jsakic Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Czas zbiorów chmielu na plantancjach amatorskich jak i na pełni profesjonalnych. Jak wiadomo w całej Polsce panuje susza. Znalazłem taki tekst w sieci: "W 2006 roku anomalie pogodowe obniżyły wydajność chmielu z hektara i zawartość alfa kwasów. Na Lubelszczyźnie zebrano przeciętnie o 10 proc. mniej odmian Lubelskiego (1,4 t/ha) i Magnum (2,0 t/ha) oraz o 25 proc. Marynki (1,7 t/ha)" Jeżeli dobrze pamiętam w 2006 roku również mieliśmy suszę, jednak teraz prawdopodobnie jest gorzej. Ciekawe jak to wpłynie (bądź już wpłynęło) na zbiory chmielu w Polsce. Czyżby piwa warzone w 2016 roku, były mniej wartościowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Nie ma co jeszcze panikować zbiory za miesiąc dwa dopiero więc jeszcze usłyszymy jakie to straty mają plantatorzy Tu masz porównania z ostatnich lat jak ciekaw jesteś: tutaj Generalnie teraz polityka Polskiego rolnictwa opiera się na dopłatach, nie zdziwię się jak plantatorzy też czekają na nie za susze... trzeba poczekać przekonamy się. Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez Undeath jsakic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Dopłaty za susze? Buahahahahaha Nawet stanu klęski suszy nie ogłoszą bo wybory by to przesuneło. A nawet w takim stanie klęski to jedyne co dostaniesz to kredyt na preferencyjnych warunkach a nie dopłaty za susze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Taa, a u mnie jest gorąco i ludzie siedzą nad wodą zamiast w knajpach w centrum krk - też chce dopłatę Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Szyszka bardzo wysycha i zbiory będą mniejsze z ha. wiec można spodziewać się też wyższej ceny to napewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 stanie klęski to jedyne co dostaniesz to to obostrzenia i zakazy np.podlewania czy inne limity na wodę,jeśli chodzi o kasę to nic to nie zmienia bo jeśli rolnik dostał by ulgę albo umorzenie z jakiegoś tytułu np. ANR czy gminy umorzą podatek gruntowy to mniej kasy popłynie do do kasy państwa ,państwo by musiało dopłacić do krusu jak by mniej kasy itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 W Czechach jest podobno jeszcze gorzej z pogoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Ze słupków w linku od @@Undeath można wnioskować, że ceny będą niemal bez zmian. Zeszły rok był dość urodzajny, więc pewnie dłużej będziemy kupować stary chmiel i on pozwoli utrzymać ceny w skupach, Dystrybutorzy mogą chcieć dorobić na suszy, ale tu też są ograniczeni małych producentów piwa, bo dużych nie da się tak łatwo zrobić w wała. Ciekawy jestem czy rolnik ma więcej kasy z dopłat od hektara czy z rzeczywiście sprzedanego chmielu... No i ciekawe jak z jakością. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tym? Ja zdecydowanie zbyt krótko warzę. Niby mieliśmy wyjątkowo dużo słońca w tym roku, więc powinno to coś dobrego dać, ale może brak wody to niweczy... Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Ze słupków w linku od @@Undeath można wnioskować, że ceny będą niemal bez zmian. Zeszły rok był dość urodzajny, więc pewnie dłużej będziemy kupować stary chmiel i on pozwoli utrzymać ceny w skupach, Dystrybutorzy mogą chcieć dorobić na suszy, ale tu też są ograniczeni małych producentów piwa, bo dużych nie da się tak łatwo zrobić w wała. Ciekawy jestem czy rolnik ma więcej kasy z dopłat od hektara czy z rzeczywiście sprzedanego chmielu... No i ciekawe jak z jakością. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tym? Ja zdecydowanie zbyt krótko warzę. Niby mieliśmy wyjątkowo dużo słońca w tym roku, więc powinno to coś dobrego dać, ale może brak wody to niweczy... Nie do końca Bartku jeżeli chodziło mi o dopłaty to miałem właśnie na myśli to co napisałeś Pooglądaj sobie agrobiznes tam co drugie słowo to dopłata, a gdzieś czytałem, że i do chmielu ma Unia dołożyć żeby przywrócić areał upraw. Pogo ceny skoczą nie znacznie, fakt najpierw będą wyprzedawać poprzedni rocznik (który nie był taki zły). Przez suszę niestety chmiel ma większą zawartość alfa kwasów, co ma wpływ na goryczkę, przez co też może być nie przyjemna. Kolejna rzecz to mniejsza ilość szyszki z hektara, ale tutaj nie powinniśmy tego odczuć, bo areał upraw się zwiększył. Odmiany aromatyczne też mają mniej olejków eterycznych, ale mówię na tym etapie to gdybanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 1.968 zł – dopłata do hektara chmielu, Undeath już nie wyżywaj się tak na rolnikach, w agrobiznesie mówią bo wiedzą , że bez dopłat bezpośrednich większość upraw byłaby nierentowna przy gospodarstwach takiej wielkości jakie mamy w naszym kraju. Chmiel na Lubelszczyźnie wysycha i jest słabej jakości jak znam naszych pośredników to skupią od rolników prawie za darmo a sami będą zawyżać cenę i bić pianę że słaby rok i drogo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 1.968 zł – dopłata do hektara chmielu, Undeath już nie wyżywaj się tak na rolnikach, w agrobiznesie mówią bo wiedzą , że bez dopłat bezpośrednich większość upraw byłaby nierentowna przy gospodarstwach takiej wielkości jakie mamy w naszym kraju. Chmiel na Lubelszczyźnie wysycha i jest słabej jakości jak znam naszych pośredników to skupią od rolników prawie za darmo a sami będą zawyżać cenę i bić pianę że słaby rok i drogo. Nie wyżywam się spokojnie Piszę, że mam nadzieje, że się nie skupią na tych dopłatach tylko na faktycznym zbiorze i na sztucznemu podbijaniu cen co właśnie napisałeś. Zobaczymy jestem w mailowym kontakcie z Puławami w zeszłym roku przysłali mi raport na temat skupionego chmielu, który też jest dostępny w necie. Trzeba poczekać na zbiory i podsumowanie roku wtedy będzie można osądzać i się "wyżywać" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoBombel Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Z tego co zasłyszałem w Brewing Network, to w Niemczech i Oregon (USA) też kicha z chmielem. Szacunkowo zbiory będą mniejsze o 16% do 50% (ponoć w Niemczech ktoś taką liczbą rzucił). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Będą żółć dodawać zamiast chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Szykuje się sezon na piwa kwaśne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się