Grzehoo Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Albo jestem totalnie nieogarnięty jeśli chodzi o przeszukiwanie tematów na forum, albo tego tutaj jeszcze nie było. Czym odmierzacie wodę przy robieniu piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Fermentorem i szklankami do piwa. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 ale o so chodzi? jak czym? pojemnikiem z miarką albo wg odczytu wyskalowanego wskaźnika poziomu płynu w garnku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzehoo Opublikowano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) ale o so chodzi? jak czym? pojemnikiem z miarką albo wg odczytu wyskalowanego wskaźnika poziomu płynu w garnku. Tak po prostu - czym mierzysz ilości wody. Wiadomo, można kupić na przykład wyskalowane zlewki czy inne tego typu rzeczy, ale zależało mi njbardziej na takim mocno domowym sposobie, czyli właśnie fermentor i szklanki do piwa. A pytanie wzięło się stąd, że od długiego czasu zabieram się do uwarzenia swojej pierwszej warki a chcę się do tego ekstremalnie porządnie przygotować, tylko nie mogłem wpaść na pomysł jak odmierzać wodę najszybciej i najwygodniej. Dzięki za odpowiedzi Edytowane 21 Września 2015 przez Grzehoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 polecam wiaderko z castoramy ma skale do 12litrów, mieści się u mnie w zlewie, więc nie ma problemu z nalaniem i odmierzeniem. używam go również do odbierania w trakcie filtracji, na bieżąco wiem ile spłynęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Dzbanek plastikowy 1,5 l do odmierzenia wody do zacierania. A poza tym to nie mierzę, ile wyjdzie tyle wyjdzie. Ewentualnie na oko, ale wyskaluję sobie mieszadło w nowym garnku przy okazji (zaznaczę kilka wartości na łyżce do mieszania, żeby trzymana pionowo pokazywała mniej więcej ile jest nalane). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 garnek wyskalowałem tak, że na płaskowniku z amelinium zaznaczyłem pierwsze 5l poprzez wlanie wody , resztę zaznaczyłem wg obliczeń ze wzoru na objętość walca. pierwsze 5l jest problematyczne przez nierowne wyoblone dno. skalę mam co litr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagicznyJanusz Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Ja odmierzam 5 litrowym baniakiem po wodzie mineralnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 +1 wiaderko z Castoramy/Leroy Merlin (te takie 15litrowe, z atestem do spożywki). Razem z pokrywką kosztują koło 10 zł. Mam takie cztery i zawsze znajdą jakieś zastosowanie - podział warki na pół dla testów, wsypanie słodu, odmierzanie wody, odbieranie filtratu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Woda - gankiem ze skalą, fermentatorem, dzbankiem, kubkiem, szklanką Czym się da i to co mam pod ręką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 polecam wiaderko z castoramy ma skale do 12litrów, mieści się u mnie w zlewie, więc nie ma problemu z nalaniem i odmierzeniem. używam go również do odbierania w trakcie filtracji, na bieżąco wiem ile spłynęło. +1 wiaderko z Castoramy/Leroy Merlin (te takie 15litrowe, z atestem do spożywki). Razem z pokrywką kosztują koło 10 zł. Mam takie cztery i zawsze znajdą jakieś zastosowanie - podział warki na pół dla testów, wsypanie słodu, odmierzanie wody, odbieranie filtratu. Czy chodzi o takie wiaderka? Innych piętnastek nie znalazłem, a nigdzie na stronie nie pisze o ateście do żywności. Atest musi być, bo potrzebuję takiego rozmiaru głównie do fermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Najwygodniejsza jest literatka 100ml , jednym słowem albo jaja albo tragedia yarx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Najwygodniejsza jest literatka 100ml , jednym słowem albo jaja albo tragedia Tez się zastanawiam czy to na serio , przecież nie pierwszy kwietnia dziś GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 polecam wiaderko z castoramy ma skale do 12litrów, mieści się u mnie w zlewie, więc nie ma problemu z nalaniem i odmierzeniem. używam go również do odbierania w trakcie filtracji, na bieżąco wiem ile spłynęło. +1 wiaderko z Castoramy/Leroy Merlin (te takie 15litrowe, z atestem do spożywki). Razem z pokrywką kosztują koło 10 zł. Mam takie cztery i zawsze znajdą jakieś zastosowanie - podział warki na pół dla testów, wsypanie słodu, odmierzanie wody, odbieranie filtratu. Czy chodzi o takie wiaderka? Innych piętnastek nie znalazłem, a nigdzie na stronie nie pisze o ateście do żywności. Atest musi być, bo potrzebuję takiego rozmiaru głównie do fermentowania. Tak, to te, mają atest i jak najbardziej nadają się do fermentacji. Roboraff 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Ja odmierzam centymetrem - poważnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 polecam wiaderko z castoramy ma skale do 12litrów, mieści się u mnie w zlewie, więc nie ma problemu z nalaniem i odmierzeniem. używam go również do odbierania w trakcie filtracji, na bieżąco wiem ile spłynęło. Ja identycznie, najbardziej praktyczna miarka do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Co raz większe problemy, ja nawet nie wiem jaką pojemnośc ma kadź zacierna. Leję w wanie do połowy i sypię słody FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Anteks, świntuszku, nie leje się do wanny cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Na początku odmierzyłem dokładną ilość wody i wlałem do garnka. Następnie na mieszadle drewnianym (można na innym) naciąłem poziomy dla 12, 15, 20 i 23 litrów. Teraz przykładając łyżkę pionowo w dół wiem ile mam wody albo ile trzeba dolać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Anteks, świntuszku, nie leje się do wanny Chciałem do zlewu, ale żona fleja nie pozmywała naczyń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Wy tak na poważnie? Naprawdę jak ktoś takiej rzeczy nie potrafi ogarnąć to może się nie powinien zabierać za piwowarstwo... Już kolejny rekord w bezmyślności został dla mnie pobity. Czekam na pytania "w którą stronę mieszacie zacier" "jak ważycie chmiel" "którą ręką otwieracie kranik" GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzehoo Opublikowano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Wy tak na poważnie? Naprawdę jak ktoś takiej rzeczy nie potrafi ogarnąć to może się nie powinien zabierać za piwowarstwo... Już kolejny rekord w bezmyślności został dla mnie pobity. Czekam na pytania "w którą stronę mieszacie zacier" "jak ważycie chmiel" "którą ręką otwieracie kranik" Ej spokojnie, jesteśmy w piaskownicy. Poruszyłem ten temat nie po to, aby się dowiedzieć jak to zrobić, tylko dlatego, żeby zobaczyć jak robią to inni. Jak widać każdą pierdołę można robić na milion różnych sposobów, dlaczego więc ich ze sobą nie skonfrontować i wypracować najbardziej optymalnej metody? Totalnie nie rozumiem skąd te ''rekordy w bezmyślności''. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Jeśli będziesz przez całe życie kopiował innych w nawet podstawowych sprawach to nigdy nie zdobędziesz doświadczenia. Mając szklankę 500 ml i 300 ml to będziesz na forum się pytał o to jak uzyskać 100 ml? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Mając szklankę 500 ml i 300 ml to będziesz na forum się pytał o to jak uzyskać 100 ml? Zdziwiłbyś się jak wielu by sobie nie poradziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się