Neem Posted November 5, 2015 Share Posted November 5, 2015 (edited) Witam serdecznie! po uwarzeniu pierwszej warki z prezentu teściowej z brewkita (IPA + ekstrakt słodowy suchy) wyszło pyszne piwko, ale dla mnie, zona ani tesciowa nie ruszą - za duża goryczka, postanowiłem 2 uważyć z ekstraktów słodowych płynnych i zainteresował mnie ten zestaw surowcowy http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow/ciemne_pelne_12_blg_-_gorna_fermentacja Chciałem zwiekszyć blg poczatkowe dodajac po 0,5kg odpowiednich słodów, i wychodzi to w cholere drogo. Kalkulując w głowie wychodzi mi że lepiej samemu zrobić filtrator, i kupić drugą kadz, garnek to sobie załatwie, ale nie wiem jak te ekstrakty słodowe przełożyć na słód do zacierania. Przejżałem wiki, posty, itd, ale nie wiem do jakiego stylu dopasować to piwo żeby z wiki sie zgadzało. drożdze chciałem użyć MauriBrew ALE - Y514, z racji braku lodowki, temepratura fermentacji brzeczki 22 stopnie C (przy pierwszej warce), na cichej było 21. chmiel też lubelski. da się to jakoś zamienić? z góry dzieki za pomoc:) Edited November 5, 2015 by Neem Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted November 5, 2015 Share Posted November 5, 2015 Brown ale albo brown porter. Neem 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lgorek Posted November 5, 2015 Share Posted November 5, 2015 Ale po jaką cholerę chcesz dodać słodu do ekstraktu. Jak chcesz podbić ekstrakt to kup więcej syropu. Nie wiem czy WES też tak ma że te 1,7kg odpowiada 1kg cukru czy może jakoś inaczej. Wtedy dodasz sobie 0,5kg wiecej i będzie git. Co do drożdży wszystko zależy od Ciebie. Nie patrz tak ściśle na temperature ponieważ możesz mieć w pomieszczeniu 20°C natomiast w fermentorze 25°C. Bo fermentacja to reakcja egzotermiczna. PS. W browamatorze masz dość spory wybór różnego typu brewkitów http://www.browamator.pl/katalog.php?grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183095&grupa_rek[6]=&ngrp=&sortuj=#183095 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neem Posted November 5, 2015 Author Share Posted November 5, 2015 (edited) Kantor dzięki za odpowiedz o to chodziło:) Igorek złe sie wyraziłem, ja chciałem zwiekszyc blg brzeczki dodając po 0,5 kg puchy wesa jasnego i ciemnego, ale to drogo wychodzi, stad decyzja o rozpoczęciu zacierania Czas zakupić składniki i do boju bo kadź warzelna stoi pusta Dzięki za pomoc Edited November 5, 2015 by Neem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted November 5, 2015 Share Posted November 5, 2015 (edited) Prezent od teściowej i wyszło pyszne piwko toż to cud hahaha Edited November 5, 2015 by morfitru75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
orcen92 Posted November 5, 2015 Share Posted November 5, 2015 Kantor dzięki za odpowiedz o to chodziło:) Igorek złe sie wyraziłem, ja chciałem zwiekszyc blg brzeczki dodając po 0,5 kg puchy wesa jasnego i ciemnego, ale to drogo wychodzi, stad decyzja o rozpoczęciu zacierania Czas zakupić składniki i do boju bo kadź warzelna stoi pusta Dzięki za pomoc Możesz też spróbować z ekstraktu niechmielonego i nachmielić samemu, tzn. piwo uwarzyć. Masz wtedy pełną kontrolę nad goryczką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted November 5, 2015 Share Posted November 5, 2015 (edited) W sklepie masz gotowe zestawy surowców do zacierania to wybierz jaki ci pasuje po prostu. Edited November 5, 2015 by Patrickll Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted November 5, 2015 Share Posted November 5, 2015 (edited) W browamatorze masz gotowe zestawy surowców co by było sprawiedliwie, to prawie w każdym sklepie piwowarskim są takie zestawy, a nie tylko w tym Edited November 5, 2015 by Dr2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted November 5, 2015 Share Posted November 5, 2015 zobaczyłem link do browamatora to myślałem że tam szukał;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted November 5, 2015 Share Posted November 5, 2015 Prezent od teściowej i wyszło pyszne piwko toż to cud hahaha zona ani tesciowa nie ruszą To już drugi cud Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neem Posted November 6, 2015 Author Share Posted November 6, 2015 (edited) ipa nachmielone na cichej, przebijajacy sie slod delikatnie, pyszne, dopiero 5 dzien po zabutelkowaniu klarowne, ino lekko ciemne, ale co najlepsze, zona sprobowala, i mowi: gożkie, nic to, bede piła z sokiem..." o.O także 2 cud to nie całkiem:) przy okazji zadam wam pytanie: wiem ze to brown porter lub brown ale, decyzja podjeta zewstaw surowcowy od browamatora, a w nim słody łód pale ale Weyermann® 3, 4 kg, słód karmelowy Carahell® 0, 4 kg, słód palony Carafa® Special Typ II 0, 2 kg, w instrukcji stoi zeby zacierac wszystkie słody od razu biorac pod uwage ze to piwo bedzie próbą dogodzenia moim kobitom, to moze powinienem słód palony na ostatnie 20 min w wygrzewaniu w 72deg C. zby było mniej palone w smaku? Jak powinno sie z palonymi robic. doradzcie Edited November 6, 2015 by Neem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Green Fox Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 Akurat ten typ słodu palonego, który masz w zestawie (Carafa® Special Typ II) nie wnosi aż tak dużej ilości nut palonych i popiołowych jak typowe słody palone, ze względu na to, że jest pozbawiony łuski. Mimo wszystko, jeżeli obawiasz się paloności - faktycznie możesz go dodać na koniec. Neem 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now