Swiaderny Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 (edytowane) Kupiłem rdzeń magnetyczny w sklepie z artykułami dla laboratorium.Pytanie czy taki rdzeń można gotować wraz z brzeczka w celu sterylizacji i nic mu się nie stanie ?. Można wrzucić do brzeczki tuż po zdjęciu z palnika. Ja przelewam taką brzeczkę do szklanego dzbanka, w którym jest rdzeń (i w którym następnie namnażam producentów piwa). Nie ma siły żeby się nie spasteryzowało O ile dobrze pamiętam to rdzenie laboratoryjne można traktować temperaturą 130°C 270°C (odnośnik) edit: temp. i odnośnik Edytowane 30 Grudnia 2011 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Można wrzucić do brzeczki tuż po zdjęciu z palnika. Oj, lepiej nie, przegrzana brzeczka natychmiast wykipi. Ja gotuję brzeczkę razem z mieszadłem. Podobno jest to ryzykowne, bo rdzeń może się rozgrzać na tyle, że stopi teflon którym jest pokryty, ale ja nie obserwuję takiego zjawiska u siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Cześć. U mnie po kilkukrotnym gotowaniu w kolbie szklanej teflon odszedł od magnesu. Lepiej by było gdyby mieszadełko nie leżało na dnie a było na bocznej ściance kolby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Jaki wpływ na starter ma szybkie mieszanie. Cześć. U mnie po kilkukrotnym gotowaniu w kolbie szklanej teflon odszedł od magnesu. Lepiej by było gdyby mieszadełko nie leżało na dnie a było na bocznej ściance kolby. Można mały magnes przyłożyć do kolby, przeciągnij rdzeń na boczną ściankę kolby tak żeby rdzeń był centymetr od powierzchni powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Cześć. Maxhot błagam popraw ten błąd w swojej stopce bo aż boli.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Cześć. Maxhot błagam popraw ten błąd w swojej stopce bo aż boli.... I nie poprawił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Jest rozwiązanie, teraz jest opcja ignorowania sygnaturki użytkownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 ja sterylizuję magnesik w kolbie razem z brzeczką przez 20 minut w szybkowarze. Ważne jest odkąd się zaczyna liczyć te 20 minut, ja czasem gotuję dłużej bo bywa tak że szybkowar puszcza parę jak lokomotywa, ale w środku kolba z brzeczką nadal jest zimna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Przeczytałem że do startera na mieszadle trzeba dostarczyć tlen żeby go nie zabrakło.Stosujecie może akwarystyczne pompki do napowietrzania,jak rozwiązaliście filtrowanie powietrza pompowanego do kolby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 możesz sobie łatwo i tanio zrobić takie korki: http://www.piwo.org/topic/2972-korki-do-kolb-do-propagacji-drozdzy/page__hl__korki__fromsearch__1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 (edytowane) Mam saszetkę drożdzy lagerowych (propagator) przeterminowane o przeszło rok, ale napuchły w 5 dni od potłuczenia pożywki. Pytanie: czy jest sens robić 2x starter po ok 0,7l? Czy od razu zrobić jeden większy 1,5l? Starter będzie zwykły (tak się zbierałem zrobić mieszało, że w końcu mi się zeszło), ale nie mam więcej brzeczki. Edytowane 9 Stycznia 2012 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Mam saszetkę drożdzy lagerowych (propagator) przeterminowane o przeszło rok, ale napuchły w 5 dni od potłuczenia pożywki. Pytanie: czy jest sens robić 2x starter po ok 0,7l? Czy od razu zrobić jeden większy 1,5l? Starter będzie zwykły (tak się zbierałem zrobić mieszało, że w końcu mi się zeszło), ale nie mam więcej brzeczki. Jeżeli normalnie napuchły to zwykły stosowałbym normalny starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się