jakos Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Jak w temacie. Nawarzyłem piwo, zadałem drożdże ale już podczas filtracji stwierdziłem, że nie jestem zadowolony z koloru, chciałbym go trochę przyciemnić. Czy wskazanym byłoby zatrzeć jakąś małą ilość karmelowego i dolanie go? Robił ktoś już coś takiego? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Myślę że możesz zrobić coś takiego ale raczej na początku fermentacji 1-2 dni. I na kolor to raczej niewielka ilość palonego. Osobiście dałbym sobie spokój i poprawił recepturę przy kolejnej warce. I jeszcze jedno, piwo po fermentacji i wyklarowaniu w butelkach jest zawsze trochę ciemniejsze niż podczas warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Można dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Do korekty koloru lepszy jest Sinamar lub Clarimalt - to są ekstrakty ze słodu barwiącego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Niestety, przy wyborze odpowiedniej metody, ważna jest dostępność surowców. O ile ze słodem karmelowym nie ma najmniejszych problemów, to z ekstraktami barwiącymi już takowe występują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Ja bym nie dłubał, tylko wyciągał wnioski na przyszłość. Jeśli nie startujesz w konkursie, gdzie będzie to oceniane to jest sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 no jednak porzucę ten pomysł na żadne konkursy to nie idzie więc chyba nie ma sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 ja przy swoim CDA również miałem wątpliwości co do barwy i chciałem korygować, jednak za radami kolegów z forum odpuściłem, kolor trochę się przyciemnił po rozlewie, i ogólnie jest raczej OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Ja usiłowałem barwić przypalonym cukrem ale efekt był mizerny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 I jeszcze jedno, piwo po fermentacji i wyklarowaniu w butelkach jest zawsze trochę ciemniejsze niż podczas warzenia.O masz zawsze myślałem, że jest na odwrót. Jesteś pewien, że masz rację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 I jeszcze jedno, piwo po fermentacji i wyklarowaniu w butelkach jest zawsze trochę ciemniejsze niż podczas warzenia.O masz zawsze myślałem, że jest na odwrót. Jesteś pewien, że masz rację? U mnie jaśnieje ale nie zawsze mi to pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 u mnie np . Białe ipa było przy rozlewie jasno pomarańczowe a po jakichś 3tyg nadszedł czas na degustacje i piwo okazało się miedziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Czy wskazanym byłoby zatrzeć jakąś małą ilość karmelowego i dolanie go? Samego sodu karmelowego, bez dodatku np. pilzneńskiego, nie zatrzesz. Możesz go co najwyżej zaparzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Przecież słodów karnelowych nie trzeba zacierać, one są juz zatarte w ziarnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Eksperyment z parzenia słodów bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Ciekawe, dobrze się czegoś nowego dowiedzieć. Dzięki Olo za doinformowanie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 I jeszcze jedno, piwo po fermentacji i wyklarowaniu w butelkach jest zawsze trochę ciemniejsze niż podczas warzenia. O masz zawsze myślałem, że jest na odwrót. Jesteś pewien, że masz rację? Może to nie jest reguła ale z moich obserwacji i z tego co wiem to piwo trochę ciemnieje. Np. mętny stout będzie ciemno brązowy, takie błoto, jak się wyklaruje to będzie głęboko czarny. Podobnie jest z jaśniejszymi piwami. Wpływ na to mają zawieszone w piwie osady białkowe i drożdżowe. Rozpraszają one światło i powodują, że jest jaśniejsze niż bez tych osadów. Parę razy korygowałem kolor na etapie warzenia i dosypywałem odrobinę słodów ciemnych, a w gotowym piwie zawsze potem żałowałem bo wychodziło ciemniejsze niż chciałem. Oczywiście mówię o dosypywaniu podczas zacierania, a nie tak jak kolega pyta na etapie fermentacji. Sławek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się