Wysoki Niski Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Chcę zrobić piwny film na mojego bloga o jedzeniu i pokrewnych. Znalazłem miłą panią dietetyk, która zechce odpowiedzieć na nasze pytania dotyczące wpływu piwa na ludzki organizm. Ja chcę zapytać o: dlaczego od piwa rośnie brzuch piwo vs wódka - dlaczego wątroba mniej lubi piwo. witaminy, walka z kamieniem w nerkach - jakie jeszcze zalety ma picie piwa Czy jest coś związanego z wpływem piwa na organizm czego chcielibyście się dowiedzieć? Piszcie proszę swoje pytania, a zadam je pani dietetyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 od piwa nie rośnie brzuch, to mit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Spotkałem się w teorią, że brzuch nie rośnie od piwa tylko jest duży po to żeby mógł go dużo zmieścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) od piwa nie rośnie brzuch, to mit. Oczywiscie ze rosnie. Kazdy alkohol powoduje tycie po pierwsze bezposrednio poprzez zawartosc kalorii a po drugie poprzez zaburzenie poziomu cukru we krwi. A utrzymanie stalego, wlasciwego poziomu cukru we krwi to klucz do optymalnej wagi. Nie mowiac juz o efektach posrednich takich jak niechec do cwiczen, ogolne zmeczenie organizmu po przebudzeniu kiedy dzien wczesniej wypilo sie 2-3 piwa itd. Zreszta widze po sobie, jak latwo zbijam wage i nabieram sily kiedy robie np tygodniowe, dwutygodniowe przerwy od piwa. Edytowane 16 Marca 2015 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erulogoss Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) brzuch rośnie od piwa pośrednio, wypijesz 2-3 i robisz się głody więc co wcinasz ?? pewnie chipsy, paluszki lub idziesz na kebaba... brzuchy rosną bardziej od białej mąki pszenicznej dlatego lepiej przejść na razową lub zupełnie inne mąki co do piwo vs wódka po dobrze przeprowadzonym procesie raktyfikacji spirytusu nie powinno znaleźć się w nim żadnych ciężkich alkoholi (fuzle; to w większości przypadków po nich jest kac) a w piwie (szczególnie domowym) wiadomo czasem ucieknie temperatura i alkohole ciężkie zaczynają się pojawiać Edytowane 16 Marca 2015 przez erulogoss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 A dlaczego szybko po piwie robisz sie glodny? Bo spada Ci cukier. To jest oszustwo bo jednoczesnie przyjales juz z alkoholem spora ilosc kalorii wiec zapotrzebowanie energetyczne teoretycznie powinno byc zaspokojone. Ale masz zbyt niski poziom tego cukru i zaczynasz jesc co w polaczeniu z kaloriami z alkoholu powoduje tycie. A to ze zjesz cos bardziej zdrowego niz mniej zmienia tylko skale nadwyzki energetycznej jak przyjales. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 A dlaczego szybko po piwie robisz sie glodny? Bo spada Ci cukier ... wydawało mi się, że nasze piwa są raczej syte, ja głodu po wypiciu swojego piwa nie odczuwam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 No nie wiem, ja po 2-3 piwkach mam ochote zjesc calego prosiaka Sporo osob tak ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 brzuchy rosną bardziej od białej mąki pszenicznej dlatego lepiej przejść na razową lub zupełnie inne mąki to od kukurydzianej nie rosną? może inaczej, bo jestem bardzo ciekaw, dlaczego od białej pszennej tak a od innych nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 No nie wiem, ja po 2-3 piwkach mam ochote zjesc calego prosiaka Sporo osob tak ma. własnie potwierdziłeś to co napisałem wcześniej, choć najpierw zaprzeczyłeś :D Jeść się chce, bo tak działa chmiel, pobudzająco do jedzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Jesc sie chce bo alkohol zaburza poziom cukru we krwi oraz przemiane materii + sam ma w sobie spora ilosc kalorii = powoduje tycie Rubik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Jeść się chce, bo lupulina tak działa. Powiem krótko: mniej żryć to brzucha nie będzie. Jeżeli alkohol coś zaburza, to dlaczego po wypiciu dobrze nachmielonej brzeczki od razu zaczyna ssać w dołku? Edytowane 16 Marca 2015 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) 1. Piwo samo w sobie ma sporą ilości kalorii - zawiera m.in. węglowodany i alkohol. 2. Piwo ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego wypiciu szybko spada poziom cukru we krwi, co skutkuje uczuciem głodu i podjadaniem. Może wydawać się to trochę paradoksalne, ponieważ piwo dostarcza właśnie węglowodanów, ale tak jest - produkt zawierający węglodowany może powodować obniżenie poziomu cukru we krwi. Podobnie jest po innych produktach, np. cukierkach. 3. Cukier "znikający" z krwi jest zamieniany w glikogen, który odkłada się głównie w mięśniach i wątrobie, w dalszym etapie może zostać z powrotem rozłożony na cukry proste i zużyty, bądź zostać zamieniony na tłuszcz. 4. Alkohol sam w sobie nie powoduje tycia, tzn. nie odłoży sie w postaci tłuszczu. Ale - ponieważ jego metabolizm wytwarza sporo energii, po jego spożyciu organizm zużywa mniej innych zasobów (tłuszczu, cukrów, glikogenu), aby utrzymywać temperaturę ciała. Edytowane 16 Marca 2015 przez yarrro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Od kalorii z alkoholu to może się co najwyżej wątroba obtłuścić bo alkohol nie powoduje wyrzutu insuliny. 