Pindin Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Witam, Wczoraj z nudów uwarzyłem mini warkę, mianowicie z resztek co mi zostało. Zasyp: 800 g pszenicznego Strzegom 200 g pilzneński Strzegom Żeby nie bawić się w filtrowanie tak małej ilości, pewnie wężyk z oplotu nie dałby rady i tak, wrzuciłem wymieszany słód do 2 siatek muślinowych. Dość luźno, żeby była w miarę wydajność. Zacieranie na lenia w 6,5 litrach wody (nie robiłem wysładzania), 60 min 66-67 oC, wygrzew 78 oC 10 minut. Chmielenie mosaic, chinook. Dodałem jeszcze 100 g glukozy dla podniesienia ekstraktu. Drożdże 2 łyżki stołowe gęstwy po IPA. Wyszło 5 litrów piwa +/- 13 blg. Co o tym myślicie? Wyjdzie piwo z taką ilością słodu pszenicznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Czemu miałoby nie wyjść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 A czemu ma nie wyjść? Na b.biz browar bociana bardzo chwali piwo z 100% pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Przecież Grodziskie robi się ze 100% słodu pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Jeśli nie będzie infekcji - wyjdzie Tylko kompozycja smaków - tyle pszenicy, chmiele amerykańskie. . . Od rana pracuje już browarek, jest właśnie świetny aromat chmieli/cytrusów. Czuję, bo fermentuje w baniaku 5 litrowym po wodzie i lekko korek jest uchylony, wydziela się aromatyczne co2 . A zapomniałem dopisać, że na 10 minut przed studzeniem dodałem jakieś 150 ziarenek kolendry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Pszenica + amerykański chmiel = American Wheat. Nic odkrywczego tu nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Ile czasu zajęło Ci uwarzenie tego maleństwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Pszenica + amerykański chmiel = American Wheat. Nic odkrywczego tu nie ma. zbyt duże uogólnienie poza tym nie chce wyjść na BJCP nazi ( bo już mi to przeszło ) - ale AW może ( i często jest ) chmielone europejskimi chmielami anyway - 100% pszenicy robiłem jeden raz, z trzy jak nie więcej robiłem 70-80% pszenicy, też miałem kilka warek gdzie surowiec bez łuski stanowił ponad 60%. Nic strasznego czy trudnego - przy zasypie 1kg faktycznie trudno było by to przefiltrować w standardowym filtratorze - ale sam zasyp nie jest w dzisiejszych czasach niczym imponującym PS. Piwo będzie pyszne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Robiłem nie dawno takie piwo: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page-59?do=findComment&comment=360323 Dałem 90% pszenicznego słodu do niego i wyszło całkiem smaczne. Ciut goryczkę za dużą zrobiłem do ciała piwa, ale było niezłe. Czuć smaczki zbożowe i troszkę pełniejsze to piwo było, generalnie spokojnie polecam 100% pszenicy też powinno wyjść tylko wtedy już trzeba czymś wspomóc filtracje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 20 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Ile czasu zajęło Ci uwarzenie tego maleństwa? Warzenie wraz z chłodzeniem i zadaniem drożdży jakieś 3, maksymalnie 3,5 godziny. Przede wszystkim właśnie odeszła filtracja. Wystarczyło przelać brzeczkę przez gęste sitko i pieluchę przed gotowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 100% pszenicy też powinno wyjść tylko wtedy już trzeba czymś wspomóc filtracje Łuska gryki i idzie jak burza. Pszenica + amerykański chmiel = American Wheat. Nic odkrywczego tu nie ma. zbyt duże uogólnienie poza tym nie chce wyjść na BJCP nazi ( bo już mi to przeszło ) - ale AW może ( i często jest ) chmielone europejskimi chmielami Nie mówię, że nie. Po prostu uświadamiam autorowi, że szlaki są dawno przetarte i żeby się nie obawiał, że mu wyjdzie nie wiadomo co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Gdzie kupujecie łuskę gryki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Allegro. Ludzie sprzedają jako surowiec do wypychania materacy. Pamiętaj, żeby wcześniej zalać wrzątkiem na 30min~. Jak puści kolor i odcedzisz to na pewno nie wniesie Ci żadnych posmaków do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 ile teł łuski na kilogram zasypu pszenicy, żeby ułatwić tą filtrację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Ja do grodziskiego z zasypem 100% pszeniczny 3.0kg dałem 200g i poszło gładko. Do dyniowego z 2kg dyni i 5.5kg słodów dawałem 450g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Degustacja piwka: Bardzo gorzkie, wg kalkulatora 135 IBU. Brak jakichś wad. Jest lekki posmak cytrusów, lekko alkoholowy. Armoat: cytrusy i kolendra. Ogólnie piwo bardzo jasne i mętne. I chyba najlepsze w smaku jakie do tej pory zrobiłem Na pewno powtórzę recepturę, tylko, że w większej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 13Blg, 135IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Według http://brew.church/pl/calculator/ibuwychodzi 134 IBU. Nie jestem pewien co do ilości AA Chinook'a i Mosaic'a. Wg sklepu napisane jest, że mają po 12 %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Możesz zdradzić co Tobą kierowało kiedy wybrałeś taki poziom nachmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Mogę głownie to, ze jestem jeszcze niedoświadczony w warzeniu piwa i ta warka była eksperymentalna. Wyszlo zaledwie 9 butelek tego trunku. Poza tym nie korzystalem wtedy z kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się