pajaczeq Opublikowano 22 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 Panowie szukam pierwszego kotła i niestety kurs euro powoduję, że człowiekowi chce się płakać Także pytanie czy S40 to będzie dobry sprzęt na początek. Mam już parę ładnych warek na koncie, ale wszystko robione za pomocą emaliowanego garnka i mam tego dość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 28 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2022 W dniu 22.07.2022 o 14:29, pajaczeq napisał: Panowie szukam pierwszego kotła i niestety kurs euro powoduję, że człowiekowi chce się płakać Także pytanie czy S40 to będzie dobry sprzęt na początek. Mam już parę ładnych warek na koncie, ale wszystko robione za pomocą emaliowanego garnka i mam tego dość Słyszałem opinie o S40 że jest lepszy niż G30. Sam użytkuję G30 z hopstopperem i dodatkową siatką na dno kosza i jestem mega zadowolony. Cały proces z myciem schodzi mi równe 5h. Chciałbym przerzucić się na coś większego ale ponoć G70 to niewypał i nie wiem co robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 28 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2022 9 godzin temu, smerf08365 napisał: Słyszałem opinie o S40 że jest lepszy niż G30. Sam użytkuję G30 z hopstopperem i dodatkową siatką na dno kosza i jestem mega zadowolony. Cały proces z myciem schodzi mi równe 5h. Chciałbym przerzucić się na coś większego ale ponoć G70 to niewypał i nie wiem co robić. Też gotuję na g30 i jestem mega zadowolony. Myślę też o większych garach ale cena g70 i jego nie za dobre opinie jakoś mnie zniechęcają . Znalazłem coś takiego, ale jakoś ta chińszczyzna do mnie nie przemawia i w necie też zero opini https://marxam.pl/brewster-beacon-brewster-beacon-70-l,c516,p4898,pl.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 31 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2022 Ja znalazłem coś takiego. Ciekawe czy daje radę. https://www.brewtools.com/products/brewing-systems/pro-series/b80pro-brewing-system-eu-6kw-20kg-malt-7711002-p0000000190 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2022 14 godzin temu, smerf08365 napisał: Ja znalazłem coś takiego. Ciekawe czy daje radę. https://www.brewtools.com/products/brewing-systems/pro-series/b80pro-brewing-system-eu-6kw-20kg-malt-7711002-p0000000190 Zajebisty sprzęt, ale 10k to jednak dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2022 32 minuty temu, witur napisał: Zajebisty sprzęt, ale 10k to jednak dużo Jeśli działa to jak g30 to myślę że warto, ale ciężko znaleźć jakieś opinie na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2022 9 godzin temu, smerf08365 napisał: Jeśli działa to jak g30 to myślę że warto, ale ciężko znaleźć jakieś opinie na ten temat Na YT jest pare filmików w języku angielskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
florekkk Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 Znalazłem dosyć atrakcyjną cenowo ofertę Grainfather G40 w szwedzkim sklepie - 12578 SEK, z przesyłką za 13050 SEK(~5,5k PLN) może komuś się przyda...https://www.olbryggning.se/grainfather/104463/grainfather-g40-bryggverk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregPasz Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 Ile łuski ryżowej dodajecie do zacieru na 20 litrów piwa używając do tego G30 ? Zakładam, że zależnie od ilości słodu pszenicznego dodaje się jej więcej lub mniej - będę wdzięczny za wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 4 minuty temu, GregPasz napisał: będę wdzięczny za wskazówki. Mi sugerowano ok.10% wagowo składników "bezłuskowych". Robiłem tak kilka razy co prawda na innym sprzęcie ale nie miałem przytkania. Przy czym robiłem piwa 20-25% zasypu pszenicznego/ płatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 Godzinę temu, GregPasz napisał: Ile łuski ryżowej dodajecie do zacieru na 20 litrów piwa używając do tego G30 ? Zakładam, że zależnie od ilości słodu pszenicznego dodaje się jej więcej lub mniej - będę wdzięczny za wskazówki. Dwie trzy