lorak Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Witam Czy ktoś z forumowiczów używa zwykłej lodówki (takiej z zamrażalnikiem) do przetrzymywania fermentatorów z brzeczką? Ja wrzuciłem do mojej lodówki sterownik, podpięty jak trzeba i jaką temperaturę zadam, taką będę miał. Czujka temperatury jest zamknięta w słoiczku pełnym wody. Ale co z zamrażalnikiem? Czy on w niczym nie przeszkadza? Przez cały zamrażalnik leci pełno "nitek chłodzących" (nie wiem jak to nazwać), natomiast przez resztę lodówki lecą tylko dwie takie nitki. W zamrażalniku mam aż -35°C ale w lodówce utrzymuję się tyle ile zadałem (9°C). W lodówce leży 1. fermentator 20L (10°C) na cichej i właśnie wrzuciłem fermentator 20L (26°C). Normalne, że teraz agregat będzie chodził NON-STOP ale jak już brzeczką osiągnie swoją temperaturę to się wyłączy. Tylko cały czas martwi mnie ten zamrażalnik. Czy ktoś używa zwykłej lodówki z zamrażalnikiem do dolnej fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 W zamrażalniku mam aż -35°C co to za lodówka ? podłączasz przesz sterownik i tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Ja używam zamrażarki skrzyniowej + sterownik temperatury. Szybko schładzam brzeczkę, fermentuję, lageruję, lepszej opcji dla siebie nie widzę. Porter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Założenie jest takie, że utrzymujesz (regulujesz) temperaturę w komorze chłodziarki. Jaką będziesz miał temperaturę w zamrażalniku tego nie będziesz wiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) dokładnie @PawelH Ja nie chcę regulować temperatury w zamrażalniku. Jakieś tam podstawy czaje. Tylko czy jest to "opłacalne"? Zamrażalnik, który mrozi aż do -35°C to strata energii, ale z drugiej strony jest mały i zawsze zamknięty. Naprawdę nikt z forum nie używa normalnej lodówki do lagerów? @19Mateusz87 Zazdroszczę możliwości. Ja szukałem lodówki 2 miesiące. Musiała być w miarę mała i do zabudowy ponieważ trzymam ją w pokoju. Po zabudowaniu będzie wyglądała jak zwykły mebel. Niestety nie znalazłem bez zamrażalnika i teraz się martwię. Edytowane 26 Lipca 2015 przez lorak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 dokładnie @PawelH Ja nie chcę regulować temperatury w zamrażalniku. Jakieś tam podstawy czaje. Tylko czy jest to "opłacalne"? Zamrażalnik, który mrozi aż do -35°C to strata energii, ale z drugiej strony jest mały i zawsze zamknięty. Nie przejmuj się tym... Zamrazalnik wykorzystasz na magazyn chmielu :-) Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 @19Mateusz87 Zazdroszczę możliwości. Ja szukałem lodówki 2 miesiące. Musiała być w miarę mała i do zabudowy ponieważ trzymam ją w pokoju. Po zabudowaniu będzie wyglądała jak zwykły mebel. Niestety nie znalazłem bez zamrażalnika i teraz się martwię. Możliwości nie są imponujące. Zamrażarka jest w piwnicy, gdzie strop nie jest zbyt wysoki. Dlatego postawiłem na ten rodzaj chłodzenia. Dodatkowe zalety wykorzystuję na potęgę. Lodówkę do kegeratora szukałem kilka miesięcy, znalazłem chłodziarkę odpowiednią do pomieszczenia 2 kegów pepsi i małej butli CO2. Teraz używam jednego kega, a gdy się kończy chłodzę i gazuję drugi. Postaram się za chwilkę odszukać sprzedawcę i podesłać linka. Z facetem można się dogadać bez problemu, powiesz czego potrzebujesz to sam określi czy to ma lub czy może załatwić w przyszłości. Nie wszystko czym dysponuje jest na aukcjach. Sam wszystko naprawia także 100% sprawny sprzęcik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=5139688. Bez problemu zmierzył mi chłodziarkę od wewnątrz, także byłem pewny że wszystko się zmieści. Moja chłodziarka to jakiś Siemens do zabudowy. Może komuś się przyda. cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Dzięki @19Mateusz87 Wysłałem wiadomość Panu z linku. może coś mi znajdzie Na razie jadę na tej lodówce którą mam. Ale na prawdę nikt z forum nie używa zwykłej lodówki do trzymania brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Ja uzywam od lat, za grosze kupiłem zwykłą lodówkę z zepsutą zamrażarką. Sterowanie jedynie z pokrętła, trzyma temperature dośc stabilnie - plus minus dwa stopnie. A w zamrażarce - chmiel, worek 25 kg tez wszedł;-). Wchodzi wiadro i kupa butelek, albo 60 butelek do lagerowania plus bieżąca konsumpcja. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Jeżeli czujnik temp. masz w lodówce to taka temp. reguluje ci regulator w niej a nie w zamrazalniku. dziwi mnie trochę te -35 w zamrażalniku. Wyłanczasz termostat w lodówce a w jego miejsce podłanczasz termostat i wszystko działa jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Wyłanczasz podłanczasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Jeżeli czujnik temp. masz w lodówce to taka temp. reguluje ci regulator w niej a nie w zamrazalniku. dziwi mnie trochę te -35 w zamrażalniku. Wyłanczasz termostat w lodówce a w jego miejsce podłanczasztermostat i wszystko działa jak należy. -35°C to w zamrażalniku na pewno nie ma... Aż tak nisko z pewnością nie zejdzie... Wyłanczasz podłanczasz Ech ta nowomowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 -35°C to w zamrażalniku na pewno nie ma... Aż tak nisko z pewnością nie zejdzie... uwierz mi zejdzie... Dobra stara zamrażarka i udzwignie. Ja w mojej starej lodówce mam -5 do -7C jak ustawię na maxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Próbował ktoś podłączyć lodówkę do programatora czasowego aby pominąć zabawę ze sterownikiem? Mowa o czymś takim: http://allegro.pl/wylacznik-wlacznik-programator-czasowy-analogowy-i5293854650.html Pali mi się tyłek bo znajomy telefonicznie zapewnił mnie że u siebie w piwnicy ma 20C a jak przyjechałem z fermentatorem to się okazało że jest 24C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 można ustawić ale byś musiał doświadczalnie sprawdzać ile minut musi chodzić lodówka żeby osiągnąć docelową temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Może źle sprecyzowałem pytanie, bo jakby to co piszesz jest oczywiste, bardziej chodziło mi o to czy ktoś się w to bawił i czy owoce tej zabawy były zgodne z oczekiwaniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Może tym tropem warto podążać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 System włączania i wyłączania lodówki na czas to głupota wg mnie (jeśli chodzi o burzliwą). Nigdy nie wiesz ile ciepła odda brzeczka, za każdym razem będzie to inna wartość. Tak ciężko podłączyć sterownik? A wracając do mojego tematu. Mam termometr również w zamrażalniku. Lodówka jest nówka i ma cały czas -37°C. Nie mogę pominąć pracy zamrażalnika bo wszystko jest na jednym układzie. Od kiedy brzeczka osiągnęła temperaturą z przedziału pracy lodówki, agregat rzadko się włącza. Nawet rzadziej niż moja zwykła lodówka w której trzymam jedzenie (pewnie dlatego, że ta z piwem prawie w ogóle nie jest otwierana). PS. Jak już wprowadzę się do siebie to na pewno zainwestuję w zamrażalkę skrzyniową. Po pierwsze brzeczkę ostudzi w miarę szybko i spokojnie wejdą dwa fermentatory obok siebie, a nie jak teraz stawiam jeden na drugim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 (edytowane) Lodówka jest nówka i ma cały czas -37°C. No to pozostaje mi się wycofać z moich słów, że poniżej -35°C zamrażalnik nie zejdzie. Nie mogę pominąć pracy zamrażalnika bo wszystko jest na jednym układzie. Tym kompletnie się nie przejmuj... Jak już wprowadzę się do siebie to na pewno zainwestuję w zamrażalkę skrzyniową. Po pierwsze brzeczkę ostudzi w miarę szybko i spokojnie wejdą dwa fermentatory obok siebie, a nie jak teraz stawiam jeden na drugim. A nawet cztery jak ją lekko rozbudujesz Odsyłam do mojej galerii: Edytowane 28 Lipca 2015 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm1985 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 To ja podepne się tutaj z innym pytaniem. Jak zmontować lodówke pod fermentację ale'i? Przeniosłem swój browar w inne miejsce, nie mam już piwnicy, w której miałem dobre i stałe temp i muszę to teraz ogarnąć na nowo. Najbliższe dni to fala upałów, teoretycznie mogę się bawić w skrzynie ze styropianu itp, ale wolałbym zrobić to już konkretnie. Czy w takim przypadku oprócz zwykłego sterownika powiedzmy rt co potrzebny będzie np kabel grzewczy? (nie wiem czy dobrze kombinuje...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 To ja podepne się tutaj z innym pytaniem. Jak zmontować lodówke pod fermentację ale'i? Przeniosłem swój browar w inne miejsce, nie mam już piwnicy, w której miałem dobre i stałe temp i muszę to teraz ogarnąć na nowo. Najbliższe dni to fala upałów, teoretycznie mogę się bawić w skrzynie ze styropianu itp, ale wolałbym zrobić to już konkretnie. Czy w takim przypadku oprócz zwykłego sterownika powiedzmy rt co potrzebny będzie np kabel grzewczy? (nie wiem czy dobrze kombinuje...). Rozumiem, że zamierzasz chłodzić a nie grzać W takiej sytuacji zmieniasz tylko nastawę na regulatorze na odpowiednią dla górnej fermentacji. I nic więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm1985 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Czy to na bank zadziała dla tych 16-19 st? Koleś który sprzedaje sterowniki uparcie twierdzi że to nie zadziała, że taka temp jest zbyt wysoka do osiągnięcia... Wspominał ze musiałbym dokupić coś co dogrzeje np. Kabel... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Nie czaje. Masz sterownik który mierzy temperaturę jak jest za wysoka to włącza lodówkę. Jak temperatura zostanie osiągnięta to ją wyłącza i tyule. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm1985 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Tak to tez pojmowalem ale sprzedawca twierdził że nie ma opcji żeby to zadziałało, no nic zamawiam sterownik i podpinam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi