dziedzicpruski Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 IPA to jeden z trudniejszych styli Haha, dobre. A potrafisz uzasadnić swoją "wypowiedź" ? Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Ale ja potrafię. IPA jest łatwym stylem na początek, bo łatwo zamaskować ewentualne wady. Poza tym świeże IPA (2-3 tygodniowa) ma wysoki łał-faktor, bo aromat jest na ogół porównywalny z bardzo dobrymi komercyjnymi. Niezależnie od stylu pierwsze piwo nigdy doskonałe nie będzie, więc fakt że genialne IPA nie jest takie proste w produkcji nie ma tu większego znaczenia. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Niezależnie od stylu pierwsze piwo nigdy doskonałe nie będzie, więc fakt że genialne IPA nie jest takie proste w produkcji nie ma tu większego znaczenia. No, to bym podkreślił w tej dyskusji. Każde piwo które w miarę dobrze się filtruje będzie dobre na początek, jak je trochę zdupi (a ma duże szanse) to i tak będzie olany i dumny, że jego jest naj i lepszego nie pił, wszyscy to przechodziliśmy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 IPA to jeden z trudniejszych styli Haha, dobre. A potrafisz uzasadnić swoją "wypowiedź" ? Nie. Tak też myślałem. Poza tym świeże IPA (2-3 tygodniowa) ma wysoki łał-faktor, bo aromat jest na ogół porównywalny z bardzo dobrymi komercyjnymi. Najpierw trzeba takowe odszukać. Od nie pamiętam jak długiego czasu nie piłem dobrego IPA. Wszystko to przeładowane karmelem ulepki. Fuuu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Może któryś krytykant bittera jako odpowiedniego tu stylu zaproponuje coś od siebie bo sama krytyka nie wiele wnosi. Ja jeszcze mogę zaproponować English IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Żeby było prosto, to warto sięgnąć do archeologii. Ponieważ dość łatwym stylem jest Dry Stout, ale jest ciemny, więc warto poszperać i uwarzyć Pale Stout, który od Dry będzie się różnił tylko gęstością i barwą. Bitter, typu Chiswick czyli ledwo 11 blg i 3 z hakiem alkoholu, to też jest mało inwazyjne piwko-gdzieś w internetach jest nawet przepis na klon tego niezwykle udanego piwka od Fullers'a. Z archeologicznych Amber Two Penny, London Ale, również nie są za trudne, a przyniosą więcej radości niż smutku; no i są jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) dwie strony gadania a najlepsza odpowiedź padła jako pierwsza, 14 minut po założeniu tematu. od siebie dodam, skoro kolega w lagerach siedzi: zasyp: sam pale chmiel(e): kontynentalne, najlepiej polskie zacieranie: na lenia 66-68 stopni gęstość: 10-11blg maks na planowane 13L 100g cukru 5 minut przed końcem gotowania Edytowane 22 Maja 2015 przez jaras bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Popieram Jarasa. Od siebie dodam ten przepis: http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_%28wersja_na_20l%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) Najpierw trzeba takowe odszukać. Od nie pamiętam jak długiego czasu nie piłem dobrego IPA. Wszystko to przeładowane karmelem ulepki. Fuuu. Przecież IPA powinna byc silnie karmelowa, chyba że mówimy o AIPA. W takim przypadku karmelowość chyba jest zamierzona przez wytwórcę, bo jakoś nie wydaje mi się żeby mu przypadkiem kilo słodu karmelowego wpadło do garnka. Od siebie zaproponuję: http://www.piwo.org/topic/16321-esb-13blg/ Edytowane 22 Maja 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Nabujali ci. Angielskie IPA ma być bardzo wytrawne, amerykańskie IPA nieco mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Bitter najprostszym stylem dla laika. Naprawdę? Ciężko o dobrze zrobionego bittera z polskich browarów rzemieślniczych, który by dorównywał sztandarowym przykładom z wysp, a Wy go polecacie laikowi. Jakiegoś tam przeciętnego bittera to może i łatwo zrobić, ale moim zdaniem wbrew pozorom jest to dosyć trudny styl. No z tą APĄ to troszkę ci poniosło Podobnie jak Bitterem, ciężko zrobić dobre APA. Samo dowalenie chmielu nie wystarczy. Wręcz zaryzykuję stwierdzenie, że IPA to jeden z trudniejszych styli Zrobić bardzo dobre piwo jest trudno niezależnie od stylu, ale z mojego doświadczenia APA jest jednak dużo bardziej wybaczającym błędy stylem niż bitter. Do tego drugiego w ogóle już bym nie podchodził bez modyfikacji wody, bo moim zdaniem w przypadku większości dobrych, angielskich przedstawicieli wysoka mineralność robi robotę w tych piwach. Może któryś krytykant bittera jako odpowiedniego tu stylu zaproponuje coś od siebie bo sama krytyka nie wiele wnosi. Ja jeszcze mogę zaproponować English IPA. Przecież zaproponowałem. Puzii 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) Ile "postujących" tyle opinii. Zauważyłem, że różnica pomiędzy American Bitter'em a (A)IPA (APA) powoli się zaciera. Co nie kupię (A)IPA(APA) z jakiegoś polskiego browaru (nie ważne jakiego) to tylko karmel, karmel i landryna. Gdzieś w tle majaczą chmiele. Nie o to chodzi. Pamiętam, że Grand Champion Dziełaka robił robotę. Oczywiście pierwsza warka . Zrobić bardzo dobre piwo jest trudno niezależnie od stylu, ale z mojego doświadczenia APA jest jednak dużo bardziej wybaczającym błędy stylem niż bitter. Z pierwszym stwierdzeniem się zgodzę, natomiast z drugim już nie. IMO w bitterze ewentualne wady można przykryć karmelem, w APA już nie. Ktoś pewnie powie, ze APA natomiast chmielem Edytowane 22 Maja 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Oj tam, już nie przesadzajmy że PL nikt dobrego APA/AIPA nie potrafi zrobić. Trafiają się takie bez landryny - Pracownia, Podgórz, Artezan, Podziemie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Ile "postujących" tyle opinii. Zauważyłem, że różnica pomiędzy American Bitter'em a (A)IPA (APA) powoli się zaciera. Co nie kupię (A)IPA(APA) z jakiegoś polskiego browaru (nie ważne jakiego) to tylko karmel, karmel i landryna. Gdzieś w tle majaczą chmiele. Nie o to chodzi. Pamiętam, że Grand Champion Dziełaka robił robotę. Oczywiście pierwsza warka . Zrobić bardzo dobre piwo jest trudno niezależnie od stylu, ale z mojego doświadczenia APA jest jednak dużo bardziej wybaczającym błędy stylem niż bitter. Z pierwszym stwierdzeniem się zgodzę, natomiast z drugim już nie. IMO w bitterze ewentualne wady można przykryć karmelem, w APA już nie. Ktoś pewnie powie, ze APA natomiast chmielem No właśnie, ale bitter, w którym nawalone jest karmelu, który przykrywa wszystko to nie jest dobry bitter. W tym stylu kluczowy jest balans i pijalność. Natomiast APA, w której jest naładowana tona chmielu jak najbardziej spełnia założenia stylu Co do tych APA/AIPA na polskim rynku też do końca się nie zgodzę. Fakt, zdarzają się mocno karmelowe wypusty, ale jest masa stylowych, wytrawnych przykładów. Ostatni Mandarin z Kingpina co by daleko nie szukać. Bardzo dobre i bardzo wytrawne AIPA w stylu west coast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Muszę spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 kombinaje ..... 4 kg pale ale 100g citry nachmielić na 40 ibu reszta na smak i na wyłączenie palnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) No właśnie, ale bitter, w którym nawalone jest karmelu, który przykrywa wszystko to nie jest dobry bitter. W tym stylu kluczowy jest balans i pijalność. Natomiast APA, w której jest naładowana tona chmielu jak najbardziej spełnia założenia stylu Też uważam, że zrobienie dobrego bittera jest trudniejsze, naprawdę dobry bitter musi mieć dobrze zbalansowane trzy elementy: chmiel, słód i estry, w APA jest już tylko chmiel i słód (nawet niektórzy by powiedzieli że tylko chmiel ) kombinaje ..... 4 kg pale ale 100g citry nachmielić na 40 ibu reszta na smak i na wyłączenie palnika Przecież autor wątku nie chce na amerykańcach Edytowane 22 Maja 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 no to na każdym innym chmielu np willamette lub jakimś polskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Autor niedługo zgłupieje i nic nie uwarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 http://www.piwo.org/topic/8475-polskie-ale-opis/page-7?do=findComment&comment=255112 Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się