Fifol Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Witam, chcę sobie wreszcie zakupić garnek 40 litrowy, gdyż do tej pory warzyłem na dwóch garach (bardzo uciążliwe). Większość garnków to gary o średnicy 40 cm, jednak znalazłem też szerszy- 45cm (http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Rondel-wysoki-emaliowany-40-l-sr-45-cm-z-pokryw-xb1/pid,15623,cid,101711963,product.html). Pomyślałem, że to lepsze rozwiązanie, gdyż szerszy garnek obejmie większą powierzchnie na kuchence- będzie to można podgrzać na 4 palnikach jednocześnie (jeśli chodzi o osiągnięcie wrzenia to zawsze miałem z tym problem). Czy szerszy garnek może w jakimś stopniu utrudniać warzenie? Jedyne co mi przychodzi do głowy, to większy problem z oddzieleniem chmielin, ale jeśli zrobię whirpoola to chyba nie będzie problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 IMHO, słusznie myślisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 No i w czasie gotowania zwiększa ci się powierzchnia parowania, ale to sobie wyczujesz po paru warkach i będziesz wiedział, jak wyliczyć recepturę, żeby ucelować w oczekiwane blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Witam, chcę sobie wreszcie zakupić garnek 40 litrowy, gdyż do tej pory warzyłem na dwóch garach (bardzo uciążliwe). Większość garnków to gary o średnicy 40 cm, jednak znalazłem też szerszy- 45cm (http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Rondel-wysoki-emaliowany-40-l-sr-45-cm-z-pokryw-xb1/pid,15623,cid,101711963,product.html). Pomyślałem, że to lepsze rozwiązanie, gdyż szerszy garnek obejmie większą powierzchnie na kuchence- będzie to można podgrzać na 4 palnikach jednocześnie (jeśli chodzi o osiągnięcie wrzenia to zawsze miałem z tym problem). Czy szerszy garnek może w jakimś stopniu utrudniać warzenie? Jedyne co mi przychodzi do głowy, to większy problem z oddzieleniem chmielin, ale jeśli zrobię whirpoola to chyba nie będzie problemu? Mam ten sam gar i sprawdza się świetnie, problemu z chmielinami nie ma - zawsze coś zassiesz, ale chmieliny rozkładają się na sporej powierzchni, ale jak się chce to można zrobić whirpoola i trochę mniej poleci przez wężyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fifol Opublikowano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 To chyba zaraz zamówię . A co do chłodnicy- lepiej wykonać samemu, czy może jest gdzieś do kupienia gotowiec o wymiarach dostosowanych do tego gara? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 To chyba zaraz zamówię . A co do chłodnicy- lepiej wykonać samemu, czy może jest gdzieś do kupienia gotowiec o wymiarach dostosowanych do tego gara? Ja tam dalej w piwowarskiej epoce kamienia łupanego jestem i dalej w wannie chłodzę W chłodnicach ze sklepów wysokość wężownicy to ok 22cm, więc powinno być ok i zazwyczaj mieć możliwość pełnego zanurzenia. Jak masz chęci i zdolności manualne, to pewnie sam bym próbował robić w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 ja bym zrobił chłodnice pod ten gar bo te standardowe są za wysokie. Ten gość co na allegro sprzedawał chłodnice za 130zł zrobi ci jaką chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fifol Opublikowano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 ja bym zrobił chłodnice pod ten gar bo te standardowe są za wysokie. Ten gość co na allegro sprzedawał chłodnice za 130zł zrobi ci jaką chcesz. Chodzi ci o tego Pana? :http://allegro.pl/wezownica-chlodnica-piwa-ze-stali-nierdzewnej-i5657748037.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 http://olx.pl/oferta/wezownica-chlodnica-brzeczki-piwa-CID628-ID5yZmr.html#1c6060998f to chyba ten sam gosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliwowica Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 nie lepiej do tych 120zł dołożyć i kupić kega50l? za 130zł z kolei kupisz 12m rurki cu 8mm i wygniesz jak będziesz chciał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 no ale na kegu na kuchence to raczej słabo gotować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 http://olx.pl/oferta...html#1c6060998fto chyba ten sam gosc 130 zł?! To chyba jakiś kiepski żart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fifol Opublikowano 17 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 http://olx.pl/oferta...html#1c6060998fto chyba ten sam gosc 130 zł?! To chyba jakiś kiepski żart Znaczy