lgorek Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Witam, Na początku napiszę że wszystkie 14 warek jakie uwarzyłem do tej pory były z zestawów. Dla przykładu ostatnia AIPA 16°Blg, napisane było aby zacierać 6,5kg słodu w 18 litrach i wysładzać 15 litrami wody. Ja natomiast zrobiłem tak. Zacierałem normalnie czyli 6,5kg w 18 litrach wody następnie, w pro mashu obliczyłem ile podczas 60 min gotowania powinno odparować wody i jakie chcę uzyskać blg. Wysładzałem do momentu 14blg co dał około 35,5 litra (nie chciałem więcej ponieważ garnek mam 40 litrów). Dodam że spuściłem całą brzeczkę z wysłodzenia i zostało jeszcze około 4 litry, która miała 3-4blg. W poprzednich warkach wysładzałem do momentu kiedy filtrat miał 2-2,5 blg. Do fermentora przelałem 22 litry 17blg, ponieważ nie przyjąłem poprawki na ilość chmielin w przypadku 200g użytego chmielu. Przez co zostało w garnku było około 6 litrów brzeczki z chmielinami. Po odstaniu zlałem z nad chmielin około 3 litry brzeczki. Było by pewnie więcej bo około 2 litry chmielin wylałem do zlewu mój błąd. Cała brzeczka w fermentorze oraz z nad chmielin z 6,5kg słodu wyszło 25 litrów 17blg (te 3 litry zamrożę u użyje w przyszłości do jakiejś Pale Ale) I teraz tak czy dobrze robie wysładzając większą ilość (niższe blg), która następnie odparuje. Czy może tak jak jest w zestawie, że odbieram mniejszą ilość (wyższe blg) a później dodaje wody ? Pozdrawiam Alawrak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Nie jest wskazane żeby wypłukiwać złoże do końca ze względu na wysokie pH pod koniec i wypłukiwanie garbników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Nie jest wskazane żeby wypłukiwać złoże do końca ze względu na wysokie pH pod koniec i wypłukiwanie garbników. Możesz rozwinać "do końca" czy jest to tak jak robię czy może poniżej 3blg podczas wysładzania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Ja jestem po 8 warkach i odpowiem tak. Robiłem pierwsze kilka warek (od razu zacząłem od zacierania) z przepisu czyli zacierając słód w takiej ilości wody dokładnie jak w przepisie i nigdy blg nie wyszło mi takie jak miało wyjść, a stało się tak prawdopodobnie z tego powodu, że moja wydajnośc była mniejsza niz być powinna choćiazby ze wzgledu na to, że jestem poczatkujacy i połeniam jakieś tam błedy. Więc wpisałem w kalkulator (używałem PPPP) ilośc skałdników, wode itp i pobliczyłem jaką mam wydajność już po uwarzonej warce. Oczywiście okazało się, że moja wydajność zacierania jest niższa niz zakładana w przepisie i tą różnicę wziąłem pod uwagę przy kolejnym warzeniu. Po uwzagednieniu korekty moje warki maja takie blg jakie zakładam albo róznią się najwyżej o 0,5 blg - najczęściej w górą (ważne, zawsze zacieram przy takim samym stosunku ilości słodu do wody, u mnie jest to 1 do 3,5) Więc polecam wpisać dane do kalkulatora, obliczyć jak wyszło w uwarzonej już warce i na podsatwie tych danych zacierac kolejną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Nie pytam o wydajności a wysładzaniu. Przeczytałem całe wiki i podobne posty. Dlatego zadaje pytanie. Bo niby sposób który podałem jest ok ale bo zawsze jest ale. Jedne opracowania piszą wysładzać do min 4blg a inne do min 2blg. Jakby nie patrzeć jest to spora różnica. Jak wysładzacie wasze warki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Jak wysładzacie wasze warki ? Do objętości, biorąc poprawkę na odparowanie i straty po chmileniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Ja wysladzam zawsze do objętości. Nigdy nie miałem problemów z sms'em. Ewentualną różnicę w blg koryguje wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Nigdy nie miałem problemów z sms'em Z czym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Również do objętości. Nawet nie mierzę blg końcowych wysłodzin. Przy ostatniej warce miałem skok wydajności i zamiast 20l 12 blg, otrzymałem 20l 13,5 blg. Byłem zaskoczony, ale nic nie korygowałem, bo po co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 mat, dnia 28 wrzesień 2015 - 06:56, napisał: Nigdy nie miałem problemów z sms'em Z czym? No, że mu nie przeszkadzają w wysładzaniu sms'y A w temacie: to zawsze wysładzam ciągle (z lenistwa) do założonej objętości i o dziwo mam wysoką wydajność (85-95 wg BS w zależności od gęstości brzeczki nastawnej), i brzeczkę otrzymuję o założonych parametrach Każdy zestaw sprzętu ma swoją specyfikę i trzeba go poznać żeby móc zoptymalizować proces. Soyero 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Kurde, oszaleje z tym telefonem oczywiście chodzi o dms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Czyli dalej będę wysładzał jak do tej pory to robiłęm lub jak napisaliście do ustalonej objętości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się