2. Piwo ma wysoki indeks glikemiczny, Jaki indeks glikemiczny ma piwo, bo ja znam tylko maltozy a przecież w dofermentowanym piwie nie ma maltozy? Widzieliście kiedyś grubego tzw. żula? Tyje się tylko od żarcia. Edytowane 16 Marca 2015 przez kantor Maverek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Jeżeli alkohol coś zaburza, to dlaczego po wypiciu dobrze nachmielonej brzeczki od razu zaczyna ssać w dołku? Bo maltoza ma nawet wyższy indeks glikemiczny niż glukoza. Od kalorii z alkoholu to może się co najwyżej wątroba obtłuścić bo alkohol nie powoduje wyrzutu insuliny. 2. Piwo ma wysoki indeks glikemiczny, Jaki indeks glikemiczny ma piwo, bo ja znam tylko maltozy a przecież w dofermentowanym piwie nie ma maltozy? A jaki indeks glikemiczny mają niefermentowalne dekstryny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Od kalorii z alkoholu to może się co najwyżej wątroba obtłuścić bo alkohol nie powoduje wyrzutu insuliny. 2. Piwo ma wysoki indeks glikemiczny, Jaki indeks glikemiczny ma piwo, bo ja znam tylko maltozy a przecież w dofermentowanym piwie nie ma maltozy? Widzieliście kiedyś grubego tzw. żula? Tyje się tylko od żarcia. http://www.dobradieta.pl/ig.php: Glukoza ma indeks 100, piwo 110. A tyje się rzeczywiście od żarcia, tylko że piwo wybitnie wzmaga apetyt. Świadczy o tym indeks glikemiczny wyższy niż dla glukozy. Z drugiej strony, litr piwa to ok. 1000 kcal. A dzienna norma dla takiego faceta jak ja to ok. 2000 kcal. Parę kufli piwa szybko wyczerpuje dzienny limit kalorii... Edytowane 16 Marca 2015 przez yarrro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 A jaki indeks glikemiczny mają niefermentowalne dekstryny? Nie wiem, raczej niski, ale to nie ja pisałem że ma piwo wysoki, więc nie na mnie spoczywa ciężar dowodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 litr piwa to ok. 1000 kcal trochę przesadziłeś, średnio 1l ma 500kcal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 http://www.dobradieta.pl/ig.php: Glukoza ma indeks 100, piwo 110. "Maltoza (piwo) 110" Przecież pisałem, w piwie nie ma maltozy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Ciekawy artykuł: http://www.psychologia.edu.pl/czytelnia/51-alkohol-i-nauka/254-alkohol-a-odzywianie.html "Chociaż alkohol sam jest źródłem energii, działanie organizmu i pobieranie przez organizm energii to procesy tak skomplikowane, że nie można ich opisać za pomocą prostego przeliczenia wartości kalorycznej składników pokarmowych [8]. Na przykład, alkohol stanowi przeciętnie 20% wartości kalorycznej diety ponad jednej trzeciej pijących Amerykanów i można by podejrzewać, że ci, którzy piją takie ilości, cierpią na nadwagę. Tymczasem dane z badania populacji krajowej wskazują, że chociaż pijący przyjmują z dietą więcej kalorii, nie ważą więcej niż niepijący [9, 1]). Jeśli węglowodany zastąpi się alkoholem, to przy identycznej liczbie kalorii człowiek traci na wadze, co wskazuje, że organizm pobiera mniej energii z alkoholu niż z pożywienia" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Coś takiego też znalazłem "A typical can of beer contains 15 grams of carbs and a light beer has only 7! To test for the glycemic index you have to consume 50 grams of carbs in fifteen minutes. That means that in order to test the beer glycemic index, you would have to consume 7 light beers in fifteen minutes. That is why beer does not show up on a glycemic index chart. It doesn’t contain enough carbs to be tested." Chociaż domowe piwa to często więcej węglowodanów zawierają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Panowie, wystarczy dać do wypicia delikwentom w browarze 0,3l dobrze nachmielonej brzeczki, usiąść z boku i obserwować. 5 min i lecą jeść, zegarki można regulować. Ubawu jest co nie miara. Kilka wyjazdów kilkudniowych po browarach i obserwacja tych z dużymi brzuchami. Niestety, oni non stop coś jedzą, 0,5h po wyjściu z dużego obiadu i już coś żują. Gdy się zwróci uwagę to jest oburzenie, że to tylko mały batonik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Że brzuch od piwa rośnie, to taka sama wymówka jak to, że tyje się przez ciążę. Jak ktoś lubi się objadać, to zawsze pretekst znajdzie. Zrobiłem szybki przegląd znajomych, pijących mniej lub więcej piwa. Z pewnością więcej otyłych jest wśród tych, którzy nie piją go dużo. A nawet więcej, pijący duże ilości piwa bardziej o siebie dbają (rower, biegi, basen, zdrowe odżywianie itp), w związku z czym częściej są w dużo lepszej kondycji fizycznej od abstynentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Mnie podoba się określenie 'mięsień piwny'. Moim zdaniem trzeba rozdzielić pojęcia: piwa kupowane a tycie oraz piwa domowe a tycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Skoro piwo jest takie neutralne jak niektorzy dowodza to czemu uprawiajac wyczynowo sport regularne spozywanie piwa jest zakazane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się