drogo? W sumie lepszą opcją wydaje mi się zrobienie samemu tej chłodnicy z rurki miedzianej, i chyba tak właśnie zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fifol Opublikowano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Wybaczcie, że odkopuje ten temat, ale dzisiaj chciałem zamawiać ten garnek i przeliczyłem sobie parę rzeczy. Garnek ma średnicę 45 cm i wysokość 25,2 cm. Biorąc pod uwagę, że chcę mieć 25 L piwa, to wysokość brzeczki w tym garnku będzie wynosiła 15cm. Chłodnica w tym przypadku będzie bez sensu, bo ile ja tam zwojów wcisnę? Wydaje mi się, że chłodzenie będzie bardzo nieefektywne. Zostałby garnek o mniejszej średnicy, ale znowu nie wiem czy kuchenka to wtedy uciągnie. Ahh te decyzje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 jak chcesz mieć 25l to musisz gotować ok 31l - to będzie 15cm? - mi się wydaje ze bliżej 20cm - tzn, że zostaje ci jakieś 5cm zapasu chłodnicę jak włożysz to też ci się lustro dodatkowo podniesie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 ja mam 40 litrów garnek emaliowy 40cm średnicy i na 4 fajerkach jedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 jak chcesz mieć 25l to musisz gotować ok 31l - to będzie 15cm? - mi się wydaje ze bliżej 20cm - tzn, że zostaje ci jakieś 5cm zapasu chłodnicę jak włożysz to też ci się lustro dodatkowo podniesie Odparowanie rzędu 20% to przypadkiem nie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Odparowanie rzędu 20% to przypadkiem nie za dużo? mówię o tym ile pokazuje beersmith2 na domyślnych ustawieniach - aby otrzymać 25l po gotowaniu 75min musisz nastawić ~31l brzeczki do gotowania odparowanie to jedno, drugie rozszerzalność cieplna wody, trzecie straty w chmielinach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Jedne z opcji: 1. Robisz chłodnicę pod garnek. 2. Przelewasz (unikając napowietrzania) do fermentora 30L i chłodzisz chłodnicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 ...wysokość brzeczki w tym garnku będzie wynosiła 15cm. Chłodnica w tym przypadku będzie bez sensu, bo ile ja tam zwojów wcisnę? Wydaje mi się, że chłodzenie będzie bardzo nieefektywne... http://www.piwo.org/topic/119-chlodzenie/page-6?hl=ch%C5%82odnica&do=findComment&comment=118045 mam powyższą chłodnicę. Działa efektywnie od 5cm do pełnej wysokości brzeczki w garnku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galmat7 Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 A może warto dołożyć i kupić ten : http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-40-litrow-z-pokryw-xb1/pid,594,cid,91,product.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Mam szeroką 40-stkę i odparowanie rzędu 20% jest. Chłodnicę robiłem sam z rurki do lpg i nawijałem na fermentor - pasuje idealnie i przy ~25l w garze jest zakryta cała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Odkopię temat Czy grzanie na 4 palniki, to nie przesada? Pod kątem warzenia zakupiłem kuchenkę z palnikiem do woka. Na jednym palniku muszę na pół gwizdka grzać. Na standardowej kuchence też jeden palnik wystarczał. Dłużej trzeba było czekać na zagotowanie, ale wystarczało to, żeby od pierwszej dawki wysłodzin już zacząć wygrzewać Jaki sensowny 40l garnek z zakresu budżetowego byście polecali? Zastanawiam się nad emalią, cena ok. 150-160zł. Czy jest sens dopłaty za budżetową wersję nierdzewki (ok.260zł) że ściankami 0,7mm? Głównie zależy mi na trwałości. Aktualnie użytkuję stary gar ze stali ocynkowanej. Jest on cienkościenny. Muszę go w końcu wymienić, bo zaczynam się obawiać, żeby spód w końcu się nie przepalił Edytowane 20 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Ja mam 50 L za 300 zł z nierdzewki: https://allegro.pl/oferta/garnek-wysoki-z-pokrywka-revolution-400x400mm-50l-7830087035?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Afinished&bi_c=Y2FtcGFpZ24AMzc5MTUyNjUAMTQ1NTQ4AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=6022e6ba-4e0e-4f0b-84d5-9c659db4e82d Wygodny, z pokrywką, dobrze trzyma temperaturę - tzn. np. ostatnio zacierałem RIS'a - wsypałem 14 kg słodu do 30 litrów wody 72°C - zeszło do 67°C i przez pół godziny spadło do 64°C. Jak dla mnie, to OK rozwiązanie - nie muszę pilnować gara cały czas, a mogę np. jednocześnie myć sobie fermentory czy wężyki płukać Zrobiłem w nim kilka warek i jestem zadowolony Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi