Darkloczek Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam serdecznie ! W sobotę mam zamiar butelkować Portera Bałtyckiego. Jak do tej pory refermentacja odbywała się dzięki cukrowi ale tym razem chcę użyć glukozy. W poprzednich warkach używałem programiku "Refermv 21" ale pokazuje tam tylko ile trzeba dodać cukru. I tutaj moje pytanie... jaka jest zależność między cukrem a glukozą ? jeżeli mi pokazuje programik abym dodał 60g cukru to ile jest to glukozy ? Dane piwka: Początkowe BLG: 24blg Końcowe: 8BLG Objętość zielonego piwka: 12l Temperatura przy rozlewaniu: 5 oC Chciałbym uzyskać 2.5 CO2 Pozdrawiam ! I czekam na odpowiedź Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Darkloczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepa79 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?10539609#tagcorn sugar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Ja korzystam z Beersmitha, tłumaczenie zawiera glukozę, ale ja daję cukru tyle samo. Niedawno również butelkowałem BP i wszystko wskazuje na to, że jest ok, piwo powoli się nagazowuje - dokładnie tak jak chciałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkloczek Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?10539609#tagcorn sugar a Galony mam liczyć jako angielskie czy amerykańskie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 A nie możesz wpisać po prostu 12L ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Chciałbym uzyskać 2.5 CO2 Celuj na 2.0 , po długim leżeniu i tak będzie więcej, a mocno gazowany porter zabija swój smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkloczek Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?10539609#tagcorn sugar a jeszcze mam takie pytanie. Pewnie dość banalne. Jak na tej stronie mam okienko gdzie wpisuję: "Beer temperature at bottling (°F)". Jeżeli schładzam piwo do 5 stopni Celcjusza przed butelkowaniem to mi pokazuje, abym dodał 27g glukozy. A gdy zmieniam na 20 stopni Celcjusza to ilość glukozy wzrasta do 55g. Skąd taka różnica ? Skoro piwo będzie później stało w normalnych warunkach ( około 14 stopniach) to po co podaje się temperature piwa przy rozlewie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) W zimniejszym piwie jest więcej rozpuszczonego CO2. https://byo.com/resources/carbonation Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepa79 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Polecam jeszcze doczytać ten krótki wątek http://www.piwo.org/topic/4045-ilosc-glukozy-do-refermentacji-a-temperatura/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkloczek Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Super ! Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 2 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 (edytowane) Mam portera na cichej dwa miesiące, a ogólnie od warzenia minęło ponad 100 dni. Czy przy butelkowaniu dodać łyżkę świeżej gęstwy do wiadra rozlewowego, czy jednak refermentacja powinna ruszyć bez problemu? Drożdże to wb34/70 Blg początkowe 21.3 Blg końcowe 4.8 Edytowane 2 Lipca 2021 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 2 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 Powinna ruszyć bez problemu. Gęstwy można dodać dla pewności, o ile to ten sam szczep - ale niemal na pewno to zbędne. 2 miesiące to nie tak długo, blg też nieprzesadne. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się