłazi tu znaczny alko grzejący w przełyk, trochę powiedziałbym że bimbrowaty. Po ogrzaniu wychodzi ten aromat nieznacznie w zapachu, ale dalej jest całkiem nieźle. Ogólnie: Ciężki ulepek Nie jestem fanem takich piw, a to 18 blg... Z tego co spojrzałem w recepturę 8 kg Red X i 1 kg cukru pewnie dla kontry i wytrawności? Cukru mogłoby nie być wcale może wtedy nie byłoby tego chamskiego bimbrowatego i grzejącego w przełyk alko. Ja bym zastosował jakieś wytrawne drożdże Ten Red X jednak nie jest fajny jak daje karmelowego gęstego pumpernikla Na plus tego piwa przyjemny aromacik chmielowy. Powiem że moja butelka jest jeszcze bez mocniejszego gazu i nie ma piany, ale co ważniejsze nie ma błędów fermentacyjnych. Edytowane 4 Września 2015 przez dzazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się