garści albo w ogóle, zależy czy mi się przypomni czy nie. Gniotownik na 1mm ustawiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 Temat już poruszany ale może się coś zmieniło, czego używacie do mycia grainfathera bezpośrednio po warzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 43 minuty temu, Alanl napisał: Temat już poruszany ale może się coś zmieniło, czego używacie do mycia grainfathera bezpośrednio po warzeniu Płyn do mycia naczyń i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 15 minut temu, witur napisał: Płyn do mycia naczyń i tyle I wymyje wszystkie osady z pompy i z chłodnicy? A później co NaOH czy zwykła woda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 Grzeje wodę i wrzucam tabletkę od zmywarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 5 godzin temu, Alanl napisał: I wymyje wszystkie osady z pompy i z chłodnicy? A później co NaOH czy zwykła woda Jeżeli chodzi o pompę to na następnej warce przed końcem gotowania przepuszczam przez parę min wrzącą brzeczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregPasz Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 (edytowane) American Wit według przepisu: American Wit.pdf Waga słodów 4,1 + 0,18 łuski ryżowej = 4,28 kg – mieliłem na przystawce służącej do mielenia pieprzu Zacieranie: 15 litrów Wysładzanie: 13,5 litra - trwało prawie 1 godzinę ! BLG przednie: 10 BLG początkowe 11, REFRAKTOMETR: BRIX: 19, % = 4,5 Ilość piwa w fermentorze: 18,5 litra Według tego kalkulatora: https://piwko.com.pl/kalkulator/wydajnosc wyniosła 49,65 Dałem za mało łuski ? Ja użyłem takiego przelicznika: 100 gram łuski = 100% zasypu jęczmiennego 120 gr = 90% jęczmiennego + 10% pszenicznego + żytniego + płatków = 100% zasypu 140 gr = 80% jęczmiennego + 20% pszenicznego + żytniego + płatków = 100% zasypu 160 gr = 70% jęczmiennego + 30% pszenicznego + żytniego + płatków = 100% zasypu180 gr = 60% jęczmiennego + 40% pszenicznego + żytniego + płatków - wczoraj użyłem tej proporcji Gdzieś znalazłem taką informację: 200 gram łuski = 100% zasypu jęczmiennego 300 gr = 90% jęczmiennego + 10% pszenicznego + żytniego + płatków = 100% zasypu 400 gr = 80% jęczmiennego + 20% pszenicznego + żytniego + płatków = 100% zasypu 500 gr = 70% jęczmiennego + 30% pszenicznego + żytniego + płatków = 100% zasypu 600 gr = 60% jęczmiennego + 40% pszenicznego + żytniego + płatków = 100% zasypu W najbliższym czasie będę robił piwa pszeniczne o podobnych proporcjach jak wczoraj więc będę wdzięczny za każdą sugestię jaką ilość łuski użyć i jak mogę zwiększyć wydajność Edytowane 5 Grudnia 2022 przez GregPasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 26 minut temu, GregPasz napisał: American Wit według przepisu: American Wit.pdf Waga słodów 4,1 + 0,18 łuski ryżowej = 4,28 kg – mieliłem na przystawce służącej do mielenia pieprzu Zacieranie: 15 litrów Wysładzanie: 13,5 litra - trwało prawie 1 godzinę ! BLG przednie: 10 BLG początkowe 11, REFRAKTOMETR: BRIX: 19, % = 4,5 Ilość piwa w fermentorze: 18,5 litra Według tego kalkulatora: https://piwko.com.pl/kalkulator/wydajnosc wyniosła 49,65 Dałem za mało łuski ? Ja użyłem takiego przelicznika: 100 gram łuski = 100% zasypu jęczmiennego 120 gr = 90% jęczmiennego + 10 pszenicznego + żytniego + płatków 140 gr = 80% jęczmiennego + 20 pszenicznego + żytniego + płatków 160 gr = 70% jęczmiennego + 30 pszenicznego + żytniego + płatków180 gr = 60% jęczmiennego + 40 pszenicznego + żytniego + płatków - wczoraj użyłem tej proporcji Gdzieś znalazłem taką informację: 200 gram łuski = 100% zasypu jęczmiennego 300 gr = 90% jęczmiennego + 10 pszenicznego + żytniego + płatków 400 gr = 80% jęczmiennego + 20 pszenicznego + żytniego + płatków 500 gr = 70% jęczmiennego + 30 pszenicznego + żytniego + płatków 600 gr = 60% jęczmiennego + 40 pszenicznego + żytniego + płatków W najbliższym czasie będę robił piwa pszeniczne o podobnych proporcjach jak wczoraj więc będę wdzięczny za każdą sugestię jaką ilość łuski użyć i jak mogę zwiększyć wydajność co to za wyliczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregPasz Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 11 minut temu, anteks napisał: co to za wyliczenia? ilości łuski zależnie od proporcji słodu jęczmiennego do pszenicznego - tylko nie wiem czy któraś proporcje jest prawidłowa. Teraz będę robił ze składu: pszeniczny - 2,5 kg pilzneński - 1,5 kg karmelowy jasny 0,2 kg Ile dać łuski, szukam jakiegoś przelicznika abym wiedział na przyszłość ile dodawać łuski zależnie od proporcji słodów jęczmiennego do pszenicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Jak pada deszcz daję 3 garście łuski, jak śnieg to 2 garście. A jak nic nie pada to 4. I to się sprawdza. I łatwo policzyć. x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 36 minut temu, GregPasz napisał: ilości łuski zależnie od proporcji słodu jęczmiennego do pszenicznego - tylko nie wiem czy któraś proporcje jest prawidłowa. Teraz będę robił ze składu: pszeniczny - 2,5 kg pilzneński - 1,5 kg karmelowy jasny 0,2 kg Ile dać łuski, szukam jakiegoś przelicznika abym wiedział na przyszłość ile dodawać łuski zależnie od proporcji słodów jęczmiennego do pszenicznego nawet przy 100% pszenicy nie daję łuski no chyba że akurat gdzieś mi wpadnie w ręce to sypnę garść ps mielenie ww tym młynku to proszenie sie o problemy z filtracją nawet przy 50/50 łuski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregPasz Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 29 minut temu, zielony07 napisał: Jak pada deszcz daję 3 garście łuski, jak śnieg to 2 garście. A jak nic nie pada to 4. I to się sprawdza. I łatwo policzyć. I takiej odpowiedzi oczekiwałem Wiedziałem że w końcu odpowie mi ktoś kto ma bARDZO dUŻĄ wiedzę i chęć pomocy. Twoje zdrowie zielony07 ? 16 minut temu, anteks napisał: nawet przy 100% pszenicy nie daję łuski no chyba że akurat gdzieś mi wpadnie w ręce to sypnę garść ps mielenie ww tym młynku to proszenie sie o problemy z filtracją nawet przy 50/50 łuski Dzięki, w takim razie już wiem że problem jest po mojej stronie - już nie będę mielił ! Pierwsze swoje zestawy kupiłem w sklepach ze słodem nie zmielonym i teraz problem co z tym zrobić ? Na forum są różne opinie na temat firm które sprzedają słody i je mielą, będę wdzięczny za Twoją szczerą opinię jaką firmę polecasz ,gdzie najlepiej dokonywać zakupu zmielonego słodu pod kociołek elektryczny. Będąc na moim miejscu, chcąc uwarzyć piwo pszeniczne w Grainfather G30 ze słodów: pszeniczny - 2,5 kg pilzneński - 1,5 kg karmelowy jasny 0,2 kg użył byś łuski czy nie ? Jeśli tak to ile ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 9 minut temu, GregPasz napisał: Dzięki, w takim razie już wiem że problem jest po mojej stronie - już nie będę mielił ! Pierwsze swoje zestawy kupiłem w sklepach ze słodem nie zmielonym i teraz problem co z tym zrobić ? Na forum są różne opinie na temat firm które sprzedają słody i je mielą, będę wdzięczny za Twoją szczerą opinię jaką firmę polecasz ,gdzie najlepiej dokonywać zakupu zmielonego słodu pod kociołek elektryczny. Będąc na moim miejscu, chcąc uwarzyć piwo pszeniczne w Grainfather G30 ze słodów: pszeniczny - 2,5 kg pilzneński - 1,5 kg karmelowy jasny 0,2 kg użył byś łuski czy nie ? Jeśli tak to ile ? Słód śrutuję sam, raz miałem z marxama i wylałem bo wszystko sie zatkało. Ja uzywam starego royala z dodatkowym sitem na dnie. Jak pisałem wyżej, gdyby łuska wpadla mi w ręce garć lub dwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 1 godzinę temu, GregPasz napisał: użył byś łuski czy nie ? Jeśli tak to ile Użył bym . Dodam że przed dodaniem moczę łuskę, lepiej mi opada na dolne sito Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregPasz Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 5 minut temu, witur napisał: Użył bym . Dodam że przed dodaniem moczę łuskę, lepiej mi opada na dolne sito Ile na na taki zasyp ? pszeniczny - 2,5 kg pilzneński - 1,5 kg karmelowy jasny 0,2 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się